Kippenei-allergie: allergie voor kippeneiwit

Kippenei-allergie: allergie voor kippeneiwit

Kippenei-allergie is samen met koemelkallergie de meest voorkomende voedselallergie bij kinderen. Wat zijn de symptomen en wanneer moet je het consultatiebureau of de huisarts inschakelen?

Wat is een kippenei-allergie?

Heeft je kind een kippenei-allergie, dan reageert hij op eiwitten die in het eigeel en eiwit van kippeneieren voorkomen. Deze allergie komt voor bij zo’n twee procent van alle kleine kinderen. Minder dan één procent blijft allergisch voor kippeneieren als ze volwassen zijn. Het is een lastige allergie omdat deze eiwitten in veel producten voorkomen.

Oorzaak kippenei-allergie

Net als een koemelkallergie komt een kippenei-allergie vooral bij baby’s voor. Als je baby last heeft van een kippenei-allergie, ontstaat er een allergische reactie als de eiwitten van het kippeneieren in zijn bloed terechtkomen. 

Normaal wordt het voedsel in de darmen in stukjes gesplitst, die door de darmen worden gezeefd en in het bloed worden opgenomen. Bij baby’s zijn de darmen nog niet volgroeid, waardoor ze stukjes eiwit doorlaten. Deze niet volledig verteerde eiwitten komen zo in de bloedbaan van je baby terecht. Bij sommige kinderen reageert het immuunsysteem daarop door antistoffen aan te maken. Die antistoffen veroorzaken allergische reacties.

Tips: zo boost je het afweersysteem van je kind.

Symptomen kippenei-allergie

Het lastige bij een kippenei-allergie is dat geen één symptoom meteen duidelijk maakt dat het om een kippenei-allergie gaat. Vaak heeft je kind last van jeuk of eczeem. Ook kunnen er klachten aan de luchtwegen en het maag-darmkanaal optreden. 

Klachten van de luchtwegen:

 • Ontstoken neusslijmvlies
 • Hoesten of kriebelhoest
 • Niezen
 • Hoorbare of piepende ademhaling
 • Benauwdheid
 • Slijmvorming
 • Astma

Klachten van het maag-darmkanaal:

Ernstige klachten

In zeer zeldzame gevallen kunnen kinderen na het eten van kippeneieren last krijgen van ernstige klachten. Denk bijvoorbeeld aan acute benauwdheid of een lage bloeddruk In heel ernstige gevallen kan je kind anafylaxie krijgen. Dit is een zeer heftige allergische reactie die levensgevaarlijk kan zijn. Er is dan sprake van een medisch spoedgeval: bel direct 112. 

Wereldwijd komt die per jaar maar bij vier tot vijf op de honderdduizend mensen voor.

Meer weten? Dit kun je doen als je kind een allergische reactie heeft.

Kippenei-allergie en borstvoeding

Heel jonge baby’s kunnen ook last hebben van kippeneiallergie. Geef je borstvoeding en eet je iets waar kippenei in is verwerkt, dan kan je baby dit binnenkrijgen via de moedermelk. 

Voeding en borstvoeding: deze producten kun je beter laten staan.

Wanneer de huisarts inschakelen?

Als je denkt dat je kind een kippenei-allergie heeft, maak dan een afspraak bij de huisarts of het consultatiebureau. Het is belangrijk dat er een diagnose wordt vastgesteld. Zo voorkom je dat jij (als je borstvoeding geeft) of je kind onnodig een ingewikkeld dieet moeten volgen. 

Diagnose kippenei-allergie

Om vast te stellen of je kind een kippenei-allergie heeft, zal een arts eerst een paar persoonlijke gegevens verzamelen. Dit heet de anamnese. Daarna zal de arts vragen naar lichamelijke klachten. Als hij vermoedt dat je kind een kippenei-allergie heeft, wordt er meer onderzoek gedaan. Dit zijn de verschillende onderzoeken:

 1. RAST (Radio Allergo Sorbent Test)Er wordt bloed geprikt en er wordt in het bloed gekeken of er antilichamen zijn tegen het eiwit dat in het ei zit. Als dat zo is, lijkt het op een allergie. Dit onderzoek is alleen niet honderd procent betrouwbaar, dus er moet meer onderzoek worden gedaan.
 2. Huidpriktest
  Een allergie kun je aantonen met een huidonderzoek. Druppels van een allergeen (een stof die allergische reacties oproept bij mensen die daar gevoelig voor zijn) worden op de huid geplaatst. Door die druppel wordt geprikt en na een kwartier tot twintig minuten later bekeken. Als de huid rood wordt of er ontstaat een zwelling, is het een allergie.
 3. Eliminatie-provocatie
  Net als bij een koemelkallergie kun je een kippenei-allergie aantonen met een voedseltest. In dit geval mag je zo’n vier à zes weken geen producten eten waar kippeneieren in voorkomen. Dit heet eliminatie. Als de klachten verdwijnen, mag je weer kippeneieren eten. Dat noemen we provocatie. Als de klachten weer terugkomen, ben je waarschijnlijk allergisch.
 4. Dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek
  Een allergie is pas zeker als dit onderzoek is uitgevoerd. Stel dat je vermoedt dat je kind allergisch is voor kippeneieren, dan krijgt hij een paar testvoedingen. In die voedingen zit wel of geen allergeen. Jij, je kind en de arts weten niet waar de allergeen in is verwerkt. Dat weet alleen een derde persoon. Als je kind na het eten van kippeneieren weer klachten krijgt, ga je weer voedingsmiddelen met kippenei schrappen. Als de symptomen verminderen dan krijgt hij definitief de diagnose kippenei-allergie.

Meer lezen: Dit zijn de meest voorkomende voedselallergieën. 

