
Wat als je baby veel moet niezen?
Het is een schattig en grappig gezicht: een baby die niest. Maar soms niest ’ie vaak, heel vaak zelfs. Is het dan nog steeds onschuldig of is er meer aan de hand? Alles over niezende baby’s.
Niezen: wat is dat?
Als je baby niest, is dat eigenlijk alleen maar een goed teken. Het betekent namelijk dat zijn zenuwstelsel goed werkt. Niezen is namelijk een reflex dat daar door aangestuurd wordt. Het is dus een natuurlijke en onbewuste reactie van het lichaam. Het niesreflex ontstaat als het neusslijmvlies wordt geprikkeld. Door te niezen, verwijdert je lichaam de irriterende stoffen uit je neus. Een nies is eigenlijk niets meer dan een héél krachtige uitademing door je neus. Alle stofjes en bacteriën die op dat moment in je neus zitten, worden hiermee in een klap naar buiten geblazen. En ja, ook het snot komt mee naar buiten. Zakdoek in de aanslag dus!
Bij kinderen werkt het niesreflex precies zoals bij volwassenen. In tegenstelling tot sommige andere reflexen die je kind in de loop van de tijd verliest, blijft hij het niesreflex z’n hele leven houden.
Tip! De schattigste newborn kleding shop je via deze link.
Baby’s niezen veel
Baby’s niezen over het algemeen vaker dan volwassenen. Dat komt doordat de neusholtes van een baby nog klein zijn en daardoor eerder verstopt raken. Baby’s moeten die neusholtes dus vaker leeg niezen dan wij.
Als je baby veel niest, betekent dat niet direct dat hij verkouden is. Sterker nog: het betekent dat hij probeert een verkoudheid of ander virus te voorkomen. Een baby komt in zijn eerste levensjaar ontelbaar veel bacteriën en virussen tegen die zijn afweersysteem nog niet kent. Niezen is een perfecte manier om ervoor te zorgen dat niet al die bacteriën en virussen zijn lijf binnendringen. Een mooi beschermingsmechanisme tegen ziekmakers dus.
Oorzaken
Een kind moet niezen als zijn neusslijmvlies geprikkeld wordt. Die prikkeling kan op allerlei manieren ontstaan, bijvoorbeeld door:
- stoffen in de lucht
- overgevoeligheid of een allergie voor een stof (pollen, haren van huisdieren)
- verkoudheid
- te ruiken aan een bepaalde stof (parfum, peper)
- (sigaretten)rook
- dat hij zich in een stoffige ruimte bevindt
- wat (moeder)melk in z’n neus terecht is gekomen tijdens een voeding
-
ByKay X Prénatal limited bouclé draagzakEen echte eyecatcher!
-
Nijntje x Little Dutch wagenspannerEenvoudig te bevestigen op iedere kinderwagen
-
Compacte buggySuper eenvoudig om met je kindje op pad te gaan
-
WOW bag luiertas EllaKlassieke luiertas gemaakt van vegan leather
-
Houten loopfiets 4-in-1Kan als twee- en als driewieler gebruikt worden
Verkoudheid
Niezen is een typisch symptoom van een verkoudheid. Bij een verkoudheid is het neusslijmvlies namelijk extra gevoelig voor prikkels. Het slijmvlies zwelt op en produceert extra slijm. Daardoor kan je kind een loopneus krijgen en raakt zijn neus op andere momenten verstopt.
Naast veel niezen, een verstopte neus of loopneus heeft je kind tijdens een verkoudheid meestal last van keelpijn, hoesten, heesheid, waterige ogen en soms oor- en/of hoofdpijn. Baby’s herstellen in principe vanzelf weer. Maar heeft ’ie hiernaast ook last van benauwdheid, ademhalingsproblemen of meer dan 38,5 graden koorts? Neem dan contact op met je huisarts.
Allergie of verkouden?
Niezen is dus in principe een onschuldig opruimingsmechanisme van het lichaam, maar in sommige gevallen is er meer aan de hand. Misschien heeft je baby last van hooikoorts, huisstofmijtallergie of is ’ie allergisch voor je kat of hond. Hooikoorts is grotendeels erfelijk bepaald. Als beide ouders hooikoorts hebben, dan heeft een baby een grote kans om het ook te krijgen.
De symptomen van dit soort allergieën lijken sterk op die van een gewone verkoudheid: niezen, loopneus, waterige ogen, hoesten en verstopte holtes. Toch zijn er een aantal dingen die kunnen wijzen op een allergie:
- Als ‘de verkoudheid’ bij jouw kind veel langer dan een tot drie weken duurt of als de verkoudheidsklachten chronisch zijn. Als het niezen alleen maar meer lijkt te worden of de verkoudheidsklachten na verloop van tijd alleen maar erger worden in plaats van minder. Want hoe langer je kind in aanraking komt met de stof waar hij allergisch voor is, hoe erger de reactie erop kan worden
- Als de huid onder de ogen van je kind een donkere, paarsblauwe kleur heeft
- Als hij ook last heeft van jeuk, eczeem of rode plekken op z’n huid
Naar de huisarts
Vermoed je dat je kind een allergie heeft? Ga dan langs bij je huisarts. De huisarts kan je kind eventueel medicijnen geven om de klachten te verlichten.
Vertel de huisarts wat je vermoedens zijn. Heb je zelf geen idee van de oorzaak van de allergische reactie, dan zal de huisarts met behulp van vragen proberen deze te achterhalen. Het kan heel goed zijn dat niet direct duidelijk wordt wat de oorzaak is. Sommige allergieën kunnen worden aangetoond met een bloedtest maar voor andere moet je worden doorverwezen voor verder onderzoek.
Tips tegen niezen
Aangezien niezen een reflex is, kun je het eigenlijk niet voorkomen. Je baby niest nou eenmaal wanneer zijn lichaam dat nodig vindt. Wel kun je een aantal dingen doen om de kans op niezen te verkleinen:
- Rook niet waar je kind bij is.
- Ventileer je huis goed. Zorg dat de slaapkamer van je kind regelmatig gelucht wordt.
- Hou je huis schoon en stofvrij. Haal wat vaker een stofzuiger over de vloer en voorkom stofnesten door regelmatig je meubels en vensterbanken af te nemen.
- Heerst er een verkoudheidsvirus? Hou je pasgeboren baby uit de buurt van mensen die verkouden zijn.
- Was goed je handen en maak speelgoed van je baby regelmatig goed schoon.
- Heeft je kind een verkoudheid te pakken? Er bestaan speciale neussprays voor baby’s: met zoutoplossing die de neusholtes van je kind reinigen.