babynamen eten

Hoe werkt het geheugen van je kind?

Een versierde stoel voor de jarige, met z’n allen in een camper naar Frankrijk: het liefst creëer je mooie herinneringen voor je kind. Weet hij er later nog iets van? Hoe werkt het geheugen van je kind? En vanaf welke leeftijd kan hij zich dingen herinneren?

Tijdelijk opslaan

Geen enkele baby komt helemaal blanco ter wereld. Al in de baarmoeder begint het geheugen van je kind te werken. Weliswaar in heel eenvoudige vorm, maar hij kán er tijdelijk iets in opslaan. Uit een studie blijkt dat baby’s ook al handelingen in hun geheugen kunnen opslaan. Ziet je dochter jou een schaaltje yoghurt eten, dan is de kans heel groot dat ze je later na-aapt. Baby’s van zes maanden kunnen zich zo’n handeling als ‘eten met een lepel’ een dag later nog herinneren, negen maanden oude baby’s een maand later en baby’s van een jaar oud weten dit zelfs drie maanden later nog. Daar komt bij dat herinneringen nog beter worden opgeslagen als kinderen dingen zelf doen. Goed nieuws voor ouders die de hele dag horen: ‘Nééhee, wil ik zelf doen!’ Alles wat je kind zelf doet, beklijft beter.

Advertentie

De eerste echte herinneringen van je kind

Toch gaan praktisch alle herinneringen van baby’s en dreumesen verloren, zegt geheugendeskundige Henry Otgaar van de Universiteit van Maastricht. ‘Jij zult vast niet vergeten hoe die witte muur bekliederd werd met chocopasta. Maar je dreumes weet het straks op zijn achttiende niet meer.’ Het geheugen voor mooie en minder mooie gebeurtenissen ontwikkelt zich volgens Otgaar pas vanaf tweeënhalf à drie jaar. Dit gaat hand in hand met de taalontwikkeling. Zodra kinderen kleine zinnetjes gaan produceren, ontstaan ook de eerste bewuste herinneringen. Een kind dat kan benoemen dat hij met opa in de draaimolen zat, zal zich dit beter kunnen herinneren. Ook bevorderen de rijping van de hersenen en de ontwikkeling van een eigen ik het geheugen van je kind.

Geheugen van je kind sterker maken

Hoe maak je het geheugen van je kind sterker? Deskundigen zijn het erover eens: het allerbelangrijkste is dingen herhalen. Van Elk: ‘Een baby van zes maanden die heeft geleerd hoe hij een speelgoedtrein met een knop kan besturen, houdt deze herinnering slechts twee weken vast. Maar een enkele oefening met de trein verdubbelt deze tijd. Na vier herhalingen verspreid over zes maanden, kunnen baby’s zich de taak een vol jaar herinneren.’ Het is alsof de inkt van een gedrukte pagina steeds donkerder wordt als de pagina nog een keer wordt gelezen. Hetzelfde geldt voor bewuste ervaringen. Als je regelmatig met je peuter praat over wat hij heeft meegemaakt en hem ook het woord laat doen, slaat hij autobiografische gebeurtenissen beter op. Dit werkt vooral goed bij gebeurtenissen die ook nog veel indruk hebben gemaakt, zoals een verjaardagsfeest of een vakantie.