Pretecho

Pretecho, wat is een pretecho?

Echt weten hoe je baby eruitziet, doe je pas als hij is geboren. Maar je kan tijdens je zwangerschap al wél zien of hij een bos haar heeft of jouw kuiltjes in zijn wangen. Dit kan door middel van een pretecho.

Standaard echo’s

In Nederland krijg je tijdens de zwangerschap over het algemeen twee echo’s aangeboden:

Advertentie

Soms besluit je verloskundige vanwege medische redenen om nog een echo te maken:

 • Een vroege echo (rond de 6-7 weken)
 • Een groei-echo (rond de 30 weken)
 • Een liggingsecho (rond de 36 weken zwangerschap)

Deze standaardecho’s en de extra medische echo’s worden vergoed vanuit de basisverzekering. Naast de medische echo’s kan je ook een pretecho laten maken. Een pretecho is geen standaard of medische echo en wordt dan ook niet vergoed.

Waarom een pretecho?

De naam zegt het al: een pretecho is een echo, die je gewoon voor de lol laat maken. Tijdens deze echo wordt er, anders dan bij een medische echo, niet naar mogelijke afwijkingen bij je baby gezocht. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat er toch een afwijking wordt gezien. Dat wordt dan in ieder geval aan jou gemeld. Tijdens de pretecho kijk je op een groot scherm naar je baby. Diegene die de echo uitvoert neemt alle tijd voor je en legt precies uit wat je ziet.

Samen kijken

Een pretecho is een mooi moment om ook eens de opa’s, oma’s, andere familieleden of vrienden mee te nemen om naar de baby te kijken. Iets wat bij de medische echo’s niet altijd mag. Voordat je iemand moet teleurstellen: vraag van tevoren wel even bij het pretecho-bureau hoeveel mensen je mee mag nemen.

Om in te lijsten

De beelden van je baby worden vastgelegd op foto’s en/of video, die je na afloop mee naar huis krijgt. Hoe duidelijk de beelden zijn hangt af van je zwangerschapsduur, je postuur en de ligging van de baby. Ook de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta hebben invloed op het beeld. Hoe scherp het beeld is en hoe duidelijk de foto’s worden, is dus moeilijk te zeggen.

Verschillende soorten pretecho’s

Als je een pretecho wil laten maken, heb je de keuze uit verschillende soorten: een 2D-, 3D- of 4D-echo.

 1. 2D- pretecho

  Een 2D-echo is een dwarsdoorsnede van je baby, in zwart-wit beeld. De termijnecho en 20-wekenecho zijn doorgaans ook in 2D.2d-echo-foto

 2. 3D- pretecho

  Echografie in 3D bestaat uit stilstaande beelden. Een 3D-echo wordt uit meerdere 2D-beelden opgebouwd. Hierdoor is het mogelijk je kind in perspectief en in kleur te zien.3d-echo-foto

 3. 4D- pretecho

  Een 4D echo zijn bewegende 3D beelden in kleur. Een 4D echo wordt ook wel ‘live 3D’ genoemd. Het gaat hierbij om real-time bewegende beelden. Met de 4D techniek kun je dus vaak ook gelaatsuitdrukkingen van je baby zien en misschien zie je je baby wel glimlachen, gapen of op zijn duim zuigen.4d-echo-foto

Geslachtsbepaling tijdens pretecho

Veel mensen kiezen voor een pretecho om het geslacht te weten te komen. De 20 wekenecho heeft namelijk als doel de gezondheid van je baby te onderzoeken, niet om het geslacht te weten te komen. Wel zal de echoscopist in de meeste gevallen aan je vragen of je het geslacht wilt weten, maar hij of zij is niet verplicht dit te doen.

Geslacht niet zichtbaar bij pretecho

Het kan gebeuren dat het geslacht van je baby tijdens een pretecho niet zichtbaar is. De baby ligt dan met zijn benen gekruist of met zijn lichaam gedraaid, waardoor het de echoscopist niet lukt om het geslacht van je baby in beeld te krijgen. Soms helpt het om even een rondje te lopen. Zo krijgt de baby de tijd om even anders te gaan liggen. Heb je de pech dat de echoscopist het geslacht echt niet kan zien, dan mag je vaak kosteloos een andere keer terugkomen.

Wanneer een pretecho laten maken?

Wat het beste moment voor een pretecho is, hangt af van wat je zelf wilt zien en waar je behoefte aan hebt. Elke fase in de zwangerschap levert weer ander soort beelden op. De meeste pretecho’s worden tussen de 16 en 30 weken van de zwangerschap gedaan.

 • 16 tot 20 weken
  Vanaf 16 weken kun je waarschijnlijk al het geslacht zien van de baby. Een pretecho tussen de 16 en 20 weken wordt dan ook vaak gedaan voor het bepalen van het geslacht.
 • Tot 22 weken
  Tot 22 weken is je baby in zijn geheel in beeld te zien. Daarna wordt hij te groot om in één echobeeld te vangen. Soms kan je zien of je baby drinkt, gaapt of een gevulde blaas heeft. Ook zie je dat je baby al druk aan het bewegen is, terwijl je hem misschien zelf nog niet voelt.
 • 25 tot 30 weken
  Wil je bolle wangetjes zien? Dan is dit het moment. Vanaf ongeveer 25 weken begint je baby een vetlaagje te krijgen. Misschien heeft je baby kuiltjes in zijn kind of een wipneusje. Met een 3D echo kan je goed alle details zien.
 • 30 weken +
  Na 30 weken kun je ook nog een 3D echo laten maken, maar het hangt af van de ligging van je baby, de ligging van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater wat je ziet. De kans bestaat ook dat je alleen een stuk van het ruggetje te zien krijgt. Naarmate je steeds dichterbij de uitgerekende datum komt, wordt het steeds lastiger om het gezicht van je baby mooi in beeld te krijgen. Als je baby helemaal is ingedaald, kun je geen pretecho meer maken.

Kosten pretecho

De kosten voor een pretecho variëren van 50 tot 120 euro. Wat je betaalt hangt onder andere af van het soort echo (2D, 3D of 4D) dat je laat maken en of je ook foto’s of een dvd mee naar huis krijgt.