Behandeling kippenei-allergie

Als je kind de diagnose kippenei-allergie heeft, moet hij een kippeneivrij dieet volgen. Het lastige is dat kippeneieren in veel producten zit verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan brood, cake, pasta en pap. Op deze website vind je een overzicht in welke producten kippeneieren zijn verwerkt. Ook lees je welke woorden er worden gebruikt op etiketten die kunnen wijzen op de aanwezigheid van ei.

Verschillende soorten eieren

Eieren van andere vogels bevatten eiwitten die lijken op die van de kip. Ook deze eieren kunnen allergische reacties geven. Denk bijvoorbeeld aan eieren van eenden, ganzen of kwartels. Het kan uitmaken of een ei rauw wordt gegeten of gekookt. Iemand die wel een gekookt eitje kan eten, kan misschien geen rauw ei verdragen. Ook zijn er meer (heftige) reacties op het eten van eiwit, dan op het eigeel.

Hoe vaak komt kippenei-allergie voor?

De allergie voor kippenei komt voor bij twee procent alle kleine kinderen. Minder dan één procent van alle volwassen blijft allergisch voor kippenei. De meeste kinderen zijn op hun vierde jaar over de kippenei-allergie heen gegroeid. Het is daarom goed om je kind regelmatig te controleren of hij nog allergisch is voor kippeneieren. Doe dit altijd in overleg met je huisarts of diëtist.

Is kippenei-allergie erfelijk?

Erfelijkheid speelt een rol bij het ontstaan van allergische reacties. Als beide ouders een kippenallergie hebben, neemt de kans voor het kind met tachtig procent toe. Als de ouders niet allergisch zijn, is de kans op een allergie tien procent. 

Tips voor kinderen met kippenei-allergie op kinderdagverblijf of school

Op het kinderdagverblijf of op school wordt regelmatig getrakteerd. Vertel de begeleider of leraar als jouw kind een kippenei-allergie heeft. Hier volgen nog een paar tips:

 • Traktaties: Zorg voor een voorraad van traktaties die jouw kind wel mag. Controleer wel regelmatig de houdbaarheid van deze traktaties.
 • Uitleg ‘noodplan’: Wat als je kind toch op het kinderdagverblijf of school kippenei eet of iets eet waar ei in is verwerkt? Zorg dat er een ‘noodplan’ klaarligt, zodat er meteen kan worden ingegrepen. Denk bijvoorbeeld aan het telefoonnummer van de huisarts.

Tips voor thuis

Elke hoeveelheid ei kan klachten veroorzaken bij iemand die allergisch is, dus ook een klein beetje. Hier wat tips voor als je kind kippeneiallergie heeft of er een vriendje over de vloer komt met deze vorm van allergie:

 • Vraag aan degene met een allergie of hij helemaal geen ei mag of bijvoorbeeld wel een gekookt eitje.
 • Lees voor het koken goed de etiketten van de ingrediënten.
 • Controleer of messen en ander keukengerei goed schoon is.
 • Zorg dat er bij het bereiden of serveren geen kruisbesmetting plaatsvindt. Als een ingrediënt in contact is geweest met ei, kun je dat niet meer aan iemand geven die hier allergisch voor is.

Griepprik en andere vaccinaties

In de griepprik en sommige vaccinaties zit eiwit van kippenei verwerkt. Meestal kan je kind de griepprik of vaccinatie gewoon krijgen, tenzij hij daar een anafylactische reactie van krijgt. Overleg altijd met de huisarts of op het consultatiebureau hoe je kind het beste ingeënt kan worden.

Je kunt je baby vanaf dat hij geboren is tot 4 jaar laten vaccineren bij het consultatiebureau. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat en om welke inentingen het gaat. 

Advies: geef kippenei vanaf 4 tot 6 maanden

Tegenwoordig wordt aangeraden om je baby kennis te laten maken met ei als hij tussen de 4 en 6  maanden oud is. Daarmee zou je namelijk het risico op een kippenei-allergie kunnen verlagen. En dat terwijl het voedseladvies een aantal jaar geleden nog het tegenovergestelde was, namelijk om je kind voor zijn eerste jaar geen eieren te geven. Er werd toen gedacht dat dat tot een allergie kon leiden.

Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat het juist averechts werkt om ei te vermijden: de kans op een kippenei-allergie wordt juist groter door het vermijden ervan. Daarom raden allergologen en de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde nu aan om je baby vanaf vier maanden al te laten wennen aan ei.

Geadviseerd wordt om je baby één keer per week een beetje ei te geven. Geef fijngeprakte of gepureerde stukjes gebakken roerei, zonder zout. Je kunt de stukjes ei eventueel door een groentehapje verwerken. Hetzelfde advies geldt overigens voor pindakaas, om de kans op een pinda-allergie te verkleinen. Laat je baby voorzichtig wennen, met kleine hoeveelheden. Op het consultatiebureau kun je een stappenplan krijgen voor het introduceren van kippenei.

Zeker voor baby’s die al eczeem hebben, kan het eten van eieren op jonge leeftijd de kans op een voedselallergie verlagen. Als je kind eczeem heeft, bestaat de kans dat hij via zijn kapotte huid in aanraking komt met kippenei-eiwitten. Deze eiwitten kunnen namelijk ook in huisstof, kleding en beddengoed zitten. Maar contact via de huid is niet de juiste manier voor je baby om voor het eerst met dat kippenei-eiwit in aanraking te komen. Dat moet via het maagdarmkanaal gebeuren. Als het eerste contact via de huid gaat, kan het afweersysteem van je kind in de aanval gaan en antistoffen aanmaken. Is het eerste contact via het maagdarmkanaal, dan is de kans op een allergie veel kleiner.

Lees meer over appelallergie, allergie voor huisstofmijt en pinda-allergie.