6 weken zwanger

6 weken zwanger

Je bent nu tussen de 6 en 7 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 6 weken zwanger bent.

Je baby is nu 1 centimeter lang.

6 weken zwanger: je baby

Waren er vorige week alleen nog maar knobbeltjes te zien op de plaats waar de armen moeten komen, deze week heeft je kind al duidelijk armen. Over een paar dagen ontwikkelen zich aan de uiteinden van de armen ook de contouren van de handen.

Ook het hoofd krijgt steeds meer vorm. Er zijn al ogen, een neus, neusgaten en een mond. Wel is het hoofd in verhouding met de rest van het lijf erg groot en dat zal nog een tijd zo blijven. Pas later in de zwangerschap wordt het lijf in verhouding wat groter.

Je baby groeit nog steeds in een flink tempo, ongeveer 1 millimeter per dag. Dat lijkt niet veel, maar dat is het wel als je bedenkt dat je baby twee weken geleden nog maar zo groot als een rijstkorreltje was en nu al de grootte heeft van de nagel van je pink.

6 weken: jij

Met een echo zou je het hart al kunnen zien kloppen. Zo vroeg in de zwangerschap wordt trouwens meestal een vaginale echo gemaakt: die geeft in zo’n pril stadium een beter beeld. Je krijgt die echo als er een medische reden voor is, bijvoorbeeld als je kans hebt op een meerlingzwangerschap of op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het kan ook zijn dat je eerder een miskraam hebt gehad of dat je een beetje bloed verliest waardoor zo’n echo nodig is.

Bloedverlies hoeft trouwens niet meteen iets vervelends te betekenen. Het kan best zijn dat het nog door de innesteling komt. Misschien is het een contactbloeding: het gevolg van het knappen van een bloedvaatje in de baarmoedermond. Die is nu heel goed doorbloed, waardoor er tijdens het vrijen wat bloedverlies kan ontstaan. Het gaat dan meestal om niet meer dan een druppeltje bloed of een beetje lichtrood gekleurde afscheiding. Heb je hier vaker last van, ga dan langs je verloskundige.

Bloedverlies kan helaas ook betekenen dat je een miskraam krijgt. In dat geval krijg je meestal ook pijn in je buik en is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige en/of huisarts.

Video: Zwanger en roken: dit doet het met je ongeboren kind

Kinderopvang regelen

Hoe sneller geregeld, hoe beter. Vooral voor het kinderdagverblijf geldt: het is slim om je tijdig op te geven, dan weet je zeker dat je plek hebt op de dagen dat je dat wil. Je kunt je baby al inschrijven vanaf het moment dat je zwanger bent. In de grote steden zijn de wachtlijsten soms nog lang, vooral bij de populairste opvangplekken. Kijk op de site van jouw gemeente voor kinderopvang bij jou in de buurt.

Kraamzorg regelen

Regel zo snel mogelijk kraamzorg. In principe vraag je de kraamzorg nog voor de zestiende week van je zwangerschap aan. Meld ook je zorgverzekeraar zo snel mogelijk dat je zwanger bent. Van je zorgverzekeraar krijgt je waarschijnlijk een lijst van kraamverzorgers waaruit je kunt kiezen.

Als je het lastig vindt om een kraamverzorgende instantie te kiezen, doe dan navraag bij je verloskundigenpraktijk of bij vrouwen van wie je weet dat ze kraamzorg hebben gehad. Een kraamverzorgende is niet iemand die huishoudelijke taken verricht zoals ramen lappen en de vloer dweilen. Ze is er voor jou en de baby. Ze helpt je bij de verzorging en ze controleert bijvoorbeeld ook of je goed herstelt na de bevalling. Bovendien assisteert ze de verloskundige tijdens de thuisbevalling.