Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
9 weken zwanger, zo ziet je baby eruit in je buik

9 weken zwanger

Je bent nu tussen de 9 weken zwanger en 10 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die belangrijk kunnen zijn als je 9 weken zwanger bent.

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Week 9 begint bij zwangerschapsdag 63 en loopt tot dag 70. Het is je tiende zwangerschapsweek.

Advertentie

9 weken zwanger: je baby

Je baby heeft met 9 weken zwanger zijn eerste mijlpaal bereikt: hij is in de basis helemaal compleet. Alles wat er hoort te zitten, zit er nu. Zelfs een boven- en een onderkaak, waarin al twintig kleine bobbels zitten die later melktanden worden. Boven op het hoofdje groeit al een beetje haar. 

Vanaf 9 weken zwanger gaat je baby alleen maar groeien, want hij is nog lang niet levensvatbaar buiten de buik. Het duurt nog maanden voordat de organen genoeg zijn ontwikkeld en gerijpt. De vergelijking met een kikkervisje gaat vanaf nu niet meer op, het staartje van je baby is verdwenen.

9 weken zwanger, je baby is zo groot al een framboos

De ledematen krijgen met 9 weken zwanger steeds meer vorm en het skelet begint zich te ontwikkelen. Aan zijn handen en voeten zie je het begin van heel kleine vingertjes en teentjes. Ook is er een begin te zien van de ellebogen en knieën. Het gezicht wordt wat verfijnder: neus, ogen en mond zijn nu duidelijk, net als de oogleden. Alleen kan je baby zijn ogen nog niet sluiten.

Advertentie

Tip: Leg je zwangerschap vast in een van deze mooie dagboeken

Animatie 9 weken zwanger: zo ziet je embryo er nu uit

Om goed te kunnen groeien, heeft je baby voeding nodig. De eerste weken zorgt de dooierzak daarvoor. In de achtste week vormt zich de placenta, en die gaat geleidelijk de voedselvoorziening overnemen. Rond 12 weken is de placenta klaar. Je baby krijgt dan voeding van jou via de navelstreng. In de navelstreng zitten drie bloedvaten die verbonden zijn met de placenta. Om de bloedvaten heen zit een dikke, beschermende laag ‘gelei’, die ervoor zorgt dat deze belangrijke bloedvaten niet afgeknepen kunnen worden. Zelfs niet als je kind door een lus van de navelstreng zwemt en zo een knoop in de navelstreng maakt.

Lees ook: 10 bijzondere weetjes over de navelstreng

Illustratie van de placenta met baby in de buikIllustratie van de placenta.

9 weken zwanger: jij

Er komt een berg informatie op je af. Misschien schrik je ervan hoeveel je moet regelen voor de komst van je baby. Maak je geen zorgen: het lijkt misschien veel, maar je hebt nog een paar maanden de tijd om alles rustig te kunnen doen (hier een handige checklist met alles wat je moet regelen tijdens je zwangerschap). Minstens zo belangrijk: genieten van je zwangerschap (als je je tenminste niet te beroerd voelt) en jezelf verwennen.

Tip: Stress tijdens de zwangerschap: zo beperk je het

9 weken zwanger: symptomen

De meeste vrouwen hebben de eerste drie maanden van hun zwangerschap minder zin om te vrijen. Naast je misselijk en moe voelen, kun je in deze periode ook last hebben van huilbuien. Niet zo gek, want een zwangerschap gooit je hele hormoonhuishouding overhoop. Er zijn ook vrouwen die juist veel zin in seks hebben tijdens de zwangerschap.

Lees meer: Seks tijdens de zwangerschap: hoe zit dat?

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van verkoudheid en een verstopte neus. Dat komt door de hormonen en is heel normaal bij zwangere vrouwen. Je kunt ook sneller een spontane bloedneus krijgen dan anders.

Het is ook normaal dat je darmen nu langzamer werken. Het hormoon progesteron in je lichaam ontspant de darmwand, waardoor je darmen minder goed kunnen samentrekken om de ontlasting voort te duwen (peristaltiek). Dat kan zorgen voor obstipatie (moeilijke stoelgang). Daarnaast duwt je groeiende baarmoeder je darmen aan de kant, waardoor ze in de knel kunnen komen. Niet gek dus als je met 9 weken zwanger buikpijn hebt.

Je kunt je darmen helpen door de hele dag door genoeg water of cafeïnevrije thee te drinken. Liever niet te veel koffie (maximaal twee kopjes per dag), want veel cafeïne is niet goed voor de baby. Eet vezelrijk voedsel (volkoren producten, groenten en fruit) en drink ’s ochtends bij het opstaan eerst een glas lauw water. Een ontbijt met vers fruit, biogarde yoghurt en vezels (muesli of All-Bran) is ook goed voor de stoelgang. Vergeet niet om voldoende te bewegen: dat helpt om je darmen te activeren.

Tot slot: let op je houding als je op de wc zit. Leun niet naar voren, maar met je rug schuin naar achteren tegen de muur of stortbak. Zo maak je de weg beter vrij voor de ontlasting. Trouwens: net zoals je bij je wc-bezoek niet snel op je rug zou gaan liggen, is dat bij de bevalling ook niet de meest logische houding. Als je rechtop hurkt of knielt, maak je de geboorte makkelijker. Tip om te onthouden.

9 weken zwanger: echo

Misschien heb je je eerste bezoek bij de verloskundige al gehad en staat de eerste echo gepland. Hoor je van anderen dat zij al eerder een echo hebben gehad? Dan gaat dit niet om de termijnecho, maar om een vitaliteitsecho. Dit is niet standaard, maar wordt bijvoorbeeld gedaan als er twijfels zijn of het goed gaat met de zwangerschap. Bijvoorbeeld als er bloedverlies is geweest of als je bij een vorige zwangerschap een miskraam kreeg. De uitgerekende datum is dan nog niet goed aan de hand van een echo te bepalen, daarom is de termijnecho pas tussen tien en twaalf weken.

9 weken zwanger: buik

Je kunt met 9 weken zwanger al een buikje gaan zien. Je baarmoeder zit nog diep in je bekken, maar groeit erg hard. Ook de ontwikkeling van de placenta is begonnen. Om plaats te maken wijken je darmen en dat is wat je aan de buitenkant kunt zien. ‘s Avonds zie je dit duidelijker dan ‘s ochtends. En als dit je tweede of volgende kindje is, groeit je buik waarschijnlijk sneller dan bij de eerste.

9 weken zwanger: dagboek bijhouden

Zwanger zijn is een bijzondere periode in je leven. Misschien is het een goed idee om alle gevoelens, mijlpalen en andere speciale momenten op te schrijven in een mooi schrift. Wanneer je de baby voor het eerst voelde trappelen bijvoorbeeld, hoe het was om hem op de echo te zien en welke namen jullie in gedachten hebben. Door alles op te schrijven, sta je bewust even stil bij je zwangerschap. Meteen na de bevalling ben je met heel andere dingen bezig en kun je sommige gebeurtenissen zomaar vergeten.

Tip: Hoe mindfulness je tijdens je zwangerschap kan helpen

9 weken zwanger: maak foto’s

Ook leuk: maak wekelijks een foto van je zwangere buik en maak er eventueel een timelapse video van. Zo zie je achteraf je buik echt groeien. Niet alleen bijzonder om zelf te bekijken na de bevalling, maar ook leuk voor je kind om later terug te zien.

Ook interessant in als je 9 weken zwanger bent:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Opvoeden.nl

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft drie zonen.

Voor meer informatie:

Social media van Karlijn Janssen:

Affiliate – HEMA always on

De mooiste babykleding shop je bij HEMA!

bekijk hier