Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Darmkrampjes bij je baby: wat kun je doen?

Bijna elke baby heeft weleens last van darmkrampjes. Maar hoe onschuldig ook, zo klinkt het niet als je je baby hoort krijsen. Hoe herken je darmkrampjes bij je baby? En misschien wel het belangrijkste: wat doe aan darmkrampjes baby?

Darmkrampjes baby

Een indringend hard huilende ontroostbare baby die jou niet duidelijk kan maken wat er aan de hand is, kan je tot wanhoop drijven. Je weet zeker dat hij geen honger heeft, niet moe is en ook geen schone luier hoeft, maar wat is er dan wel aan de hand? De kans is vrij groot dat hij darmkrampjes heeft. Veel baby’s hebben er in meer of mindere mate last van.

Advertentie

Darmkrampjes baby herkennen

Hoe herken je darmkrampjes? Een baby met darmkrampjes is onrustig en zijn buik is gespannen. De krampen kunnen het heftigst zijn aan het einde van de middag en begin van de avond en kunnen wel uren duren. Baby’s met darmkrampjes strekken tijdens het huilen hun benen en trekken ze meteen weer in: het ziet eruit als trappelen. Soms lopen ze rood aan, houden ze hun ogen dicht en ballen hun handen tot vuisten. Het kan zijn dat je zijn darmen hoort borrelen en dat hij scheetjes laat. Door alle onrust raakt je baby vermoeid en dat zorgt ervoor dat je baby de darmkrampjes nog slechter kan verdragen.

De symptomen op een rij:

 • Hard en doordringend huilen (half uur na voeding)
 • Rood aangelopen gezicht, ogen gesloten
 • Gebalde vuisten
 • Trappelen en optrekken van de benen
 • Winderigheid
 • Overstrekken

Meer lezen: Alles over babypoep, wat is normaal?

Darmkrampjes baby oorzaak

Darmkrampjes, ook wel kolieken genoemd, zijn ondanks dat ze heel vervelend zijn, heel normaal. Er zijn verschillende oorzaken:

 • Het maagdarmstelsel van je baby is nog niet helemaal volgroeid waardoor het voedsel soms niet volledig wordt verteerd. Dat veroorzaakt gasvorming en krampjes.
 • Lucht inslikken tijdens het drinken kan de krampjes versterken. Als je ’baby snel en gulzig drinkt, komt er lucht in zijn darmen. Die kunnen daardoor opgezet raken en dat doet zeer.
 • Te veel voeding: als je baby te veel heeft gedronken, kan dat ook darmkrampjes veroorzaken. Geef dus niet meer voeding dan voorgeschreven.
 • Je ’baby is gevoelig voor alle prikkels om hem heen en krijgt daar buikpijn van.
 • Je baby kan een voedingsallergie hebben.
 • Ook als je overstapt op een andere soort voeding (van borst- naar flesvoeding of van de ene soort borstvoeding) je baby te veel voormelk en te weinig (vettere) achtermelk binnenkrijgt, of omdat je pittig eten hebt gegeten en dat in de moedermelk terecht komt.
 • Ook als je overstapt op een andere soort voeding (van borst- naar fles of van de ene soort kunstvoeding naar de andere soort) kan dat darmkrampjes veroorzaken. Je baby moet wennen aan de nieuwe soort voeding.

Lees ook: Tips bij het overstappen van borst- naar flesvoeding

Geef je borstvoeding? Let op wat je eet

Ongeveer zes uur nadat jij hebt gegeten, zit het in je borstvoeding. Maar krampjes bij een baby worden meestal niet veroorzaakt door iets wat de moeder heeft gegeten of gedronken. Er wordt vaak ten onrechte gezegd van deze etenswaren kramp kunnen veroorzaken: uien, knoflook, kool, paprika, prei, tomaten, rabarber, citrusvruchten, druiven, aardbeien en bonen. De vezels uit deze groenten en fruit die bij jezelf inderdaad darmkramp kunnen geven, komen niet in de borstvoeding terecht, ze blijven juist in de darm van de persoon die het eet. Vitamines en goede vetten komen wel in de borstvoeding terecht, dus de juiste voedingsproducten eten is heel belangrijk.

Er zijn een paar producten waar je het beste wel rekening mee kunt houden:

 1. Cafeïne
  Hier kan je kind onrustig van worden. Beperk je cafeïnegebruik daarom tot één kop per dag en zorg ervoor dat je jouw kopje koffie pas drinkt na de borstvoeding, waardoor je lichaam de tijd heeft om de cafeïne af te breken.
 2. Vette vis
  Haring, zalm, etc. zijn gezond door de vetzuren, alleen bevat vette vis ook kleine hoeveelheden dioxines (gifstoffen). Daardoor is het af te raden meer dan twee keer per week vette vis te eten.
 3. Specifieke kruiden
  De meeste kruiden kun je zonder problemen gebruiken. Pittig eten hoeft ook geen probleem te zijn. Houd wel rekening met kruiden die een laxerende werking kunnen hebben zoals senna. Andere kruiden als kava kava en aloë vera zijn ook af te raden omdat ze ernstige buikpijn kunnen veroorzaken.
 4. Alcohol
  Het liefst helemaal niet. De schadelijke stoffen in alcohol worden doorgegeven via de moedermelk. Als je het echt heel graag wilt, kun je een wijntje nemen en daarna je borstvoeding afkolven en weggooien. Of wacht twee uur met voeden. Je lichaam doet er ongeveer een uur tot anderhalf uur over om een glas alcohol af te breken.

Extra tip: Laat je baby de borst goed leegdrinken. De melk die het eerst uit de borst komt (de voormelk) heeft namelijk een lager vetgehalte dan de melk die aan het einde uit de borst komt (de achtermelk). Hoe meer melk je kind dus drinkt, hoe vetter de melk wordt. Die vettere melk blijft iets langer in de maag zitten, voordat het in de darmen terecht komt. Krijgt je kind relatief veel voormelk en weinig achtermelk binnen, dan komt die grote hoeveelheid voormelk snel achter elkaar z’n darmen in, waardoor zijn darmen gelijk hard aan het werk moeten.

Bij flesvoeding: rustig drinken

Krijgt je baby flesvoeding, let dan goed op de grootte van het speengaatje, het materiaal en de vorm dit moet goed bij de mond en zuigkracht van je kind passen. Is het gat in de speen te groot en heeft je baby een sterke zuigkracht, dan zal er te veel melk uit de speen komen waardoor hij zich makkelijk kan verslikken. Als je kind de voeding klokkend doorslikt, is de kans groot dat hij veel lucht mee slikt wat darmkrampjes kan veroorzaken. Is het gat van de fles te klein dan kan je baby sneller vermoeid raken of onrustig worden doordat er weinig melk uitkomt bij het zuigen. Welke vorm het beste bij je baby past, is een kwestie van uitproberen.

Probeer daarnaast om je baby rustig zijn fles leeg te laten drinken. Het is normaal als hij zo’n twintig minuten doet over een fles. Gaat het sneller, probeer dan een speen met een kleiner gaatje. Je kunt ook een ander soort fles proberen, die speciaal ontwikkeld is tegen darmkrampjes.

Helpt dit niet, dan kun je overwegen over te stappen op een kunstvoeding die speciaal is ontwikkeld voor baby’s met darmkramp, al is het niet wetenschappelijk bewezen dat ‘krampjesvoeding’ echt werkt. Overleg voordat je overstapt van kunstvoeding altijd eerst met de huisarts of jeugdarts van het consultatiebureau.

Voedingsschema flesvoeding: hoeveel heeft je baby nodig?

Hoelang duren darmkrampjes?

Krampjes zijn tijdelijk en gaan vanzelf over. Meestal ligt de piek rond de zes weken en gaat het beter als je baby drie tot vier maanden is. Als ’ie zes maanden is, heeft hij er waarschijnlijk geen last meer van.

14 tips bij darmkrampjes baby

Gelukkig zijn er tips and trics die je kunt uitproberen als je baby last heeft van darmkrampjes. Succes is niet gegarandeerd, maar wie weet!

 1. Laat je kind niet te snel drinken, las eventueel pauzes in en probeer hem halverwege een boer te laten doen. Ook na de fles is het belangrijk dat hij goed boert.
 2. Zorg dat de speen steeds vol zit met melk, dan krijgt je baby zo min mogelijk lucht binnen tijdens het drinken. Lees ook: Tips voor de aanschaf van een zuigfles
 3. Gebruik een speen met een klein gat waardoor hij vijftien tot twintig minuten over de fles kan doen. Lees hier meer over verschillende soorten flesspenen.
 4. Probeer ook zelf ontspannen te zijn als je je baby laat drinken en neem er de tijd voor. Bouw een positief contact op met je baby tijdens het voeden. En let op: oogcontact, lichaamscontact, lichaamshouding, stemgebruik, gebaren en gezichtsuitdrukkingen en ga zoveel mogelijk in op initiatieven van je baby.
 5. Beperk het aantal omgevingsprikkels voor je baby tijdens het eten en drinken. Zet de radio of tv uit, zorg dat er geen fel licht in zijn gezicht schijnt en praat zelf ook niet te hard.
 6. Let op de hongersignalen van je baby en probeer niet te voeden op de klok. Wil hij niet drinken? Dwing hem dan niet, hierdoor kan je baby negatieve associaties met eten krijgen waardoor hij angstig wordt en zich gaat verzetten.
 7. Een lichte tegendruk op zijn buik kan helpen tegen darmkrampjes. Wrijf bijvoorbeeld over je baby’s buik (met de klok mee). Zo kun je je baby vasthouden bij krampjes: leg hem in buikligging op je arm. De muis van je hand geeft dan een lichte druk tegen z’n buik.
 8. Maak rustige fietsbewegingen met zijn benen om te helpen zijn buik te ontspannen.
 9. Rol een (lauw)warme kruik in een handdoek en leg die tegen de buik van je baby. Meer weten? Zo gebruik je een kruik veilig voor je baby
 10. Badder je baby in een lauwwarm bad.
 11. Loop met hem op je arm of in een draagzak dicht tegen je aan, wieg hem zachtjes of ga wandelen met de wandelwagen. Een stukje rijden met de auto wil ook nog weleens helpen. De afleiding en het monotone bewegen kunnen hem rustig maken.
 12. Je kunt je baby proberen te kalmeren met zachte muziek, lieve woordjes of door een fopspeen te geven. Een baby kan al vrij snel het verschil tussen tepel en speen onderscheiden, ook als een speen zogenaamd op een borst lijkt.
 13. Probeer zelf positief te blijven en focus op wat goed gaat. Dit geeft je baby zelfvertrouwen en vergroot zijn praktische en sociaal-emotionele vaardigheden.
 14. Bij de drogist en apotheek zijn (homeopathische) middelen verkrijgbaar tegen darmkrampjes. Bekende middeltjes zijn InfacolSab simplex en het homeopatische Cinababy van VSM. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze middeltjes helpen tegen darmkrampjes, maar op internetfora zijn – naast kritische reviews – ook veel laaiend enthousiaste ouders te vinden.

Tip: Infacol koop je hier online.

Baby laten boeren

Lucht in de maag houden, kan pijnlijk zijn voor een baby en dit kan krampjes veroorzaken. Ook geeft het een vol gevoel, waardoor je baby niet meer wil drinken. Daarom is het zo belangrijk om je baby altijd te laten boeren. Er zijn verschillende technieken om dit te doen:

Techniek 1

Houd je baby rechtop tegen je aan, met zijn hoofdje over of tegen je schouder. Ondersteun je baby onder zijn billetjes en klop of wrijf hem zacht op zijn rug, van beneden naar boven. Je kunt ook nog zachtjes op de billen kloppen, daar kan je kind van ontspannen. Of probeer rustig op en neer te ‘bouncen’. Door op en neer te bewegen en kniebuigingen te maken, kan er een boertje loskomen.

Techniek 2

Zet je baby op je schoot. Hij leunt op je ene arm en met je andere arm klop je zachtjes op zijn rug, van beneden naar boven. In deze houding zit je baby iets voorovergebogen.

Techniek 3

Houd je baby onder zijn oksels vast en til hem op. Laat hem even ‘bungelen’ in de lucht, en wieg hem voorzichtig van je af en naar je toe. Laat je baby merken dat hij dit geen fijne houding vindt? Probeer hem dan op een andere manier te laten boeren.

Techniek 4

Leg je baby met zijn buik op een kussen of voedingskussen met zijn armpjes over het kussen heen. Het kussen en de houding geeft wat tegendruk op het middenrif zodat je baby makkelijker kan boeren.

Andere fles

Zoals eerder genoemd kun je bij flesvoeding ook eens proberen een ander soort fles te gebruiken. Er zijn verschillende antikoliekflessen te koop waarvan gezegd wordt dat ze darmkrampjes voorkomen omdat de baby geen lucht meer binnenkrijgt tijdens het drinken.

Er bestaan flessen met een speciaal ventielsysteem (Dr. Brown), flessen in een S-vorm (Difrax) en flessen met een speciaal antikolieksysteem (Philips Avent, Tommee Tippee). Óf en welke van deze flessen echt een positief effect hebben op de darmkrampjes van je baby, is en blijft een kwestie van uitproberen. Op fora zijn veel positieve ervaringen te lezen van moeders die voor een speciale antikoliekfles hebben gekozen.

Leestip: 4 tips voor baby’s die veel spugen

Geef géén venkelthee

Wat vroeger nog weleens werd getipt als baby krampjes middel, was venkel- of anijsthee. Een tip die vroeger nog weleens werd gegeven, was om je baby venkel- of anijsthee te geven. Maar dat is geen goed idee, waarschuwt het Voedingscentrum. In venkel en anijs zit namelijk een stof (allylalkoxybenzenen) die niet goed is voor baby’s. Als je een baby venkel- of anijsthee zou geven, krijgen ze hier al snel te veel van binnen.

Obstipatie

Als je kind last heeft van darmkrampen, winderigheid, een bolle buik en veel huilt, kan het ook zijn dat hij obstipatie heeft. Obstipatie (verstopping) houdt in dat je baby problemen heeft bij het poepen: het kost veel moeite, doet pijn en de poep is meestal hard en droog. Lees hier meer over obstipatie bij baby’s.

Meer over de stoelgang van je baby:

Wanneer naar de dokter?

Als je zeker weet dat je baby last heeft van darmkrampjes, hoef je niet naar de dokter. Twijfel je of wil je het zeker weten, overleg dan even met je huisarts. Die kan onderzoeken of er geen andere oorzaak is voor het ontroostbare huilen van je baby en kan adviezen geven. Ook wanneer er andere klachten zijn zoals koorts, overgeven of bloed bij de ontlasting, kun je beter even contact opnemen met de huisarts. Lijkt je baby oververmoeid door krampjes, omdat hij wakker wordt en onrustig slaapt van de pijn, trek dan ook aan de bel.

Wanneer naar de osteopaat?

Soms kan er geen diagnose gesteld worden, maar houden de darmkrampjes en klachten bij je baby aan. Ondanks dat de voeding is aangepast, je baby goed groeit en medische oorzaken door de huisarts of kinderarts zijn uitgesloten, blijf je het gevoel houden dat er íets is. Dan kan een osteopaat mogelijk wat voor je betekenen. Soms kunnen darmkrampen komen door een verminderde beweeglijkheid elders in het lichaam van je baby waardoor dit de darmen kan prikkelen. De osteopaat is deskundig in het beoordelen van de beweeglijkheid en onderlinge samenhang van alle weefsels van het lichaam. Een behandeling bij je baby richt zich op het verlichten of wegnemen van de lichamelijke klachten.

Ook interessant: Voedingsschema (per maand) baby eerste jaar 

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.


BronnenJeugdgezondheidscentrumCentrum Jeugd en Gezin

Anne Kuilboer

Kinderosteopaat

Anne Kuilboer is trotse moeder van twee kinderen en eigenaar van Osteopathie Kuilboer in Hoorn. Na haar opleiding fysiotherapie is zij osteopathie gaan studeren. Vanuit deze opleiding heeft zij zich gespecialiseerd op het gebied van baby’s, kinderen en zwangere vrouwen.

In de praktijk ziet ze kinderen met allerlei soorten klachten zoals: voorkeurshouding/afplatting, nazorg tong/lipband problematiek, darmkrampjes, huilbaby’s, slaapstoornissen, overstrekken en motorische achterstanden. Ze werkt nauw samen met kinderfysiotherapeuten, lactatiekundigen en tandartsen.

Voor meer informatie: kijk op: Osteopathie Kuilboer en voor achtergrond:
Mam&B
Facebook
LinkedIn