zwanger op je dertigste

Zwanger op latere leeftijd

Wil je eerst je carrière en sociale leven op de rit hebben om daarna pas zwanger te worden? Iedere leeftijd heeft voor- en nadelen om zwanger te worden. Lees hier wat de voor- en nadelen zijn van zwanger worden op latere leeftijd.

Zwanger op latere leeftijd

Zwanger zijn in je twintigerjaren of dertiger-/veertigerjaren kan een wereld van verschil zijn. Je lichaam is toch wat ouder en herstelt ook niet meer zo gemakkelijk. Aan de andere kant ervaren oudere ouders ook voordelen. Ze hebben meer levenservaring en over het algemeen meer geld te besteden.

Zwanger op je dertigste

Vrouwen van 30 jaar en ouder hebben hun leven vaak op de rit. Je hebt waarschijnlijk een mooie baan en een leuk sociaal leven. Tijd voor kinderen. De kans om zwanger te worden neemt na je dertigste echter wel snel af. Vrouwen tussen de 25 en 30 jaar hebben iedere maand 20% kans om zwanger te raken. Ben je tussen de 30 en 35 dan is dat nog maar 10%. Loop je tegen de 38 jaar dan heb je maandelijks nog 5% kans om een kind te verwekken.

Moeilijk zwanger worden

Waarom word je moeilijker zwanger? Bij je geboorte heb je zo’n half miljoen eitjes gekregen. De snelle eitjes zijn vroeg rijp. Op dit moment zit je dus met de langzame eitjes. Het kan dus allemaal wat langer duren en fysiek wordt het ook zwaarder, ook al voel je dat zelf niet zo. De kans op complicaties is in deze leeftijdsfase groter dan in je twintiger jaren. Als je wat ouder bent, dan heb je bijvoorbeeld een grotere kans om diabetes of een hoge bloeddruk te krijgen. Hoe ouder je bent, hoe groter ook de kans is op een kindje met het syndroom van Down. Ben je 35 jaar, dan heb je een kans van 1 op 360 dat je baby het syndroom van Down heeft.

Zwanger worden rond je veertigste

Het aantal vrouwen dat rond haar veertigste van haar eerste kind bevalt is de laatste jaren sterk gestegen. Meestal gaat dit goed, maar er kleven risico’s aan laat ouderschap.

De Nederlandse moeder is oud in vergelijking met die in andere Europese landen. Dat gemiddelde ligt vooral zo hoog omdat er in ons land weinig vrouwen onder de 25 voor het eerst kinderen krijgen. Hoger opgeleide vrouwen stellen een zwangerschap gemiddeld vier jaar langer uit dan andere vrouwen.

Oudere eicellen

Al voordat een meisje geboren wordt, dus in de baarmoeder, maakt ze eicellen aan. Deze eicellen bevinden zich in de eierstokken. Met deze voorraad (800.000 cellen) zal ze het haar hele leven moeten doen: nadat ze geboren is, worden er geen nieuwe eicellen meer aangemaakt. Dit in tegenstelling tot mannen, die hun hele leven lang elke dag nieuwe zaadcellen aanmaken. Als alles goed gaat, heeft een vrouw vanaf de puberteit een eisprong. Daarnaast verdwijnen er dagelijks eicellen. Als je veertig jaar of ouder bent, dan zijn dus ook je eitjes zo oud. Er kunnen eicellen beschadigd zijn, waardoor het moeilijker wordt om zwanger te worden. Uiteindelijk is je hele voorraad eitjes op en kom je in de overgang.