Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby's eerste maand: slapen, eten, groeien

In de eerste maand is je baby vooral aan het slapen en eten. Alles staat in het teken van de groeien, kijken en wennen aan de wereld om hem heen.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Ontwikkeling: baby eerste maand

Vijftig procent van alle pasgeboren baby’s ziet de eerste week na de geboorte een beetje geel. Dit komt omdat de lever vaak nog niet helemaal rijp is. Meestal is het tijdelijk, na een paar dagen verdwijnt die gelige teint weer. Daglicht is de beste remedie. Als je baby borstvoeding krijgt, kan het wat langer duren, soms wel enkele weken. Ook kunnen de ‘borstjes’ van je baby (of het nu een jongen of een meisje is) wat gaan opzwellen, soms komen er zelfs wat druppeltjes vocht uit. Dat komt door de hormonen die hij tijdens de bevalling van jou mee heeft gekregen en gaat vanzelf over.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Baby’s eerste maand: wennen aan de wereld

De eerste maand van je baby staat in het teken van groeien en wennen aan de wereld om hem heen. Ook slaapt hij heel veel. Tot wel 17 uur per dag. Dat verdeelt hij in korte slaapjes van ongeveer 3 uur; daarna wil hij weer een voeding. En heeft hij genoeg, dan geeft hij dit zelf aan: hij wurmt de tepel of speen uit zijn mond en draait zijn hoofd weg. In deze eerste maand kan je baby wel een kilo aankomen.

Baby’s eerste maand: zijn beleving

Je baby knijpt zijn handen in de eerste maand als vuistjes samen, alleen als hij schrikt gaan ze af en toe open. Dit betekent dat je baby nog in zichzelf gekeerd is, wat normaal is voor de eerste maand. Uit onderzoek blijkt dat een baby de geur van zijn eigen moeder uit wel twintig moeders kan herkennen. Ook jouw stem is vertrouwd, want die heeft hij natuurlijk al maandenlang vanuit de buik gehoord. Hoe weet je zeker of je baby in de eerste maand goed hoort? Om daar achter te komen krijgt je baby vlak na de geboorte een gehoortest. Dat en meer over oren en horen lees je hier.

Baby’s kunnen kleuren in de eerste maand zien, maar zien veel minder dan jij. Zeker als ze net geboren zijn. In de eerste maand vindt hij vooral grote kleurcontrasten interessant, zoals zwart-wit. Echt scherp zien ze in de eerste maand alleen op ongeveer twintig tot dertig cm afstand. En laat dat nou precies de afstand zijn van jouw borst of het flesje tot je gezicht.

Advertentie

Baby’s eerste maand: spelen

Echt spelen kun je nog niet in de eerste maand van je baby en aan een box vol speeltjes is hij nog niet toe. Te veel prikkels. In de eerste maand vindt hij het genoeg om jouw gezicht te bestuderen en is fan van huid-op-huid contact. Waar hij ook in de eerste maand gek op is: een muziekdoosje of mobile met duidelijke vormen en contrasterende kleuren. Van harde geluiden schrikt je baby, maar dat betekent niet dat hij niet kan wennen aan dagelijkse geluiden zoals de stofzuiger of een dichtslaande deur. Stil door het huis sluipen als hij slaapt, is niet nodig; toen hij nog in je buik zat, was het ook niet stil om hem heen. Wat dacht je alleen al van het kloppen van je hart, dat is voor een baby zoiets als een 24/7 drumconcert.

De informatie uit dit groeikalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per maand ongeveer kunt verwachten.

Bronnen: CJG, Opvoedinformatie