baby 14 maanden oud

Baby 14 maanden oud

Voor jou als ouder gaat het echte opvoeden nu beginnen, want je dreumes krijgt een eigen mening en kan behoorlijk koppig zijn. Ook wil hij vaak meer dan hij al kan en dan slaat de frustratie toe, waardoor hij letterlijk om zich heen kan gaan slaan. Verder brabbelt hij je gezellig de oren van het hoofd.

Jouw baby 14 maanden oud: ontwikkeling

Als je baby 14 maanden oud is, kan hij over het algemeen al goed lopen. Sterker nog: hij loop de trap op met hulp en stapt achteruit de trap weer af. Hij kan bukken en opstaan en oefent dat met spelen. En heeft jouw kind het dansen al ontdekt?

Advertentie

Verder brengt je kind veel tijd door met het staren naar voorwerpen (liefst felgekleurd). Hij leert nieuwe woordjes en houdt ervan om klanken aan elkaar te koppelen. Je zal merken dat hij erg zijn best doet om begrepen te worden. Hij gebruikt zijn stem ook om te laten zien dat hij sterk is. Schreeuwen is een manier om kracht te tonen. Kinderen van deze leeftijd brengen boeken en spelletjes naar hun (groot) ouders of de oppas om te laten zien wat ze leuk vinden om te doen.

Minder groei

Rond deze tijd maken veel ouders zich zorgen over de groei van hun kind. Hij eet niet zoveel meer en lijkt af en toe slechts op lucht te leven. Het kan zelfs zijn dat je kind wat gewicht verliest, zeker als hij heel actief is. Feit is dat kinderen na hun eerste verjaardag minder hard groeien en op deze leeftijd is ondergewicht zelden een serieus probleem. Je kind is zo druk met het ontdekken van de wereld, dat hij soms geen tijd heeft of wil maken om te eten. Niets aan de hand, maar als je kind veel afvalt, is het wel verstandig om even langs het consultatiebureau of de huisarts te gaan.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je kind boven de groeicurve zit. Kinderen van deze leeftijd hebben nog een babybouw, maar mettertijd zou het mollige eraf moeten gaan. Voldoende beweging en gezond eten (weinig suiker, gezonde snacks) zijn daarin erg belangrijk.

Beginnen met opvoeden

Je kind is sterk op jou gericht en probeert jou in van alles en nog wat na te doen. Hij zoekt veel contact door uitgebreid met je te brabbelen, want dat is zijn manier van praten. Voor jou als ouder gaat het echte opvoeden nu beginnen. Want je kind krijgt door dat hij ook een mening heeft. Het is aan jou of je daar aan toe geeft of niet.

Tafelmanieren

Je kind is nu natuurlijk nog te klein om echt netjes te kunnen eten, zijn fijne motoriek is nog niet zo ver ontwikkeld. Bovendien vindt hij ontdekken veel leuker; hoe ver kan een erwtje rollen? Blijft aardappelpuree plakken als je het op je hoofd smeert? Het kan absoluut geen kwaad om je kind nog lekker met zijn handen te laten eten, maar als je dreumes wel erg geïnteresseerd blijkt te zijn in het lepeltje dat jij vasthoudt, geeft dat aan dat het klaar is voor de basisvaardigheden van het zelfstandig eten. Een leuk kindervorkje of -lepel is dan de eerste stap naar goede tafelmanieren.

Koppig in het kwadraat

Heel veel dreumesen zijn in deze fase van hun leven bijzonder koppig. Hij beslist of en wat hij wil eten, wat hij wil doen, waar hij naartoe wil, wat jij hem moet aantrekken. Hij doet dat niet om lastig te zijn. Hij is gewoon nieuwsgierig naar wat hij allemaal kan en wat er allemaal gebeurt. En als jij hem beperkt in zijn ontdekkingstocht, tja, dan is het in zijn beleving niet meer dan logisch dat hij boos wordt.

Agressief gedrag

Bij die ontdekkingstocht hoort voor sommige kinderen ook wat volwassen zouden scharen onder agressief gedrag: slaan, bijten, schoppen, aan de haren trekken. Hij doet dat niet omdat hij een naar karakter heeft, maar omdat hij gefrustreerd is. Hij heeft geen idee wat er gebeurt met de gevoelens van de ander als hij er op los timmert. Dat empathisch vermogen is nog niet goed ontwikkeld.

Tip: blijf in de buurt als je dreumes met een andere dreumes speelt. Grijp rustig in als het fout gaat: vertel dat slaan pijn doet en haal hem weg uit de situatie.

Taal

Zijn taalontwikkeling gaat natuurlijk steeds verder en ook in deze periode leert hij wat nieuwe woorden. Ook vindt hij het leuk om klanken aan elkaar te koppelen. Je zal merken dat hij erg zijn best doet om begrepen te worden.

Irrationale angsten

De een is wat angstiger aangelegd dan de ander, maar veel kinderen hebben rond deze leeftijd last van irrationale angsten. Dan is je baby ineens bang voor normale dingen. Zoals in bad gaan, de stofzuiger of de kat. Als je kind meer zelfvertrouwen krijgt gaat dit vaak vanzelf over. Ook kan je kind nu bang worden in het donker. Een nachtlampje of de deur op een kier kan dan nog weleens helpen. Lees meer over kinderangsten.

Zo kan het ook

Om te spelen heeft je kind niet per se speelgoed nodig. Torretjes, kruimels, keukengerei en andere kleine dingen zijn ook leuk om mee te rommelen. Bovendien is je kind dan bezig met bijvoorbeeld bukken en weer gaan staan en wordt hij daar steeds vaardiger in. Spelen is leren. Er zijn ook kinderen die het bijzonder grappig vinden om iets te laten vallen zodat hun vader of moeder het weer van de grond opraapt. Die ‘goeie’ grap verveelt nooit.

Tip: laat tijdens het samen spelen met je kind hém bepalen wat er gebeurt. Na een tijdje op zijn manier te hebben gespeeld, laat je zien hoe het ook op een andere manier kan. Zo leert hij beter écht samenspelen. En laat zien dat je speelgoed ook kunt combineren.

Geschikt speelgoed

Voor dreumesen van deze leeftijd is dit allemaal erg leuk om mee te spelen en te ontdekken: speelgoed waar je op kunt rijden, muziek, duwspeelgoed, blokken, bouw- en stapelmaterialen, sorteerspelletjes, eenvoudig tekenmateriaal, ballen, kleine klimconstructies, hobbelpaard. En: water. Kinderen van deze leeftijd zijn gek op water. Lees hier hoe je geschikt speelgoed kiest.