8 weken zwanger

8 weken zwanger

Je bent nu tussen de 8 en 9 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 8 weken zwanger bent.

Je baby is nu 3 centimeter lang en weegt 2 gram.

8 weken zwanger: je baby

De spieren zijn nu zo ver ontwikkeld, dat je baby zich kan bewegen: met kleine schokjes komen de armen en benen in beweging. Hij kan wriemelen met zijn handen, die niet groter zijn dan een erwt en waar zelfs al vingers aan zitten. Niet dat je iets van die beweging voelt: daarvoor moet je nog even geduld hebben.

Video: Zo ontwikkelt het gezicht van een baby zich in de baarmoeder

Je kind heeft al knieën, enkels en tenen. Zijn benen groeien en hij krijgt steeds meer een echt gezichtje. Er is al een piepklein neusje, mondje en tongetje. De deskundigen spreken vanaf dit moment tot aan de geboorte niet meer van een embryo, maar van een foetus.

8 weken zwanger: jij

Je staat ‘s ochtends moe op, je bent de hele dag lusteloos en ’s avonds rol je om half negen alweer doodmoe je bed in: bij veel zwangeren staat de dag in het teken van vermoeidheid.

Dat is niet zo gek. Vanaf het moment dat het bevruchte eitje in je baarmoeder is ingenesteld, is je lichaam zich al op de hele zwangerschap aan het voorbereiden. Je baarmoeder groeit, je hartslag versnelt, je gaat op een andere manier ademhalen, je bloedvolume neemt toe: er gebeurt veel in een zwanger lichaam. Tel daar de emoties rond je kersverse zwangerschap bij op en het is duidelijk dat al deze veranderingen veel energie kosten en je je dus vaak moe voelt.

Geef je zo veel mogelijk over aan de vermoeidheid en neem je rust. Prima om lekker met je benen omhoog te gaan zitten. Voel je vooral niet schuldig over dingen die blijven liggen. Met 13 weken zwangerschap is de ergste moeheid meestal voorbij.

Termijnecho

Zwangere vrouwen krijgen de eerste termijnecho tijdens of na het eerste bezoek aan de verloskundige. Deze echo wordt rond de 10-12 weken zwangerschap gemaakt. Hij is niet verplicht, maar wordt zeker aangeraden: in verband met het krijgen van een of tweeling, het bepalen van de uitgerekende datum en om vast te stellen of het hartje van de baby wel klopt.

Aanvullende vitamines

Omdat de hersenen en de rugwervel van je baby intussen zijn aangelegd, is het niet meer zo belangrijk om foliumzuur te slikken, maar het mag nog wel. Vitamine D blijf je slikken tot het eind van je zwangerschap. Als je zwanger bent, heb je namelijk extra calcium nodig voor de botopbouw van je baby: 10 mcg per dag wordt geadviseerd door de Gezondheidsraad. Als je voedingssupplementen speciaal voor zwangeren gebruikt, zijn alle vitamines goed op elkaar afgestemd.

Paracetamol?

Als je last van (hoofd)pijn hebt, mag je een paracetamol (zonder codeïne of coffeïne) nemen, maar gebruik ze liefst zo min mogelijk: maximaal 4 tabletten van 500 mg per dag.