
Pretecho
Tijdens je zwangerschap krijg je standaard twee echo’s aangeboden. Wil je graag nog een keer naar je baby kijken en meer details van hem zien? Dan kun je een pretecho laten uitvoeren. Er zijn verschillende soorten pretecho’s. Welke dat zijn, lees je hier. En ook wanneer je zo’n echo kunt laten maken.
Wat is een pretecho?
De naam pretecho zegt het eigenlijk al: het is geen medische echo, maar puur omdat je het leuk vindt. Je laat een pretecho maken omdat je graag beelden wilt zien van je ongeboren baby. De echoscopist, of de verloskundige, neemt uitgebreid de tijd om je baby goed te laten zien. Ze legt je uit wat ze allemaal ziet en je kunt op een groot scherm meekijken. Als je baby goed ligt, maakt ze foto’s van je baby. Meestal duurt een pretecho tussen de 30 en 45 minuten. Na afloop krijg je de foto’s en eventueel ook een video van de echo mee naar huis.
Verschillende soorten pretecho’s
Er zijn verschillende soorten pretecho’s. Je kunt kiezen uit een 2D-, 3D-, 4D-, 5D- of 6D-echo.
-
2D- pretecho
Bij een 2D-echo is je baby goed te zien op zwart-witbeelden. Er is geen diepte te zien, maar het is een dwarsdoorsnede van je baby. De termijnecho en twintig wekenecho zijn doorgaans ook in 2D. Na afloop van de echo krijg je meestal een paar foto’s mee.
Voorbeeld van 2D-echofoto -
3D- pretecho
Een 3D-echo wordt uit meerdere 2D-beelden opgebouwd. Hierdoor krijg je dieptebeelden te zien en is je baby nog duidelijker te zien. Ook na deze echo krijg je meestal een paar foto’s mee.
Voorbeeld van 3D-echofoto
-
4D- pretecho
Bij een 4D-echo is nóg meer te zien van je baby. Een 4D-echo zijn bewegende 3D-beelden in kleur. Een 4D-echo wordt ook wel ‘live 3D’ genoemd. Je ziet niet alleen hoe je baby eruitziet, maar je kunt hem ook zien gapen of duimen. Na afloop krijg je een paar foto’s en een video mee van de echo.
Voorbeeld van 4D-echofoto
-
5D- pretecho
Een 5D-echo verschilt niet veel van een 4D-echo, alleen wordt deze gemaakt met een geavanceerder toestel met nieuwe software, waardoor de kleuren nog realistischer zijn. De kleuren van de baby zijn namelijk niet gelig maar meer huidkleurig. Het beeld is hiermee nog natuurlijker.
voorbeeld van 5 D-echofoto
-
6D-pretecho
Een 6D-echo, ook wel 8K genoemd, is een stilstaand beeld dat een nog hogere kwaliteit heeft dan een 5D-echo en veel pixels bevat. Op dit beeld lijkt het alsof het licht is in de baarmoeder. De kleuren zijn daardoor nog realistischer dan van een 5D- echo. Een 6D-echo wordt gemaakt op basis van een 3D- of 4D-pretecho, die achteraf wordt bewerkt met geavanceerde software. Deze software bepaalt zelf de kleuren en doet bijvoorbeeld aan gezichtsreconstructie.
voorbeeld van een 6 D-echofoto
Standaard echo’s
Tijdens de zwangerschap krijg je, als je hier gebruik van wilt maken, standaard twee echo’s aangeboden: de termijnecho (tussen de 8 en 12 weken) en de twintig wekenecho. Deze echo’s worden vergoed door de zorgverzekeraar en gaan niet van je eigen risico af. Mocht het om medische redenen nodig zijn, dan kun je nog een echo krijgen. Dit kan een vroege echo zijn (tussen de 6 en 7 weken), een groei echo (rond de 30 weken) of een liggingsecho (rond de 36 weken). Ook kan er een extra medische echo worden gemaakt als de verloskundige iets anders extra wil laten onderzoeken, zoals de hoeveelheid vruchtwater.
Lees meer: Dit zijn alle echo’s tijdens je zwangerschap
Verschil echo en pretecho
Het verschil tussen ‘gewone’ echo’s en pretecho’s is het doel waarom de echo wordt gemaakt. De standaard echo’s zijn medisch, dat wil zeggen dat ze zijn bedoeld om de ontwikkeling van je baby te controleren. Bij medische echo’s wordt gekeken of je baby mogelijk afwijkingen heeft. Bij deze echo’s zijn alleen jij en meestal je partner aanwezig, met een echoscopist of verloskundige.
Het woord pretecho zegt eigenlijk al genoeg. Jij, je partner en eventueel andere mensen die je er graag bij wilt hebben, kunnen uitgebreid naar je baby kijken. Heb je al een kind? Dan kan hij mee om zijn broertje of zusje te zien. Er is een lossere, meer huiselijke sfeer tijdens de pretecho.
Omdat een pretecho niet medisch is, laten sommige bureaus je een verklaring ondertekenen waarin je aangeeft dat je hen niet aansprakelijk stelt als zij een afwijking bij je baby over het hoofd zien. Een gediplomeerd echoscopist zal je wel op de hoogte stellen, mocht hij/zij iets afwijkends zien. Je kunt dan via je verloskundige een andere afspraak maken voor een nieuwe, medische echo. Het is dus belangrijk dat je er niet van uitgaat dat een echoscopist bij een pretecho op afwijkingen let.
Geslachtsbepaling echo
Een pretecho wordt ook vaak geboekt om het geslacht van de baby te ontdekken. Tijdens de twintigwekenecho kan dit ook, maar het doel van die echo is onderzoek naar de gezondheid van je baby. Als je graag wilt weten of je een jongen of een meisje krijgt, kan de echoscopist dit na het onderzoek wel voor je bekijken. Mocht het geslacht door de ligging van je baby niet te zien zijn, dan is de echoscopist bij de twintigwekenecho niet verplicht een geslachtsbepaling te doen.
Bij een pretecho wordt het geslacht van je baby ook niet altijd duidelijk. Als je baby met zijn benen gekruist of met zijn lichaam gedraaid ligt, lukt het de echoscopist niet om het geslacht in beeld te krijgen. Soms helpt het om even een rondje te lopen. Zo krijgt je baby de tijd om anders te gaan liggen. Lukt het daarna nog niet? Vaak mag je dan kosteloos een andere keer terugkomen.
Lees meer: Geslachtsbepaling: krijg je een jongen of een meisje?
Wanneer geslachtsecho?
Bij hoeveel weken kun je het geslacht zien? Een pretecho tussen de 16 en 20 weken wordt vaak gedaan om het geslacht van de baby te bepalen. Sommige echoscopisten doen de geslachtsbepaling zelfs al eerder, met zwanger 15 weken. Het voordeel van een geslachtsecho is dat er veel tijd tussen de termijnecho en de twintigwekenecho zit. Met een pretecho kun je je baby tussendoor toch even zien.
Wanneer 3D echo?
Tot 22 weken is je baby in zijn geheel in beeld te zien. Daarom krijg je dus ook met een 3D-echo een mooi, compleet beeld. Daarna wordt hij te groot om in één echobeeld vast te leggen. Soms kun je zien of je baby drinkt, gaapt of een gevulde blaas heeft. Ook kun je vaak zien dat je baby druk aan het bewegen is, terwijl je hem misschien nog niet voelt. Pretecho’s kunnen ten alle tijden. Hoe verder je bent, hoe mooier de baby wordt. Vanaf 25 weken krijgen een kind meer vetopstapeling en is de baby dus het mooist.
Doorgaans zijn de echo’s tot 32 weken haalbaar. Daarna is het vaak al lastig om het kindje nog mooi in beeld te brengen, zeker bij een voorliggende placenta. Ook de ligging van je baby speelt mee, net als de hoeveelheid vruchtwater. Hoe dichter je bij de uitgerekende datum komt, hoe lastiger het wordt om het gezicht van je baby mooi in beeld te krijgen. Als je baby helemaal is ingedaald, kun je geen pretecho meer maken.
Lees meer: 8 tips voor het luisteren naar hartslag baby met een doppler
Waar maak je een pretecho?
Een pretecho kun je op verschillende plekken laten maken. Soms kan dit bij je eigen verloskundigenpraktijk. Verder zijn er speciale bureaus die pretecho’s maken. Hier vind je adressen waar je bij jou in de buurt een pretecho kunt laten maken.
Kosten pretecho
De kosten voor een pretecho zijn erg verschillend. Dit kan variëren tussen de 50 en 120 euro. Wat je betaalt voor een pretecho, hangt onder andere af van het soort echo. Kies je een echo in 2D, 3D of 4D? Ook betaal je voor het aantal foto’s en eventueel de video die je na afloop krijgt. Een pretecho is niet medisch en wordt daarom niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Tip om echofoto’s te bewaren
Als je na afloop echofoto’s meekrijgt, vergeet ze dan niet in te scannen of er een foto van te maken. De kwaliteit van de echofoto’s wordt na een paar maanden minder en ze kunnen gaan vervagen. Dat zou zonde zijn!
Dit artikel is geschreven met medewerking van Sanne Waelburgs, echoscopist bij Babygrafie
Bronnen: De verloskundige (KNOV) , Prenatale screening – Beeld: Babygrafie, Shutterstock en iStock