14 weken zwanger

14 weken zwanger

Je bent nu tussen de 14 en 15 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 14 weken zwanger bent.

Je baby is nu 11 centimeter lang en weegt 90 gram.

14 weken zwanger: je baby

Het hoofd is zo groot als een knikker, de vuisten zijn zo groot als een erwt. Door veel te bewegen worden de spieren van je baby steeds krachtiger: hij kan nu een vuist maken en zijn armen en benen buigen. Ook kan hij zijn mond openen en zijn lippen samenpersen. Echt zuigen kun je het nog niet noemen, maar het begint er al op te lijken.

Je baby slikt regelmatig vruchtwater in. Omdat de nieren al werken, plast hij ook af en toe. De afvalproducten van je baby worden vanzelf weer afgevoerd.

Zijn ledematen en inwendige organen zijn aangelegd. Vanaf nu hoeft je kind alleen nog maar te groeien en te rijpen. Dat rijpen is erg belangrijk: ook al is je kind in aanleg klaar, hij kan buiten de baarmoeder nog niet in leven blijven.

14 weken zwanger: jij

Je borsten zijn nu niet zo gevoelig meer als in de eerste drie maanden, maar waarschijnlijk wel groter. Misschien zijn ze wel een cupmaat gegroeid. Een zwangerschapsbeha die goed ondersteunt, heb je echt nodig. Zo’n beha is niet alleen stevig, je borsten kunnen er ook in groeien.

De omvang van je borsten neemt de komende maanden nog meer toe, want de melkklieren gaan zich voorbereiden op de borstvoeding. Je ziet misschien ook al blauwe aderen door je huid heen, en je tepels worden onder invloed van de zwangerschapshormonen groter en donkerder van kleur. Het kan dat je al wat druppeltjes melk lekt uit je borsten. Dat is normaal en kan geen kwaad. Meestal stopt dit ook weer, tot de laatste weken voor de uitgerekende datum.

Wist je dat de hoeveelheid bloed in je lichaam toeneemt? Dat is nodig om te voldoen aan de eisen van de groeiende baarmoeder en placenta. Er komt wel anderhalve liter bij: vijf liter wordt zes tot zesenhalve liter. Er wordt vooral veel bloedplasma aangemaakt.

Doordat je meer bloed hebt, moet je hart harder werken om al dat bloed rond te pompen. Je hart slaat nu vijftien tot twintig keer per minuut extra.

Inschrijven voor een zwangerschapscursus

Als je van plan bent een zwangerschapscursus te volgen, is dit het moment om je aan te melden, want sommige cursussen zitten snel vol. De meeste zwangerschapscursussen beginnen rond de 24-28 weken, maar er zijn er ook genoeg waar je al terecht kunt met zo’n 15 weken zwangerschap.

Meer informatie over zwangerschapscursussen vind je bij de thuiszorgorganisatie, bij je verloskundige en natuurlijk op internet.

Video: Even aan een moeder vragen: pijnbestrijding, wel of niet doen?