Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Eetbuien (cravings) tijdens je zwangerschap

Liters melk, kilo’s sinaasappelen, kroketten en augurken: bijna 85 procent van de vrouwen krijgt tijdens haar zwangerschap met vreemde eetlusten en eetbuien te maken.

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Vreemde eetlusten

De meeste zwangere vrouwen vertonen een voorkeur voor zuur (zoals augurken), chocolade, ijs, snoep of sterk gekruid voedsel. Wetenschappers zijn er nog niet over uit waar die typische voorkeuren vandaan komen. Eén verklaring is dat je lichaam tijdens de zwangerschap harder werkt dan normaal en dus sowieso behoefte heeft aan meer voedsel.

Advertentie

Een ander standpunt is dat elke voorkeur een signaal is dat je lichaam een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen. Als je bijvoorbeeld veel appels eet, heb je misschien een gebrek aan vitamine C of fosfor. En als je opeens gek bent op pindakaas en noten, wil dat zeggen dat je lichaam behoefte heeft aan eiwitten en goede vetten. Je voorliefde voor rood vlees kan dan worden verklaard door een tekort aan ijzer en eiwitten. Alleen kan je dat beter laten staan.

Lees hier: Dit zijn alle vleeswaren die je als zwangere wél mag eten

Hormonen

Natuurlijk spelen ook hormonen een belangrijke rol tijdens je zwangerschap. Een verklaring voor die zwangerschapslusten wordt door sommige voedingsdeskundigen dan ook gezocht in oestrogeen. Dit hormoon zorgt voor grote veranderingen in het lichaam en een verhoogde bloedtoevoer en heeft invloed op je toch al gevoelige smaakpapillen. Daardoor kun je je aangetrokken voelen tot één bepaald soort voedsel.

Amerikaans onderzoek wijst uit dat ruim 40 procent van de zwangere vrouwen meer behoefte heeft aan zoet eten, 33 procent spreekt een voorkeur uit voor zout, 17 procent is dol op gekruid eten en een kleine 10 procent kiest voor zuur.

Advertentie

Toch is het verstandig om niet te veel aan die cravings toe te geven. Volgens het Voedingscentrum heb je tijdens je zwangerschap maar 200 tot 300 extra calorieën per dag nodig. Dit is ongeveer het aantal calorieën dat in een kleine kom muesli met melk en appel zit. Het is dus goed om hier niet te snel aan toe te geven en ze goed te begrijpen, zodat je gezonde keuzes kunt maken.

Tip: Dit zijn gezonde tussendoortjes als je zwanger bent

Pica

Dat je zin hebt in ijs mét augurk, of tonijn mét banaan kun je je vast moeilijk voorstellen, maar sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap trek in de gekste combinaties. In zeldzame gevallen krijgen vrouwen zelfs voorkeuren voor niet-eetbare dingen, zoals krijt, klei of aarde. Deze eetstoornis, pica genaamd, is gelukkig zeldzaam en wordt over het algemeen veroorzaakt door een ernstig ijzertekort.

Dus voel je de neiging om een hap uit het pleisterwerk van je huis te nemen, neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog. Met een bloedtest kunnen zij controleren of je wel voldoende ijzer in je bloed hebt en je indien nodig ijzersupplementen of een ijzerdrankje voorschrijven. Ga in elk geval nooit zelf aan de slag met voedingssupplementen, maar vraag advies aan je huisarts of een voedingsdeskundige.

Advertentie

Leestip: 10 superfoods die ervoor zorgen dat jij de energie krijgt die je nodig hebt

Uitgebalanceerd

Gelukkig zijn de meeste zwangerschapsverlangens volkomen ongevaarlijk en kun je er later vast om lachen. Je kunt best eens toegeven aan zo’n vreemde voorkeur, zolang je eetpatroon maar niet te eenzijdig wordt.

Kortom: zoek de balans tussen wat je lichaam nodig heeft en waar je veel zin in hebt. Geniet van je boterham met pindakaas en zure haring, maar vergeet niet ook genoeg groente en fruit te eten. Meer over voeding dat je wel mag eten én gezond  is tijdens de zwangerschap lees je hier.

Afkeer

Naast sterke voorkeuren kun je tijdens de zwangerschap ook een afkeer ontwikkelen voor voedsel waar je normaal gesproken wel van houdt. Misschien was je gek op mandarijnen en word je nu misselijk bij de gedachte dat je er één zou eten.

Let er in elk geval op dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Lust je bijvoorbeeld geen melk meer, zoek dan een alternatief als havermelk met calcium, of kokosmelk met calcium. In dit geval kunnen sesamzaad, amandelen, hazelnoten en groene bladgroenten ervoor zorgen dat je aan je dagelijkse hoeveelheid calcium komt.

Ook lezen: Dit zijn de 10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Tips

Zwangerschapslusten zijn niet erg, maar het is wel goed om ze een beetje onder controle te houden. Deze tips helpen daarbij:

  • Ontbijt elke dag. Als je niet ontbijt krijg je later op de dag lekkere trek.
  • Vaak is grijpen naar lekker, ongezond voedsel een vorm van emotie-eten en heb je eigenlijk alleen maar behoefte aan een luisterend oor. Vraag dus zo nodig om emotionele steun van je partner, vrienden of familie.
  • Eet niet uit verveling. Afleiding zoeken, kan helpen om hier niet aan toe te geven.
  • Kies voor goede vetten om je eetlust te remmen, denk aan noten, zaden en avocado.
  • Kies voor de gezondere variant van je lust, bijvoorbeeld yoghurtijs in plaats van slagroomijs of een blokje pure chocolade in plaats van een bonbon.
  • Zorg elke dag voor voldoende (minimaal 30 minuten) beweging en een frisse neus.
  • Zorg voor een uitgebalanceerd dieet. Dat is essentieel voor je eigen gezondheid én een goede groei van je baby.
  • Haal niet te veel verleidingen in huis. Een droppot op tafel of een gevulde koekjestrommel in de kast zijn moeilijk te weerstaan als je trek hebt.

Handig om te weten: Check hier wat een gezonde gewichtstoename is op basis van jouw BMI

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Gezondheidsplein.nl, Voedingscentrum

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Voeding tijdens je zwangerschap

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is oprichtster van Voeding maakt je beter werkzaam als Orthomoleculair therapeut en voedingsadviseur. Ze is gespecialiseerd in voeding en suppletie vóór, tijdens en na de zwangerschap en moeder van een dochter en een zoon. Sharon geeft geregeld voorlichtingsavonden over ondersteunende voeding en suppletie tijdens en na de zwangerschap, bij diverse verloskundigenpraktijken in Amsterdam.

Contact
Website
Facebook
Instagram