Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby 1 maand slaapt met muts op

Baby 1 maand oud: hoofd omhoog

Je baby is nu 1 maand oud. Wat vliegt de tijd! Je kunt nu al volop met je baby communiceren. Hij tilt zijn hoofd een beetje op, misschien lacht hij al en hij begint rond te kijken.

Advertentie

Ontwikkeling baby 1 maand

Kort na de geboorte hield je baby zijn handjes nog stijf dicht, maar nu gaan ze langzaam open. Als hij op zijn buik ligt, kan hij waarschijnlijk nu zijn hoofd al een klein beetje oprichten. Toch zal je baby van 1 maand nog veel ‘knikkebollen’, want het kost veel energie om dat naar verhouding zware hoofd stil te houden. Feest: in deze maand trakteren de meeste baby’s op het eerste (glim)lachje. En bij het huilen gaat hij nu echte tranen produceren. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de traanbuisjes. Verder doet je baby van 1 maand oud veel spieroefeningen. Steeds vaker strekt hij ineens zijn beentjes of gaat hij trappelen.

Tip: Houd jij de kraamtijd al bij in een boekje?

Baby 1 maand: zijn beleving

Als je tegen je baby van 1 maand oud praat, draait hij zijn hoofd in de richting van jouw stem. Kijken naar bewegende dingen vindt hij interessant. Baby’s van ongeveer acht weken oud kunnen een voorwerp volgen als je het op ongeveer dertig centimeter afstand langs hun gezicht laat glijden. Kijkt je kind je recht aan, dan zoekt hij contact. Een keer knipperen met zijn ogen betekent herkenning, strak naar een voorwerp kijken is een uitnodiging om mee te kijken. Slaat je baby van 1 maand oud zijn ogen neer en draait hij zijn hoofd weg, dan wil hij even met rust gelaten worden. Lees hier ons artikel over de voordelen van babygebarentaal. 

Baby 1 maand: spelen

In een box ligt je kind veilig en kan je baby van 1 maand oud gezellig rondkijken (of een dutje doen). Je kunt een paar speeltjes bij hem leggen, maar niet teveel. Twee of drie knuffels is voldoende. Een mobile boven de box hangen kan ook. Zorg dat je baby van 1 maand niet constant met een speentje in de box ligt. Zonder speen worden de reuk- en tastzin beter ontwikkeld. Als hij wat ouder is, gaat hij speeltjes pakken en in zijn mond stoppen. Dat is dé manier om vormen en materialen te leren kennen.

Advertentie

Bron: Opvoedinformatie

De informatie uit dit groeikalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per maand ongeveer kunt verwachten.


Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier