Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

14 weken zwanger

Je bent nu tussen de 14 weken zwanger en de 15 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 14 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 14 begint bij zwangerschapsdag 98 en loopt tot dag 105. Het is je vijftiende zwangerschapsweek.

14 weken zwanger: je baby

Het hoofd van je baby 14 weken is zo groot als een knikker, de vuisten zijn zo groot als een erwt. Door veel te bewegen worden de spieren van je baby steeds krachtiger: hij kan nu een vuist maken en zijn armen en benen buigen. Ook kan hij zijn mond openen en zijn lippen samenpersen. Echt zuigen kun je het nog niet noemen, maar het begint er al op te lijken. Hij kan slikken en zijn bovenlip bewegen. Dat is de start van de latere zuigreflex. In de mond ontwikkelen zich de tong en het gehemelte.

14 weken zwanger

Je baby slikt nu regelmatig vruchtwater in. Omdat de nieren met 14 weken zwanger al werken, plast hij ook af en toe. De afvalproducten van je baby worden vanzelf weer afgevoerd.

Advertentie

De oren zitten nu op de juiste plek, en op de neus ontstaan neusgaten bij de foetus 14 weken. Haarzakjes kunnen vanaf deze week ook verschijnen. Zijn ledematen en inwendige organen zijn aangelegd. Vanaf nu hoeft je kind alleen nog maar te groeien en te rijpen. Dat rijpen is erg belangrijk: ook al is je kind in aanleg klaar, een foetus kan buiten de baarmoeder nog niet in leven blijven.

Animatie 14 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

14 weken zwanger: symptomen

Wat zijn 14 weken zwanger symptomen? In het tweede trimester zijn je borsten niet zo gevoelig meer als in de eerste drie maanden, maar waarschijnlijk wel groter. Misschien zijn ze wel een cupmaat gegroeid. Een zwangerschapsbeha die goed ondersteunt, heb je echt nodig. Zo’n beha is niet alleen stevig, je borsten kunnen er ook in groeien. Tip: Hier vind je mooie en comfortabele zwangerschapslingerie.

Lees ook: Onmisbare tips voor het kopen van een goede zwangerschapsbh.

De omvang van je borsten neemt de komende maanden nog meer toe, want de melkklieren gaan zich voorbereiden op de borstvoeding. Je ziet met 14 weken zwanger misschien ook al blauwe aderen door je huid heen, en je tepels worden onder invloed van de zwangerschapshormonen groter en donkerder van kleur. Het kan dat je al wat druppeltjes melk lekt uit je borsten. Dat is normaal en kan geen kwaad. Meestal stopt dit ook weer, tot de laatste weken voor de uitgerekende datum.

Wist je dat de hoeveelheid bloed in je lichaam toeneemt? Dat is nodig om te voldoen aan de eisen van de groeiende baarmoeder en placenta. Er komt wel anderhalve liter bij: vijf liter wordt zes tot zesenhalve liter. Er wordt vooral veel bloedplasma aangemaakt.

Doordat je meer bloed hebt, moet je hart harder werken om al dat bloed rond te pompen. Je hart slaat bij zwangerschap 14 weken vijftien tot twintig keer per minuut extra.

Je baarmoeder hangt ‘los’ in je buik aan vier banden. Omdat hij steeds zwaarder wordt, komt er spanning op de banden te staan en die trekken weer aan het buikvlies. Gevolg: bandenpijn. Daarom kun je met 14 weken zwanger steken in je buik voelen en buikpijn hebben.
Als je 14 weken zwanger bent, is je buik ook steeds beter zichtbaar. Misschien kun je met 14 weken zwanger je baby ook voelen bewegen. Dit is meestal het geval bij vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest.

De placentaIllustratie van de placenta.

14 weken zwanger: inschrijven voor een zwangerschapscursus

Als je van plan bent een zwangerschapscursus te volgen, is dit het moment om je aan te melden, want sommige cursussen zitten snel vol. De meeste zwangerschapscursussen beginnen rond de 24-28 weken, maar er zijn er ook genoeg waar je al terecht kunt met zo’n 15 weken zwangerschap.

Meer informatie over zwangerschapscursussen vind je bij de thuiszorgorganisatie, bij je verloskundige en natuurlijk op internet.

Kraamzorg regelen bij 14 weken zwanger

Aanmelden voor kraamzorg kun je het beste zo snel mogelijk doen, nadat je een goede eerste termijnecho hebt gehad. Doe het uiterlijk in de twintigste week. Zo ben je er zeker van dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt. Anders kan het voorkomen dat je minder uren krijgt, bijvoorbeeld in vakantieperiodes of bij een geboortegolf.

Meer weten? Check onze handige checklist: wanneer regel je wat?

Video: pijnbestrijding, wel of niet doen?

Video: Ouders van Nu liet 8 moeders (ervaringsdeskundigen) aan het woord

14 weken zwanger echo

Rond deze tijd krijg je standaard een termijnecho aangeboden, om na te gaan hoeveel weken je precies zwanger bent. De beste periode om een termijnecho te maken is tussen de 10 en 14 weken. In deze periode groeit elk foetus ongeveer hetzelfde, zodat met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kan worden vastgesteld – en dat is belangrijk voor het verdere vervolg van de zwangerschap.
Bij deze echo is het geslacht vaak nog niet te bepalen.

14 weken zwanger: bloed bij afvegen

Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van plotseling bloedverlies. Ze zien bloed bij afvegen op de wc of verliezen wat. Vaak is dit onschuldig. Zeker als het een klein beetje is. Maak je je zorgen? Neem dan contact op met de verloskundige.

Ook interessant in week 14:

Bronnen: De VerloskundigeKraamzorg het Groene Kruis, Lalecheleague, CJG

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu