14 weken zwanger

14 weken zwanger

Je bent nu tussen de 14 en 15 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 14 weken zwanger bent.

Week 14 begint bij zwangerschapsdag 98 en loopt tot dag 105. Het is je vijftiende zwangerschapsweek.

Advertentie

14 weken zwanger: je baby

Het hoofd is zo groot als een knikker, de vuisten zijn zo groot als een erwt. Door veel te bewegen worden de spieren van je baby steeds krachtiger: hij kan nu een vuist maken en zijn armen en benen buigen. Ook kan hij zijn mond openen en zijn lippen samenpersen. Echt zuigen kun je het nog niet noemen, maar het begint er al op te lijken. Hij kan slikken en zijn bovenlip bewegen. Dat is de start van de latere zuigreflex. In de mond ontwikkelen zich de tong en het gehemelte.

14 weken zwanger

Je baby slikt nu regelmatig vruchtwater in. Omdat de nieren al werken, plast hij ook af en toe. De afvalproducten van je baby worden vanzelf weer afgevoerd.

De oren zitten nu op de juiste plek, en op de neus ontstaan neusgaten. Haarzakjes kunnen vanaf deze week ook verschijnen. Zijn ledematen en inwendige organen zijn aangelegd. Vanaf nu hoeft je kind alleen nog maar te groeien en te rijpen. Dat rijpen is erg belangrijk: ook al is je kind in aanleg klaar, een foetus kan buiten de baarmoeder nog niet in leven blijven.

Animatie: zo ziet je baby er nu uit

14 weken zwanger: jij

In het tweede trimester zijn je borsten niet zo gevoelig meer als in de eerste drie maanden, maar waarschijnlijk wel groter. Misschien zijn ze wel een cupmaat gegroeid. Een zwangerschapsbeha die goed ondersteunt, heb je echt nodig. Zo’n beha is niet alleen stevig, je borsten kunnen er ook in groeien.

Tips: zo vind je de perfecte zwangerschapsbh.

De omvang van je borsten neemt de komende maanden nog meer toe, want de melkklieren gaan zich voorbereiden op de borstvoeding. Je ziet misschien ook al blauwe aderen door je huid heen, en je tepels worden onder invloed van de zwangerschapshormonen groter en donkerder van kleur. Het kan dat je al wat druppeltjes melk lekt uit je borsten. Dat is normaal en kan geen kwaad. Meestal stopt dit ook weer, tot de laatste weken voor de uitgerekende datum.

Wist je dat de hoeveelheid bloed in je lichaam toeneemt? Dat is nodig om te voldoen aan de eisen van de groeiende baarmoeder en placenta. Er komt wel anderhalve liter bij: vijf liter wordt zes tot zesenhalve liter. Er wordt vooral veel bloedplasma aangemaakt.

Doordat je meer bloed hebt, moet je hart harder werken om al dat bloed rond te pompen. Je hart slaat nu vijftien tot twintig keer per minuut extra.

Je baarmoeder hangt ‘los’ in je buik aan vier banden. Omdat hij steeds zwaarder wordt, komt er spanning op de banden te staan en die trekken weer aan het buikvlies. Gevolg: bandenpijn.
Je zwangerschapsbuikje wordt nu ook steeds meer zichtbaar.

Illustratie van de placenta.

Inschrijven voor een zwangerschapscursus

Als je van plan bent een zwangerschapscursus te volgen, is dit het moment om je aan te melden, want sommige cursussen zitten snel vol. De meeste zwangerschapscursussen beginnen rond de 24-28 weken, maar er zijn er ook genoeg waar je al terecht kunt met zo’n 15 weken zwangerschap.

Meer informatie over zwangerschapscursussen vind je bij de thuiszorgorganisatie, bij je verloskundige en natuurlijk op internet.

Kraamzorg regelen

Aanmelden voor kraamzorg kun je het beste zo snel mogelijk doen, nadat je een goede eerste termijnecho hebt gehad. Doe het uiterlijk in de twintigste week. Zo ben je er zeker van dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt. Anders kan het voorkomen dat je minder uren krijgt, bijvoorbeeld in vakantieperiodes of bij een geboortegolf.

Meer weten? Check onze handige checklist: wanneer regel je wat?

Video: pijnbestrijding, wel of niet doen?

Video: Ouders van Nu liet 8 moeders (ervaringsdeskundigen) aan het woord