Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

8 weken zwanger

Je bent nu tussen de 8 weken zwanger en 9 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 8 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 8 begint bij zwangerschapsdag 56 en loopt tot dag 63. Het is je negende zwangerschapsweek.

8 weken zwanger: je baby

De spieren zijn met 8 weken zwanger zo ver ontwikkeld, dat de foetus begint te bewegen. Met kleine schokjes komen de armen en benen in beweging. Hij kan wriemelen met zijn handen, die niet groter zijn dan een erwt en waar zelfs al vingers aan zitten. Niet dat je iets van die beweging voelt: daarvoor moet je nog even geduld hebben. Het lichaam en de ledematen van je baby krijgen steeds meer vorm. Dat komt doordat deze week de gewrichten ontstaan: schouders, ellebogen, knieën en heupen.

 

8 weken zwanger lengte en gewicht babyZijn benen groeien en hij krijgt steeds met 8 weken zwanger meer een echt gezichtje. Er is al een piepklein neusje, mondje en tongetje. Het hoofd van je baby groeit in sneltreinvaart. Het is nu bijna de helft van de totale lengte. Niet gek: er worden iedere minuut zo’n 100 hersencellen geproduceerd. Bekijk ook deze video: zo ontwikkelt het gezicht van je baby zich in de baarmoeder.

Er wordt met 8 weken zwanger ook hard gewerkt aan het geslacht. Bij een jongen ontstaan de testikels, bij een meisjes de eierstokken. Vanaf het moment van de bevruchting, is al bekend of je baby zal uitgroeien tot een jongen of meisje. Binnen een paar weken is ook het verschil zichtbaar.

Advertentie

Lees alles over het embryo, de eerste 12 weken van je baby.

Animatie 8 weken zwanger: zo ziet je embryo er nu uit

8 weken zwanger: jij

Als je 8 weken zwanger bent zijn de symptomen niet anders dan de week ervoor, al kan de vermoeidheid je steeds meer opvallen. Je staat ‘s ochtends moe op, je bent de hele dag lusteloos en ’s avonds rol je om half negen alweer doodmoe je bed in: bij veel zwangeren staat de dag in het teken van vermoeidheid.

Dat is niet zo gek. Vanaf het moment dat het bevruchte eitje in je baarmoeder is ingenesteld, is je lichaam zich al op de hele zwangerschap aan het voorbereiden. Je baarmoeder groeit, je hartslag versnelt, je gaat op een andere manier ademhalen, je bloedvolume neemt toe: er gebeurt veel in een zwanger lichaam. Tel daar de emoties rond je kersverse zwangerschap bij op, eventuele ochtendmisselijkheid en het is duidelijk dat al deze veranderingen veel energie kosten en je je dus vaak moe voelt.

Geef je zo veel mogelijk over aan de vermoeidheid en neem je rust. Prima om lekker met je benen omhoog te gaan zitten. Voel je vooral niet schuldig over dingen die blijven liggen. Met 13 weken zwangerschap is de ergste moeheid meestal voorbij.

Ben je 8 weken zwanger en heb je buikpijn? Meestal komt dit door je groeiende baarmoeder. Ook duwt je volle blaas nu meer tegen je baarmoeder aan, wat een drukkend gevoel kan geven.

Nieuwsgierig naar de veranderingen die je lichaam zal ondergaan de komende maanden? Deze animatie laat zien hoe dat er aan de binnenkant van je lijf uitziet.

8 weken zwanger: termijnecho

Al ben je nog zo nieuwsgierig hoe het er daarbinnen uitziet, meestal krijg je met 8 weken zwanger nog geen echo. Zwangere vrouwen krijgen de eerste termijnecho tijdens of na het eerste bezoek aan de verloskundige. Deze echo wordt rond de 10-12 weken zwangerschap gemaakt. Hij is niet verplicht, maar wordt zeker aangeraden: om te kijken of er misschien een tweeling in je buik zit, de uitgerekende datum te bepalen en om vast te stellen of het hartje van de baby klopt.

Lees alles over de echo’s tijdens je zwangerschap

8 weken zwanger: buikje zichtbaar

Als je 8 weken zwanger bent kan je buik een heel klein beetje zichtbaar worden. Je baby is dan nog wel heel klein, je baarmoeder heeft inmiddels al het formaat van een honkbal. Daarbij kunnen je darmen door de hormonen van slag raken waardoor je last krijgt van een opgezette buik. Lees hier meer over de groei van je buik en baarmoeder.

Meer lezen: Zwangerschapskleding: wat heb je nodig?

8 weken zwanger: aanvullende vitamines

Ook al zijn de hersenen en de rugwervel van je baby intussen al aangelegd, aangeraden wordt om minstens tot week 10 door te gaan met foliumzuur slikken. Dus tot tien weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Vitamine D blijf je slikken tot het eind van je zwangerschap. Als je zwanger bent, heb je namelijk extra calcium nodig voor de botopbouw van je baby: 10 mcg per dag wordt geadviseerd door de Gezondheidsraad. Als je voedingssupplementen speciaal voor zwangeren gebruikt, zijn alle vitamines goed op elkaar afgestemd. Hier shop je een fijne multivitamine voor zwangere vrouwen.

8 weken zwanger: paracetamol, wel of niet gebruiken?

Als je last van (hoofd)pijn hebt, mag je paracetamol (zonder codeïne of coffeïne) nemen, maar gebruik deze pijnstiller het liefst zo min mogelijk: maximaal 4 tabletten van 500 mg per dag. Lees er hier meer over.

Welke medicijnen mag je wel en niet gebruiken als je zwanger bent?

Ook interessant als je 8 weken zwanger bent:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Opvoeden.nl, RIVM

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu