Darmkrampjes baby: wat kun je doen?

Darmkrampjes baby: wat kun je doen?

Bijna elke baby heeft weleens last van darmkrampjes. Maar hoe onschuldig ook, zo klinkt het niet bepaald als je je baby hoort krijsen. Hoe herken je darmkrampjes bij je baby en, misschien wel het belangrijkst, wat doe je eraan?

Darmkrampjes

Een indringend hard huilende, ontroostbare baby die je niet kan duidelijk maken wat eraan scheelt, kan je tot wanhoop drijven. Je denkt zeker te weten dat hij geen honger heeft, niet moe is en ook geen schone luier hoeft, maar wat is er dan wel? De kans is vrij groot dat hij darmkrampjes heeft. Veel baby’s hebben er in meer of mindere mate last van.

In de babykalender volg je de ontwikkeling van je baby van maand tot maand.

Hoe herken je krampjes?

Een baby met darmkramp is onrustig en zijn buik is gespannen. Het huilen begint ongeveer een half uur na de voeding. Het is het heftigst aan het einde van de middag en begin van de avond en kan wel uren duren. Baby’s met darmkrampjes strekken tijdens het huilen hun benen en trekken ze weer in; het ziet eruit als trappelen. Soms lopen ze rood aan, houden ze hun ogen dicht en ballen hun handen tot vuistjes. Het kan zijn dat je de buik of de darmen hoort borrelen en dat hij scheetjes laat. Door alle onrust raakt je baby vermoeider en dat maakt dat hij de krampjes nog slechter kan verdragen.

Waardoor worden krampjes veroorzaakt?

Eerst ter geruststelling dit: darmkrampjes, ook wel kolieken genoemd, zijn ondanks dat ze heel vervelend zijn, heel normaal. Er zijn verschillende oorzaken.

 • Het maagdarmstelsel van je baby is nog niet helemaal volgroeid waardoor het voedsel soms niet volledig wordt verteerd. Dat veroorzaakt gasvorming en kramp.
 • Te veel voeding of lucht inademen tijdens het drinken, kan de kramp versterken. Sommige baby’s drinken zo snel en gulzig, dat er lucht in de darmen komt. Die kunnen daardoor opgezet raken, en dat doet zeer.
 • Sommige baby’s zijn gevoelig voor prikkels om hen heen en krijgen daarvan buikpijn.
 • Je baby kan intolerant of overgevoelig zijn voor koemelkeiwit, wat in de volksmond een koemelkallergie heet.
 • En dan natuurlijk de voeding die je baby binnenkrijgt, ook die kan kramp veroorzaken.

Bij borstvoeding: let op je eten

Bij borstvoeding kan het eten van de moeder de oorzaak zijn: ongeveer zes uur nadat jij je eten op hebt, zit het in je borstvoeding. En dit kan allemaal kramp veroorzaken: uien, knoflook, kool, paprika, prei, tomaten, rabarber, specerijen, citrusvruchten, druiven, aardbeien, chocola, bonen, schaaldieren, en koffie en koolzuurhoudende dranken. Om te kijken of dit ook daadwerkelijk zo is, kun je een paar dagen bijhouden wat je eet en drinkt en hoe je baby daarop reageert.

Bij flesvoeding: rustig drinken

Krijgt je baby flesvoeding, dan kan gulzig drinken kramp veroorzaken. Probeer je baby rustig zijn fles leeg te laten drinken. Het is normaal als hij zo’n twintig minuten doet over een fles. Gaat het sneller, probeer dan een speen met een kleiner gaatje. Helpt dit niet, dan kun je overwegen over te stappen op een voeding die speciaal is ontwikkeld voor baby’s met darmkramp.

Hoelang duren darmkrampjes?

Ze zijn van tijdelijke aard en gaan vanzelf over. Meestal ligt de piek rond de zes weken en gaat het beter als je baby drie tot vier maanden oud is. Als je baby zes maanden is, heeft hij er waarschijnlijk geen last meer van.

Wanneer naar de dokter?

Als je zeker weet dat je baby last heeft van darmkrampjes, hoef je niet naar de dokter. Twijfel je of wil je het zeker weten, overleg dan even met je huisarts. Die kan onderzoeken of er geen andere oorzaak is voor het ontroostbare huilen van je baby en kan adviezen geven. Ook wanneer er andere klachten zijn zoals koorts, overgeven of bloed bij de ontlasting, kun je beter contact opnemen met de huisarts.

Tips bij darmkrampjes

Gelukkig zijn er wat trucs en tips die je kunt uitproberen als je baby last heeft van darmkrampjes. Succes niet gegarandeerd, maar wie weet!

 1. Laat je kind niet te snel drinken en probeer hem halverwege een boertje te laten doen. Ook na de fles is het belangrijk dat hij goed boert.
 2. Zorg dat de speen steeds vol zit met melk, dan krijgt je baby zo min mogelijk lucht binnen tijdens het drinken. Gebruik een speen met een klein gat waardoor hij vijftien tot twintig minuten over de fles kan doen.
 3. Wrijf over zijn buik (met de klok mee) of draag hem in buikligging op je arm. De muis van je hand geeft dan een lichte druk tegen de buik. Je kunt je baby ook op zijn buik op je knie leggen.
 4. Maak rustige fietsbewegingen met zijn benen om te helpen zijn buik te ontspannen.
 5. Rol een (lauw)warme kruik in een handdoek rolt en leg die tegen de buik van je baby.
 6. Leg je baby in een lauwwarm bad.
 7. Loop rond met je baby op je arm of in de draagzak dicht tegen je aan, wieg hem zachtjes, ga wandelen met hem in de wandelwagen of ga een stukje autorijden. De afleiding en het monotone bewegen kunnen hem rustig maken.
 8. Je kunt je baby proberen te kalmeren met zachte muziek, lieve woordjes of door een fopspeen te geven.
 9. Bij de drogist en apotheek zijn (homeopathische) middelen verkrijgbaar tegen darmkrampjes.