Heeft je kind last van allergieën?

Heeft je kind last van allergieën?

Kinderen kunnen allergisch zijn voor verschillende (voedings)stoffen. Welke allergieën zijn er en hoe herken je ze?

Wat is een allergie precies?

Het is een overdreven reactie van het immuunsysteem op onschadelijke stoffen zoals huisstofmijt, pollen of voedingsstoffen (allergenen) waarop andere mensen normaal reageren. Als deze stoffen via de huid, de luchtwegen of door ze te eten het lichaam binnenkomen, dan krijgt een allergische patiënt klachten als tranende ogen, benauwdheid, jeuk of diarree.

Is mijn kind allergisch? Hoe herken je dat?

Als je kind allergisch is kun je dat zien aan zijn reactie op een allergeen. Heeft hij voor het eerst pinda’s gegeten en wordt hij korte tijd daarna benauwd, dan weet je genoeg. Helaas is het vaak niet zo simpel. Zeker als je kind nog niet kan aangeven waar hij last van heeft, is het moeilijk te achterhalen.

Symptomen van een allergie

Symptomen van een allergie kunnen zijn:

  • huiduitslag
  • buikpijn
  • luchtwegklachten
  • hooikoorts
  • neusklachten
  • benauwdheid na iets te hebben gegeten
  • niet goed groeien

Geef dit altijd door aan de huisarts, aan het consultatiebureau of een kinderarts. De arts beslist of de klachten bij een allergie passen en laat zo nodig verder onderzoek doen.

Welke allergieën zijn er?

Kijk voor specifieke symptomen van allergieën bij de uitgebreide informatie per allergie hieronder. Van deze allergieën kan je kind last krijgen:

Kun je over een voedselallergie heen groeien?

De meeste kinderen groeien binnen 3 jaar over hun koemelk– of kippenei-allergie heen. Normaal gesproken werkt de darmwand als een soort filter dat voorkomt dat grote eiwitdeeltjes in het bloed terechtkomen. Doordat bij baby’s de darmwand vaak nog niet goed is ontwikkeld, kunnen er grotere eiwitten passeren en in het bloed komen, met een allergische reactie tot gevolg. Als je kind groter wordt, rijpen zijn darmen en werkt het filter wel. Bij andere voedselallergieën is de kans om er overheen te groeien helaas veel kleiner.

Hoeveel kinderen hebben last van een allergie?

Een derde van alle Nederlanders heeft (wel eens) allergische klachten, vooral door huisstofmijt, stuifmeel of pollen. Baby’s en kleine kinderen hebben vaker een voedselallergie: ongeveer 6% van de kinderen reageert overgevoelig op bijvoorbeeld koemelk, gluten of noten. Baby’s tot 1 jaar hebben het vaakst een koemelkallergie: 2,5 tot 5%.