Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Multivitamine tijdens zwangerschap: wat heb je nodig?

Als je zwanger bent, is het belangrijk om zo goed mogelijk voor je baby en jezelf te zorgen, bijvoorbeeld door voldoende vitamines binnen te krijgen. Maar welke vitamines heb je tijdens je zwangerschap extra nodig? En moet je multivitamines slikken?

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Multivitamine tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap is het niet nodig om voor twee te eten, maar goed opletten wat je eet en drinkt is wél een goed idee. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je de belangrijkste benodigde vitamines voor jezelf en de baby binnen, maar extra vitamines en mineralen supplementeren kan zeker geen kwaad. Denk aan een speciale multivitamine voor zwangere vrouwen met actieve bestanddelen ipv synthetische bestanddelen.

Advertentie

Welke vitamines extra belangrijk zijn tijdens je zwangerschap lees je hier:

 1. Foliumzuur

  Als je zwanger wilt worden of als je net zwanger bent, is het belangrijk dat je foliumzuur slikt. Foliumzuur is een ander woord voor vitamine B11. Die vitamine is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen en voor de groei en goede werking van je lichaam. Als je een tekort aan foliumzuur hebt, ontstaat er bloedarmoede. Ook is foliumzuur belangrijk voor de vroege ontwikkeling van je ongeboren baby. Bij een tekort aan foliumzuur is er een grotere kans op afwijkingen als een schisis (hazenlip) of een open ruggetje en open schedel. Je lichaam kan niet zelf foliumzuur aanmaken. Je krijgt de vitamine via voedsel binnen: het zit vooral in groenten (vooral de groene soorten), volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Normaal gesproken krijgen mensen er genoeg van binnen via hun voeding, behalve als je zwanger bent. Zwangere vrouwen hebben dagelijks 400 microgram foliumzuur extra nodig. Daarom krijg je tijdens je zwangerschap het advies om tot de tiende week foliumzuurtabletten te slikken. Wist je dat foliumzuur slikken voor mannen met een kinderwens ook nuttig is, lees hier hoe dat zit.

 2. Vitamine D

  Iedereen heeft vitamine D nodig om calcium op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor stevige botten en tanden. Tijdens je zwangerschap is vitamine D ook nodig voor de groei en ontwikkeling van je baby. Je lichaam maakt zelf vitamine D aan als je buiten in de zon komt. In vette vis zoals zalm, margarine en ei zit ook vitamine D. Maar ook als je gezond eet en regelmatig buiten komt, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen. De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen daarom tien microgram extra vitamine D per dag in te nemen. Tip: Dit zijn gezonde tussendoortjes als je zwanger bent.

 3. Vitamine C

  Als je zwanger bent, heb je extra vitamine C nodig. Hier hoef je niet per se een supplement voor te slikken. Zorg ervoor dat je wat meer vitamine C via je voeding binnenkrijgt. Als je niet zwanger bent, heb je dagelijks 70 microgram vitamine C nodig en tijdens je zwangerschap is dat 85 microgram.Vitamine C zorgt er namelijk voor dat je een ijzertekort voorkomt. IJzer is een essentiële voedingsstof tijdens je zwangerschap. Door een tekort aan ijzer kun je bloedarmoede ontwikkelen, wat gevaarlijk is voor jou en je ongeboren kind. Tip: in deze voeding zit extra veel vitamine C.

  Advertentie
 4. Vitamine A

  Als je zwanger bent wordt het afgeraden om supplementen met vitamine A te slikken. Dat kan schadelijke gevolgen hebben voor je ongeboren kind. Maar je hebt wel vitamine A nodig: het is namelijk belangrijk voor de groei van je baby. Het is onder andere nodig voor de ontwikkeling van z’n ogen, organen en het ruggenmerg. Ook jij hebt vitamine A nodig. Een tekort zou onder andere huidproblemen, dof haar, nachtblindheid en zelfs blindheid kunnen veroorzaken. Vitamine A halen we uit onze dagelijkse voeding. Ook hier geldt: als je gezond en gevarieerd eet, krijg je via je voeding voldoende vitamine A binnen. Dit zijn de risico’s van te veel vitamine A.

Multivitamines slikken tijdens zwangerschap?

In verschillende drogisterijen en supermarkten kun je speciale multivitamines voor zwangere vrouwen kopen. Ze zijn bedoeld om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en je weerstand te verhogen. Maar in principe is het niet nodig om multivitamines te slikken tijdens je zwangerschap.

Wil je toch graag multivitamines nemen, bijvoorbeeld omdat je veel moet overgeven, weinig eet of bang bent dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, overleg dan altijd eerst met je verloskundige of huisarts. Vraag ook welke vitaminepil het meest geschikt is voor jou. Als je zo’n pil slikt, hoef je geen andere tabletten met foliumzuur en vitamine D meer te slikken, want dat zit daar al in. Let er ook op dat er geen vitamine A in het supplement zit.

Lees ook: Dit zijn superfoods voor zwangere vrouwen

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Voedingscentrum

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is oprichtster van Voeding maakt je beter werkzaam als Orthomoleculair therapeut en voedingsadviseur. Ze is gespecialiseerd in voeding en suppletie vóór, tijdens en na de zwangerschap en moeder van een dochter en een zoon. Sharon geeft geregeld voorlichtingsavonden over ondersteunende voeding en suppletie tijdens en na de zwangerschap, bij diverse verloskundigenpraktijken in Amsterdam.

Contact
Website
Facebook
Instagram