Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 14 maanden oud

Je baby is 14 maanden oud en heeft een sterke eigen wil. Hij kan behoorlijk koppig zijn. Ook wil hij vaak meer dan hij kan en dan slaat de frustratie toe. Hierdoor kan hij soms letterlijk om zich heen gaan slaan. Peuterpuberteit, kom er maar in! Volg je het Rijksvaccinatieprogramma, dan krijgt je baby deze maand zijn voorlopig laatste inenting.

Advertentie

Ontwikkeling baby 14 maanden 

Grote kans dat je kind inmiddels al vrolijk rondstapt. Sterker nog: veel kinderen lopen rond 14 maanden oud zelfs al de trap op met hulp en gaan achterstevoren de trap weer af. Bukken en opstaan oefent je baby volop tijdens het spelen. En heeft hij al ontdekt dat hij kan dansen? Je wilt je kind wel opvreten als hij met zijn schattige luierkontje staat te schudden in de woonkamer. Loopt en danst je baby van 14 maanden nog niet? Maak je geen zorgen. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.

Lees ook: Veilig traphekje kopen, hier moet je op letten

Baby 14 maanden: taalontwikkeling

Datzelfde geldt voor leren praten. Sommige kinderen praten nu al de oren van je hoofd, terwijl andere kinderen pas rond hun tweede verjaardag de eerste woordjes zeggen. Hoe dan ook leert je baby met 14 maanden steeds meer nieuwe woorden kennen, zelfs als hij ze zelf nog niet kan uitspreken. Ook doet hij op zijn eigen manier erg zijn best om begrepen te worden. Hij gebruikt zijn stem ook om te laten zien dat hij sterk is. Want hard schreeuwen staat voor een eenjarige gelijk aan grote spierballen hebben.

Lees ook: 7x de voordelen van voorlezen aan je baby

Baby 14 maanden: minder groei

Groeit je baby van 14 maanden niet meer zo hard als eerst? Eet hij ook niet meer zoveel en lijkt hij af en toe van de lucht te leven? Maak je niet druk, dit hoort bij deze fase. Het kan zelfs zijn dat je baby van 14 maanden wat gewicht verliest, zeker als hij heel bewegelijk is. Feit is dat kinderen na hun eerste verjaardag minder hard groeien en op deze leeftijd is ondergewicht zelden een serieus probleem. Je baby van 14 maanden is zo druk met het ontdekken van de wereld, dat hij soms simpelweg geen tijd of zin heeft om te eten.

Als je kind veel afvalt, is het wel verstandig om even langs het consultatiebureau of de huisarts te gaan. Dit is ook verstandig als je kind flink boven de groeicurve zit. Kinderen van deze leeftijd mogen nog een babybouw hebben, maar het mollige moet er nu beetje bij beetje wel vanaf gaan.

Advertentie

Lees ook: Hoe weet je of je kind te zwaar is?

Baby 14 maanden: tafelmanieren

Je kind is nu natuurlijk nog te klein om echt netjes te kunnen eten, zijn fijne motoriek is nog niet zo ver ontwikkeld. Bovendien vindt hij ontdekken veel leuker; hoe ver kan een erwtje rollen? Blijft aardappelpuree plakken als je het op je hoofd smeert? Het kan absoluut geen kwaad om je kind nog lekker met zijn handen te laten eten, maar als je baby van 14 maanden wel erg geïnteresseerd blijkt te zijn in het lepeltje dat jij vasthoudt, geeft dat aan dat het klaar is voor de basisvaardigheden van het zelfstandig eten. Een leuk kindervorkje of -lepel is dan de eerste stap naar goede tafelmanieren.

Baby 14 maanden: voorlopig laatste inentingen

Als je baby 14 maanden is, krijg je opnieuw een uitnodiging voor een bezoek aan het consultatiebureau. De jeugdarts doet dan een algemene gezondheidscheck en volgt de ontwikkeling van je kind. Kent en begrijpt hij al wat woordjes? En lukt het hem om blokjes in een doos te stoppen? Laat je je kind vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma, dan krijgt hij binnenkort de BMR- en Meningokokken-vaccinatie. Hierna krijgt je kind pas met drie jaar en tien maanden weer een oproep voor de volgende prik.

Handig overzicht: Alle kinderziektes op een rij, zo herken je de symptomen

Baby 14 maanden: jouw leven

Baby 14 maanden: nieuwsgierig Aagje

Dat je baby van 14 maanden enorm nieuwsgierig is, is een goed teken. Zonder nieuwsgierigheid zou hij zich namelijk niet ontwikkelen. Houd dat vooral in je achterhoofd als je kind voor de honderdste keer zijn maaltijd over tafel uitsmeert of alle boeken uit de kast trekt. Van luisteren is nu nog geen sprake. Niet omdat hij eigenwijs is, maar omdat een baby van 14 maanden nog niet kán gehoorzamen. Woorden als ‘afblijven’ en ‘stop daarmee’ hebben nog geen betekenis voor hem, dus snapt hij nog niet wat je zegt. Al betekent dat niet dat je nog niet moet beginnen met opvoeden.

Advertentie

Lees ook: Zo zorg je dat je kind zich aan de regels houdt

Baby 14 maanden: voorproefje peuterpuberteit

Ook koppig gedrag van je dreumes komt voort uit nieuwsgierigheid. Hij beslist of en wat hij wil eten, wat hij wil doen, waar hij naartoe wil, wat jij hem moet aantrekken. Hij wil ontdekken wat er allemaal kan en gebeurt. Beperk je hem in zijn ontdekkingstocht, dan is het in zijn beleving niet meer dan logisch dat hij boos wordt. Zo krijg je vast een voorproefje van de peuterpuberteit. En dat is niet altijd makkelijk: je lieve kleine schatje kan zelfs gaan slaan, bijten, schoppen en aan haren trekken. Hij doet dat niet omdat hij een naar karakter heeft, maar omdat hij gefrustreerd is. Je baby van 14 maanden heeft nog geen idee wat er gebeurt met de gevoelens van de ander als hij slaat of bijt, want zijn empathisch vermogen is nog niet goed ontwikkeld.

Tip van onze pedagoog: Zo ga je om met driftbuien

Extra tips rondom je baby van 14 maanden oud

Baby 14 maanden: kinderangsten

Het ene kind is wat angstiger aangelegd dan het andere, maar veel kinderen hebben rond deze leeftijd last van irrationele angsten. Je kind kan nu ineens bang zijn voor dingen die hij eerder heel normaal vond. Zoals in bad gaan, de stofzuiger of de kat. Als je kind wat ouder wordt en meer zelfvertrouwen krijgt, gaat dit vaak vanzelf over. Ook kan je kind nu opeens bang worden in het donker. Een nachtlampje of de deur op een kier kan dan helpen.

Zet je baby van 14 maanden het juist op een brullen als je hem naar het kinderdagverblijf brengt? Verlatingsangst hoort ook bij deze leeftijd. Deze fase is meestal zo rond 18 maanden over. Tot die tijd kun je je kind stimuleren om zichzelf te vermaken. Hij leert zo zelfstandig te worden en dat helpt weer tegen de verlatingsangst. Ook kiekeboe spelen helpt tegen verlatingsangst.

Baby 14 maanden: zo kan het ook

Om te spelen heeft je baby van 14 maanden niet per se speelgoed nodig. Torretjes, kruimels, keukengerei en andere kleine dingen zijn ook leuk om mee te rommelen. Bovendien is je kind dan bezig met bijvoorbeeld bukken en weer gaan staan en wordt hij daar steeds vaardiger in. Spelen is leren. Er zijn ook kinderen die het bijzonder grappig vinden om iets te laten vallen zodat hun vader of moeder het weer van de grond opraapt. Die ‘goeie’ grap verveelt nooit. Meer weten? Dit is geschikt speelgoed voor je dreumes.

Bronnen: RIVM, Opvoedinformatie, CJG

Tip: Zo leert je kind écht samenspelen

Leesvoer voor als je een baby van 14 maanden hebt: 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.


Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini setje

Sweet Petit mini setje

Overslagshirt, broek & mutsje rib
Vind je hier