Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kruik baby

Een kruik voor je baby, zo gebruik je die veilig

Een kruik staat steevast op de klassieke baby uitzetlijst. Maar waar gebruik je een kruik eigenlijk voor? En waar moet je op letten om een kruik zo veilig mogelijk te gebruiken?

Advertentie

Waarom een kruik?

Een pasgeboren baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Je kunt je baby warm houden door hem goed aan te kleden, een mutsje op te zetten en door hem goed toe te dekken in zijn bed. Daarnaast kan een kruik een handig hulpmiddel zijn om je baby goed op temperatuur te houden.

Een kruik is ook handig om het bedje van je baby, de kinderwagen of zijn kleertjes voor te verwarmen. Dit hoef je natuurlijk niet te doen als het hoogzomer is of als het in huis al warm genoeg is. Als je hierover twijfelt, kun je je kraamverzorgster of verloskundige om advies vragen.

Tip! Kruiken en kruikzakken met leuke prints shop je via deze link. 

Temperatuur van je baby

Bij een jong kind kun je aan zijn voorhoofd voelen of hij het te warm heeft. Ook zijn nek of zijn voeten kunnen aangeven of je baby de juiste temperatuur heeft: voelen die lauw aan, dan heeft je baby het goed. Een zwetende baby heeft het zeker te warm. Als je twijfelt, kun je de temperatuur opmeten met een thermometer. Dit kun je het beste rectaal (dus in de anus van je baby) meten, want zo kun je de temperatuur het nauwkeurigst meten.

Advertentie

Let op: zorg dat je je baby het nooit te warm heeft. Wiegendood wordt onder andere in verband gebracht met warmtestuwing.

 • Lager dan 36,0°C: Weet je zeker dat je goed hebt gemeten? Zat de thermometer diep genoeg? Meet voor de zekerheid nog een keer. Als de thermometer nog steeds aangeeft dat de temperatuur lager dan 36 graden is, bel je meteen de verloskundige of huisarts. Houd in de tussentijd je baby goed warm.
 • Tussen 36,0°C en 36,5°C: Het is belangrijk dat je je baby goed warm aankleedt en hem in een voorverwarmd bedje legt, of op jouw (blote) buik. Meet na een half uur weer de temperatuur bij je baby. Is die nog steeds hetzelfde gebleven? Bel dan je huisarts.
 • Tussen 36,5°C en 37,5°C: Je baby heeft een goede temperatuur. Je hoeft niets te doen.
 • Tussen 37,5°C en 38,0°C: Je baby heeft verhoging. Trek bij je baby wat kleding uit en controleer nog een keer zijn temperatuur. Blijft die zo? Dan kan je baby koorts krijgen.
 • Hoger dan 38,0°C: Je baby heeft koorts. Als je baby jonger is dan acht weken, bel dan meteen de huisarts. Voor pasgeboren baby’s kan koorts gevaarlijk zijn. Is je baby ouder dan acht weken? Dan hoef je je niet meteen ongerust te maken, maar je moet het wel in de gaten houden. Geef je baby extra te drinken en kleed hem niet warm aan. Kijk hier voor meer tips bij koorts.

Lees meer: In 6 stappen de temperatuur van je baby opnemen

Verschillende soorten kruiken

Er zijn allerlei soorten kruiken te koop. Hier lees je uit welke varianten je kunt kiezen. Let op: gebruik om elke kruik een kruikenzak. Gebruik de kruik om de wieg of het ledikant van je baby voor te verwarmen en haal die weer weg als je je baby in bed legt.

1. Heetwaterkruik

Kruik

Advertentie

Heetwaterkruiken zijn er van kunststof en metaal. Deze kruik wordt warm door er warm water in te gieten. Als je een heetwaterkruik koopt, is het belangrijk dat de kruik meerdere windingen in de schroefdop heeft en deze naadloos is. In de dop moet bovendien een rubber afsluitplaatje zitten.

Voordat je de heetwaterkruik gebruikt, zijn er nog een paar belangrijke punten waarop je moet letten:

 • Controleer elke keer voordat je de kruik in het bedje van je baby legt of de kruik nog goed is en het rubberplaatje goed zit. Het plaatje mag niet hard zijn en er morgen geen scheurtjes in zitten. Is het plaatje kapot of versleten? Vervang die dan door een nieuwe. Op de gebruiksaanwijzing van de kruik staat waar je een nieuw rubberplaatje kunt kopen.
 • Wil je de heetwaterkruik vullen? Dat doe je zo: zet de kruik in de gootsteen en vul hem helemaal met heet kraanwater. Je gebruikt alleen kokend water als een arts, verloskundige of kraamverzorgende dit van je vraagt. Vul de kruik tot deze vol is, pak de kruik vast met een doek en draai de dop er goed op. Tenslotte controleer je de kruik op lekkage. Dit doe je door de kruik over het aanrecht te rollen en heen en weer te schudden met de sluiting naar beneden.
 • Een lege of gevulde heetwaterkruik mag je nooit opwarmen. Doe je dat wel dan kunnen er spanningen ontstaan en kan de kruik kapot gaan.

Een heetwaterkruik vind je bij Prénatal.

Tip: Zo kies je de juiste slaapzak voor je baby

2. Gelkruik of kruik gevuld met een warmtegevoelige substantie

Gelkruik

Deze kruik verwarm je in de magnetron. De inhoud van de kruik verandert tijdens het verwarmen van een vaste naar een vloeibare substantie. Als de kruik is opgewarmd, voelt die warm en soepel aan. Als de kruik weer is afgekoeld, neemt die weer een vaste, harde vorm aan. Voordat je een gelkruik aanschaft, is het belangrijk dat je:

 • Altijd een kruik koopt met een goede (Nederlandse) gebruiksaanwijzing.
 • De gelkruik elke keer voordat je hem gebruikt even controleert. Zijn er geen scheuren ontstaan waardoor de inhoud eruit kan komen?
 • De kruik (zonder hoes) volgens de gebruiksaanwijzing opwarmt. Let er goed op dat je de kruik niet langer en/of met een hoger vermogen opwarmt dan nodig is.
 • De inhoud van de kruik heen en weer kan bewegen. De magnetron verwarmt de inhoud niet gelijkmatig. Dit betekent dat de ene plek in de kruik warmer kan zijn dan de andere.

Via deze link shop je een gelkruik.

3. Pittenkruik

Pitten

Een pittenkruik is een soort zak gevuld met kersenpitten of lijnzaad. Je kunt de kruik in de magnetron opwarmen, maar je kunt hem beter in de oven leggen of neerleggen op de verwarming, dan houden de pitten de warmte langer vast. Het is belangrijk dat een pittenkruik altijd onder toezicht wordt gebruikt. Laat je kind nooit slapen met een pittenkruik, ook vanwege het risico op wiegendood. Let bij een pittenkruik altijd op de volgende zaken:

 • Koop altijd een pittenkruik met een duidelijke (Nederlandse) gebruiksaanwijzing.
 • Controleer de pittenkruik elke keer voor gebruik goed op losse naden of gaten. Daar kunnen pitten doorheen komen en kleine kinderen kunnen daar gemakkelijk in stikken.
 • Maak de pittenkruik regelmatig vochtig. Dit kun je doen door de kruik te besproeien met een plantenspuit of door hem kort onder de kraan te houden. Op die manier drogen de pitten niet uit.
 • Warm de pittenkruik bij voorkeur op in de oven en liever niet in de magnetron. Door de magnetron kunnen sommige kersenpitten warmer worden dan andere. Daardoor kunnen er verbrandingen ontstaan. Wil je de zak toch in de magnetron verwarmen? Lees dan goed de gebruiksaanwijzing en gebruik het juiste vermogen van je magnetron.
 • Controleer de temperatuur van de kruik voor gebruik aan de binnenkant van je pols.
 • Schud de kruik goed door elkaar, zodat de warmte goed wordt verdeeld.
 • Gebruik de kruik niet meer, zodra je na het opwarmen een baklucht ruikt. De pitten zijn dan verkoold en kunnen niet meer worden opgewarmd.

Een pittenkruik bestel je via deze link.

Meer weten? Deze 7 voorzorgsmaatregelen verkleinen het risico op wiegendood

4. Elektrisch oplaadbare kruik

Kruik

Deze kruik kun je opwarmen door de stekker in het stopcontact te steken. Hij wordt minder heet dan een warmwaterkruik en koelt sneller af. Een veilige kruik met weinig kans op ongelukken. Wil je een elektrische kruik kopen? Let dan op de volgende dingen:

 • Slaat de kruik automatisch af als de gewenste temperatuur is bereikt?
 • Zit de kruik in een kruikenzak?
 • Is de kruik goed afgesloten, zodat het niet mogelijk is bij de elektrische elementen te komen?
 • Heeft de kruik scherpe randen of onderdelen?

Ook dit is belangrijk:

 • Lees eerst goed de gebruiksaanwijzing, voordat je aan de slag gaat om de kruik op te warmen.
 • Sluit de kruikenzak goed af nadat de kruik is opgewarmd.
 • Leg de kruik op een vuurvaste ondergrond als je hem oplaadt.
 • Leg de kruik nooit in je baby’s bed als de stekker nog in het stopcontact zit.

Een elektrische kruik bestel je via deze link. 

5. Rubberen kruik

Een rubberen kruik mag je nooit gebruiken voor je baby, omdat de kans groot is dat deze kruik lekt.

Bron: veiligheid.nl

Zo gebruik je een kruik veilig

Het beste is om een kruik alleen te gebruiken als je baby moeite heeft om op temperatuur te blijven. Overleg met de kraamzorg of het consultatiebureau of en hoelang dat nodig is.

Een kruik kan erg warm zijn. Dit betekent dus dat je er voorzichtig mee om moet gaan om ongelukken te voorkomen. Zo gebruik je een kruik op veilige manier bij het warm houden van je baby:

 1. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing en volg de instructies op.
 2. Doe altijd een kruikenzak om een kruik.
 3. Controleer de temperatuur van de kruik door hem tegen je pols aan te houden. Voelt dit prettig voor jou? Dan is het ook goed voor je baby.
 4. Check en dubbelcheck of de kruik niet lekt. Dit doe je door de kruik heen en weer te schudden.
 5. Leg de kruik nooit direct tegen je kind aan. Het liefst leg je de kruik aan het voeteneind onder het deken en haal je de kruik weg zodra je je baby in bed of de kinderwagen legt. Wil je je baby toch blijven verwarmen? Overleg dit dan met de kraamverzorgende, verloskundige of het consultatiebureau. Als zij aangeven dat dit kan, leg je de kruik altijd óp het deken op een handbreedte afstand van je baby. De opening van de kruik moet naar beneden liggen, dus in de richting van het uiteinde van zijn wiegje of ledikant. Op deze manier voorkom je brandwonden als de kruik toch gaat lekken.
 6. Gebruik je een gelkruik of een pittenzak om het bedje van je baby te verwarmen? Schud de kruik dan na het opwarmen even heen en weer. Een magnetron verwarmt namelijk niet gelijkmatig waardoor de ene kant veel warmer kan zijn dan de ander.
 7. Houd de temperatuur van je baby goed in de gaten. In zijn nek klam en warm? Dan heeft hij het te heet en haal je de kruik direct weg. Twijfel je? Meet dan de temperatuur van je baby met een thermometer.

Extra tip: wikkel een hydrofiele luier of molton om de kruik met kruikenzak en maak deze aan de zijkant vast met een dubbele knoop. Leg de kruik met knoop (en de opening van de kruik naar de onderkant van de wieg) naar je baby toe. Door de knoop kan de kruik niet naar je baby toerollen.

Bronnen: Opvoedinformatie, Kraamzorg de Waarden

Lees meer: Brandwonden behandelen, dit moet je vooral niet doen

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting