Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wanneer kun je het hartje van je baby horen?

Het is een magisch moment om voor het eerst het hartje van je baby te zien of horen kloppen. Dit kan met behulp van een echo of een doptone. Maar vanaf wanneer kun je het hartje van je baby zien of horen kloppen?

Advertentie

Het zien of horen kloppen van het hartje van je baby is voor veel ouders een belangrijk moment. Als het hartje van je baby klopt, weet je dat hij leeft.

Hartje zien kloppen met echo

Vanaf de zesde week van je zwangerschap kun je door middel van een echo het hartje van je baby zien kloppen. Je ligt bij de verloskundige of de gynaecoloog op je rug op de onderzoekstafel. Op je buik wordt gel gesmeerd. Dit werkt als een geleidingsmiddel om geluidsgolven over te brengen, zodat alles wat in je buik zit in beeld kan worden gebracht. Met een soort microfoon (transducer) gaat de verloskundige of gynaecoloog over je buik.

Er wordt gebruik gemaakt van ultrageluid. Dat is een heel hoog geluid dat mensen niet kunnen horen. De geluidsgolven dringen het lichaam binnen en alles wat in je buik zit, kaatst de golven terug. De computer zet de opgevangen geluidsgolven om in beeld. Soms zul je even van houding moeten veranderen om je baby wat beter in beeld te krijgen. Deze echo is veilig voor jou en je baby. Er wordt tijdens dit onderzoek geen röntgenstraling of radioactiviteit gebruikt.

Als je zwangerschap nog niet zo ver gevorderd is, is het soms nog niet mogelijk om via een uitwendige echo (via je buik) het hartje te zien kloppen. Dan kan het nodig zijn om een inwendige echo te maken, via je vagina. De echokop kan zo dichter bij de baarmoeder komen, waardoor de beelden gedetailleerder en helderder zijn.

Advertentie

Lees meer: Deze standaardecho’s krijg als je zwanger bent

Hartje horen kloppen met doptone

Als je twaalf weken zwanger bent, kun je het hartje van je baby horen kloppen met een doptone. Dit is een apparaat dat ultrasone geluidsgolven uitzendt. Deze golven worden teruggekaatst door de hartkleppen van je baby en het bloed dat door de slagaders stroomt. Het teruggekaatste geluid wordt door de doptone weer opgevangen en versterkt en daardoor hoor je de hartslag van je baby. Je zult horen dat het hartje van je baby veel sneller klopt dan jouw hart. Het hartje van je baby klopt wel zo’n 150 slagen per minuut.

Met de doptone kunnen hartritmestoornissen worden ontdekt. Soms hoor je ook geruis via de doptone. Daar hoef je je geen zorgen over te maken: dat is het geluid van je baby die in je buik beweegt.

De verloskundige of gynaecoloog luistert tijdens elke controle met de doptone naar de hartslag van je baby. Ook tijdens de bevalling wordt regelmatig het hartritme gecheckt. Aan het hartritme kan je verloskundige of gynaecoloog horen of het goed gaat met je baby. Als het hartje heel snel klopt, kan je baby het benauwd hebben. En als het hartje juist langzaam klopt, kan het zijn dat je baby een slechte conditie heeft.

Advertentie

Lees hier waarom veel vrouwen tijdens hun zwangerschap of tijdens de bevalling een CTG krijgen, oftewel een hartfilmpje van de ongeboren baby gemaakt.

Hartje horen kloppen met doppler

Een doppler is een apparaatje waarmee je zelf thuis naar het hartje van je baby kunt luisteren, vanaf ongeveer twaalf weken. Een doppler is vaak minder sterk dan een doptone bij de verloskundige of gynaecoloog. Goede en gevoelige apparatuur kost nu eenmaal meer geld.

Heb je een doppler in huis, wees je er dan van bewust dat je met een doppler niet altijd het hartje kunt horen. Als je alleen (of met je partner) thuis bent en je hoort geen hartslag, kun je onnodig ongerust worden. Het gebruik van een doppler wordt dan ook door veel verloskundigen afgeraden.

Lees meer: Luisteren naar hartslag met doppler of doptone

doppler
Voorbeeld van een zwangere vrouw die thuis een doppler gebruikt.

Wanneer kun je het hartje zien kloppen?

Bij een echo is het kloppend hartje vanaf zes weken zwangerschap te zien. Het kan zijn dat je niet meer precies weet wanneer je zwanger raakte. Het hartje kan daardoor eerder of later beginnen met kloppen dan dat jij misschien verwacht. Ook kan het zijn dat de foetus zich anders ontwikkelt en het hartje daardoor iets eerder of later begint met kloppen. Raak daarom niet meteen in paniek als je het hartje niet ziet kloppen. Als je zeven weken zwanger bent, zul je het hartje moeten zien kloppen.

Wanneer kun je het hartje horen kloppen?

Voor het gebruik van een doptone moet je zeker twaalf weken zwanger zijn. De doptone versterkt de geluiden in de baarmoeder. Je hoort niet alleen het hartje van je baby kloppen, maar ook je eigen hart. Dit komt doordat jouw bloed door de placenta stroomt en deze geluiden worden ook opgevangen. Wel klinkt het hartje van je baby veel sterker.

Hoe snel klopt het hartje?

Jouw hart klopt tussen de 60 en 80 keer per minuut. Het hartje van je baby klopt veel sneller, namelijk tussen de 140 en 150 keer per minuut. Als je baby is geboren klopt zijn hartje weer langzamer: tussen de 110 en 130 keer per minuut.

Wat als het hartje niet klopt?

Het kan gebeuren dat je op een eerste echo of met de doptone het hartje niet ziet of hoort kloppen. Dat kan best even schrikken zijn. Wat kan er aan de hand zijn?

  1. Te prille zwangerschap: als je nog geen zes weken zwanger bent, is het soms moeilijk om een kloppend hartje te ontdekken. Ook kan je baby wat dieper in je buik liggen, waardoor de verloskundige of gynaecoloog er lastig bij kan komen. Om zeker te weten of alles in orde is met je baby kun je een doorverwijzing krijgen.
  2. Afwijking van embryo: bij een aanlegfout van de vrucht kan je lichaam besluiten de zwangerschap af te breken. Het hartje gaat dan niet kloppen, of stopt met kloppen. Er volgt een miskraam. Ben je nog geen twaalf weken zwanger en wordt er tijdens een echo ontdekt dat het hartje niet klopt, dan zal de verloskundige waarschijnlijk eerst afwachten of de miskraam zelf op gang komt. Gebeurt dat niet, dan kan de miskraam opgewekt worden of is er een curettage nodig. Lees meer: Kans op een miskraam: de cijfers en risicofactoren
  3. Hartafwijking: er kan niet alleen iets mis zijn met de vrucht, maar ook met het hartje zelf. Als de hartcellen zich niet goed ontwikkelen, kunnen ze niet goed samentrekken. In andere gevallen spreek je van een ernstige hartafwijking en stopt het hartje met samentrekken. Ook in deze gevallen zal er een miskraam of vroeggeboorte ontstaan.
  4. Afwijking van de baarmoeder: als er een afwijking in de baarmoeder is, kan je baby zich mogelijk niet goed ontwikkelen. Zijn hartje zal nooit gaan kloppen of stopt met kloppen.
  5. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap: tijdens de eisprong laat de eierstok (meestal) één eicel vrij. Via de eileider bereiken de eicel en de zaadcel elkaar en kan de zaadcel de eicel bevruchten. De bevruchte eicel gaat via de eileider naar de baarmoederholte en nestelt zich daar in het baarmoederslijmvlies. Soms gaat dit fout en nestelt de bevruchte eicel zich in op een andere plek. Dit heet een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, ook wel een extra uteriene graviditeit of afgekort EUG genoemd.

Doorsturen naar het ziekenhuis

Als de verloskundige niet het hartje van je baby kan zien of horen kloppen, kan je worden doorverwezen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Het is verstandig om daar ook echt heen te gaan. In het ziekenhuis hebben ze meer apparatuur dan bij een verloskundige. Het kan zijn dat de gynaecoloog wel een kloppend hartje ontdekt. Als dat niet zo is, wordt er gekeken wat de toestand van je zwangerschap is. Wat er dan gaat gebeuren en wat de mogelijkheden zijn, kun je met de gynaecoloog bespreken.

Wat kan er misgaan?

Als je een miskraam krijgt, is er geen hartslag meer bij je vruchtje. Je lichaam breekt de zwangerschap af: het niet-levensvatbare vruchtje wordt door de baarmoeder afgestoten. De meeste miskramen vinden plaats in het eerste trimester: tot de twaalfde week van de zwangerschap. Daarna wordt de kans op een miskraam een stuk kleiner, maar er is altijd een risico dat er op een later moment in de zwangerschap nog mis kan gaan.

Bron: De Verloskundige

Lees ook: Relatietips: zo raak je elkaar na een miskraam niet kwijt.