Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
teunisbloemolie

Teunisbloemolie en zwanger worden

Teunisbloemolie wordt regelmatig getipt als middel voor vrouwen bij wie het niet lukt om zwanger te worden. Maar wat is dit nu precies en werkt het middel echt om je vruchtbaarheid te vergroten?

Advertentie

Wat is teunisbloemolie?

Teunisbloemolie is een olie die gemaakt is van de zaadjes van de teunisbloem. Dit is een plantje met gele bloemen dat oorspronkelijk in Midden- en Zuid-Amerika groeide, maar nu ook in Europa te vinden is. Indianenstammen in Amerika gebruikten de teunisbloem al om de geneeskrachtige werking. Zo zou het helpen tegen kneuzingen en huidproblemen en werd er een hoestdrank van gemaakt.

Teunisbloemolie zit vol verschillende vetzuren. Het heeft vooral een hoog gehalte van het omega-6-vetzuur gamma-linoleenzuur. Teunisbloemolie is te koop als vloeibare huidolie, maar ook in de vorm van capsules of tabletten. Het middel wordt vaak aangeraden aan vrouwen die door een onregelmatige menstruatiecyclus moeite hebben om zwanger te worden, soms in combinatie met tarwekiemolie.

 

Gezondheidsvoordelen

Teunisbloemolie wordt gebruikt als (homeopathisch) geneesmiddel tegen allerlei verschillende klachten. Uit onderzoek blijkt dat de olie bij sommige gezondheidsproblemen inderdaad een geneeskrachtige werking heeft, terwijl er voor een aantal andere geclaimde gezondheidsvoordelen geen wetenschappelijk bewijs is gevonden.

De (mogelijke) gezondheidsvoordelen van teunisbloemolie op een rij:

  • Het zou de menstruatie stimuleren en daardoor je vruchtbaarheid bevorderen.
  • Het zou klachten van PMS (premenstrueel syndroom) verminderen.
  • Het zou pijn of een gespannen gevoel in je borsten tijdens de zwangerschap of menstruatie verlichten.
  • Het heeft een ontstekingsremmende werking.
  • Het helpt tegen huidproblemen als psoriasis, eczeem, acné, huidschilfers en een droge huid.
  • Het helpt tegen een hoge bloeddruk.
  • Het wordt gebruikt tegen reumatische artritis.
  • Het zou werken tegen menopauzeklachten, zoals opvliegers.
  • Het zou een positief effect hebben voor mensen met astma en allergieën als hooikoorts.

Teunisbloemolie en zwanger worden

Van teunisbloemolie wordt beweerd dat het vrouwen met een onregelmatige of uitblijvende menstruatiecyclus helpt om een regelmatige menstruatie te krijgen. Hoe langer je cyclus duurt, hoe minder kans je hebt om zwanger te worden, omdat je minder eisprongen hebt. Als zwanger worden dus niet lukt doordat je een onregelmatige cyclus hebt, zou teunisbloemolie een uitkomst kunnen zijn.

Dit (mogelijke) positieve effect op je menstruatiecyclus komt onder andere door de vetzuren gamma-linoleenzuur en linolzuur die in de olie zitten. Deze zouden je hormonen in balans brengen, waardoor een eisprong wordt gestimuleerd. Aangeraden wordt om de teunisbloemolie te slikken tot het moment dat er een eisprong heeft plaatsgevonden. Stop er daarna mee tot je volgende cyclus begint. Of je een eisprong hebt, kun je testen met een ovulatietest.

Werkt het echt? Er is geen wetenschappelijk bewijs dat teunisbloemolie inderdaad invloed heeft op je menstruatiecyclus en vruchtbaarheid. Toch zijn er op fora meerdere positieve ervaringen van vrouwen met een verminderde vruchtbaarheid, die ervan overtuigd zijn dat het middel heeft geholpen bij het zwanger worden.

Aan de andere kant zijn er ook vrouwen die beweren dat teunisbloemolie juist averechts werkt op hun menstruatiecyclus. De eisprong zou bij hen nog langer uitblijven dan voor het gebruik van teunisbloemolie. Of het middel bij jou het gewenste effect heeft, is van tevoren niet te voorspellen. Het is het proberen waard, maar doe dat altijd in overleg met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

Bijwerkingen en risico’s?

Er zijn een aantal bijwerkingen bekend van teunisbloemolie. Zo kan het middel de werking van een aantal medicijnen verstoren, zoals van sommige antidepressiva, bloeddrukmedicijnen en bloedverdunners. Slik je dit soort medicatie? Overleg dan eerst met de huisarts of je teunisbloemolie mag gebruiken.

Teunisbloemolie zou ook het risico op bloedingen vergroten. Om die reden wordt afgeraden om het middel tijdens je zwangerschap te slikken. Daarom moet je de olie dus alleen innemen tot de dag van je eisprong en daarna niet meer, aangezien je vanaf dat moment mogelijk al heel pril zwanger kan zijn.

Teunisbloemolie kopen

Teunisbloemolie is een homeopathisch middel en is onder andere te koop bij natuurwinkels en drogisterijen. Je kunt de olie ook online bestellen. Sommige merken gebruiken de Engelse naam op de verpakking: Evening Primrose Oil.

Bronnen: Stiching orthokennis

Redactioneel – Offer- Schoenen

Schoenen

Dutchy kinder gymschoenen
Shop nu