Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Groeicurve meisjes (baby)

Geen kind is hetzelfde, en meisjes groeien meestal op een ander tempo dan jongens. In een groeicurve kun je zien of je baby goed groeit. Hoe werkt zo’n groeicurve precies? En wat betekent het als jouw dochter afwijkt van haar groeilijn?

In samenwerking met expert

Nelleke de Kom

Jeugdarts

Wat is een groeicurve?

Al groeit elk kind in zijn eigen tempo, de meeste baby’s groeien volgens een zelfde patroon. De groei van je baby wordt op het consultatiebureau bijgehouden in een grafiek; groeicurve genoemd. In die groeicurve worden de lengte en het gewicht afgezet tegen de leeftijd van je baby en daaraan kun je zien of je baby goed groeit.

Advertentie

Bij elk bezoek aan het consultatiebureau wordt je dochter gewogen en gemeten en wordt haar hoofdomtrek opgenomen. Deze gegevens worden tegen de gemiddelde groeicurve van meisjes in dezelfde leeftijd afgezet. De jeugdgezondheidszorg (JGZ) gebruikt hiervoor groeidiagrammen van onderzoeksbureau TNO, die zijn samengesteld op basis van gegevens van de groei van Nederlandse kinderen. Zowel kinderen die borstvoeding kregen als kinderen die kunstvoeding kregen, of een combinatie. De groeicurven laten dus de gemiddelde groei van alle kinderen in Nederland zien.

In de groeicurve staan meerdere lijntjes: de middelste lijn (de 0-lijn) toont het gemiddelde gewicht of de gemiddelde lengte van Nederlandse kinderen. Boven den 0-lijn staan de +1, de +2, en de +2,5 lijnen: die tonen de groei van kinderen die iets groter of zwaarder zijn dan gemiddeld. Eronder staan de -1, -2 en -2,5 lijnen: die laten de groeilijn zien van kinderen die wat kleiner of lichter zijn.

Groeicurve meisjes

Meisjes zijn over het algemeen wat kleiner en lichter dan jongens bij de geboorte. Daarom worden er aparte groeidiagrammen voor jongens en meisjes gebruikt.

Op het consultatiebureau wordt je dochter tijdens elk bezoek gewogen en gemeten. De resultaten worden ingevoerd in de computer en tegen de gemiddelde groeicurve van meisjes in dezelfde leeftijd afgezet.

Advertentie

Het is heel normaal als de groeilijn van jouw dochter boven of onder de 0-lijn ligt. De meeste kinderen zijn immers iets langer of kleiner, lichter of zwaarder dan gemiddeld. Elk kind volgt zijn eigen groeilijn, in de vorm van een glooiende curve die gelijkmatig toeneemt.

Wijkt de groei van je dochter erg af van het gemiddelde, of wijkt ze plotseling af van haar eigen groeilijn, dan bespreekt de consultatiebureauarts met jullie wat de oorzaak zou kunnen zijn. Het kan namelijk een teken zijn dat er iets aan de hand is. Eventueel worden jullie doorverwezen naar de huisarts of een kinderarts.

Lees ook: Dit is de groeicurve voor jongens 

Hoe wordt er gewogen en gemeten?

Het wegen en meten van je dochter gebeurt tijdens de reguliere afspraken op het consultatiebureau. Je wordt gevraagd om je baby uit te kleden en daarna wordt ze gewogen op een babyweegschaal. De lengte wordt gemeten op een meetbak; je baby wordt dus liggend gemeten. Jij houdt het hoofdje van je dochter vast tegen het hoofdeinde van de meetbak, en de verpleegkundige of assistente schuift een beweegbare voetenplank tegen de voetzolen van je baby en leest de lengte af. De hoofdomtrek van je dochter wordt gemeten met een meetlint om het hoofdje, net boven de wenkbrauwen en oren.

Bij de geboorte

In Nederland weegt een baby bij de geboorte gemiddeld 3500 gram. Het gemiddelde geboortegewicht van meisjes ligt daar iets onder; 3290 gram.

Advertentie

Bij de geboorte zijn meisjes gemiddeld tussen de 46 en 54 centimeter lang, met een gemiddelde lengte van 49,4 centimeter. Na een jaar zijn meisjes gemiddeld 74 centimeter. Als jij en je partner allebei langer zijn dan gemiddeld, is je dochter dat waarschijnlijk ook.

In de eerste week na de geboorte verliezen baby’s meestal wat van hun geboortegewicht. Dat is normaal, al mag het niet meer dan tien procent van het totale gewicht zijn.

Gemiddelde lengte en gewicht

De onderstaande tabel geeft de gemiddelde lengte en het gemiddelde gewicht aan van meisjes in het eerste levensjaar.

Maanden Lengte meisje Gewicht meisje
0 49,4 3,2
1 53,8 4,2
2 56,7 5,1
3 59,5 5,8
4 62,1 6,4
5 64,4 6,9
6 66,4 7,3
7 68,1 7,6
8 69,7 7,9
9 71,1 8,2
10 72,5 8,5
11 73,8 8,7
12 75,1 8,9

Hoofdomtrek

Op het consultatiebureau wordt ook de hoofdomtrek van je baby gemeten. De groei daarvan wordt ook bijgehouden in een groeicurve en neemt gelijkmatig toe, net als het gewicht en de lengte. Het meten van de hoofdomtrek is belangrijk, omdat dit iets zegt over de groei en ontwikkeling van de hersenen. De hoofdomtrek moet in verhouding zijn met de rest van het lichaam.

Groeicurve bij borstvoeding of kunstvoeding

De groeidiagrammen die worden gebruikt op het consultatiebureau gaan uit van de gemiddelden van Nederlandse kinderen, of ze nu borstvoeding of kunstvoeding krijgen. Maar er is eigenlijk wel een verschil in de groeilijnen van baby’s die borstvoeding krijgen en van baby’s die kunstvoeding krijgen. Baby’s die borstvoeding krijgen, groeien namelijk (gemiddeld) in hun eerste maand iets harder dan baby’s die kunstvoeding krijgen. Maar vanaf drie maanden draait dat juist om: dan groeien baby’s die kunstvoeding krijgen juist harder. Baby’s die vooral kunstvoeding hebben gekregen zijn daardoor op hun eerste verjaardag (gemiddeld) ongeveer een kilo zwaarder dan baby’s die vooral borstvoeding hebben gekregen.

Mijn dochter weegt minder dan gemiddeld

Als uit de groeicurve blijkt dat je dochter niet genoeg aankomt of zelfs afvalt, vraagt de arts of de verpleegkundige je naar de voedingen, de eetlust van je baby en of ze bijvoorbeeld last heeft (gehad) van overgeven en diarree. Weegt je kind minder dan een gemiddelde baby van deze leeftijd, dan kan dit namelijk een teken zijn dat ze te weinig melk drinkt of te weinig voeding binnenkrijgt.

Misschien is er een duidelijke oorzaak te vinden, maar misschien ook niet. Het hoeft niet direct te betekenen dat er iets aan de hand is, maar het is wel belangrijk om het te onderzoeken en in de gaten te houden. Er kan namelijk ook een lichamelijke oorzaak spelen, zoals (onzichtbare) reflux, een hartafwijking of problemen met een ander orgaansysteem. Als een bepaalde lichamelijke oorzaak wordt gevonden, is behandeling hiervan meestal genoeg om de groei weer op gang te laten komen.

Mijn dochter weegt meer dan gemiddeld

Als uit de groeicurve blijkt dat je dochter te veel weegt, kun je met het consultatiebureau of je huisarts overleggen wat je hieraan kunt doen. Het betekent overigens niet direct dat er iets aan de hand is. Misschien heeft je kind net een groeispurtje gehad. Maar als de lengte en het gewicht niet goed in verhouding zijn en je baby echt te zwaar is, is het belangrijk hier iets aan te doen. Kinderen met overgewicht hebben namelijk tot tachtig procent meer kans dat ze op volwassen leeftijd ook te zwaar worden. Daarnaast geeft het een verhoogd risico op artrose, diabetes, hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen. Maar ook op psychosociale problemen zoals pesten of een laag zelfbeeld. De kans op overgewicht is groter in de volgende gevallen:

  • beide ouders kampen met overgewicht
  • verkeerd eet- en beweegpatroon
  • erfelijke aanleg

Groeicalculator

Ben je benieuwd hoe lang je dochter uiteindelijk zal worden? Dat kun je berekenen op de website van TNO, met de groeicalculator. Op basis van geslacht, geboortedatum, de huidige lengte en de lengte van beide ouders wordt een schatting gemaakt van de uiteindelijke lengte van je kind.

Check hier 3 andere methodes om de lengte van je kind zelf uit te rekenen.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Iedere baby is anders en groeit anders. Als jij je zorgen maakt, of als je tussen de reguliere bezoeken aan het consultatiebureau door wilt weten hoe je baby groeit, kun je altijd terecht bij het consultatiebureau. Vaak is er een speciaal weegspreekuur of inloopspreekuur. Bij twijfel kun je ook altijd terecht bij je huisarts.

Lees ook: Wanneer spreek je officieel van een ontwikkelingsachterstand?

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: TNOLa Leche League

Nelleke de Kom

Jeugdarts

Nelleke de Kom is jeugdarts bij de GGD Hollands Noorden in Alkmaar. Ze beantwoordt bijna dagelijks vragen over baby's, peuters en schoolkinderen. Nelleke heeft zelf twee kinderen; een jongen van vier jaar oud en een meisje van twee.

Redactioneel – offer – Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

HEMA

Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

Vanaf € 1
Shop nu