groeicurve meisjes baby

Groeicurve meisjes (baby)

Geen kind is hetzelfde, en meisjes groeien meestal op een ander tempo dan jongens. Wat weegt een meisje gemiddeld bij de geboorte, wat is een ‘normale’ lengte en hoe ontwikkelt ze zich het eerste jaar? In een groeicurve kun je zien of je baby goed groeit.

Groeicurve meisjes

Al groeit elk kind in zijn eigen tempo, de meeste baby’s groeien volgens een zelfde patroon. In een groeicurve worden de lengte en het gewicht tegen de leeftijd van je baby afgezet en kun je zien of je baby goed groeit.

Advertentie

Bij elk bezoek aan het consultatiebureau wordt je dochter gewogen en gemeten, en tegen de gemiddelde groeicurve van meisjes in dezelfde leeftijd gezet. Wijkt je kind erg af van het gemiddelde, wordt er samen met jullie als ouders gekeken naar wat de oorzaak zou kunnen zijn. Eventueel wordt je doorverwezen naar de huisarts of kinderarts.

Bij de geboorte

In Nederland weegt baby bij de geboorte gemiddeld 3500 gram. Het gemiddelde geboortegewicht van meisjes ligt dar iets onder, dat is 3290 gram.

Bij de geboorte zijn meisjes gemiddeld tussen de 46 en 54 centimeter lang, met een gemiddelde lengte van 49,4 centimeter. Na een jaar zijn meisje gemiddeld 74 centimeter. Als jij en je partner allebei langer zijn dan gemiddeld, dan is je dochter dat waarschijnlijk ook.

In de eerste week na de geboorte verliezen baby’s meestal wat van hun geboortegewicht. Dat is normaal, al mag het niet meer dan 10% van het totale gewicht zijn.

Gemiddelde lengte en gewicht

Onderstaande tabel geeft de gemiddelde lengte en het gemiddelde gewicht aan van meisjes in het eerste levensjaar.

Maanden Lengte meisje Gewicht meisje
0 49,4 3,2
1 53,8 4,2
2 56,7 5,1
3 59,5 5,8
4 62,1 6,4
5 64,4 6,9
6 66,4 7,3
7 68,1 7,6
8 69,7 7,9
9 71,1 8,2
10 72,5 8,5
11 73,8 8,7
12 75,1 8,9

Groeicalculator

Wil je weten hoe lang je dochter uiteindelijk wordt? Op de website van TNO kun je dit berekenen. Deze groeicalculator berekent de uiteindelijke lengte van je kind op basis van geslacht, geboortedatum, de huidige lengte en de lengte van beide ouders. Let op: de uitkomst is een schatting!

Mijn dochter weegt minder dan gemiddeld

Het eerste jaar ben je veel op het consultatiebureau te vinden. Bij elke afspraak wordt je dochter gemeten, gewogen en wordt haar hoofdomtrek opgenomen. Deze metingen worden uitgezet in de groeicurve. Als blijkt dat ze niet voldoende aankomt of zelfs afvalt, zal de arts of de verpleegkundige je vragen naar de voedingen, de eetlust van je baby en of ze bijvoorbeeld last heeft (gehad) van overgeven en diarree.

Weegt je kindje minder dan een gemiddelde baby van deze leeftijd dan kan dit een teken zijn dat ze te weinig melk drinkt of te weinig voeding binnenkrijgt. Maar er kan ook een lichamelijk oorzaak spelen. Hierbij kun je denken aan een hartafwijking of problemen met een ander orgaansysteem. Als een bepaalde lichamelijke oorzaak wordt gevonden, is behandeling van deze afwijking in het algemeen genoeg om ook het goede groeien weer op gang te laten komen.

Mijn dochter weegt meer dan gemiddeld

Kinderen met overgewicht hebben tot tachtig procent meer kans dat ze op volwassen leeftijd ook te zwaar worden. Ook is er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, gewrichtsproblemen, artrose, diabetes en psychosociale problemen zoals pesten of een laag zelfbeeld. De kans op overgewicht is groter in de volgende gevallen:

  • beide ouders kampen met overgewicht
  • verkeerd eet- en beweegpatroon
  • erfelijke aanleg

Blijkt uit de groeicurve dat je dochter te veel weegt dan kun je met het consultatiebureau of je huisarts overleggen wat je hieraan kunt doen. Vaak kan meer beweging of meer water drinken al helpen.

Wanneer ga je naar de huisarts

Ieder kind groeit anders. Maak je je zorgen of wil je tussendoor weten of je kindje een normale groeicurve doormaakt, kun je altijd terecht bij het consultatiebureau, zij hebben vaak een weeg-spreekuur. Uiteraard kun je bij twijfel ook altijd terecht bij je huisarts.

Nelleke de Kom

Jeugdarts

Nelleke de Kom is jeugdarts bij de GGD Hollands Noorden in Alkmaar. Ze beantwoordt bijna dagelijks vragen over baby's, peuters en schoolkinderen. Nelleke heeft zelf twee kinderen; een jongen van vier jaar oud en een meisje van twee.