BabyOpvoeden & ontwikkeling

Groeicurve meisjes: lengte en gewicht per leeftijd

Getty Images
Getty Images
Leestijd 6 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
Lees verder onder de advertentie

Groeicurve meisjes

Meisjes zijn over het algemeen wat kleiner en lichter dan jongens bij de geboorte. Daarom worden er aparte groeidiagrammen voor jongens en meisjes gebruikt.

Op het consultatiebureau wordt je dochter tijdens elk bezoek gewogen en gemeten. De resultaten worden ingevoerd in de computer en tegen de gemiddelde groeicurve van meisjes in dezelfde leeftijd afgezet.

Het is heel normaal als de groeilijn van jouw dochter boven of onder de 0-lijn ligt. De meeste kinderen zijn immers iets langer of kleiner, lichter of zwaarder dan gemiddeld. Elk kind volgt zijn eigen groeilijn, in de vorm van een glooiende curve die gelijkmatig toeneemt.

groeicurve meisjes TNO
TNO

Fasen van groei bij meisjes

De groei van meisjes verloopt in verschillende fasen, elk met een eigen tempo en kenmerken. Hieronder zie je hoe die ontwikkeling gemiddeld verloopt:

Lees verder onder de advertentie
  • Baby- en peutertijd
    In de eerste levensjaren groeien meisjes opvallend snel. Lengte en gewicht nemen in korte tijd flink toe.

  • Kleutertijd
    Rond de leeftijd van 3 tot 6 jaar vertraagt het groeitempo. De groei verloopt geleidelijker, maar blijft gestaag doorgaan.

  • Schoolleeftijd
    Tijdens de basisschooljaren groeit een meisje in een vrij stabiel tempo. Er zijn zelden grote sprongen, maar wel een consistente ontwikkeling.

  • Puberteit
    De puberteit brengt een duidelijke groeispurt met zich mee. Meisjes schieten in de lengte, vaak sneller dan jongens in dezelfde fase. Jongens halen dit later weer in doordat zij gemiddeld langer doorgroeien.

  • Volwassen
    Na de groeispurt neemt het tempo van groeien weer af. Rond een jaar na de eerste menstruatie sluiten de groeischijven, en komt de lengtegroei tot stilstand.

Lees ook: Dit is de groeicurve voor jongens

Factoren die de groei beïnvloeden

Verschillende factoren bepalen hoe een kind groeit. Niet elk kind groeit in hetzelfde tempo, en dat heeft vaak meerdere oorzaken:

Lees verder onder de advertentie
  • Erfelijkheid
    De lengte van een kind wordt voor een groot deel bepaald door de genetische aanleg van de ouders.

  • Voeding
    Een gevarieerd en voedzaam dieet levert de bouwstoffen die nodig zijn voor een gezonde groei.

  • Gezondheid
    Langdurige ziekten of bepaalde aandoeningen kunnen de groei tijdelijk of blijvend remmen.

  • Hormonen
    Hormonen zoals het groeihormoon en schildklierhormoon zijn essentieel voor een normale groei en ontwikkeling.

  • Leeftijd
    Groei verloopt in fases. Sommige periodes, zoals de puberteit, gaan gepaard met een groeispurt, terwijl andere fases rustiger verlopen.

Gemiddelde lengte van baby bij geboorte

Bij de geboorte zijn meisjes gemiddeld tussen de 46 en 54 centimeter lang, met een gemiddelde lengte van 49,4 centimeter. Na een jaar zijn meisjes gemiddeld 74 centimeter. Als jij en je partner allebei langer zijn dan gemiddeld, is je dochter dat waarschijnlijk ook.

Gemiddelde lengte en gewicht meisjes in Nederland

De onderstaande tabel geeft de gemiddelde lengte en het gemiddelde gewicht aan van meisjes (baby's) in het eerste levensjaar.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Alles over de ontwikkeling van baby naar dreumes

Groeicurve meisjes bij borstvoeding of kunstvoeding

De groeidiagrammen die worden gebruikt op het consultatiebureau gaan uit van de gemiddelden van Nederlandse kinderen, of ze nu borstvoeding of kunstvoeding krijgen.

Lees verder onder de advertentie

Er is wel een verschil in de groeilijnen van baby's die borstvoeding krijgen en van baby's die kunstvoeding krijgen. Baby's die borstvoeding krijgen, groeien (gemiddeld) in hun eerste maand iets harder dan baby's die kunstvoeding krijgen.

Vanaf drie maanden draait dat juist om: dan groeien baby's die kunstvoeding krijgen juist harder. Baby's die vooral kunstvoeding hebben gekregen zijn daardoor op hun eerste verjaardag (gemiddeld) ongeveer een kilo zwaarder dan baby's die vooral borstvoeding hebben gekregen.

Lees ook: Baby slaapt niet overdag, wat kun je doen?

Lees verder onder de advertentie

Afwijkende groeicurve

Wijkt de groei van je dochter erg af van het gemiddelde? Of wijkt ze plotseling af van haar eigen groeilijn?  Dan bespreekt de consultatiebureauarts met jullie wat de oorzaak zou kunnen zijn. Het kan een teken zijn dat er iets aan de hand is. Eventueel worden jullie doorverwezen naar de huisarts of een kinderarts.

Je dochter weegt minder dan gemiddeld

Als uit de groeicurve blijkt dat je dochter niet genoeg aankomt of zelfs afvalt, vraagt de arts of de verpleegkundige je naar de voedingen, de eetlust van je baby en of ze bijvoorbeeld last heeft (gehad) van overgeven en diarree. Weegt je kind minder dan een gemiddelde baby van deze leeftijd, dan kan dit een teken zijn dat ze te weinig melk drinkt of te weinig voeding binnenkrijgt.

Misschien is er een duidelijke oorzaak te vinden, maar misschien ook niet. Het hoeft niet direct te betekenen dat er iets aan de hand is, maar het is wel belangrijk om het te onderzoeken en in de gaten te houden. Er kan ook een lichamelijke oorzaak spelen, zoals (onzichtbare) reflux, een hartafwijking of problemen met een ander orgaansysteem. Als een bepaalde lichamelijke oorzaak wordt gevonden, is behandeling hiervan meestal genoeg om de groei weer op gang te laten komen.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Te weinig borstvoeding? Alles om je borstvoeding te stimuleren

Je dochter weegt meer dan gemiddeld

Als uit de groeicurve blijkt dat je dochter te veel weegt, kun je met het consultatiebureau of je huisarts overleggen wat je hieraan kunt doen. Het betekent overigens niet direct dat er iets aan de hand is. Misschien heeft je kind net een groeispurtje gehad.

Maar als de lengte en het gewicht niet goed in verhouding zijn en je baby echt te zwaar is, is het belangrijk hier iets aan te doen. Kinderen met overgewicht hebben tot tachtig procent meer kans dat ze op volwassen leeftijd ook te zwaar worden. Daarnaast geeft het een verhoogd risico op artrose, diabetes, hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen. Maar ook op psychosociale problemen, zoals pesten of een laag zelfbeeld.

Lees verder onder de advertentie

De kans op overgewicht is groter in de volgende gevallen:

  • beide ouders kampen met overgewicht

  • verkeerd eet- en beweegpatroon

  • erfelijke aanleg

Hoe lang wordt je dochter?

Ben je benieuwd hoe lang je dochter uiteindelijk zal worden? Dat kun je berekenen met de groeicalculator op de website van TNO. Op basis van geslacht, geboortedatum, de huidige lengte en de lengte van beide ouders wordt een schatting gemaakt van de uiteindelijke lengte van je kind.

Lees ook:
Reken zelf de lengte van je kind uit met deze 3 methodes

Lees verder onder de advertentie

Wanneer ga je naar de huisarts?

Iedere baby is anders en groeit anders. Als jij je zorgen maakt over de groeicurve van jouw baby, of als je tussen de reguliere bezoeken aan het consultatiebureau door wilt weten hoe je baby groeit, kun je altijd terecht bij het consultatiebureau. Vaak is er een speciaal weegspreekuur of inloopspreekuur. Bij twijfel kun je ook altijd terecht bij je huisarts.

Lees ook:
Wanneer spreek je officieel van een ontwikkelingsachterstand?

Bron:
TNO , La Leche League