Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De LH-piek, wat is het?

LH staat voor luteïniserend hormoon. De hoeveelheid van dit hormoon in je lichaam is zo’n 2 dagen voor de eisprong op z’n hoogst; de LH-piek.

Advertentie

Wil je zwanger worden, dan kun je aan de hand van de LH-piek berekenen wanneer je vruchtbaar bent.

LH-piek berekenen

Gemiddeld genomen duurt de menstruatiecyclus van een vrouw 28 dagen. De eisprong vindt bij de meeste vrouwen veertien dagen voor hun volgende menstruatie plaats. Dus heb je een langere of kortere cyclus maar is deze wel regelmatig, dan kun je er vanuit gaan dat de eisprong zo’n veertien dagen voordat je weer ongesteld zou moeten worden plaatsvindt.

Een van de eierstokken geeft tijdens de ovulatie (eisprong) een eicel af die gedurende 24 uur kan worden bevrucht. Zo’n 24 tot 36 uur hiervoor is het LH-gehalte in je lichaam het hoogst. Heb je een regelmatig cyclus, dan kan je berekenen wanneer de eisprong plaatsvindt en je dus het meest vruchtbaar bent.

2 class="fdc-heading">Vruchtbare dagen berekenen

Heb je een onregelmatige cyclus dan biedt een ovulatietest uitkomst. Deze kan je vertellen wanneer de LH-piek plaatsvindt en je vruchtbaar bent.

Advertentie

TIP! Je kunt ook online een ovulatietest kopen.

Hoe werkt een ovulatietest?

Een ovulatietest meet het LH-gehalte in je urine of speeksel en geeft aan wanneer jouw LH-gehalte piekt. Dat is dus het moment in je maandelijkse cyclus waarop je het vruchtbaarst bent, want 24 tot 36 uur na deze LH-piek vindt je ovulatie plaats. Om de LH-piek te meten, test je een paar dagen achter elkaar. Liefst twee keer per dag en altijd op hetzelfde tijdstip. Je meet met een ovulatietest namelijk de hoeveelheid van het hormoon in je urine of speeksel op dat exacte moment. Geeft de test twee streepjes of een ‘smiley’ (verschilt per soort en per merk) dan weet je dat je LH-gehalte piekt en je waarschijnlijk vruchtbaar bent.

vruchtbare dagen

De ovulatietesten die het LH-gehalte in je urine meten zijn het meest gangbaar: ze zijn makkelijk in het gebruik en behoorlijk nauwkeurig. Wanneer je begint met het gebruik van ovulatietesten is afhankelijk van je cyclus en de soort ovulatietest. In de bijsluiter staat beschreven hoe de test optimaal werkt. Een ovulatietest koop je bij de drogist of apotheek.

Vrijen rond de LH-piek

Wanneer is dan het juiste moment om te vrijen en hopelijk zwanger te raken als een ovulatietest positief is? Het antwoord is: meteen. Vanaf het moment van de LH-piek ben je zo’n drie dagen vruchtbaar. Na de eisprong kan de eicel nog maar zo’n twaalf uur bevrucht worden voordat hij eventueel wordt opgelost door je lichaam als er geen bevruchting plaats heeft gevonden.

Dit betekent niet dat je moet wachten op de LH-piek voordat je gaat vrijen. Het is verstandig om al de dagen daarvoor wat vaker te vrijen. Zeker als je maar een keer per dag een ovulatietest doet. Hierdoor zou het namelijk kunnen gebeuren dat je de piek net mist en je timing daardoor niet klopt. Bovendien blijven zaadcellen nog zo’n 24 uur in leven in jouw lichaam, dus je kunt maar beter te vroeg zijn dan te laat. Ook kan het geen kwaad om in de fase rond de LH-piek zo af en toe eens twee keer op een dag te vrijen. Ook dit kan je kans om zwanger te raken vergroten.

LH-piek

Valse LH-piek

Heb je onlangs een miskraam gehad of gebruik je vruchtbaarheidsmedicijnen, dan is de uitslag van een ovulatietest niet betrouwbaar. Hierdoor is de hoeveelheid LH in je lichaam namelijk vaak hoger dan normaal. De test zou hierdoor een positief resultaat kunnen geven, terwijl er eigenlijk helemaal geen sprake is van een LH-piek.

Geen LH-piek

Heb je eindeloos ovulatietesten gedaan, zonder dat je ooit een LH-piek meet? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat je de testen simpelweg niet goed hebt gedaan. Als er bijvoorbeeld teveel tijd tussen twee testmomenten zit, kan je de LH-piek gemist hebben. Heb je liters thee gedronken, dan kan een ovulatietest een verkeerde uitslag geven omdat je urine te verdund is. Verder moet je er natuurlijk op letten dat je de test exact gebruikt zoals in de bijsluiter wordt aangegeven.

Gelukkig komt het niet vaak voor maar het kan ook zijn dat je geen LH-piek meet omdat je niet ovuleert, oftewel omdat er geen eisprong plaatsvindt. Doe je de testen steeds op de juiste wijzen maar krijg je nooit een positieve uitslag, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan en dit met hem te bespreken. Hij kan je eventueel doorverwijzen voor verder onderzoek.

Bron: Apotheek

Zwangerbox partnerpagina Ouders van Nu voordeelpas 2022

Ouders van Nu voordeelpas

Bekijk de website