Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

6 weken zwanger

Je bent nu tussen de 6 weken zwanger en 7 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 6 weken zwanger bent.

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Week 6 begint bij zwangerschapsdag 42 en loopt tot dag 49. Het is je zevende zwangerschapsweek.

Advertentie

Tip! In dit mooie boek hou je alle mijlpalen uit je zwangerschap bij.

6 weken zwanger: je baby

Langzaam begint je baby een echt mensje te worden, hij is met 6 weken zwanger ongeveer tussen de 3 en 6 mm groot. Hier vind je haarscherp beeld van een embryo van 6 weken oud. Waren er vorige week alleen nog maar stompjes te zien op de plaats waar de armen moeten komen, deze week heeft je kind al duidelijk armen. Over een paar dagen ontwikkelen zich aan de uiteinden van de armen ook de contouren van de handen.

6 weken zwanger lengte en gewicht baby

Ook het hoofd en gezicht krijgt steeds meer vorm met 6 weken zwanger. Er zijn al ogen, een neus, neusgaten en een mond. In allebei de kaken kun je al knopjes voor de melktanden terugvinden. Wel is het hoofd in verhouding met de rest van het lijf erg groot en dat zal nog een tijd zo blijven. Pas later in de zwangerschap wordt het lijf in verhouding wat groter. Het hart is naar verhouding groot. De aanleg van de hersenen en het ruggenmerg is bijna voltooid. Aan het einde van deze week zijn alle organen ontwikkeld. Nu moeten ze nog uitgroeien en hun definitieve plaats krijgen. Wist je trouwens dat je baby zijn eigen bloed aanmaakt en zelfs een andere bloedgroep kan hebben?

Advertentie

Je baby groeit nog steeds in een flink tempo, ongeveer 1 millimeter per dag. Dat lijkt niet veel, maar dat is het wel als je bedenkt dat je baby twee weken geleden nog maar zo groot als een maanzaadje was (en eruit zag als een klein garnaaltje) en nu al de grootte heeft van de nagel van je pink.

Video: zo ontwikkelt het gezicht van je baby zich in de baarmoeder.

Animatie 6 weken zwanger: zo ziet je embryo er nu uit

6 weken: jij

Met een echo zou je het hart met 6 weken zwanger al kunnen zien kloppen. Zo vroeg in de zwangerschap wordt meestal een vaginale echo gemaakt: die geeft in zo’n pril stadium een beter beeld. Je krijgt als je 6 weken zwanger bent alleen een echo als er een medische reden voor is, bijvoorbeeld als je kans hebt op een meerlingzwangerschap of op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Als je eerder een miskraam hebt gehad of als je helderrood bloedverlies hebt, kan dat als je 6 weken zwanger bent ook een reden zijn voor een echo.

6 weken zwanger: bloedverlies

Bloedverlies hoeft als je 6 weken zwanger bent trouwens niet meteen iets vervelends te betekenen. Het kan best zijn dat het nog door de innesteling komt. Misschien is het een contactbloeding: het gevolg van het knappen van een bloedvaatje in de baarmoedermond. Die is nu heel goed doorbloed, waardoor er tijdens het vrijen wat bloedverlies kan ontstaan. Het gaat dan meestal om niet meer dan een druppeltje bloed of een beetje lichtrood gekleurde afscheiding. Heb je hier vaker last van, ga dan langs je verloskundige.

Bloedverlies kan helaas ook betekenen dat je een miskraam krijgt. In dat geval krijg je meestal ook pijn of krampen in je buik en is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige en/of huisarts. Een miskraam komt voor bij één op de negen zwangerschappen en is helaas niet te voorkomen.

Lees ook: Zwanger en toch ongesteld, kan dat?

6 weken zwanger: kinderopvang regelen

Hoe sneller geregeld, hoe beter. Vooral voor het kinderdagverblijf geldt: het is slim om je tijdig op te geven, dan weet je zeker dat je plek hebt op de dagen dat je dat wil. Je kunt je baby al inschrijven vanaf het moment dat je zwanger bent. In de grote steden zijn de wachtlijsten soms nog lang, vooral bij populaire opvangplekken. Kijk op de site van jouw gemeente voor kinderopvang bij jou in de buurt.

Meer lezen: Welke soorten kinderopvang zijn er eigenlijk?

6 weken zwanger: kraamzorg regelen

Regel zo snel mogelijk kraamzorg. In principe vraag je de kraamzorg nog voor de zestiende week van je zwangerschap aan. Meld ook je zorgverzekeraar zo snel mogelijk dat je zwanger bent. Van je zorgverzekeraar krijgt je waarschijnlijk een lijst van kraamverzorgers waaruit je kunt kiezen.

Als je het lastig vindt om een kraamverzorgende instantie te kiezen, doe dan navraag bij je verloskundigenpraktijk of bij vrouwen van wie je weet dat ze kraamzorg hebben gehad. Een kraamverzorgende is niet iemand die huishoudelijke taken verricht zoals ramen lappen en de vloer dweilen. Ze is er voor jou en de baby. Ze helpt je bij de verzorging en ze controleert bijvoorbeeld ook of je goed herstelt na de bevalling. Bovendien assisteert ze de verloskundige tijdens de thuisbevalling.

Checklist zwangerschap: wanneer regel je wat?

6 weken zwanger: symptomen

Je kunt veel last hebben van zwangerschapssymptomen. Hoewel het erg verschilt per vrouw: sommige vrouwen hebben als ze 6 weken zwanger zijn geen symptomen. Je kunt merken dat je borsten pijnlijk en gezwollen zijn, je ineens heel gevoelig bent voor geur en misschien heb je ook al zin in bepaald eten. Ben je het ene moment heel blij en het andere moment niet te genieten? Ook stemmingswisselingen horen erbij, net als vermoeidheid.

6 weken zwanger: ochtendmisselijkheid

Als je zwanger bent, kun je je heel misselijk en beroerd voelen. Sommige vrouwen zijn alleen ’s ochtends misselijk, anderen voelen zich de hele dag ziek. Het kan ook dat je nergens last van hebt. Waarschijnlijk komt de misselijkheid door het hormoon hCG, dat je lichaam tijdens de eerste weken van je zwangerschap in flinke hoeveelheid aanmaakt. Zodra je hormoonspiegel wat meer in evenwicht is en je lichaam aan de veranderingen gewend is, gaat zwangerschapsmisselijkheid meestal vanzelf over. Dat is doorgaans na twaalf tot zestien weken. Twintig procent van alle vrouwen blijft de hele zwangerschap last houden van misselijkheid. Eén tot twee procent heeft last van extreme misselijkheid.

Dit kun je doen tegen zwangerschapsmisselijkheid.

6 weken zwanger: vaak plassen

Tijdens je zwangerschap moet je vaak plassen. Het is zelfs een van de bekendste (en eerste) symptomen. Helemaal aan het begin van de zwangerschap is het zwangerschapshormoon hCG de veroorzaker. Dit hormoon zorgt voor meer bloedtoevoer naar de nieren en zorgt er ook voor dat het bloed er sneller doorheen stroomt. Daardoor loopt je blaas sneller vol en moet je de hele tijd naar de wc.

Gedurende de rest van de zwangerschap wordt dit meestal niet minder, alleen maar meer. Ook de groei van je baarmoeder zorgt ervoor dat je vaker naar het toilet moet. Deze drukt op je blaas en geeft je het idee dat je moet plassen. Als je zwanger bent heb je trouwens ook meer kans op een blaasontsteking. Zo herken je de symptomen.

En… als je 6 weken zwanger bent, ben je waarschijnlijk moe. Geen wonder, als je bedenkt hoe hard je lichaam aan het werk is om de zwangerschap te ondersteunen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Opvoeden.nl, Rijksoverheid

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft drie zonen.

Voor meer informatie:

Social media van Karlijn Janssen:

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu