allergieen

Heeft je kind last van allergieën?

Koemelkallergie, pinda-allergie en huisstofmijtallergie. Kinderen kunnen allergisch zijn voor verschillende (voedings)stoffen. Welke allergieën zijn er, hoe herken je ze en wat moet je doen als je kind een allergische reactie heeft?

Wat is een allergie?

Een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op onschadelijke stoffen zoals huisstofmijt, pollen of voedingsstoffen (allergenen). Als deze stoffen via de huid, de luchtwegen of voedingsproducten het lichaam binnenkomen, dan krijgt iemand die allergisch is allerlei klachten. Meestal is een allergie onschuldig, maar soms is een allergische reactie heftig of zelfs levensgevaarlijk.

Lees meer: zo werkt het afweersysteem van je baby en kind.

Zo herken je een allergie

Als je kind allergisch is, kun je dat zien aan zijn reactie op bepaalde (voedings)stoffen. Heeft je kind bijvoorbeeld pinda’s gegeten en krijgt hij het daarna benauwd? Dan kan hij allergisch zijn voor pinda’s. Krijgt hij last van rode bulletjes als hij in de zon heeft gezeten, dan kan er sprake zijn van een zonneallergie. 

Het is niet altijd eenvoudig om een allergie te herkennen. Er is namelijk meestal niet één duidelijk symptoom dat aangeeft om welke allergie het gaat. Het is vaak een combinatie van verschillende klachten. Bovendien kan een allergische reactie soms pas later optreden, waardoor het moeilijk te koppelen is aan de oorzaak. Ook is het lastig om een allergie te herkennen als je kind nog te klein is om aan te geven waar hij precies last van heeft. 

Symptomen van allergieën

Deze klachten kunnen wijzen op een allergische reactie:

Heeft jouw kind een of meerdere klachten en vermoed je dat hij een allergie heeft? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen beoordelen of de klachten mogelijk bij een allergie passen en of er aanvullend onderzoek moet worden gedaan.

Oorzaak allergieën bij kinderen

Allergieën zitten vaak in de familie. Als een of beide ouders een allergie heeft, loopt een kind een groter risico om zelf ook een allergie te ontwikkelen. Als één van de ouders een allergie heeft, is er een kans van 30 procent dat een kind ook een allergie krijgt. Hebben beide ouders een allergie, dan is de kans meer dan 60 procent. 

Aan erfelijkheid kun je niets doen, wel zijn er dingen die je kunt doen om het risico op een allergie bij je kind te verminderen. Zo kan het geven van borstvoeding in de eerste vier maanden het immuunsysteem van het kind versterken. Ook is het belangrijk dat een eventuele allergie zo vroeg mogelijk wordt herkend, zodat deze kan worden behandeld of er rekening mee kan worden gehouden.

Allergische reactie bij je kind

Als je denkt dat je kind ergens allergisch voor is, ga dan liever niet zelf experimenteren. Neem contact op met je huisarts of het consultatiebureau. Bespreek daar wat de klachten zijn van je kind en eventueel aan welke allergie je denkt. Mocht het nodig zijn dan zal er verder onderzoek worden gedaan.

Groeit je kind over een voedselallergie heen?

De meeste kinderen groeien over een koemelk– of kippenei-allergie heen. De darmwand werkt normaal gesproken als een soort filter dat voorkomt dat grote eiwitdeeltjes in het bloed terechtkomen. Doordat bij baby’s de darmwand vaak nog niet goed is ontwikkeld, kunnen er grotere eiwitten passeren en in het bloed komen, met een allergische reactie tot gevolg. Als je kind groter wordt, rijpen zijn darmen en werkt het filter wel. Bij andere voedselallergieën is de kans om er overheen te groeien helaas klein.

De bekendste allergieën op een rij

Er zijn verschillende voedselallergieën en andere allergieën waar je kind last van kan krijgen. Hier een paar bekende allergieën die regelmatig voorkomen bij kinderen:

1. Appelallergie

Mensen met eenappelallergie krijgen (milde) allergische reacties na het eten van een stukje appel. Denk bijvoorbeeld aan een jeukend gevoel in de mond of keel. Als je een appelallergie hebt, ben je allergisch voor het eiwit Mal-d1 dat in appels voorkomt. Vaak kun je andere soorten fruit wel gewoon eten. Een appelallergie komt vaak voor in combinatie met hooikoorts. Lees hier meer over allergisch zijn voor appels.

2. Coeliakie

Coeliakie (spreek uit: seu-lia-kíe) is eigenlijk geen voedselallergie maar een voedselintolerantie. Iemand met coeliakie verdraagt geen gluten. Gluten is de verzamelnaam voor een groep eiwitten die je vindt in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Bij het eten van gluten valt het lichaam de gluten in de darm zo fel aan dat daarbij ook de eigen darmcellen beschadigd raken. Van een broodkruimel kan iemand met een glutenintolerantie al ziek worden.
Lees meer: wat is het verschil tussen voedselallergie en voedselintolerant?

3. Kippenei-allergie

Bij een kippenei-allergie reageer je op eiwitten die in het eigeel en eiwit van eieren voorkomen. Deze allergie komt voor bij twee procent van alle kleine kinderen. Het is een vervelende allergie omdat kippeneieren in veel producten voorkomen.

Of je allergisch bent voor kippeneiwit is moeilijk vast te stellen. Vaak heeft je kind last van jeuk of eczeem. Ook kunnen er klachten aan de luchtwegen en het maag-darmkanaal optreden. In heel ernstige gevallen kan je kind anafylaxie krijgen. Dit is een zeer heftige allergische reactie die levensgevaarlijk kan zijn. Lees hier meer over de behandeling van kippenei-allergie.

4. Koemelkallergie

De meest voorkomende voedselallergie bij baby’s is een koemelkallergie. Dit wordt ook wel een koemelkeiwitallergie genoemd. Het is een lastige allergie omdat koemelkeiwit in alle melkproducten voorkomt, dus ook in flesvoeding. Ook borstvoeding kan koemelkeiwit bevatten.

Bij ongeveer 3500 baby’s  wordt jaarlijks een koemelkallergie vastgesteld. Als de darmen beter ontwikkeld zijn, groeien de meeste kinderen over deze allergie heen. Tips hoe je het beste met een koemelkallergie om kunt gaan.

5. Pinda-allergie

Een pinda-allergie kan levensgevaarlijk zijn. Ongeveer twee tot vijf procent van de kinderen heeft hier last van. Je kunt over deze allergie heen groeien, maar dat gebeurt slechts in veertig procent van de gevallen.
Wat veel mensen niet weten, is dat pinda’s geen noten zijn. Het zijn peulvruchten, net zoals bonen, erwten en linzen. Daarom zijn sommige kinderen met een pinda-allergie ook allergisch voor soja(bonen) of andere peulvruchten. Meer weten? Uit onderzoek blijkt dat pindakaas goed is voor jonge baby’s.

6. Huisstofmijtallergie

Huisstofmijt is een klein en voor het oog onzichtbaar, spinachtig insect dat in huisstof leeft. De huisstofmijt voedt zich met huidschilfers van mensen en huisdieren. Ook pollen, vezels, schimmels en haren zijn geliefd. 

Huisstofmijt vind je vooral in hoofdkussens, matrassen, dekbedden, knuffelbeesten, tapijten en vloerbedekking. Ongeveer tien à twintig procent van de kinderen heeft inademingallergie, oftewel een allergie voor pollen of huisstofmijt. De meeste kinderen ontwikkelen vanaf hun vierde jaar een allergie voor huisstofmijt.

7. Zonneallergie

Bij een zonneallergie geeft je huid een allergische reactie op zonlicht. Vaak is huiduitslag het gevolg. Eén van de belangrijkste oorzaken is overgevoeligheid voor ultraviolet licht. Dat kan zonlicht zijn, maar ook licht van een gloeilamp of zonnebank. Zonneallergie kan ook veroorzaakt worden door medicijnen, cosmetica of bijvoorbeeld eczeem. Hier tips hoe je de babyhuid het beste kunt beschermen in de zon.

8. Dierenallergie

Als je kind allergisch is voor (huis)dieren, kan hij een allergische reactie krijgen nadat hij een dier heeft geaaid, of als hij in een kamer/stal is geweest waar het dier ook vaak is. Sommige kinderen krijgen binnen een half uur een allergische reactie, maar het kan ook een dag duren voordat je iets merkt.

Allergie voor honden en katten komt het meest voor, en de allergische reactie op katten is vaak het heftigst. Maar ook op bijvoorbeeld cavia’s, vogels, konijnen en zelfs op paarden kunnen kinderen allergisch reageren. Zelfs van een ritje in een huifkar kan je kind ziek worden. Tips: dit kun je zelf doen als je kind allergisch is voor dieren. 

Allergische reactie op insectenbeten

Er zijn heel heleboel mensen die niet dol zijn op insecten, maar dat betekent nog niet dat je er letterlijk allergisch voor bent. Sommige kinderen reageren heel heftig op een insectenbeet, lees hier wat je dan moet doen:

Jeuk van een insectenbeet verzachten

Video: Kinder EHBO: zo voorkom je onnodig veel pijn bij je kind.