Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Darmkrampjes bij je baby: zo herken je het en dit kun je doen

Bijna elke baby heeft weleens last van darmkrampjes. Maar hoe onschuldig darmkrampjes ook zijn, zo klinkt het niet als je je baby met buikpijn hoort huilen. Hoe herken je darmkrampjes bij je baby? En het belangrijkste: hoe kun je helpen bij darmkrampjes baby?

In samenwerking met expert

Anne Kuilboer

Kinderosteopaat

Darmkrampjes baby

Een indringend hard huilende, ontroostbare baby die jou niet duidelijk kan maken wat er aan de hand is… Het kan je tot wanhoop drijven. Je weet zeker dat hij geen honger heeft, niet moe is en ook geen schone luier hoeft, maar wat is er dan wel aan de hand? De kans is vrij groot dat hij last heeft van darmkrampjes. Veel baby’s hebben in meer of mindere mate last van darmkrampjes.

Advertentie

Tip! Deze speciale anti-koliek babyflesjes kunnen helpen om darmkrampjes te verminderen

Darmkrampjes baby herkennen

Hoe herken je darmkrampjes? Een baby met darmkrampjes is onrustig en heeft een gespannen buik. De buikpijn van je baby is vaak het heftigst aan het einde van de middag en begin van de avond en de buikkrampjes kunnen uren duren. Baby’s met darmkrampjes strekken tijdens het huilen hun benen en trekken ze meteen weer in: het ziet eruit als trappelen. Soms lopen ze rood aan, houden ze hun ogen dicht en ballen hun handen tot vuisten. Ook kan het zijn dat je baby veel scheetjes laat en je zijn darmen hoort borrelen. Door alle onrust raakt je baby vermoeid en dat zorgt ervoor dat je baby buikpijn en darmkrampjes nog slechter kan verdragen.

De symptomen van darmkrampjes baby op een rij:

 • Hij huilt na een voeding (ongeveer een half uur erna)
 • Hij huilt dan hard en doordringend
 • Hij heeft een rood aangelopen gezicht en houdt zijn ogen gesloten
 • Hij houdt zijn vuisten gebald
 • Hij trappelt en trekt zijn benen op
 • Hij laat veel scheetjes
 • Hij overstrekt
 • Hij is vooral ’s avonds onrustig

Meer lezen: Alles over babypoep, wat is normaal?

Darmkrampjes baby oorzaak

Het is natuurlijk zielig als je baby darmkrampjes heeft en ontroostbaar is. Toch zijn darmkrampjes – ook wel kolieken genoemd – een normaal verschijnsel en niet gevaarlijk. Er zijn verschillende oorzaken voor darmkrampjes bij een baby:

Advertentie
 • Het maagdarmstelsel van je baby is nog niet helemaal volgroeid, waardoor het voedsel soms niet volledig wordt verteerd. Dat veroorzaakt gasvorming en darmkrampjes.
 • Lucht inslikken tijdens het drinken kan de darmkrampjes versterken. Als je baby snel en gulzig drinkt, komt er lucht in zijn darmen. Die kunnen daardoor opgezet raken en dat geeft je baby buikpijn.
 • Te veel voeding: als je baby te veel heeft gedronken, kan dat ook darmkrampjes veroorzaken. Geef dus niet meer voeding dan voorgeschreven.
 • Je baby is gevoelig voor alle prikkels om hem heen en kan daar buikpijn van krijgen.
 • Je baby kan een voedselallergie hebben.
 • Als je overstapt op een andere soort voeding (van borstvoeding naar flesvoeding of van de ene soort kunstvoeding naar de andere) kan dat ook darmkrampjes veroorzaken. Je baby moet wennen aan de nieuwe soort voeding.
 • Ook als je baby te veel voormelk en te weinig (vettere) achtermelk binnenkrijgt, of als je pittig eten hebt gegeten en dat in de moedermelk terechtkomt, kan je baby buikpijn krijgen.

Lees ook: Tips bij het overstappen van borst- naar flesvoeding

Voeding tegen krampjes bij je baby

Ongeveer zes uur nadat jij hebt gegeten, zit het in je borstvoeding. Maar darmkrampjes bij een baby worden meestal niet veroorzaakt door iets wat de moeder heeft gegeten of gedronken. Van uien, knoflook, kool, paprika, prei, tomaten, rabarber, citrusvruchten, druiven, aardbeien en bonen wordt vaak ten onrechte gezegd dat deze etenswaren darmkrampjes baby kunnen veroorzaken. De vezels uit deze groenten komen niet in de borstvoeding terecht, maar blijven in jouw darmen. Vitamines en goede vetten komen wel in de borstvoeding terecht, dus gezond en gevarieerd eten is heel belangrijk.

Toch is het wel goed om rekening te houden als moeder met bepaalde voedingsstoffen als je borstvoeding geeft:

 1. Cafeïne
  Hier kan je kind onrustig van worden. Beperk je cafeïnegebruik daarom tot één kop per dag en drink je koffie pas na de borstvoeding: je lichaam heeft dan de tijd om de cafeïne af te breken.
 2. Vette vis
  Haring, zalm, etc. zijn heel erg gezond door de vetzuren die erin zitten, alleen bevat vette vis ook kleine hoeveelheden dioxines (gifstoffen). Daardoor is het af te raden meer dan twee keer per week vette vis te eten.
 3. Specifieke kruiden
  De meeste kruiden kun je zonder problemen gebruiken. Pittig eten hoeft ook geen probleem te zijn. Houd wel rekening met kruiden die een laxerende werking kunnen hebben, zoals senna. Ook kava kava en aloë vera kunnen ernstige buikpijn veroorzaken, en kun je dus beter niet nemen.
 4. Alcohol
  Het liefst helemaal niet. De schadelijke stoffen in alcohol worden doorgegeven via de moedermelk. Als je echt heel graag een wijntje wilt drinken, kun je een wijntje nemen en daarna je borstvoeding afkolven en weggooien. Of wacht twee uur met voeden. Je lichaam doet er ongeveer een uur tot anderhalf uur over om een glas alcohol af te breken.

Extra tip: Laat je baby de borst goed leegdrinken. De melk die het eerst uit de borst komt (de voormelk) heeft namelijk een lager vetgehalte dan de melk die aan het einde uit de borst komt (de achtermelk). Hoe meer melk je kind dus drinkt, hoe vetter de melk wordt. Die vettere melk blijft iets langer in de maag zitten, voordat het in de darmen terechtkomt. Krijgt je kind relatief veel voormelk en weinig achtermelk binnen, dan komt die grote hoeveelheid voormelk snel achter elkaar in zijn darmen, waardoor zijn darmen meteen hard aan het werk moeten. Daarvan kan je baby buikpijn en darmkrampjes krijgen.

Wat te doen bij flesvoeding tegen krampjes?

Krijgt je baby flesvoeding, let dan goed op de grootte van het speengaatje en het materiaal en de vorm van de speen: die moet goed bij de mond en zuigkracht van je kind passen. Is het gat in de speen te groot en heeft je baby een sterke zuigkracht, dan komt er te veel melk uit de speen. Je baby kan zich dan makkelijk verslikken. Als je kind de voeding klokkend doorslikt, is de kans groot dat hij veel lucht meekrijgt, wat darmkrampjes kan veroorzaken. Is het gat van de fles te klein, dan kan je baby sneller vermoeid raken of onrustig worden doordat er weinig melk uitkomt bij het zuigen. Welke vorm het beste bij je baby past, is een kwestie van uitproberen.

Advertentie

Probeer daarnaast om je baby rustig zijn fles te laten leegdrinken. Het is normaal als hij zo’n twintig minuten doet over een fles. Gaat het sneller, probeer dan een speen met een kleiner gaatje. Je kunt ook een ander soort fles proberen, die speciaal is ontwikkeld tegen darmkrampjes.

Helpt dit niet, dan kun je overwegen over te stappen op een kunstvoeding die speciaal is ontwikkeld voor baby’s met darmkrampjes, al is niet wetenschappelijk bewezen dat ‘krampjesvoeding’ echt werkt. Dit bewijs ontbreekt ook voor geitenmelk. Overleg voordat je overstapt van kunstvoeding eerst met de huisarts of de jeugdarts van het consultatiebureau en wissel zo weinig mogelijk van voeding, omdat je baby buikpijn kan krijgen van het wennen aan nieuwe voeding.

Voedingsschema flesvoeding: hoeveel heeft je baby nodig?

Wanneer gaan darmkrampjes bij je baby over?

Darmkrampjes zijn tijdelijk en gaan vanzelf over. Meestal ligt de piek rond de zes weken en gaat het beter als je baby drie tot vier maanden is. Als je kind zes maanden is, heeft hij waarschijnlijk geen last meer van buikpijn en darmkrampjes.

14 tips bij darmkrampjes baby

Gelukkig zijn er middelen die je kunt proberen tegen darmkrampjes van je baby. Succes is niet gegarandeerd, maar wie weet!

 1. Laat je baby niet te snel drinken, las eventueel pauzes in en probeer hem halverwege een boer te laten doen. Ook na de fles is het belangrijk dat hij goed boert. Dat kan best even duren. Houd hem dus een tijdje rechtop.
 2. Zorg dat de speen steeds vol zit met melk, dan krijgt je baby zo min mogelijk lucht binnen tijdens het drinken en zo kun je de kans op buikpijn baby verminderen. Lees ook: Tips voor de aanschaf van een zuigfles.
 3. Gebruik een speen met een klein gat, waardoor hij vijftien tot twintig minuten over de fles doet. Lees hier meer over verschillende soorten flesspenen.
 4. Probeer zelf ontspannen te zijn als je je baby laat drinken en neem er de tijd voor. Maak een knus contactmoment van het voeden. Let op oogcontact, lichaamscontact, lichaamshouding, stemgebruik, gebaren en gezichtsuitdrukkingen en reageer op wat je baby aangeeft.
 5. Beperk prikkels uit de omgeving voor je baby tijdens het voeden. Zet de radio of tv uit, zorg dat er geen fel licht in zijn gezicht schijnt en praat zelf ook niet te hard. Trek je terug in een rustige ruimte als er drukte om je heen is.
 6. Let op de hongersignalen van je baby en probeer niet te voeden op de klok. Wil hij niet drinken? Dwing hem dan niet, hierdoor kan je baby negatieve associaties krijgen met voeden. Dat kan ervoor zorgen dat hij angstig wordt en zich gaat verzetten.
 7. Een lichte tegendruk op zijn buik kan helpen tegen darmkrampjes. Wrijf bijvoorbeeld met de klok mee over je baby’s buik. Heeft je baby buikpijn? Probeer hem dan eens in buikligging op je arm te leggen. De muis van je hand geeft dan een lichte druk tegen zijn buik.
 8. Maak rustige fietsbewegingen met zijn benen om te helpen zijn buik te ontspannen.
 9. Rol een (lauw)warme kruik in een handdoek en leg die tegen de buik van je baby. Meer weten? Zo gebruik je een kruik veilig bij buikpijn baby
 10. Badder je baby met buikpijn in een lauwwarm bad.
 11. Loop met hem op je arm of in een draagzak dicht tegen je aan, wieg hem zachtjes of ga wandelen met de wandelwagen. Een stukje rijden met de auto wil ook nog weleens helpen. De afleiding en het monotone bewegen kunnen je baby rustig maken.
 12. Je kunt je baby proberen te kalmeren met zachte muziek, lieve woordjes of door hem een fopspeen te geven. Een baby kan al vrij snel het verschil tussen tepel en speen onderscheiden.
 13. Probeer zelf positief te blijven en focus op wat goed gaat. Als jij rustig kunt blijven en er vertrouwen in hebt dat het goed komt, is dit voor je baby ook makkelijker: hij merkt jouw stemming.
 14. Bij de drogist en apotheek zijn (homeopathische) middelen verkrijgbaar tegen darmkrampjes. Bekende middeltjes zijn InfacolSab simplex en het homeopatische Cinababy van VSM. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze middeltjes helpen tegen darmkrampjes, maar op internetfora zijn – naast kritische reviews – veel laaiend enthousiaste ouders te vinden.

Tip: Infacol koop je hier online

Darmkrampjes baby: laten boeren

Lucht in de maag kan je baby buikpijn geven en het kan darmkrampjes veroorzaken. Ook geeft het een vol gevoel, waardoor je baby niet meer wil drinken. Daarom is het belangrijk om je baby altijd te laten boeren. Er zijn verschillende technieken om dit te doen:

Techniek 1

Houd je baby rechtop tegen je aan, met zijn hoofd over of tegen je schouder. Ondersteun je baby onder zijn billetjes en klop of wrijf hem zacht op zijn rug, van beneden naar boven. Je kunt ook nog zachtjes op de billen kloppen, daar kan je baby van ontspannen. Of probeer rustig op en neer te ‘bouncen’. Door op en neer te bewegen en kniebuigingen te maken, kan er een boertje loskomen.

Techniek 2

Zet je baby op je schoot. Hij leunt op je ene arm en met je andere hand klop je zachtjes op zijn rug, van beneden naar boven. In deze houding zit je baby iets voorovergebogen.

Techniek 3

Leg je baby met zijn buik op een kussen of voedingskussen, met zijn armpjes over het kussen heen. Het kussen en de houding geven wat tegendruk op het middenrif, zodat je baby makkelijker kan boeren. Blijf er altijd bij als je baby zo op zijn buik ligt.

Darmkrampjes baby: andere fles

Zoals eerder genoemd kun je bij kunstvoeding ook eens proberen een ander soort fles te gebruiken als je baby darmkrampjes heeft. Er zijn verschillende antikoliekflessen te koop waarvan gezegd wordt dat ze darmkrampjes voorkomen omdat de baby geen lucht meer binnenkrijgt tijdens het drinken.

Er bestaan flessen met een speciaal ventielsysteem (Dr. Brown’s), flessen in een S-vorm (Difrax) en flessen met een speciaal antikolieksysteem (Philips Avent, Tommee Tippee). Of deze flessen echt een positief effect hebben op buikpijn baby, is een kwestie van uitproberen. Op fora zijn veel positieve ervaringen te lezen van moeders die voor een speciale antikoliekfles hebben gekozen. Deze speciale anti-koliek babyflesjes shop je via deze link.

Leestip: 4 tips voor baby’s die veel spugen

Venkelthee voor baby? Niet doen!

Vroeger werd venkel- of anijsthee nog weleens getipt als babykrampjesmiddel, maar dat is geen goed idee volgens het Voedingscentrum. In venkel en anijs zit namelijk een stof (allylalkoxybenzenen), die mogelijk schadelijk is voor baby’s. Als je je baby venkel- of anijsthee geeft, krijgt hij al snel te veel van deze stof binnen.

Obstipatie baby

Als je kind last heeft van darmkrampjes en winderigheid, een bolle buik heeft en veel huilt, kan het ook zijn dat hij obstipatie heeft. Obstipatie houdt in dat je baby verstopping heeft, harde ontlasting en dat je baby moeite heeft met poepen. Het kan ook zijn dat je baby pijn bij poepen heeft. Probeer ervoor te zorgen dat je baby zijn voeding rustig drinkt en laat hem goed boeren. Kijk ook of hij het masseren van zijn buik (met de klok mee) fijn vindt. Door rustig fietsende bewegingen te maken met zijn beentjes, komen zijn darmen in beweging. Zo kun je je baby helpen met poepen. Meestal gaat de verstopping vanzelf over.

Lees hier meer over obstipatie bij baby’s.

Baby poept niet: wanneer naar de dokter?

Heeft je baby lange tijd geen ontlasting en maak je je zorgen? Als je baby minder dan twee keer per week poept, is het verstandig om de huisarts of het consultatiebureau te bellen. Doe dit ook als je baby pijn heeft bij het poepen en/of als hij afvalt. Het kan zijn dat je baby een drankje tegen verstopping voorgeschreven krijgt.

Meer over de stoelgang van je baby:

Met darmkrampjes naar de dokter?

Als je zeker weet dat je baby last heeft van darmkrampjes, hoef je niet naar de dokter. Twijfel je of wil je het zeker weten, overleg dan even met je huisarts. Die kan onderzoeken of er geen andere oorzaak is voor het ontroostbare huilen van je baby en kan adviezen geven. Ook wanneer er andere klachten zijn, zoals koorts, overgeven of bloed bij de ontlasting, kun je beter even contact opnemen met de huisarts. Lijkt je baby oververmoeid door krampjes, omdat hij wakker wordt en onrustig slaapt van de pijn, trek dan ook aan de bel.

Wanneer naar de osteopaat met darmpkrampjes?

Soms kan er geen diagnose gesteld worden, maar houden de darmkrampjes en buikpijn bij je baby aan. Houd je ondanks dat de voeding is aangepast, je baby goed groeit en de arts medische oorzaken heeft uitgesloten, het gevoel dat er iets mis is? Dan kan een osteopaat mogelijk wat voor je betekenen. Soms kunnen darmkrampjes baby komen door een verminderde beweeglijkheid op een andere plek in het lichaam, zoals de nek. Volgens de osteopathie kan dit een zenuw die vanuit de hersenen naar de darmen loopt irriteren, waardoor de darmen geprikkeld worden. Een osteopaat is deskundig in het beoordelen van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam. Een behandeling bij je baby richt zich op het verlichten of wegnemen van de lichamelijke klachten.

Ook interessant: Voedingsschema (per maand) baby eerste jaar 

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen darmkrampjes babyJeugdgezondheidscentrumCentrum Jeugd en Gezin

Anne Kuilboer

Kinderosteopaat

Anne Kuilboer is trotse moeder van twee kinderen en eigenaar van Osteopathie Kuilboer in Hoorn. Na haar opleiding fysiotherapie is zij osteopathie gaan studeren aan The International Academy of Osteopathie. Na het behalen van deze opleiding is zij haar praktijk Osteopathie Kuilboer gestart. Vervolgens heeft ze de post graduate kinderosteopathie gedaan en heeft Anne zich gespecialiseerd op het gebied van baby's, kinderen en zwangere vrouw.

Anne behandelt baby's onder meer vanwege slaapproblemen, langdurig huilen, problemen met zuigen of slikken, darmkrampjes, of keel-neus- en oorproblemen. Verder ziet ze veel baby's in de praktijk die zich overstekken, een voorkeurshouding hebben, baby's met een afgevlakte schedel.

Daarbij ziet ze veel zwangeren vrouwen en dames die net bevallen zijn. Tijdens de zwangerschap en bevalling treden er veel veranderingen op in het lichaam van de vrouw wat klachten kan geven. Om haar patiënten zo goed mogelijk te behandelen werkt ze nauw samen met o.a. kinderfysiotherapeuten, verloskundigen, lactatiekundigen, gynaecologen, bekkenfysiotherapeuten en tandartsen.

Voor meer informatie:

 • Website Osteopathie Kuilboer

 • Social media van Anne Kuilboer:

  Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

  Numsy

  Eindelijk een goede nachtrust

  White Noise producten
  Bekijk hier