Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Constitutioneel eczeem bij kinderen

Eczeem is een huidaandoening die al op jonge leeftijd kan ontstaan, ook baby’s kunnen hier last van hebben. Wat is het en wat kun je ertegen doen? Alles over constitutioneel eczeem bij kinderen.

In samenwerking met expert

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is de meest voorkomende soort eczeem bij kinderen en wordt ook wel dauwworm genoemd. Kinderen die er last van hebben, hebben vaak een gevoelige, droge huid. Op de huid zijn rode plekken, bultjes, vochtblaasjes, schilfers of kloofjes zichtbaar.

Advertentie

Heeft je kind huiduitslag? Check deze handige rode vlekkenwijzer.

eczeem

Oorzaken (constitutioneel) eczeem

Constitutioneel eczeem heeft vaak te maken met een aanleg (constitutie) voor allergie. Het kan zich ook uiten in de vorm van hooikoorts of astma. Een allergie wil zeggen dat het lichaam overgevoelig is voor bepaalde stoffen of prikkels uit de omgeving.

Eczeem of dauwworm gaat bijna altijd gepaard met een droge huid. Op sommige plaatsen is de huid rood. De eerste plekjes zie je vaak in het gezicht, op de oren, de wangen en op armen en benen. De plekken kunnen vochtig of schilferig zijn. In een later stadium verplaatst het eczeem naar de elleboogplooien en de knieholten.

Advertentie

De jeuk kan je kind uit zijn slaap houden. Door krabben kan eczeem verergeren, en neemt ook de kans op infectie van het eczeem toe. Dauwworm is niet besmettelijk, ook al is de huid van het kind rood en soms vochtig. Waarom het dauwworm wordt genoemd? ‘Dauw’ omdat de plekken op dauwdruppels lijken, ‘worm’ omdat het meestal om ringvormige plekken gaat, vaak zit dit er meer uit als ronde, ringvormige plekken.

Tip! Hier vind je fijne zalven om de huid van je baby vet te houden

Is dauwworm besmettelijk?

Nee, het is niet besmettelijk. Vooral voor kinderen is aanraken en knuffelen belangrijk, eczeem vormt geen enkele belemmering.

Leeftijd eczeem bij kinderen

Het begint vaak al op jonge leeftijd, soms al enkele maanden na de geboorte, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Ook kan eczeem de ene periode verergeren en de volgende periode weer verdwijnen. De meeste kinderen hebben na hun dertiende geen klachten meer van dauwworm.

Op welke plekken?

Bij kinderen tot twee jaar laat eczeem zich vaak zien in het gezicht, op het hoofd, de ellebogen, knieën en op het bovenlichaam. Bij kinderen vanaf twee jaar is het vaak te zien in de elleboogholten, knieholten, polsen en enkels en soms in de nek en rondom de ogen.

Eczeem kan erger worden door…

 • Wassen met water, zeep of shampoo (dit droogt de huid uit)
 • Extreme temperaturen (warm of koud weer)
 • Infecties, verkoudheid of griep
 • ‘Ruwe’ kleding als wol
 • Schoonmaakmiddelen
 • Krabben
 • Zweten
 • Stress

Lees meer: welke soort babyverzorgingsproducten kun je beter vermijden?

Voeding

Voeding heeft zelden invloed op eczeem. Onderzoek naar voedselallergie is wel nuttig bij kinderen die na het eten van bepaalde voedingsmiddelen een allergische reactie krijgen. Denk aan huiduitslag, maag- of darmklachten, hoesten of een piepende ademhaling.

Tips voor kinderen met eczeem

 1. Voorkom krabben
  Krabben verergert het eczeem en de jeuk.
 2. Korte nagels
  Zorg voor korte nagels, zodat kinderen niet te veel krabben. Bij een baby kun je eventueel de mouwtjes dichtnaaien of sokjes om de handen doen, om krabben te voorkomen. Tips: zo knip je de nagels van je baby veilig. 
 3. Afleiding
  Zorg voor voldoende afleiding, lees samen een boek of doe een spelletje. Dit helpt krabben te voorkomen.
 4. Gehydrateerde huid
  Voorkom een droge huid. Een droge huid is gevoeliger voor prikkels en zal zorgen voor meer jeuk. Neem alleen een bad of douche als het nodig is, douche of badder niet te warm en niet te lang. 5 minuten is voldoende. Gebruik ook zo min mogelijk zeep, shampoo of andere verzorgingsproducten. ‘Dep’ je kind daarna droog met een handdoek en smeer hem in met een neutrale, vette crème of zalf. Neutrale zalven of crèmes zorgen dat de huid meer vocht vasthoudt. Ze beschermen de huid en verminderen jeuk en irritatie.
 5. Kleding
  Kies voor luchtige kleding en laat warme kledingstukken van wol links liggen, dit kan de huid irriteren en het eczeem verergeren.

Behandeling (constitutioneel) eczeem

Gebruik een of twee keer per dag een neutrale zalf of crème om uitdrogen van de huid te voorkomen, bijvoorbeeld:

Daarnaast kan de huisarts tijdelijk een hormoonzalf met corticosteroïden voorschrijven. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en helpen tegen jeuk. Voorbeelden zijn:

 • Hydrocortisonacetaat (een lichte zalf)
 • Triamcinolonacetaat (een sterke zalf)

Behandeling met antihistaminica

Bij een allergische reactie komt histamine vrij. Histamine is een stofje dat jeuk veroorzaakt en de huid doet uitzetten, waardoor hij rood wordt en er bultjes kunnen ontstaan. Om de werking van histamine tegen te gaan, kunnen antihistaminica worden gebruikt.

Antihistaminica zijn er in twee soorten, versuffend en niet-versuffend. De versuffende werking kan een positieve invloed hebben op eczeem, met name bij nachtelijke jeuk of problemen met slapen. Antihistaminica worden vaak voorgeschreven bij kinderen met eczeem vanaf 1 jaar.

Bronnen: Thuisarts, CJG

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Eczeem

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten oftewel dermatoloog en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk. Dit ziekenhuis staat bekend om haar expertise op het gebied van huid- en brandwonden. Ook is zij de vrouw achter de succesvolle cosmeticalijn genaam Drs Leenarts. Producten voor jong en oud, alles gebaseerd op dermatologische kennis en wetenschap en parfumvrij!

In 2015 verscheen haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’, een compleet naslagwerk met alle ins & outs over de kinderhuid. Ook is zij vaak te zien/horen op tv, zoals bij Shownieuws, Editie NL, Rambam en RTL Boulevard.

Voor meer informatie: kijk op: drleenarts.com en voor achtergrond:
Instagram
Facebook
YouTube
LinkedIn

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier