
Baby 13 weken oud | Groeikalender
Je baby is nu 13 weken en wat wordt hij al groot. Hij kan zijn hoofdje (bijna) optillen en misschien rolt hij zelfs al om. Betrap je jezelf erop dat je de hele dag met een hoog stemmetje tegen je baby praat? Lekker blijven doen! Dit is namelijk goed voor zijn taalontwikkeling.
Ontwikkeling baby 13 weken
Vanaf vier maanden lukt het de meeste baby’s om zelf hun hoofd op te tillen. Zijn de spieren in de rest van zijn lijf ook sterk genoeg? Dan kan hij op een dag plotseling omrollen. Meestal eerst van buik naar rug en na veel oefenen uiteindelijk ook van rug naar buik. Het omrollen kost je baby veel kracht, maar oefening baart kunst. De eerste weken zie je hem waarschijnlijk regelmatig driftig op zijn rug liggen en moet je hem helpen terug te draaien. Doet je kind geen poging tot omrollen? Of rolt hij in een andere volgorde? Maak je geen zorgen. Iedere baby heeft zijn eigen tempo.
Het haar van je baby
Of je baby nou met een laagje dons of een volle haarbos werd geboren: al deze haren kunnen nu gaan uitvallen. Dit is volkomen normaal. Het haar dat je baby verliest is nesthaar, ook wel vellushaar genoemd. Dit haar is dunner en zachter dan ‘gewoon’ haar. Het kan zijn dat je baby door de haaruitval kaal wordt, maar dat hoeft niet: het nesthaar kan ook overgaan in nieuw babyhaar. De kleur en textuur veranderen dan langzaam. Lees hier meer over de haargroei van je baby.
Babykwaaltje: berg
Het is één van de meest voorkomende babykwaaltjes: berg. Je herkent deze huidaandoening aan geelwitte schilfers en korstjes op het hoofd van je baby. Vaak heeft berg ook een sterke, typische geur. Het kan zijn dat je baby er geen last van heeft, of alleen de eerste weken, maar het kan ook maanden duren. Soms zelfs jaren.
Berg is gelukkig een onschuldige, niet-besmettelijke huidaandoening. Je hoeft berg dan ook niet te behandelen, al is het misschien niet zo’n fraai gezicht. Wil je toch iets doen? Smeer dan wat olie op het hoofd van je baby en laat het even intrekken. Wrijf daarna de berg zachtjes weg met een washandje. Bij de drogist kun je ook speciale bergzalf kopen. Lijkt de huid ontstoken of heb je het idee dat je baby last heeft van jeuk? Raadpleeg dan een huisarts.
Lees ook: Dit zijn de 13 andere meest voorkomende babykwaaltjes
Verzorgingsproducten voor je baby
Over babyverzorgingsproducten gesproken: de keuze is reuze. Bij de drogist of babyspullenwinkel zijn tientallen soorten producten voor je baby te koop: billencrème, billendoekjes, bodylotion, haarolie, badschuim en shampoo. En dan zijn er ook nog allerlei middeltjes tegen speciale babyhuidkwaaltjes verkrijgbaar, zoals bergzalf en zinkzalf. Maar welke babyverzorgingsproducten heb je precies nodig voor je baby? En welke producten zijn veilig? Onze kinderdermatoloog legt het uit.
Jouw leven met je baby: week 13
Haaruitval
Had je tijdens de zwangerschap nooit last van een bad hair day? Dit is te danken aan het hormoon oestrogeen, dat ervoor zorgt dat de meeste zwangere vrouwen een dikkere, vollere haarbos hebben dan normaal. Helaas is die volle bos niet blijvend. Grote kans dat je haarborstel nu elke dag vol zit met haren. Want net als je baby, krijg ook jij na de bevalling te maken met haaruitval. Door de daling van het oestrogeengehalte in je bloed komen je haren via de rustfase in de uitvalfase terecht. Goed nieuws: na zes tot acht maanden herstelt de normale haarcyclus zich weer. Nog even geduld hebben dus.
Tip: deze vitamines en mineralen kunnen helpen je haargroei te stimuleren
Sporten
Of je nou een keizersnede hebt gehad of ‘gewoon’ bent bevallen, het advies is om in ieder geval tot twaalf weken na de bevalling op lage intensiteit te trainen, ook als je geen klachten hebt. Die tijd is nodig voor het herstel van de bekkenbodem en voorkomt klachten (zoals urineverlies) op de lange termijn.
Ben je weer enigszins in vorm en voldoende hersteld, dan kun je nu je gebruikelijke sportactiviteiten dus weer oppakken. Het herstel na een keizersnede kan soms iets langer duren, doordat ook je buikwond en de diepe buikspieren moeten herstellen. Het kan zijn dat je daardoor iets langer op lage intensiteit (niet hardlopen of springen) moet trainen. Luister sowieso goed naar je lichaam en ga vooral niet te snel.
Meer weten? Bewegingsdeskundige Esther van Diepen geeft tips: zo train je je buikspieren op een verantwoorde manier
Extra tips rondom je baby van 13 weken oud
Taalontwikkeling
Je kind de eerste keer ‘mama’ of ‘papa’ horen zeggen is magisch. Het duurt nog wel even voordat het zover is, maar je kunt nu al wel verschillende dingen doen om de taalontwikkeling van je baby te stimuleren. Waarschijnlijk doe je het automatisch al de hele dag, maar veel tegen je baby praten helpt enorm. Ook al begrijpt hij nog niet wat je zegt. Vraag hem bijvoorbeeld of hij lekker heeft geslapen als hij wakker wordt. En ga met hem wandelen en benoem wat jullie onderweg allemaal tegenkomen. ‘Kijk, eendjes!’ Het is belangrijk dat je kind jouw gezichtsuitdrukking en mond ziet als je praat, want daar leert hij van. Geef je baby ook de tijd om terug te brabbelen en reageer hier enthousiast op.
Ook al begrijpt je baby nog niets van wat jij zegt, gebruik geen babytaal, maar gewone woorden en zinnen als je tegen hem praat. Dat je bijna automatisch met een hoge, overdreven piepstem gaat praten, is niet erg. Sterker nog: volgens wetenschappers hou je zo de aandacht van je baby langer vast. En omdat je woorden op deze manier langzaam, herhalend en sterker beklemtoond zegt, ontdekt je baby eerder structuur in de, nu nog, onbekende woordenbrij.
Bronnen: Opvoedinformatie, CJG
Leesvoer voor deze week
- Zo leert je baby praten
- 7x voordelen van voorlezen aan je baby
- Voor het eerst naar de kapper met je baby: handige tips
- Verzakking na de bevalling: zo herken je het
- Check zelf: heb jij een diastase?
Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.