Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Vrouw doet vroege zwangerschapstest

Vroege zwangerschapstest, vanaf wanneer kan het?

Wil je dolgraag weten of je zwanger bent en kun je niet wachten tot de dag van je verwachte menstruatie? Dan kun je een vroege zwangerschapstest doen. Met zo’n test weet je al vanaf vier dagen voor je verwachte menstruatie of je zwanger bent of niet.

Advertentie

Zo werkt een vroege zwangerschapstest

Een zwangerschapstest meet het zwangerschapshormoon hCG in je urine en kan op basis daarvan een positieve of negatieve uitslag geven. Al gelijk na de innesteling van de vrucht maakt je lichaam hCG aan. In de eerste weken gaat dat rap: de hoeveelheid verdubbelt zich elke twee à drie dagen. Een vroege zwangerschapstest is in staat om een kleine hoeveelheid van dit hormoon in jouw urine te ontdekken. De hormoonspiegel voor hCG wordt uitgedrukt in International Units per liter: IU/l. Meet een standaard zwangerschapstest een hCG-waarde vanaf 25 IU/L, een vroege test is al in staat om tussen de 12.5 en 40 IU/L te meten.

Lees hier meer over een ‘gewone’ zwangerschapstest of shop ze hier.

Wanneer kun je een vroege zwangerschapstest doen?

De meeste vroege zwangerschapstesten kun je 4 dagen voor de dag dat je eigenlijk ongesteld moet worden doen. Er bestaan ook testen waarbij je zelfs al 6 dagen van te voren het verlossende antwoord krijgt. Op elk moment van de dag kan je een zwangerschapstest uitvoeren, toch luidt het het advies om ochtendurine te gebruiken. Deze urine bevat namelijk de hoogste concentratie hCG.

Lees ook: Met dit trucje leer je je menstruatiecyclus beter begrijpen

Is een de test betrouwbaar?

Het antwoord is: ja. Een vroege zwangerschapstest kan dus al een hCG waarde onder de 25 IU/I meten. Toch wil dit niet zeggen dat de uitslag van de test altijd klopt. Geen lichaam hetzelfde en het hCG hormoon stijgt niet bij iedereen even snel. Bovendien kan het soms langer duren voordat een embryo zich innestelt en het lichaam hCG gaat aanmaken. Is de test negatief en denk je dat je toch zwanger bent, test dan na een paar dagen (bij voorkeur na een week) nog een keer.

Advertentie

Voordeel vroege zwangerschapstest

Het voordeel van zo’n vroege zwangerschapstest is natuurlijk dat je niet lang hoeft te wachten op een verlossend antwoord. Nog voor de verwachte menstruatie weet je al of je zwanger bent of niet. Terwijl je met een normale zwangerschapstest moet wachten tot de dag waarop je eigenlijk ongesteld moet worden.

Nadeel vroege zwangerschapstest

Als je pas net zwanger bent, kan er nog veel misgaan. Helaas eindigt zo’n 60% van de bevruchtingen in een vroegtijdige miskraam, vaak rond de dag dat je je menstruatie verwacht. Zo’n vroege test kunnen je emoties dus flink in de war schoppen. Je hebt eerst een positieve test in handen, maar een paar dagen later krijg je toch een bloeding. Kan je het geduld opbrengen te wachten met testen, dan krijg je te maken met de teleurstelling van het ongesteld worden in plaats van een vroege miskraam.

Wanneer werkt een vroege zwangerschapstest niet?

Aangezien een vroege zwangerschapstest extra gevoelig is, reageert hij eerder op verstoringen in jouw urine. Zo kunnen bepaalde medicijnen die je slikt of een niet goed schoongemaakt bakje waarmee je je urine opvangt, de uitslag van de test beïnvloeden. Ook is een zwangerschapstest onbetrouwbaar als je onlangs een vruchtbaarheidsbehandeling hebt ondergaan of een miskraam hebt gehad.

Waar te koop?

Deze testen koop je net als andere zwangerschapstesten bij de apotheek, drogist of online. Je herkent ze aan een verpakking waar iets op staat als ultrasensitief of simpelweg vroege zwangerschapstest. Je hebt ze van verschillende merken. De kosten verschillen per merk en het aantal testen in de verpakking. Gemiddeld kost een test ongeveer vijf euro.

Advertentie

Zwanger, en nu?

Maak na een positieve zwangerschapstest een afspraak met een verloskundige. Deze kan precies vertellen hoe het allemaal verder gaat. Breng ook je huisarts op de hoogte van je zwangerschap. Zo kan hij hier rekening mee houden bij eventueel medicijngebruik. Daarnaast is het verstandig om gelijk vanaf week 1 op je voeding te letten:

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop