Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Haar, huid en nagels tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je opeens gezegend zijn met een enorme volle bos haar. Of je kan pech hebben en juist erg vette lokken krijgen of zelfs last van haaruitval. Bij veel vrouwen verandert hun haar tijdens de zwangerschap, net als je huid en zelfs je nagels. Hier alle mogelijke veranderingen op een rijtje.

Advertentie

Je haar tijdens de zwangerschap

Je haar kan op verschillende manieren reageren tijdens je zwangerschap. De oorzaak: al die hormonale veranderingen in je lichaam. Daarnaast kan het effect ook nog eens versterkt worden als je zwangerschapsvitaminen slikt: sommige vrouwen merken dat hun huid en haar daar ook van veranderen. Meer weten: supplementen slikken tijdens je zwangerschap, is dat verstandig?

Tip! De Yummygums Mommy, speciaal voor tijdens de zwangerschap, bestel je via deze link.

Hoe je haar precies zal veranderen, is van te voren niet te voorspellen. Bij iedere vrouw is dat anders. En zelfs per zwangerschap is het anders. Bij je eerste zwangerschap kun je negen maanden lang een good hair day hebben, terwijl er tijdens je tweede zwangerschap niks met je haar te beginnen valt. Kwestie van afwachten dus. Mogelijke veranderingen:

Veel vrouwen krijgen een vollere haardos

Dit hebben we te danken aan een verhoogd gehalte van het hormoon oestrogeen in het bloed. Oestrogeen zorgt ervoor dat je haar in de ‘rustfase’ blijft zitten: dit betekent in de praktijk dat de honderden haren die je normaal gesproken dagelijks zou verliezen, gedurende de zwangerschap blijven zitten. Je hebt dan negen maanden lang dus letterlijk veel meer haren op je hoofd. Dit zorgt voor een volle bos. Die haren verlies je helaas allemaal weer (en meer) nadat je bevallen bent. Dat valt het er soms met plukken uit. Bedenk: dit hoort bij ontzwangeren. Het is een fase. Het komt weer goed. Echt.

Advertentie

Je haar groeit sneller

Wilde je altijd al eens je haar lang(er) laten groeien? Dan is dit het moment. Tijdens de zwangerschap groeit je haar een stuk sneller door de zwangerschapshormonen. Niet alleen op je hoofd overigens, ook je lichaamshaar groeit sneller. Daardoor kun je ook last krijgen van ongewenste haartjes op plekken als je kin, bovenlip, rondom je tepels en onder je navel.

Glazend of vet haar tijdens de zwangerschap

Door een verhoogde talgproductie, ook weer door die zwangerschapshormonen, kan je haar opeens erg vet worden. Voor vrouwen die normaal gesproken droog haar hebben, kan dit een voordeel zijn: dan ziet je haar er opeens een stuk glanzender uit.

De textuur van je haar kan veranderen

Het komt weleens voor dat vrouwen met krullend haar opeens minder krullen hebben tijdens de zwangerschap. En had je altijd een sluik vallend kapsel, dan kan er opeens slag in je haar ontstaan. Vaak krijg je je oude kapsel vanzelf weer terug na de zwangerschap, maar je hoort ook weleens dat vrouwen voorgoed een andere haartextuur krijgen. 

Tip: dit kun je doen tegen zwangerschapsjeuk.

Advertentie

Haaruitval na de zwangerschap

Helaas is de volle bos haar niet van blijvende aard. Op het moment dat je baby geboren wordt, krijgt het gehalte aan oestrogeen weer normale waardes. Dit betekent dat de haren die in de rustfase waren beland alsnog uitvallen. Hierdoor kun je veel haar verliezen.

Bij vrouwen die borstvoeding geven gaat dit proces van haaruitval iets geleidelijker, omdat het hormoon bij hen minder snel afneemt. Schrik niet van de haaruitval, want je krijgt er gewoon nieuwe haren voor terug. Na drie maanden tot een jaar is de extra haaruitval voorbij.

Huid(problemen)

Ook je huid kan er tijdens de zwangerschap anders uitzien dan je gewend bent.

  • Mooie ‘pregnancy glow’: Je hoort weleens dat zwangere vrouwen een gezonde gloed op hun huid hebben en daardoor lijken te ‘stralen’. Tijdens je zwangerschap verandert je bloedsomloop en stroomt er meer bloed naar de huid toe. Daardoor wordt de huid rozer van kleur en krijgen sommige vrouwen permanent gezonde blosjes.
  • Verwijde bloedvaatjes in je gezicht: Doordat bloedvaten in je lichaam zich verwijden tijdens de zwangerschap, en doordat er meer bloed naar je huid stroomt, kunnen er rode verwijde bloedvaatjes in je gezicht zichtbaar worden. Deze zien er uit als een soort rode of roze ‘spinnenwebjes’. Bestaande verwijde bloedvaatjes kunnen ook groter worden, of duidelijker zichtbaar.
  • Meer last van pukkeltjes: Door de hormonale veranderingen krijgen sommige vrouwen opeens (meer) last van acne of andere kleine pukkeltjes.
  • Minder last van pukkeltjes: Bij andere vrouwen kunnen huidproblemen zoals pukkels of huiduitslag juist opeens verbeteren tijdens de zwangerschap. Dat kan komen door de verbeterde bloedtoevoer naar de huid, maar ook door de zwangerschapshormonen: iedereen reageert anders op die hormonale veranderingen.
  • Moedervlekken groter of donkerder: Sproetjes, moedervlekken en pigmentvlekken kunnen tijdens de zwangerschap groter worden, donkerder van kleur, of dikker worden. Dit komt door de hogere waarden oestrogeen en progesteron, die ervoor zorgen dat je huid meer pigment aanmaakt. Ook kunnen er nieuwe moedervlekken ontstaan. In principe is dit onschuldig en worden ze na de zwangerschap weer kleiner. Maar moedervlekken die flink groeien, erg donker of dikker worden, of onregelmatige randen krijgen, moet je altijd in de gaten houden. Maak je je zorgen, laat de plek dan controleren bij de huisarts.
  • Je huidskleur wordt iets donkerder: Door de extra aanmaak van pigment kan je huid over het algemeen ook iets donkerder van kleur worden. Dit is vaak het duidelijkst te zien bij de tepels (een bruine verkleuring), in je gezicht, en op de middellijn op je buik (de bekende zwangerschapsstreep).
  • Zwangerschapskwaaltjes aan je huid: Daarnaast zijn er verschillende vervelende huidreacties die tijdens je zwangerschap kunnen ontstaan, zoals zwangerschapsjeuk of atopisch of constitutioneel eczeem. Ook kun je zwangerschapsstriemen (striae) en een zwangerschapsmasker krijgen.

Verzorg je huid goed tijdens de zwangerschap om huidproblemen zo veel mogelijk te voorkomen. Hier lees je een aantal tips voor de huidverzorging van een dermatoloog.

Zwangerschapsmasker

Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap pigmentvlekken in hun gezicht of nek. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Deze verkleuringen in je gezicht ontstaan ook weer doordat je huid onder invloed van zwangerschapshormonen meer pigment aanmaakt. Om deze reden moeten zwangere vrouwen uitkijken in de zon: smeer je gezicht en nek altijd goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en ga niet (te lang) in de zon zitten.

Lees hier hoe je een zwangerschapsmasker kunt voorkomen.

Tijdelijk

Vrijwel al bovenstaande huidveranderingen zijn van tijdelijke aard. Na de zwangerschap krijg je huid ook weer haar normale kleur terug. Ook de donkere zwangerschapsstreep verdwijnt weer en moedervlekken worden weer lichter.

Je nagels tijdens de zwangerschap

Dat je nagels ook veranderen, merk je misschien niet zo duidelijk, maar ze groeien wel degelijk sneller tijdens je zwangerschap. Bij sommige vrouwen worden de nagels daarnaast harder en sterker, maar de meeste zwangere vrouwen krijgen juist dunnere, zachtere en brozere nagels die snel breken. Ook kunnen de nagels iets meer omhoog groeien vanuit het nagelbed. Dit komt allemaal – het wordt een beetje eentonig – door de hormonale veranderingen in je lichaam.

Zijn jouw nagels zwakker geworden of scheuren ze opeens sneller? Bescherm ze dan tijdens het schoonmaken met rubberen handschoenen. Houd je nagels kort en probeer ze vooral niet af te bijten als je een nagelbijter bent. Smeer ook regelmatig je handen in, vooral de nagelriemen, met een handcrème of speciale nagelriemolie.

Wat er ook met jouw nagels gebeurt tijdens de zwangerschap: het is slechts tijdelijk. Na de geboorte van je kind zullen je nagels gauw weer de oude worden.

Redactioneel – Offer – Zwangerschapssymptomen

Een fijn zwangerschapskussen is onmisbaar!

Shop nu