Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Ongewenst zwanger

Ongewenst zwanger, wat nu?

Het overkomt één op de vijf vrouwen: ongewenst zwanger raken. Opeens sta je voor een moeilijke beslissing, die niet over één nacht ijs gaat. Wat zijn de mogelijkheden als je onbedoeld zwanger bent en hoe kom je tot een goed besluit?

Advertentie

Ongewenst zwanger, wat zijn de mogelijkheden?

Als alles anders loopt dan verwacht en je ongewenst zwanger raakt, is het belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn en wie kan je helpen met het maken van een weloverwogen beslissing. Hoe meer je weet over de mogelijkheden en welk effect ze hebben op je leven, hoe beter je een besluit kunt nemen. Er zijn verschillende opties waar je voor kunt kiezen.

  • De zwangerschap uitdragen en je kind zelf opvoeden
  • De zwangerschap uitdragen en je kind laten adopteren
  • De zwangerschap uitdragen en je kind (voor kortere of langere tijd) onderbrengen in een pleeggezin.
  • De zwangerschap laten beëindigen: je kiest voor abortus

Een keuze die je niet zomaar maakt, maar die wel in een relatief korte tijd gemaakt moet worden. En dat is niet voor iedereen even makkelijk.

Een keuze maken

Praten kan daarbij helpen. Beter gezegd: het is dé manier om je gedachten op een rij te zetten. Want één ding is zeker, je bent overdonderd als je onverwacht zwanger blijkt te zijn. Iedere situatie is natuurlijk anders en het verschilt per persoon hoe je op dit nieuws reageert. Je kunt in paniek zijn, boos of verdrietig. Maar ook opgelucht en juist blij zijn.

Twijfel je of je de baby kunt opvoeden, dan kan het maken van een beslissing flink lastig zijn. Hierbij spelen waarschijnlijk niet alleen jouw eigen gevoelens een rol, maar ook die van je partner en/of de vader van het kind, jouw (schoon)ouders of andere mensen uit je omgeving. Hoe dan ook is het belangrijk om met mensen te praten om zo de verschillende mogelijkheden op een rijtje te kunnen zetten en meer inzicht te krijgen in je emoties.

Advertentie
  • Praat met iemand die je vertrouwt; je partner, vriendin of een familielid.
  • Je huisarts kan goed uitleggen welke mogelijkheden je hebt. Maak de afspraak met je huisarts zo snel mogelijk. Ook als je nog geen idee hebt wat je wilt.
  • Wil je praten met iemand die objectief is, dan kan je terecht bij FIOM of Siriz. Zij kunnen je helpen de verschillende mogelijkheden en gevoelens op een rij te zetten. Je kunt kiezen voor online hulp van een deskundigen (gratis en anoniem) of voor een persoonlijk gesprek.

Hulp van een deskundige

Soms is het prettig om met een onafhankelijke deskundige te praten. Hij of zij denkt met je mee vanuit een objectieve rol, zonder er emotioneel bij betrokken te zijn of een oordeel te hebben over bijvoorbeeld jouw leefomstandigheden of relatie. Je kunt samen met je partner contact opnemen met een deskundige. Bijvoorbeeld als jullie allebei totaal verschillend reageren op de zwangerschap en twijfelen over jullie toekomst als ouders. Ook kun je op eigen initiatief, zonder je (ex-) partner hulp vragen.

Tips bij ongewenste zwangerschap

Je wereld kan behoorlijk op z’n kop staan als blijkt dat je onverwacht zwanger bent. Niets lijkt meer vanzelfsprekend: je leven, je relatie, je dromen voor de toekomst. Hoe moet het straks met je werk? Hoe red je het zonder partner of hoe ga je samen met je partner een kind opvoeden? En hoe red je het straks financieel? Onderstaande tips kunnen je helpen:

  • Probeer afstand te nemen tot de situatie. Zorg dat emoties niet de overhand krijgen.
  • Heb je een partner: geef elkaar de tijd om het nieuws van de zwangerschap tot je door te laten dringen en probeer niet de ander van je gelijk te overtuigen.
  • Zet alle mogelijkheden en alle voors en tegens op papier.
  • Bedenk wat de consequenties op korte en lange termijn zijn.
  • Vraag advies aan vrienden, familie of een hulpverlener van een stichting zoals FIOM of Siriz.

De zwangerschap uitdragen en je kind zelf opvoeden

Als je ervoor kiest om je zwangerschap uit te dragen en je kind alleen of samen met je partner op te voeden, is het goed om snel een afspraak te maken bij de verloskundige. Je kunt een verloskundigenpraktijk bij jou in de buurt bellen om een afspraak te maken voor een intakegesprek. De verloskundige houd je ongeboren kind de gehele zwangerschap in de gaten en is aanwezig tijdens de bevalling. Tijdens je zwangerschap zal je heel wat bezoekjes aan je verloskundige brengen. Soms is het nodig dat de zwangerschap in het ziekenhuis wordt begeleid. Je wordt dan doorverwezen naar een gynaecoloog.

De zwangerschap uitdragen en je kind laten adopteren

Afstand van je kind doen om deze door iemand anders op te laten voeden, is een hele grote stap. Je krijgt als ouder(s) een verplichte bedenktijd van drie maanden als je besluit je kind ter adoptie af te staan. Tijdens deze periode wordt je kind opgenomen in een pleeggezin. Besluit je na drie maanden toch voor je kind te willen zorgen, dan vindt er zo snel mogelijk een hereniging plaats. Wanneer je overweegt je kind te laten adopteren, is het verstandig contact op te nemen met een FIOM-bureau of Siriz. Zij kunnen ervoor zorgen dat je wordt begeleid door een maatschappelijk werker, die helpt de zaken op een rij te zetten. Ook zijn de mensen van deze stichtingen er voor je in emotioneel opzicht.

De zwangerschap laten beëindigen, je kiest voor abortus

Als je besluit om je zwangerschap af te breken, is het belangrijk om je zwangerschap zo snel mogelijk door een arts te laten vaststellen. Dit moet vanwege de wettelijke verplichte bedenktijd die geldt bij abortus. Als je langer dan 16 dagen overtijd bent, geldt een bedenktijd van vijf dagen. Ben je 16 dagen of minder overtijd, dan kun je direct een afspraak maken met de abortuskliniek, zonder tussenkomst van je huisarts. De bedenktijd is ingevoerd om je te beschermen tegen een overhaaste beslissing waar je later spijt van hebt. Laat een abortus altijd jouw beslissing zijn en niet die van iemand anders. Een abortus is mogelijk tot 24 weken zwangerschap. Op de website van FIOM staat alle informatie over abortus.

Meer informatie:

Op de website van FIOM staat alle informatie over abortus. Voor een overzicht van alle abortusklinieken kun je terecht op de website van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen.

Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier