Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kind heeft dauwworm

Dauwworm bij je kind

Heeft je kind last van constitutioneel eczeem en is hij jonger dan twee jaar, dan wordt dit dauwworm genoemd. Hoe herken je het, hoe ontstaat het en wat kun je eraan doen?

In samenwerking met expert

Kimberley de Wit

Huisarts

Wat is dauwworm?

Dauwworm is een huidziekte waar ongeveer vijf tot vijftien procent van de baby’s en peuters last van heeft. Het heeft niets met wormen te maken. Het wordt zo genoemd omdat de huiduitslag vochtig is, op dauw lijkt en de uitslag vaak ringvormig is (als een worm). Deze huidziekte is ook bekend onder de namen atopische dermatitis, atopisch eczeem en constitutioneel eczeem, maar bij baby’s en heel jonge kinderen noemen we het dus dauwworm.

Advertentie

Zo herken je dauwworm

Dauwworm is een vorm van eczeem. Een niet besmettelijke, chronische ontstekingsziekte van de huid. Het begint meestal zo’n één tot vier maanden na de geboorte. Bij baby’s zie je vooral roodheid en schilfering op de wangen, achter de oren en op het hoofd tussen de haren. Bij iets oudere kinderen zie je de uitslag ook vaak in de knieholten, de elleboogplooien, bij de aanhechting van de oorlel en in de nek.

Video: tips van dermatoloog

Video: Dermatoloog Marjolein Leenarts over het herkennen van eczeem.

Ontstaan dauwworm

De oorzaak van dauwworm is nog onbekend. Het gaat om een wisselwerking tussen verschillende factoren in het lichaam en de omgeving:

 • Erfelijkheid: de aanleg om dauwworm te krijgen is net als astma en hooikoorts vaak erfelijk.
 • Allergene prikkels: stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Je kind krijgt ze binnen via de ademhaling (inhalatieallergenen), denk aan schimmel, huismijt of dierenharen. Andere stoffen die medeverantwoordelijk kunnen zijn voor het ontstaan van dauwworm krijg je binnen via voeding (voedselallergenen).
 • Niet-allergene prikkels: een kind met aanleg voor eczeem heeft een zogenaamde verlaagde huidprikkeldrempel. Hierdoor raakt de huid gemakkelijker en sneller geïrriteerd na contact met irriterende stoffen (bijvoorbeeld wasmiddel of bepaalde kledingstoffen) of onder invloed van temperatuur (bijvoorbeeld droge lucht of veel zon).

De huid van een baby met aanleg voor eczeem reageert op deze prikkels: de kleine bloedvaten in de huid laten vocht door, waardoor roodheid, zwelling en jeuk ontstaan. Als je kind vervolgens gaat krabben, wordt het eczeem erger en kunnen er infecties ontstaan. En dat kan ervoor zorgen dat je kind minder goed slaapt of onrustig is.

Diagnose dauwworm

Vermoed je dat je kind last heeft van dauwworm, dan kun je het beste naar de huisarts gaan of ernaar laten kijken door de consultatiebureau-arts. De diagnose dauwworm kan gemakkelijk met het blote oog worden gesteld. 

Zeker als er in de familie meer mensen last hebben (gehad) van eczeem, is er meestal geen allergietest nodig. Vermoed je toch een allergische oorzaak, bespreek dan met de arts of verder onderzoek hiernaar nodig is.

dauwworm

Gaat dauwworm over?

Heeft je kind dauwworm, dan verloopt het vaak in golven: periodes met veel klachten worden afgewisseld door periodes met weinig of zelfs geen klachten. Meer dan de helft van de kinderen heeft geen last meer als ze rond de drie jaar oud zijn. Andere kinderen houden er jarenlang last van. Meestal neemt deze eczeemsoort af naarmate een kind ouder wordt.

Behandeling dauwworm

Omdat de aanleg voor dauwworm – net als andere vormen van eczeem en allergieën – erfelijk is bepaald, is het helaas niet te voorkomen dat je kind het krijgt als het in zijn genen zit. En het is dus ook niet te genezen. Wel kan de juiste behandeling ervoor zorgen dat het eczeem onderdrukt wordt en de jeuk vermindert.

Uitwendige behandelingen

Uitwendige behandelingen bestaan uit zalven of crèmes die bedoeld zijn om de ontsteking en jeuk bij dauwworm te onderdrukken. Zalven zijn nogal vet en worden gebruikt bij een droge huid. Crèmes zijn veel minder vet. Er zijn verschillende producten die bij eczeem kunnen helpen:

 • Teerproducten. Lekker ruikt het niet en als bijwerking kan overgevoeligheid voor zonlicht optreden, maar zalven met teer remmen de ontsteking en verminderen de jeuk.
 • Corticosteroïden. Ook producten met corticosteroïden (denk aan hormoonzalf) onderdrukken de ontstekingsreactie. Deze worden altijd door een arts voorgeschreven.
 • Antibiotica. De huid wordt door veel krabben vatbaar voor infecties. Als er sprake is van een infectie heeft je kind een zalf of crème met antibiotica nodig.

Inwendige behandelingen

Inwendige behandelvormen zijn meestal niet nodig bij kinderen tot één jaar. Mocht het toch nodig zijn, dan kan een arts het volgende voorschrijven:

 • Antihistaminica. Dit middel wordt vaak in de vorm van een drankje voorgeschreven als een kind heel veel last van jeuk heeft. Het veroorzaakt ook slaperigheid, waardoor je kind meer rust krijgt en het eczeem beter kan genezen. Omdat het middel negatief in het nieuws is geweest vanwege een mogelijke relatie met wiegendood, wordt dit alleen voorgeschreven als je baby ouder is dan zes maanden.
 • Dieet. Heel soms is een dieet nodig als het eczeem door bepaald voedsel verergert.

Tips als je kind dauwworm heeft

Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat de uitslag en jeuk erger worden. Dit kun je doen om je kind te helpen:

 • Borstvoeding: uit onderzoek blijkt dat kinderen die zes maanden of langer moedermelk krijgen, minder vaak en minder ernstig eczeem krijgen.
 • Korte nagels: zo kan je kind minder goed krabben. Bij een baby kun je eventueel de mouwen dichtnaaien of sokjes om de handen doen. Meer weten? Zo knip je de nagels van je baby.
 • Afleiding: zorg voor voldoende afleiding om je kind te helpen niet te krabben. Lees je kind voor of ga eropuit.
 • Huidverzorging: voorkom een te droge huid. Die is gevoeliger voor prikkels en jeukt sneller. Watercontact droogt de huid uit. Dagelijks in bad is niet nodig, twee tot drie keer per week is meer dan voldoende. Douche of badder niet te warm en niet te lang, vijf minuten is genoeg. Gebruik zo min mogelijk zeep, shampoo of andere verzorgingsproducten. Dep je baby droog met een handdoek en smeer hem in met een neutrale, vette crème of zalf; het beschermt de huid, houdt vocht beter vast en vermindert jeuk en irritatie. Babyverzorgingsproducten: do’s en don’ts.
 • Kleding: trek je kind luchtige kleding aan. Warme, wollen kleren kunnen irriteren en door zweet kan eczeem erger worden.
 • Ventileren: zet regelmatig de ramen open om je huis te luchten (zorg er wel voor dat je kind niet in de tocht ligt). Zo is er minder kans dat zijn huid geprikkeld wordt door huismijt en stof.
 • Geen huisdieren: helaas gaat eczeem vaak samen met een overgevoeligheid voor dierenharen. Een hond of kat in huis is daarom niet zo’n goed idee als je kind last heeft van eczeem.
 • Temperatuur slaapkamer: zorg ervoor dat je kind het ’s nachts niet te warm heeft. Zestien tot achttien graden is de ideale temperatuur voor de slaapkamer van je kind. Zo kies je de juiste babyslaapzak.
 • Zonlicht: zonlicht heeft vaak een goede uitwerking op eczeem. Ga dus lekker met je kind naar buiten bij mooi weer. Smeer hem uiteraard wel goed in met een hoge zonbeschermingsfactor, tegen de schadelijke invloeden van de zon. Deze zonnebrandcrème is geschikt voor baby’s.

Bron: Huidarts.nl

Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee kinderen. In 2011 rondde zij haar Geneeskunde opleiding af aan de VU Amsterdam en na enkele jaren werkervaring op de Interne Geneeskunde, Cardiologie, Longziekten en Reumatologie in het Spaarne Gasthuis in Haarlem besloot zij zich te specialiseren als huisarts. Ook deze specialisatie volgde zij in het VUmc.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier