Kruik voor je baby

Een kruik voor je baby, hoe gebruik je die veilig?

Een kruik is een vast item op het lijstje met spullen die aanschaft moeten worden voor de komst van je baby. Je moet er zelfs twee hebben volgens de klassieke babyuitzetlijst. Maar waarvoor is zo’n kruik eigenlijk nodig? En hoe gebruik je een babykruik veilig?

De functie van een babykruik

Een pasgeboren baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Je houdt je pasgeboren baby warm met kleertjes en door hem een mutsje op te zetten. Om te checken of je baby de goede temperatuur heeft, moet je dit de eerste dagen meten. Heeft je baby een temperatuur van 36,5°C of lager, dan kun je een kruik gebruiken om je kind op temperatuur te houden.

Zo’n kruik is verder ook handig om zijn bedje, kleertjes of de kinderwagen voor te verwarmen. Dit is altijd fijn voor je kind, niet alleen als het echt heel koud is. Natuurlijk hoef je je baby en zijn kleertjes en bedje niet te verwarmen als het hoogzomer is of het in huis heel warm is. Twijfel je, vraag de kraamverzorgster of verloskundige om advies.

De juiste temperatuur

Een pasgeboren baby heeft normaal gesproken een temperatuur tussen de 36,8°C en 37,3°C. Als de temperatuur van je kind onder de 36,5°C ligt, leg dan twee kruiken in zijn bedje. Vandaar dat er dus twee kruiken op de babyuitzetlijst staan. Bij een temperatuur tussen de 36,5°C en 36,7°C is er maar een kruik nodig.

Heeft je kind een temperatuur van 36,7°C of hoger, dan hoef je geen kruik bij je baby te leggen. Je kunt wel het mutsje ophouden bij je baby, zodat hij zichzelf goed op temperatuur kan houden. Als je baby een week of acht is, is het niet meer nodig om hem een mutsje op te doen of hem te verwarmen met een kruik. Hij kan zijn temperatuur dan zelf reguleren.

Soorten kruiken

Er bestaan verschillende soorten kruiken die je kunt gebruiken voor je baby. Voor welke babykruik je ook kiest, koop altijd een nieuwe. Het risico dat een oudere kruik lekt is te groot met alle risico’s van dien. Dit zijn de verschillende soorten kruiken waaruit je kunt kiezen.

 1. Heetwaterkruik

  Dit is de klassieke kruik zoals we die van vroeger kennen. Heetwaterkruiken zijn verkrijgbaar in metaal en kunststof. Je vult hem met één bekertje koud water en verder met gekookt water. Nooit alleen met gekookt water, aangezien de kruik dan te heet kan worden en om nare ongelukken met een lekkende kruik te voorkomen. Een metalen kruik kun je na gebruik het beste vol laten met gekookt water om roest tegen te gaan. Een kruik van kunststof kun je het beste leeggieten na gebruik.

 2. Elektrische kruik

  Deze kruik warm je op door de stekker in het stopcontact te steken. Als hij op de juiste temperatuur is, stopt hij automatisch met verwarmen. Een voordeel van deze kruik is dat hij niet kan lekken. Het nadeel is dat hij iets sneller afkoelt dan een gewone heetwaterkruik. Gebruik je hem bij je baby in bed, dan moet je hem ’s nachts dus misschien opnieuw opladen.

 3. Kersenpittenzak

  Deze kruik is eigenlijk een zak met kersenpitten die je verwarmt in de magnetron. Gebruik deze kruik alleen om het bedje of de kleertjes van je kind voor te verwarmen. Het is niet veilig om hem bij je baby in bed te leggen vanwege het verhoogde risico op wiegendood door warmtestuwing.

 4. Gelkruik

  Ook een gelkruik verwarm je in de magnetron. Omdat deze kruik ook snel afkoelt, is hij alleen geschikt om het bedje, de kleertjes of de kinderwagen voor te verwarmen.

 5. Rubberen kruik

  Een rubberen kruik mag je níet gebruiken voor je baby. De kans op lekken is te groot.

Veilig gebruik kruik

Een kruik is heet. Dit betekent dus ook dat je er voorzichtig mee om moet gaan om ongelukken te voorkomen. Zo gebruik je een babykruik op een veilige manier bij het warm houden van je baby:

 • Lees altijd goed de handleiding en volg de instructies op.
 • Leg de kruik nooit direct tegen je kind aan. Leg hem het liefst aan het voeteneind of haal hem weg zodra je je kindje in bed legt. Wil je je kind verwarmen, leg de kruik dan aan de zijkant van je baby op de deken op een handbreedte afstand.
 • Gebruik altijd een kruikenzak. Dit is een zachte hoes die je over de kruik schuift.
 • Controleer de temperatuur van de kruik door hem tegen je pols te houden. Voelt het prettig aan voor jou, dan is het ook goed voor je baby.
 • Controleer goed of de kruik niet lekt, door hem heen en weer te schudden.
 • Leg de kruik altijd met de opening van je kindje af, richting het voeteneind.
 • Leg een kruik om het bedje of de kinderwagen voor te verwarmen, altijd onder het dekentje en haal hem weg als je je baby erin legt.
 • Gebruik je een gelkruik of kersenpittenzak om het bedje te verwarmen? Schud de kruik dan na het opwarmen even heen en weer. Een magnetron verwarmt namelijk niet gelijkmatig.
 • Houd de temperatuur van je kind in de gaten. Is het nekje van je kind klam en warm, dan heeft hij het te heet. Twijfel je, meet dan de temperatuur van je baby met een thermometer.

Heetwaterkruik vullen

Nu je weet hoe en wanneer je een kruik moet gebruiken, is wel zo handig als je weet hoe je een kruik op de juiste manier vult. Zo pak je het vullen van een heetwaterkruik aan:

 1. Kook water en zet de kruik zonder dop in de gootsteen
 2. Vul de kruik met het gekookte water tot hij helemaal vol is, en het water bovenop ‘bol’ staat
 3. Draai de dop voorzichtig op de kruik
 4. Pak de hete kruik op met een thee- of handdoek en zet hem op het aanrecht
 5. Pak de kruik vast met de thee- of handdoek en draai de dop met een andere thee- of handdoek door middel van de ring stevig aan
 6. Controleer goed of de kruik niet lekt door hem langzaam over het aanrecht te rollen, ondersteboven te houden en heen en weer te schudden
 7. Doe de kruik met de dop naar beneden in de kruikenzak en knoop hem goed dicht