Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Heeft je kind last van allergieën?

Koemelkallergie, pinda-allergie en huisstofmijtallergie. Kinderen kunnen allergisch zijn voor allerlei verschillende stoffen. Welke allergieën zijn er, hoe herken je ze en wat moet je doen als je kind een allergische reactie vertoont?

In samenwerking met expert

Hans de Groot

Allergoloog

Wat is een allergie?

Een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op onschadelijke stoffen zoals huisstofmijt, pollen of voedingsstoffen (allergenen) waarop andere mensen niet reageren. Als deze stoffen via de huid, de luchtwegen of het maag-darmkanaal in het lichaam komen, kan iemand die allergisch is, allerlei klachten krijgen.

Advertentie

Lees meer: zo werkt het afweersysteem van je baby en kind

Zo herken je een allergie

Als je kind allergisch is, kun je dat zien aan zijn reactie op bepaalde voedingsstoffen of inhalatie-allergenen. Heeft je kind bijvoorbeeld pinda’s gegeten en krijgt hij het daarna benauwd? Dan kan hij allergisch zijn voor pinda’s. Toch is het niet zo eenvoudig om een allergie te herkennen, omdat er niet één duidelijk symptoom is dat aangeeft om welke allergie het gaat en of het een allergische reactie is. Het is meestal een combinatie van verschillende klachten.

Meer lezen over een acute allergische reactie: wat kun je doen als je kind een milde of hevige reactie krijgt, nadat hij iets gegeten of gedronken heeft?

Symptomen van allergieën

Deze klachten kunnen wijzen op een allergische reactie:

Advertentie
 • Maag- en darmklachten zoals misselijkheid, diarree en spugendarmkrampjes, orale allergieklachten (jeuk in mond-keelholte) of bloedverlies bij de ontlasting
 • Huidklachten zoals eczeem, zwellingen, jeuk of droge plekken
 • Problemen met de luchtwegen zoals neusverkoudheid, kortademigheid, hoesten en ontstoken ogen
 • Veel huilen

Heeft jouw kind één of meerdere klachten en vermoed je dat hij een allergie heeft? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen beoordelen of de klachten mogelijk bij een allergie passen en of er aanvullend onderzoek moet worden gedaan.

Oorzaak allergieën bij kinderen

Allergieën zitten vaak in de familie. Als één of beide ouders een allergie heeft, loopt een kind een groter risico om zelf ook een allergie te ontwikkelen. Als één van de ouders een allergie heeft, is er een kans van 30 procent dat een kind ook een allergie krijgt. Hebben beide ouders een allergie, dan is de kans meer dan 60 procent.

Aan erfelijkheid kun je niets doen, wel zijn er dingen die je kunt doen om het risico op een allergie bij je kind te verminderen. Zo kan het geven van borstvoeding in de eerste vier maanden het immuunsysteem van je kind versterken. Ook is het belangrijk dat een eventuele allergie zo vroeg mogelijk wordt herkend, zodat deze kan worden behandeld of er rekening mee kan worden gehouden.

Tip: Dit is een handig boek over traktaties voor kinderen met allergieën.

Advertentie

De bekendste allergieën op een rij

Er zijn verschillende voedselallergieën en andere allergieën waar je kind last van kan hebben. De meeste allergische reacties ontstaan op koemelk, kippenei, pinda en noten. Meestal ontstaan de klachten al in de eerste levensmaanden of de eerste paar jaar. Allergie voor koemelk en kippenei is in meer dan 80 procent van de gevallen voorbijgaand. Deze allergieën komen ook regelmatig voor bij kinderen:

1. Koemelkallergie

De meest voorkomende voedselallergie bij baby’s is een koemelkallergie. Dit wordt ook wel een koemelkeiwitallergie genoemd. Het is een lastige allergie omdat koemelkeiwit in alle melkproducten voorkomt, dus ook in flesvoeding. Ook borstvoeding kan koemelkeiwit bevatten.

Bij ongeveer 3500 baby’s wordt jaarlijks een koemelkallergie vastgesteld. Als de darmen beter ontwikkeld zijn, groeien de meeste kinderen over deze allergie heen. Tips hoe je het beste met een koemelkallergie om kunt gaan.

2. Kippenei-allergie

Bij een kippenei-allergie reageer je op eiwitten die in het eigeel en eiwit van eieren voorkomen. Deze allergie komt voor bij twee procent van alle kleine kinderen.

Het lastige bij een kippenei-allergie is dat er niet één symptoom is dat meteen duidelijk maakt dat het om een kippenei-allergie gaat. Vaak heb je last van jeuk of eczeem. Het is meestal een combinatie van verschillende klachten aan de luchtwegen, het maag-darmkanaal en de huid en kan in sommige gevallen voor hele ernstige reacties (anafylaxie) zorgen. Het is een lastige allergie omdat kippeneieren in veel producten voorkomen.

Lees hier meer over de behandeling van kippenei-allergie.

3. Pinda-allergie

Een pinda-allergie kan levensgevaarlijk zijn. Ongeveer twee tot vijf procent van de kinderen heeft hier last van. Je kunt over de allergie heen groeien, maar dat gebeurt slechts bij twintig procent van de gevallen. Wat veel mensen niet weten, is dat pinda’s geen noten zijn. Het zijn peulvruchten, zoals bonen, erwten en linzen dat ook zijn. Daarom zijn sommige kinderen met een pinda-allergie ook allergisch voor soja(bonen) of andere peulvruchten. Gelukkig komt deze kruisreactie bij minder dan 5% van mensen met een pinda-allergie voor. Meer weten? Uit onderzoek blijkt dat pindakaas goed is voor jonge baby’s.

4. Coeliakie

Coeliakie (spreek uit: seu-lia-kíe) is eigenlijk geen voedselallergie maar een voedingsintolerantie. Iemand met coeliakie verdraagt geen gluten. Gluten is de verzamelnaam voor een groep eiwitten die je vindt in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Bij het eten van gluten valt het lichaam de gluten in de darm zo fel aan dat daarbij ook de eigen darmcellen beschadigd raken.

Coeliakie wordt ook vaak een glutenallergie genoemd, maar dat klopt niet. Coeliakie is geen allergie met de allergische IgE antistoffen. Dat betekent onder andere dat je er niet overheen kunt groeien; je hebt het levenslang.

Lees meer: Wat is het verschil tussen voedselallergie en voedselintolerantie?

5. Huisdierenallergie

Als je kind allergisch is voor (huis)dieren, kan hij een allergische reactie krijgen nadat hij een dier heeft geaaid of als hij in een kamer/stal is geweest waar het dier ook vaak is. Sommige kinderen krijgen binnen een half uur een allergische reactie, maar het kan ook een dag duren voordat je iets merkt.

Allergie voor honden en katten komt het meest voor, en de allergische reactie op katten is vaak het heftigst. Maar ook op bijvoorbeeld cavia’s, vogels, konijnen en paarden kunnen kinderen allergisch reageren. Zelfs van een ritje in een huifkar kan je kind ziek worden. Tips: dit kun je zelf doen als je kind allergisch is voor dieren.

6. Hooikoorts en appelallergie

Mensen met een appelallergie krijgen (milde) allergische reacties na het eten van een stukje appel. Denk bijvoorbeeld aan een jeukend gevoel in de mond of keel. Als je een appelallergie hebt, ben je allergisch voor het eiwit Mal-d1 dat in appels voorkomt. Vaak kun je andere soorten fruit wel gewoon eten. Een appelallergie komt vaak voor in combinatie met hooikoortsklachten in het voorjaar. Dit komt omdat het eiwit in appel erg lijkt op een eiwit dat in de voorjaarsbomen (hazelaar, els, berk) voorkomt. We spreken van een zogenaamde kruisallergie of secundaire voedselallergie.

Lees hier meer over allergisch zijn voor appels.

7. Huisstofmijtallergie

Huisstofmijt is een klein en voor het oog onzichtbaar, spinachtig insect dat in huisstof leeft. De huisstofmijt voedt zich met huidschilfers van mensen en huisdieren. Ook pollen, vezels, schimmels en haren zijn geliefd.

Huisstofmijt vind je vooral in hoofdkussens, matrassen, dekbedden, knuffelbeesten, tapijten en vloerbedekking. Ongeveer tien à twintig procent van de kinderen heeft een inademingsallergie, oftewel een allergie voor pollen, huisstofmijt en/of huisdieren. De meeste kinderen ontwikkelen vanaf hun tweede tot vierde jaar een allergie voor inademingsallergenen, maar deze allergie kan op elke latere leeftijd nog ontstaan.

8. Zonneallergie

Bij een zonneallergie geeft de huid een allergische reactie op zonlicht. Vaak is huiduitslag het gevolg. Eén van de belangrijkste oorzaken is overgevoeligheid voor ultraviolet licht. Dat kan zonlicht zijn, maar ook licht van een gloeilamp of zonnebank. Zonneallergie kan ook veroorzaakt worden door een combinatie van medicijnen, cosmetica of bijvoorbeeld eczeemZo kun je de babyhuid het beste beschermen in de zon.

Allergische reactie bij je kind

Als je denkt dat je kind ergens allergisch voor is, ga dan liever niet zelf experimenteren. Neem contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Bespreek daar wat de klachten zijn en eventueel aan welke allergie je denkt. Mocht het nodig zijn dan zal er verder onderzoek worden gedaan.

Allergische reactie op insectenbeten

Er zijn heel heleboel mensen die niet dol zijn op insecten, maar dat betekent nog niet dat je er letterlijk allergisch voor bent. Sommige kinderen reageren heel heftig op een insectenbeet, lees hier wat je dan moet doen:

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Allesoverallergie, Thuisarts

Video: wat helpt tegen de jeuk?

Video: Kinder EHBO: zo voorkom je onnodig veel pijn bij je kind.

Hans de Groot

Allergoloog

Hans de Groot ziet als allergoloog zowel kinderen als volwassenen en is gespecialiseerd in o.a. voedselallergie bij kinderen, insectenallergie, hooikoorts, bijwerkingen van geneesmiddelen en de behandeling ervan met immunotherapie.

In het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft heeft Hans sinds 2008 een allergiecentrum opgezet, inclusief de zogenaamde pindapoli waar met snelle diagnostiek en introductie van voeding een allergie zo snel mogelijk wordt voorkomen bij baby’s met eczeem. Sinds 3 jaar is hij Medisch Manager van Zorgeenheid Moeder en Kind binnen RdGG. En sinds een jaar is hij (opnieuw) voorzetter van de hoofdredactieraad van het Nederlands Tijdschrift voor Astma en Allergie.

Voor meer informatie:

 • Biografie Hans de Groot - gepubliceerd op Reinierdegraaf.nl.

 • Social media van Hans de Groot:

  Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

  Digitale thermometer

  Shop nu