
25 weken zwanger
Je bent tussen de 25 weken zwanger en 26 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 25 weken zwanger bent.
Week 25 begint bij zwangerschapsdag 175 en loopt tot dag 182. Het is je 26ste zwangerschapsweek.
25 weken zwanger: je baby
Rond deze tijd gaan de oogleden van je baby open. Licht en donker kon hij al onderscheiden, maar of hij nu nog meer kan zien, is niet bekend. Niet dat er in de baarmoeder nou zoveel te bekijken is. Nu al benieuwd welke kleur ogen jouw kindje mogelijk krijgt? Voorspel de kleur ogen van je baby.
Het hartje van de baby klopt twee keer zo snel als jouw hart. Hierdoor is het verschil tussen de twee harten goed te horen.
Lees ook: Mentale ontwikkeling van de foetus
Met een zwangerschap van 25 weken is het gewicht van je baby 660 gram. De baarmoeder is nu zo groot als een voetbal, hierdoor heeft een foetus van 25 weken ook niet meer zo veel ruimte om ‘rond te drijven’. Zijn bewegingen worden steeds duidelijker. Voelde je ze eerst alleen als je rustig in bed lag en je je goed concentreerde, nu voel je ze ook als je op de bus staat te wachten of midden in een vergadering zit. Dat maakt het soms lastig om je aandacht overal bij te houden.
Je moet je baby iedere dag wel een paar keer voelen bewegen. De richtlijn is zo’n 10-15 bewegingen per dag. Denk je met 25 weken zwanger je baby minder te voelen? Als dat even wat minder is, hoef je je niet meteen zorgen te maken. Soms heb je het zo druk, dat je de bewegingen niet meteen opmerkt. Pas als er duidelijk iets verandert in de bewegingen, is het verstandig om dat te bespreken met je verloskundige.
Wanneer moet je de verloskundige bellen?
Deze week is opnieuw een mijlpaal bereikt: je baby is vanaf 25 weken ‘levensvatbaar’. Toch is het beter dat de baby nog niet wordt geboren. Een te vroeg geboren baby (immatuur of prematuur) heeft nog weinig weerstand tegen infecties en de longen zijn nog niet rijp genoeg voor een leven buiten de baarmoeder. Of de baby het zal halen, hangt onder meer af van zijn gewicht en eventuele complicaties tijdens de zwangerschap op bevalling. Op de afdeling neonatologie wordt de situatie in de baarmoeder met warme couveuses zo veel mogelijk nagebootst.
Check hier wat de signalen van een vroeggeboorte zijn.
Animatie 25 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit
25 weken zwanger: jij
Stress, en dan vooral chronische stress, is nooit gezond, maar nu al helemaal niet. Als je erg gestrest bent, geeft dat namelijk lichamelijke reacties zoals langdurige hartkloppingen of transpiratie. Het gevolg is dat je bloedvaten, dus ook de bloedvaten van de placenta, verkrampen en minder goed doorbloed raken. Dat is niet goed voor je baby en hij kan daardoor een groeiachterstand oplopen.
Tips: zo beperk je de stress in je leven.
Een zwangerschapskwaaltje dat vanaf deze periode veel voorkomt: kramp in je kuiten. Dit komt doordat de beenspieren vermoeid zijn door het extra gewicht dat ze meedragen.
25 weken zwanger: harde buiken
Heb je met 25 weken zwanger af en toe een buik als een voetbal? Dat gespannen gevoel heet een harde buik. Je baarmoeder trekt zich dan onwillekeurig samen, waardoor je buik vervelend gespannen, maar niet pijnlijk aanvoelt. Harde buiken zijn niet erg, maar als je veel last hebt van deze zwangerschapskwaal (meerdere in een uur) kan het een seintje van je lichaam zijn dat je het rustiger aan moet doen. Let ook op dat je met 25 weken zwanger geen harde buiken en rugpijn tegelijk hebt, dit kunnen weeën zijn als ze regelmatig komen.
Heb je het erg druk op je werk, neem dan bijtijds gas terug. Als er problemen zijn of dingen waarover je je zorgen maakt, probeer die dan te bespreken met je verloskundige.
25 weken zwanger: kinderkamer inrichten
Heb je alle meubels voor de kinderkamer al verzameld? Op veel babykamers zit een levertijd van 10-12 weken. Let erop dat je op het eind van je zwangerschap niet mag tillen en sjouwen. Kies bij het schilderen voor verf op waterbasis. De dampen van chemische oplosmiddelen in verf zijn niet goed voor je ongeboren baby, en ook niet voor jou. Ook kunnen nieuwe meubels, gordijnen en vloerbedekking schadelijke stoffen bevatten. Ventileer de babykamer voor de geboorte daarom goed.
Tip: Hier vind je inspiratie én de mooiste meubels voor de babykamer
Ook interessant als je 25 weken zwanger bent:
- Handleiding geboorteplan schrijven
- Bevallen en kraamtijd in een kraamhotel
- Alles over pijnbestrijding
Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Antoniusziekenhuis, Lalecheleague