Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Sushi eten tijdens je zwangerschap

Zwanger en sushi eten, gaat dat samen? Voedingsdeskundige Sharon Looyen vertelt of je nu wel of geen sushi mag tijdens je zwangerschap.

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sushi is een Japans gerecht dat bestaat uit een hapje gekookte rijst met daaromheen of ertussen rauwe of gekookte vis, zeevruchten, ei, zeewier, avocado en/of andere groenten. Vooral vanwege de rauwe vis bestaat er nogal wat onduidelijkheid of je sushi mag eten tijdens de zwangerschap.

Advertentie

Sushi met rauwe vis tijdens je zwangerschap

Om te voorkomen dat je tijdens je zwangerschap een infectie oploopt die je ongeboren kind zou kunnen schaden, wordt geadviseerd om de sushi met rauwe vis te vermijden. Ook rauwe schaal- en schelpdieren kun je beter niet eten als je zwanger bent. Gekookte of gebakken garnalen, krab en surimisticks kun je wel gewoon nemen. Door verhitting gaan de bacteriën namelijk dood.

Lees ook: deze vis kun je veilig eten tijdens je zwangerschap.

Alleen als de sushi echt vers is

Toch is sushi niet altijd een probleem. Ben je bij een goed sushirestaurant waar de vis echt vers is? Dan kun je veel sushi gewoon eten. De vraag is alleen hoe je zeker weet dat de vis echt vers is. Stel vragen en geef aan wat de gevolgen kunnen zijn als je niet goed wordt geïnformeerd en zelfs dan ben je zelf verantwoordelijk voor hetgeen je eet.

Tip: Superlekker en gevarieerd blijven eten? In dit boek staan geweldige recepten voor zwangere vrouwen.

Uiteten?

Handig: steeds meer sushirestaurants geven op hun kaart aan welke sushi wel of niet geschikt is voor zwangere vrouwen.

tip

Laat sushi uit de supermarkt liever voor wat het is. Vette vis is zelfs gezond om te eten vanwege gezonde vetten, maar niet meer dan twee keer per week. Denk aan makreel, haring, zalm (vers en uit blik), paling (gekweekt), heilbot, bokking, sardines en forel. Genoeg keus dus als je sushi gaat eten. Maar bedenk: doorbakken vis is altijd veiliger dan rauwe vis, ook al lijkt het nog zo vers. Laat sushi uit de supermarkt liever voor wat het is.

Vette vis is zelfs gezond om te eten vanwege gezonde vetten, maar niet meer dan twee keer per week. Denk aan makreel, haring, zalm (vers en uit blik), paling (gekweekt), heilbot, bokking, sardines en forel. Genoeg keus dus als je sushi gaat eten. Maar bedenk: doorbakken vis is altijd veiliger dan rauwe vis, ook al lijkt het nog zo vers.

Welke vis mag je niet als je zwanger bent?

Vis is heel gezond, maar deze soorten kun je beter helemaal vermijden als je zwanger bent:

  • Voorverpakte gerookte vis uit de koeling (gerookte zalm, paling)• Rauwe schaal- en schelpdieren (mosselen, oesters)
  • Roofvissen (tonijn, zwaardvis, haai, koningsmakreel, zwaardvis, snoek)
  • Wilde paling

Toch liever geen sushi? Er blijven met gekookte vis, ei, (doorbakken) vlees en groenten nog diverse varianten over waar je wel van kunt genieten, en zo neem je het zekere voor het onzekere.

Bron: Voedingscentrum

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Voeding tijdens je zwangerschap

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is oprichtster van Voeding maakt je beter werkzaam als Orthomoleculair therapeut en voedingsadviseur. Ze is gespecialiseerd in voeding en suppletie vóór, tijdens en na de zwangerschap en moeder van een dochter en een zoon. Sharon geeft geregeld voorlichtingsavonden over ondersteunende voeding en suppletie tijdens en na de zwangerschap, bij diverse verloskundigenpraktijken in Amsterdam.

Contact
Website
Facebook
Instagram