
Diarree tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent, kun je last krijgen van diarree. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wat kun je doen om diarree te verhelpen, hoe voorkom je uitdroging en bij welke symptomen kun je beter de huisarts bellen?
Zwangerschapsdiarree
Tijdens de zwangerschap komen je darmen onder druk te staan. Doordat je baarmoeder groeit, worden de darmen naar de zij- en bovenkant gedrukt. Hierdoor zijn ze gevoeliger en krijg je gemakkelijker diarree. Je kunt ook iets verkeerd hebben gegeten, waardoor je diarree krijgt. Denk bijvoorbeeld aan bedorven voedsel of besmet drinkwater. Diarree kan ook het gevolg zijn van een virus dat je hebt opgelopen, zoals het griepvirus. In de darmen veroorzaakt het virus dan een ontsteking van de darmwand. De darmwand kan dan minder vocht uit het voedsel opnemen. Omdat het vocht in de darmen blijft zitten, wordt de ontlasting dunner en waterig.
Diarree: een zwangerschapskwaal?
Diarree is geen typische zwangerschapskwaal. Zwangere vrouwen hebben juist vaak last van obstipatie. Meestal is diarree dan ook een gevolg van een virus, verkeerde voeding of rommelde darmen, maar sommige vrouwen kunnen vlak voor ze gaan bevallen last van diarree krijgen. Heb je voor de 37ste week last van diarree en ben je verder niet ziek, dan kan het een signaal zijn dat de bevalling al begint. Het is daarom belangrijk om de huisarts of verloskundige te bellen als dit het geval is. Gelukkig komt dit niet vaak voor.
Tips bij diarree
Diarree is nooit een pretje, ook niet tijdens je zwangerschap. Gelukkig is er wat aan te doen en gaat het meestal snel weer over. Wel is het belangrijk uitdroging te voorkomen. Hier wat tips voor als je last van diarree hebt:
- Voldoende drinken
Drink voldoende (minstens twee tot drie liter per dag) en verdeel dit goed over de dag. Dit is belangrijk om uitdroging te voorkomen. Als je moet overgeven en als je koorts hebt, verlies je extra veel vocht. Dat moet weer worden aangevuld. Drink daarom veel, ook als je denkt dat elke slok er onmiddellijk weer uit komt. - Geen vruchtensap
Laat vruchtensappen, diksap en siroop helemaal weg of drink het in elk geval veel minder als je diarree hebt. Deze producten bevatten vruchtensuiker (fructose). Door een te grote hoeveelheid fructose ontstaat diarree. Een appel, peer of ander fruit verteert langzaam, dus fruit kun je blijven eten. Ook frisdrank en dranken met cafeïne kun je beter laten staan. - Eet vezelrijk voeding
Het ouderwetse advies om bij diarree alleen beschuit te eten en slappe thee te drinken, klopt niet. Probeer normaal te blijven eten. Liefst zo gezond mogelijk. Kies vooral voor vezelrijk eten, zoals groente, fruit en volkorenbrood. Voedingsvezel bindt vocht, waardoor de ontlasting steviger wordt. - ORS
Er is een speciaal drankje als je last hebt van diarree: ORS. Dat is een afkorting van het Engelse ‘oral rehydration solution’. Dit middel kun je veilig gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. In ORS zitten speciale suikers (glucose) en zouten die je lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden. Tip: Je kunt het middel zonder recept kopen bij de apotheek of drogist als kant-en-klare drank of als oplospoeder waarmee je het drankje zelf kunt maken. Lees eerst de bijsluiter en volg de gebruiksaanwijzing. Het is geen goed idee om zelf een soort ORS te maken. Je kunt dan de verkeerde verhouding suiker en zout krijgen. - Medicijnen
Gebruik geen medicijnen om de diarree tegen te houden, zoals diarreeremmers. De veroorzaker van de diarree moet je lichaam uit en de middelen kunnen ernstige bijwerkingen hebben voor je baby. Lees hier meer over het gebruik van medicijnen tijdens de zwangerschap.
Zwangerschapsdiarree en uitdroging
Het is voor iedereen belangrijk om genoeg vocht binnen te krijgen, maar als je zwanger bent moet je er extra op letten dat je genoeg drinkt om niet uit te drogen. Je hebt niet alleen zelf meer vocht nodig, maar je baby heeft ook vocht nodig om goed te kunnen groeien. Dit zijn de symptomen van uitdroging:
- Droge mond
- Oververhitting
- Moeheid
- Dorst hebben
- Weinig plassen of donkere urine
- Hoofdpijn
- Verstopping
- Duizeligheid
- Als je met je vingers een huidplooi optilt, blijft deze even ‘staan’
Huisarts of verloskundige inschakelen
Diarree gaat meestal vanzelf weer over. Het is belangrijk om contact op te nemen met je huisarts of de verloskundige als je diarree hebt en daarnaast:
- extreem veel dorst hebt
- hoge koorts hebt
- er bloed of slijm bij de ontlasting zit
- je hevige buikpuin of buikkrampen hebt
- je erg suf bent
- je heel weinig plast
Wanneer verdwijnt diarree?
Diarree gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Blijf wel goed letten op tekenen van uitdroging, want dan is behandeling snel nodig.