Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Overtijd, maar niet zwanger?

Overtijd zijn is een van de belangrijkste zwangerschapssymptomen. Soms kan je menstruatie weken of zelfs maanden uitblijven, maar toch geeft de zwangerschapstest aan dat je niet in verwachting bent. Wat kan de oorzaak zijn dat je niet ongesteld bent geworden?

Wanneer ben je overtijd?

Klinkt als een open deur, maar je bent overtijd op het moment dat je niet ongesteld wordt, terwijl je dat had moeten worden. Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus 28 dagen, maar de exacte lengte verschilt per vrouw. Meestal is het tussen de 21 en 35 dagen. De dag dat de menstruatie begint is de eerste dag van de cyclus. Als je die dag niet ongesteld wordt en het de volgende dag nog niet bent, dan ben je 1 dag overtijd. Ben je het de dag erna nog niet? Dan ben je 2 dagen overtijd. Enzovoorts.

Advertentie

Veel vrouwen vragen zich als ze 2 dagen overtijd zijn af  ‘ben ik zwanger?’. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Er zijn genoeg andere oorzaken die kunnen zorgen dat je menstruatie uitblijft en dus overtijd bent. Ongesteld zijn heeft alles te maken met je eierstokken en/of je hormoonhuishouding. Als je overtijd bent, vindt er geen eisprong plaats en ben je (tijdelijk) niet vruchtbaar. Je hormoonhuishouding kan door allerlei redenen verstoord raken.

Vruchtbare dagen berekenen

Lees ook: Je menstruatiecyclus begrijpen en berekenen via deze handige tool

Zwangerschapstest doen

Als je overtijd bent is het verstandig eerst een zwangerschapstest te doen. Zo weet je zeker dat je niet zwanger bent. Deze is al betrouwbaar vanaf de eerste dag dat je ongesteld had moeten worden. Die dag wordt ook wel je NOD genoemd, je ‘niet-ongesteldheids-dag’. Deze bereken je door de eerste dag van je vorige ongesteldheid te nemen en daar het aantal dagen van je gemiddelde cyclus bij op te tellen. Zorg dat je de test juist uitvoert en hem niet te vroeg doet, anders kan hij negatief uitvallen terwijl je wél zwanger bent. Ben je 5 dagen overtijd en is de zwangerschapstest negatief, dan is de kans erg klein dat je zwanger bent. Op dag vijf maak je bij een zwangerschap genoeg hCG aan om te kunnen meten.

Wil je weten of je zwanger bent en kun je niet wachten tot de dag van je verwachte menstruatie? Dan kun je een vroege zwangerschapstest doen. Met zo’n test weet je al vanaf vier dagen voor je verwachte menstruatie of je zwanger bent of niet. Lees hier hoe dat zit en hoe betrouwbaar de uitslag is. Hier vind je online verschillende soorten zwangerschapstesten.

Overtijd, maar niet zwanger

Naast een zwangerschap zijn er ook andere oorzaken die je cyclus kunnen beïnvloeden. Zo kan een stevige verkoudheid of griep er al voor zorgen dat later ongesteld wordt en dus overtijd bent. Een andere belangrijke reden van overtijd zijn is stress: misschien werk je wel te hard of heb je veel zorgen aan je hoofd. De meeste oorzaken zijn onschuldig, maar er kan ook een medische oorzaak zijn. Overtijd, maar niet zwanger? Dat kan komen door:

  • Hormonale schommelingen: Vooral jonge vrouwen kunnen last hebben van hormonale schommelingen. Deze kunnen zorgen dat je onregelmatig ongesteld wordt of dat je overtijd bent. Ook kan het zijn dat je een onregelmatige cyclus hebt.
  • Anticonceptie: De pil, prikpil en een spiraaltje kunnen zorgen dat je ongesteldheid uitblijft. Een half jaar na het stoppen met anticonceptie komt je cyclus meestal weer gewoon op gang.
  • Stress: Door (langdurige) stress kan je hormoonhuishouding in de war raken, waardoor je overtijd kunt zijn. Je lichaam maakt het stresshormoon cortisol aan om je lichaam in een hogere staat van paraatheid te brengen. Andere lichaamsprocessen komen daardoor op een lager pitje waardoor je menstruatie kan uitblijven, je bent overtijd. Na hevige stress kan het zelfs enkele maanden duren voor je lichaam weer geheel in balans is.
  • Afvallen en ondergewicht: Heb je in korte tijd veel gewicht verloren of heb je een eetstoornis zoals anorexia, dan kan je overtijd zijn. Als je ondergewicht hebt, vindt er geen eisprong plaats. Je lichaam redeneert namelijk zo: voor een zwangerschap heb je veel energie nodig.
  • Overgewicht: Bij veel overgewicht kan de menstruatie uitblijven of zelfs geheel stoppen. Ook bij een regelmatige cyclus zijn vrouwen met overgewicht minder vruchtbaar. Afvallen helpt om weer en normale cyclus te krijgen.
  • Medicijnen: Medicijnen als antidepressiva en antipsychotica kunnen zorgen dat je menstruatie tijdelijk uitblijft.
  • De overgang: Als je in de overgang bent worden menstruaties onregelmatig en blijven ze uiteindelijk helemaal weg.
  • Ziekte: Een griepje of koorts kan al genoeg zijn om je cyclus te verstoren. Ook langdurige ziekte kan invloed hebben op je menstruatie. Je lichaam stelt het beter worden namelijk vóór het voorplantingsproces.
  • Topsport: Net als bij ondergewicht en stress verstoort extreme lichaamsbeweging (zoals topsport) de hormoonhuishouding.
  • Verstoord ritme: Een jetlag of wisseldiensten? Een verstoord dag- en nachtritme kan je biologische klok in de war gooien en dus ook je menstruatiecyclus.

Medische oorzaak overtijd zijn

Ben je overtijd maar niet zwanger en denk je dat de bovenstaande redenen allemaal niet op jouw situatie van toepassing zijn? Dan kan er een medische oorzaak zijn voor het uitblijven van je menstruatie. Een schildklierstoornis, diabetes, het uitblijven van een eisprong, een verkleving in je eileider(s) of vervroegd in de overgang komen zijn mogelijke oorzaken.

PCO-syndroom

Een oorzaak van overtijd zijn, die steeds vaker voorkomt is het PCO-syndroom. PCOS staat voor polycysteus ovariumsyndroom en betekent dat er zich in de eierstokken meerdere cystes ontwikkelen. Deze zorgen ervoor dat de eicellen niet of onregelmatig groeien, waardoor er geen of onregelmatig een eisprong plaatsvindt. Je ongesteldheid blijft daardoor uit. Het PCO-syndroom komt naar schatting bij 10 tot 15% van de vrouwen voor. Meestal gaat het samen met overgewicht, acne en overmatige haargroei. Dat komt doordat het lichaam teveel mannelijke hormonen aanmaakt. Het syndroom kan erfelijk zijn, maar kan ook komen door een ongezond leefpatroon of overgewicht.

Maak je je zorgen over het uitblijven van je menstruatie en vermoed je dat er een medische oorzaak is? Bespreek dit met je huisarts.

Loop jij met de vraag rond: ben ik onvruchtbaar? Lees hier wanneer er gesproken moet worden van onvruchtbaarheid? En kun je er iets aan doen?

Hoeveel dagen overtijd is normaal?

Je hoeft je niet gelijk zorgen te maken als je een paar dagen of weken overtijd maar niet zwanger bent. Meestal is er een onschuldige oorzaak. Het betekent ook niet dat je niet meer vruchtbaar bent: je eisprong en menstruatie kunnen ineens vanzelf weer op gang komen. Blijf dus anticonceptie gebruiken als je niet zwanger wilt worden. Word je meerdere maanden niet ongesteld of ben je bezorgd omdat je overtijd bent, ga dan langs de huisarts. Doe dit ook als je er andere klachten bij hebt, zoals buikpijn, en als je een kinderwens hebt. Misschien is verder onderzoek in dat geval verstandig.

Bronnen: Thuisarts, Mens en Gezondheid