darmkrampjes baby

Darmkrampjes bij je baby: wat kun je doen?

Bijna elke baby heeft weleens last van darmkrampjes. Maar hoe onschuldig ook, zo klinkt het niet als je je baby hoort krijsen. Hoe herken je darmkrampjes bij je baby? En misschien wel het belangrijkste: wat doe je eraan?

Darmkrampjes

Een indringend hard huilende ontroostbare baby die jou niet duidelijk kan maken wat er aan de hand is, kan je tot wanhoop drijven. Je weet zeker dat hij geen honger heeft, niet moe is en ook geen schone luier hoeft, maar wat is er dan wel aan de hand? De kans is vrij groot dat hij darmkrampjes heeft. Veel baby’s hebben er in meer of mindere mate last van.

Advertentie

Hoe herken je krampjes?

Een baby met darmkrampjes is onrustig en zijn buik is gespannen. Het huilen begint ongeveer een half uur na de voeding. De krampen zijn het heftigst aan het einde van de middag en begin van de avond en kunnen wel uren duren. Baby’s met darmkrampjes strekken tijdens het huilen hun benen en trekken ze weer in: het ziet eruit als trappelen. Soms lopen ze rood aan, houden ze hun ogen dicht en ballen hun handen tot vuisten. Het kan zijn dat je zijn darmen hoort borrelen en dat hij scheetjes laat. Door alle onrust raakt je baby vermoeid en dat zorgt ervoor dat hij de krampjes nog slechter kan verdragen.

De symptomen op een rijtje:

 • Hard en doordringend huilen (half uur na voeding)
 • Rood aangelopen gezicht, ogen gesloten
 • Gebalde vuisten
 • Trappelen en optrekken van de benen
 • Winderigheid

Meer lezen: alles over babypoep, wat is normaal?

Waardoor worden krampjes veroorzaakt?

Darmkrampjes, ook wel kolieken genoemd, zijn ondanks dat ze heel vervelend zijn, heel normaal. Er zijn verschillende oorzaken.

 • Het maagdarmstelsel van je baby is nog niet helemaal volgroeid waardoor het voedsel soms niet volledig wordt verteerd. Dat veroorzaakt gasvorming en kramp.
 • Lucht inslikken tijdens het drinken kan de kramp versterken. Als je ’baby snel en gulzig drinkt, komt er lucht in zijn darmen. Die kunnen daardoor opgezet raken en dat doet zeer.
 • Te veel voeding: als je baby te veel heeft gedronken, kan dat ook darmkrampjes veroorzaken. Geef dus niet meer voeding dan voorgeschreven.
 • Je ’baby is gevoelig voor alle prikkels om hen heen en krijgt daar buikpijn van.
 • Je baby kan intolerant of overgevoelig zijn voor koemelkeiwit, wat in de volksmond een koemelkallergie.
 • Ook de voeding die je baby binnenkrijgt kan de krampjes veroorzaken: bijvoorbeeld omdat (bij borstvoeding) je baby te veel voormelk en te weinig (vettere) achtermelk binnenkrijgt, of omdat je pittig eten hebt gegeten en dat in de moedermelk terecht komt.
 • Ook als je overstapt op een andere soort voeding (van borst- naar fles of van de ene soort kunstvoeding naar de andere soort) kan dat darmkrampjes veroorzaken. Je baby moet even wennen aan de nieuwe soort voeding.

Tips bij het verstappen van borst- naar flesvoeding.

Geef je borstvoeding? Let op wat je eet

Als je borstvoeding geeft, kan wat jij eet ook een oorzaak zijn. Ongeveer zes uur nadat jij hebt gegeten, zit het in je borstvoeding. Deze etenswaren kunnen allemaal kramp veroorzaken: uien, knoflook, kool, paprika, prei, tomaten, rabarber, specerijen, citrusvruchten, druiven, aardbeien, chocola, bonen, schaaldieren, koffie en koolzuurhoudende dranken. Om te kijken of dit de oorzaak van jouw baby’s krampjes is, kun je een paar dagen bijhouden wat je eet en drinkt en hoe je baby daarop reageert.

Laat ook je baby de borst goed leegdrinken. De melk die het eerst uit de borst komt (de voormelk) heeft namelijk een lager vetgehalte dan de melk die aan het einde uit de borst komt (de achtermelk). Hoe meer melk je kind dus drinkt, hoe vetter de melk wordt. Die vettere melk blijft iets langer in de maag zitten, voordat het in de darmen terecht komt. Krijgt je kind relatief veel voormelk en weinig achtermelk binnen, dan komt die grote hoeveelheid voormelk snel achter elkaar z’n darmen in, waardoor zijn darmen gelijk hard aan het werk moeten.

Samenstelling moedermelk

De eerste melk die je aanmaakt na de bevalling ziet er vaak romig uit. Later wordt de melk een stuk wateriger. Maar ook binnen één kolfsessie kan de samenstelling wisselen.

Bij flesvoeding: rustig drinken

Krijgt je baby flesvoeding, dan kan gulzig drinken kramp veroorzaken. Probeer je baby rustig zijn fles leeg te laten drinken. Het is normaal als hij zo’n twintig minuten doet over een fles. Gaat het sneller, probeer dan een speen met een kleiner gaatje. Je kunt ook een ander soort fles proberen, die speciaal ontwikkeld is tegen darmkrampjes.

Helpt dit niet, dan kun je overwegen over te stappen op een kunstvoeding die speciaal is ontwikkeld voor baby’s met darmkramp, al is het niet wetenschappelijk bewezen dat ‘krampjesvoeding’ echt werkt.

Voedingsschema flesvoeding: hoeveel heeft je baby nodig?

Hoelang duren darmkrampjes?

Krampjes zijn tijdelijk en gaan vanzelf over. Meestal ligt de piek rond de zes weken en gaat het beter als je baby drie tot vier maanden is. Als ’ie zes maanden is, heeft hij er waarschijnlijk geen last meer van.

Tips bij darmkrampjes

Gelukkig zijn er tips and trics die je kunt uitproberen als je baby last heeft van darmkrampjes. Succes is niet gegarandeerd, maar wie weet!

 1. Laat je kind niet te snel drinken, las eventueel pauzes in en probeer hem halverwege een boer te laten doen. Ook na de fles is het belangrijk dat hij goed boert.
 2. Zorg dat de speen steeds vol zit met melk, dan krijgt je baby zo min mogelijk lucht binnen tijdens het drinken. Lees ook: zuigfles aanschaffen, welke moet je kiezen?
 3. Gebruik een speen met een klein gat waardoor hij vijftien tot twintig minuten over de fles kan doen. Lees hier meer over verschillende soorten flesspenen.
 4. Een lichte tegendruk op zijn buik kan helpen tegen darmkrampjes. Wrijf over je baby’s buik (met de klok mee) of draag hem in buikligging op je arm. De muis van je hand geeft dan een lichte druk tegen z’n buik. Je kunt je baby ook op zijn buik op je knie leggen.
 5. Een ronde houding kan ook prettig voor hem zijn: leg je baby bijvoorbeeld in een babyhangmatje (banaanligging).
 6. Maak rustige fietsbewegingen met zijn benen om te helpen zijn buik te ontspannen.
 7. Rol een (lauw)warme kruik in een handdoek en leg die tegen de buik van je baby. Meer weten? Zo gebruik je een kruik veilig voor je baby.
 8. Badder je baby in een lauwwarm bad.
 9. Loop met hem op je arm of in een draagzak dicht tegen je aan, wieg hem zachtjes of ga wandelen met de wandelwagen. Een stukje rijden met de auto wil ook nog weleens helpen. De afleiding en het monotone bewegen kunnen hem rustig maken.
 10. Je kunt je baby proberen te kalmeren met zachte muziek, lieve woordjes of door een fopspeen te geven.
 11. Bij de drogist en apotheek zijn (homeopathische) middelen verkrijgbaar tegen darmkrampjes. Bekende middeltjes zijn Infacol, Sab simplex en het homeopatische Cinababy van VSM. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze middeltjes helpen tegen darmkrampjes, maar op internetfora zijn – naast kritische reviews – ook veel laaiend enthousiaste ouders te vinden.
Belang van boeren

Lucht in de maag houden, kan pijnlijk zijn voor een baby. Ook geeft het een vol gevoel, waardoor je baby niet meer wil drinken. Daarom is het zo belangrijk om je baby altijd te laten boeren.

tip

Andere fles

Zoals eerder genoemd kun je bij flesvoeding ook eens proberen een ander soort fles te gebruiken. Er zijn verschillende antikoliekflessen te koop waarvan gezegd wordt dat ze darmkrampjes voorkomen omdat de baby geen lucht meer binnenkrijgt tijdens het drinken.

Er bestaan flessen met een speciaal ventielsysteem (Dr. Brown), flessen in een S-vorm (Difrax) en flessen met een speciaal antikolieksysteem (Philips Avent, Tommee Tippee). Óf en welke van deze flessen echt een positief effect hebben op de darmkrampjes van je baby, is en blijft een kwestie van uitproberen. Op fora zijn veel positieve ervaringen te lezen van moeders die voor een speciale antikoliekfles hebben gekozen.

4 tips voor baby’s die veel spugen

Geef géén venkelthee

Een tip die vroeger nog weleens werd gegeven, was om je baby venkel- of anijsthee te geven. Maar dat is geen goed idee, waarschuwt het Voedingscentrum. In venkel en anijs zit namelijk een stofje (allylalkoxybenzenen) dat niet goed is voor baby’s. Als je een baby venkel- of anijsthee zou geven, krijgen ze hier al snel te veel van binnen.

Obstipatie

Als je kind last heeft van darmkrampen, winderigheid, een bolle buik en veel huilt, kan het ook zijn dat hij obstipatie heeft. Obstipatie (verstopping) houdt in dat je baby problemen heeft bij het poepen: het kost veel moeite, doet pijn en de poep is meestal hard en droog. Lees hier meer over obstipatie bij baby’s.

Wanneer naar de dokter?

Als je zeker weet dat je baby last heeft van darmkrampjes, hoef je niet naar de dokter. Twijfel je of wil je het zeker weten, overleg dan even met je huisarts. Die kan onderzoeken of er geen andere oorzaak is voor het ontroostbare huilen van je baby en kan adviezen geven. Ook wanneer er andere klachten zijn zoals koorts, overgeven of bloed bij de ontlasting, kun je beter even contact opnemen met de huisarts.

Meer over de stoelgang van je baby:

Ook interessant: Voedingsschema baby eerste jaar