Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Spiraal verwijderen: alles wat je moet weten

Een spiraaltje in je baarmoeder voorkomt dat je zwanger wordt. Wil je juist graag zwanger worden, dan moet je het spiraal laten verwijderen. Hoe gaat het verwijderen in z’n werk? En hoe snel ben je daarna weer vruchtbaar?

In samenwerking met expert

Kimberley de Wit

Huisarts

Wat is een spiraal?

Een spiraaltje is een anticonceptiemiddel, in de vorm van een klein ankertje (24 tot 36 mm lang). Dit wordt in de baarmoeder geplaatst en voorkomt (in meer dan 99 procent van de gevallen) dat je zwanger wordt. Een spiraaltje beschermt overigens niet tegen soa’s.

Advertentie

Niet vergeten: Hier kun je producten voor je menstruatie bestellen, echt iets wat even niet meer in je systeem zit 

Soorten spiraaltjes

Er bestaan verschillende soorten spiraaltjes. De meest gebruikte zijn:

 • Hormoonspiraal: dit spiraaltje geeft een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af, waardoor het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt voor innesteling van een eicel en een zwangerschap wordt voorkomen. Daarnaast wordt het slijm van de baarmoedermond minder doorgankelijk voor zaadcellen. Door een hormoonspiraal kan je menstruatie verminderen of voortaan zelfs helemaal uitblijven. Het spiraaltje kan vijf jaar in de baarmoeder blijven zitten en na verwijdering kun je meteen weer zwanger worden. De betrouwbaarheid van een hormoonspiraaltje is meer dan 99 procent.
 • Koperspiraal: dit spiraaltje is met koperdraad omwikkeld. Het koperdraad maakt de zaadcellen die de baarmoeder binnendringen onvruchtbaar. Ook maakt het het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor een eventuele innesteling van een eicel. Een koperspiraaltje geeft geen hormonen af. Daardoor blijft je menstruatie in principe zoals het was. Soms kan de menstruatie wat langer duren en heviger en pijnlijker zijn.

Lees ook: Alles over anticonceptie na de bevalling

Spiraal verwijderen

Heb je een spiraaltje en wil je zwanger worden, dan moet je het spiraal laten verwijderen. Als de werkingsduur van het spiraal is verstreken moet hij ook worden verwijderd, anders ben je niet meer beschermd tegen een zwangerschap. Het spiraal verwijderen gaat als volgt:

 • Een koperspiraal of hormoonspiraal verwijderen gebeurt bij de huisarts, gynaecoloog, verloskundige of een praktijkassistente.
 • Om het spiraaltje te kunnen verwijderen, plaatst de arts eerst een eendenbek om de vagina te openen.
 • Aan een spiraal zitten twee kleine draadjes vast, die een stukje uit je baarmoedermond hangen. Het spiraal kan worden verwijderd door voorzichtig aan de draadjes te trekken, waardoor het uit de baarmoeder komt.
 • Het verwijderen van een spiraaltje kan onprettig voelen, maar is meestal niet pijnlijk. Het gevoel is niet te vergelijken met het plaatsen van een spiraal.
 • Na het verwijderen van een spiraal kun je die dag enkele druppels bloed verliezen. Heb je heviger bloedverlies of houdt het langer aan, neem dan contact op met de huisarts.
 • Al kun je de draadjes voelen, je spiraal zelf verwijderen is geen goed idee. Ga hiervoor altijd naar een deskundige.

Ontspannen bij spiraal verwijderen: tips

Hoewel het verwijderen van een spiraaltje meestal niet pijnlijk is (en niet te vergelijken is met het plaatsen van een spiraaltje), kun je er best een beetje gespannen voor zijn. Het blijft toch onprettig en ook zien sommige vrouwen op tegen de eendenbek. Het is belangrijk om zo ontspannen mogelijk te zijn. Dat maakt het spiraal verwijderen makkelijker. Een paar tips:

Advertentie
 • Spreek met de arts af dat jij het aangeeft als je er klaar voor bent.
 • Probeer te ontspannen door je te concentreren op je ademhaling.
 • Haal een paar keer goed adem door je neus. Doe diepe buikademhalingen, waarbij je buik opbolt bij de inademing en weer terug zakt bij de uitademing.
 • Adem in als de eendenbek wordt ingebracht en adem uit als hij erin zit. Blijf ook daarna rustig ademhalen en probeer je focus bij je ademhaling te houden.

Zwanger worden na spiraal verwijderen

Na het spiraal verwijderen, of het nu een koperspiraal of een hormoonspiraal is, ben je direct weer vruchtbaar. Ideaal als je graag zwanger wilt worden. Maar als je liever nog even wacht, is het dus belangrijk om tijdelijk een ander anticonceptiemiddel te gebruiken.

Zodra het spiraaltje is verwijderd, kun je dus weer zwanger worden. Een spiraal heeft namelijk geen invloed op je cyclus. Bij een hormoonspiraaltje lijkt dat misschien wel zo, omdat je menstruatie kan uitblijven of zelfs stoppen. Toch hebben de meeste vrouwen tijdens het gebruik van een spiraal elke maand een eisprong. Dus ook als je een hormoonspiraal had en je menstruatie daardoor anders was, ben je weer vruchtbaar zodra het spiraal is verwijderd.

De kans op een zwangerschap is na het spiraal verwijderen direct weer even groot als voordat je een spiraal had. Wil je graag snel zwanger worden na het gebruik van een spiraaltje, dan pak je dat net zo aan als vrouwen die geen spiraaltje hebben gehad: door te vrijen op je meest vruchtbare dagen. Bereken hier wat je vruchtbare periode is.

Spiraal als anticonceptie na bevalling

Wil je na je zwangerschap en bevalling weer anticonceptie gaan gebruiken, dan kun je kiezen voor een spiraal. Zowel een koperspiraal als een hormoonspiraal kan worden gebruikt als je borstvoeding geeft. Een spiraaltje kan vanaf zes weken na de bevalling worden ingebracht. Sommige verloskundigen en huisartsen plaatsen een spiraaltje pas minimaal acht of tien weken na een vaginale bevalling.

Advertentie

Spiraaltje plaatsen

Je huisarts kan een spiraaltje plaatsen, maar als je het na een bevalling doet, kan het meestal ook bij je verloskundige of gynaecoloog. Als je alweer menstrueert, wordt een spiraaltje tijdens je menstruatie geplaatst, omdat de baarmoedermond dan wat verder openstaat. Als je nog niet ongesteld bent geworden sinds je zwangerschap, kan het plaatsen ook op een ander moment gebeuren.

Het inbrengen werkt als volgt:

 • Aangeraden wordt om voor het inbrengen 1000 mg paracetamol of 500 mg naproxen in te nemen, zodat je minder last hebt van eventuele pijn of krampen achteraf.
 • Vooraf krijg je een kort inwendig onderzoek, om de ligging en de grootte van je baarmoeder te bepalen.
 • Bij het plaatsen van het spiraaltje wordt een eendenbek gebruikt om de vagina te openen.
 • Als je kans hebt op een soa, wordt er voor of tijdens het plaatsen een soa-test afgenomen.
 • Vervolgens wordt je baarmoedermond met een klemmetje/tangetje vastgepakt. Dit kan best pijnlijk of gevoelig zijn. Er wordt daarna een beetje aan de baarmoedermond getrokken om hem in rechte positie te krijgen, wat kan voelen als menstruatiepijn.
 • Daarna wordt de diepte van de baarmoeder met een staafje opgemeten.
 • Het spiraaltje wordt in de baarmoeder gebracht met behulp van een huls. De huls wordt uit de vagina teruggetrokken en ten slotte worden de draadjes van het spiraaltje afgeknipt.
 • Het tangetje en de eendenbek worden uit je vagina gehaald.
 • Je kunt na afloop wat last van bloedverlies hebben.
 • Na het inbrengen werkt het spiraaltje direct.

Zes weken na het plaatsen van een spiraal moet je nog een keer terugkomen om te controleren of hij goed op z’n plek is blijven zitten.

Minder pijnlijk na zwangerschap?

Je hoort wel eens dat het plaatsen van een spiraaltje minder pijnlijk zou zijn na een zwangerschap, omdat de baarmoedermond dan wijder openstaat. Vrouwen die al eens bevallen zijn, schijnen inderdaad minder pijn te ervaren. Maar het verschilt per vrouw hoeveel pijn je voelt. Sommige vrouwen noemen het inbrengen onprettig, maar ervaren geen echte pijn. Anderen trekken wit weg of vallen zelfs flauw van de pijn. Hierbij speelt ook angst of spanning een rol. Neem een uur van tevoren wat pijnstilling in en probeer tijdens de procedure zoveel mogelijk te ontspannen. Vertel je arts dat je erg tegen het plaatsen opziet. Rustige uitleg, waarbij jij mag zeggen wanneer je zover bent en je elk moment kunt aangeven dat je wilt stoppen, helpt vaak om de rust te bewaren.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee kinderen. In 2011 rondde zij haar Geneeskunde opleiding af aan de VU Amsterdam en na enkele jaren werkervaring op de Interne Geneeskunde, Cardiologie, Longziekten en Reumatologie in het Spaarne Gasthuis in Haarlem besloot zij zich te specialiseren als huisarts. Ook deze specialisatie volgde zij in het VUmc.

Lees meer over
Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier