25 weken zwanger

25 weken zwanger

Je bent tussen de 25 en 26 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 25 weken zwanger bent.

Je baby is nu 33 centimeter lang en weegt 720 gram.

25 weken zwanger: je baby

Rond deze tijd gaan de oogleden van je baby open. Licht en donker kon hij al onderscheiden, maar of hij nu nog meer kan zien, is niet bekend.

Zijn bewegingen worden steeds duidelijker. Voelde je ze eerst alleen als je rustig in bed lag en je goed concentreerde, nu voel je ze ook als je op de bus staat te wachten of midden in een vergadering zit. Dat maakt het soms lastig om je aandacht overal bij te houden. Je moet je baby nu iedere dag wel een paar keer voelen bewegen. De richtlijn is zo’n 10-15 bewegingen per dag. Als dat even wat minder is, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Soms heb je het zo druk, dat je de bewegingen niet meteen opmerkt. Pas als er duidelijk iets verandert in de bewegingen, is het verstandig om dat te bespreken met je verloskundige.

Deze week is opnieuw een mijlpaal bereikt: je baby is vanaf nu ‘levensvatbaar’. Toch is het beter dat de baby nog niet wordt geboren. Een te vroeg geboren baby heeft nog weinig weerstand tegen infecties en de longen zijn nog niet rijp genoeg voor een leven buiten de baarmoeder. Daarom is het nog lang niet de bedoeling dat je kind nu al geboren wordt.

25 weken zwanger: jij

Stress, en dan vooral chronische stress, is nooit gezond, maar nu al helemaal niet. Als je erg gestrest bent, geeft dat namelijk lichamelijke reacties zoals langdurige hartkloppingen of transpiratie. Het gevolg is dat je bloedvaten, dus ook de bloedvaten van de placenta, verkrampen en minder goed doorbloed raken. Dat is niet goed voor je baby en hij kan daardoor een groeiachterstand oplopen.

Heb je het erg druk op je werk, neem dan bijtijds gas terug. Als er problemen zijn of dingen waarover je je zorgen maakt, probeer die dan te bespreken met je verloskundige.

Video: Zo ontwikkelt het gezicht van een baby zich in baarmoeder

Kinderkamer inrichten

Heb je alle meubels voor de kinderkamer al verzameld? Let erop dat je op het eind van je zwangerschap niet mag tillen en sjouwen. Kies bij het schilderen voor verf op waterbasis. De dampen van chemische oplosmiddelen in verf zijn niet goed voor je ongeboren baby, en ook niet voor jou. Ook kunnen nieuwe meubels, gordijnen en vloerbedekking schadelijke stoffen bevatten. Ventileer de babykamer voor de geboorte daarom goed.