Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
tummy time

Tummy time: zo stimuleer je de buikligging bij je baby

Om de motorische ontwikkeling van je baby te stimuleren, kun je hem af en toe op zijn buik laten liggen. Dit wordt ook wel ‘tummy time’ genoemd. Wat leert je baby precies tijdens tummy time? En wat zijn de tips om je baby een handje te helpen?

Advertentie

Wat is tummy time?

Nee, tummy time heeft niets te maken met het badderen in een Tummy Tub. Tummy time betekent dat je je baby regelmatig op zijn buik legt. Het Engelse woord ‘tummy’ betekent namelijk buik. Tummy time wordt ook wel de buikligging genoemd en met deze ligging stimuleer je de motorische ontwikkeling en het evenwichtsgevoel van je baby. Door je baby op zijn buik te leggen, leert hij om zijn hoofd op te tillen. Hierdoor worden zijn nekspieren sterker. Stap voor stap leert hij steeds nieuwe mijlpalen: in deze houding gaat hij zich opdrukken, leert hij tijgeren, kruipen, zitten, staan en lopen. Tummy time is dus hartstikke belangrijk voor je baby.

Lees meer: Dit is hoe je baby leert rollen, kruipen, zitten en staan

Waarom is tummy time belangrijk?

Tummy time is dus belangrijk voor je baby, omdat je baby dit allemaal oefent:

  • Nekspieren: de nekspieren van je baby worden sterker, omdat je baby steeds zijn hoofdje optilt.
  • Sterke armen: je baby leert tijdens tummy time dat hij zich kan opdrukken. Hierdoor worden zijn armen ook sterker.
  • Sterke rug: doordat je baby zijn nek optilt en zichzelf steeds opdrukt, worden de spieren in zijn rug ook sterker.
  • Been- en heupspieren: de spieren in de benen van je baby ontwikkelen zich. Dat is belangrijk, want met die spieren gaat je baby op een gegeven moment kruipen, staan en lopen.
  • Fijne motoriek: bij de buikligging denk je misschien alleen aan de grove motoriek van je baby, maar deze houding is ook goed voor de fijne motoriek. Je baby gebruikt zijn handen om naar dingen te grijpen. Denk bijvoorbeeld aan een knuffel of speelgoed dat je voor hem hebt neergelegd.

Tip: vanaf deze leeftijd mag je je kind onder een babygym leggen

Advertentie

Tummy time voorkomt voorkeurshouding

Een ander voordeel van tummy time is dat het de voorkeurshouding voorkomt. Als je baby steeds met zijn hoofdje naar dezelfde kant gericht ligt, heeft hij een voorkeurshouding. Het is niet gevaarlijk, maar ook niet wenselijk. Het kan namelijk leiden tot afplatting van de schedel en als je er niet op tijd bij bent, kan het invloed hebben op de verdere motorische ontwikkeling. Het op de buik liggen zorgt voor afwisseling. Je baby ligt dan niet met zijn hoofd plat op de grond.

Meer lezen: Zo voorkom je een afgeplat hoofdje

Tummy time, stap voor stap

Als je baby één week oud is, kun je al beginnen met tummy time. Zorg dat je een stevige ondergrond hebt waar je je baby op zijn buik kunt leggen, bijvoorbeeld in de box of op een (speel)kleed op de vloer. Leg de armen van je baby gebogen voor hem en laat hem op zijn ellebogen steunen. Je kunt eventueel een opgerolde handdoek onder de borst van je baby leggen om je baby te ondersteunen. In het begin zal het je baby nog niet lukken, maar op een gegeven moment moet hij zich kunnen opdrukken. Dat gaat beter op een stevige ondergrond, dus in de box of op een speelkleed en niet op een matras.

Je kunt je baby een paar keer per dag – begin met één minuut – op zijn buik leggen. Dit kun je het beste doen als hij goed wakker is en doe dit alleen als jij erbij bent. Je baby zal dit misschien in het begin niet zo leuk vinden, het moet dan even wennen. Als je baby hard begint te huilen, kun je het beste stoppen en het later nog een keer proberen.

Advertentie

Let op: bouw de tummy time rustig op. Begin twee à drie keer per dag met één minuut en breid dit steeds verder uit. Het is niet handig om dit te doen als je baby moe is of honger heeft. Ga ook niet meteen na een voeding oefenen, want het is niet prettig voor je baby om op een volle buik te liggen. Wacht liever een uurtje en probeer het daarna.

Er zijn ook andere manieren om de motoriek van je baby te stimuleren. Probeer deze oefeningen en spelletjes eens uit.

Tips om je baby te helpen met tummy time

Misschien vindt jouw baby tummy time meteen al hartstikke leuk, maar er zijn ook baby’s die het niet zo fijn vinden om op hun buik te liggen. Dat is ook niet zo gek, want het kost je baby veel kracht en moeite. Bovendien ziet hij minder dan wanneer hij op zijn rug ligt of jij hem lekker vast hebt. Als je baby de buikligging het echt zat is, begint hij te huilen. Je kunt je baby natuurlijk een handje helpen tijdens tummy time:

  1. Ga tegenover je baby liggen en praat met hem. Dat kan hem geruststellen.
  2. Leg het favoriete knuffeltje of ander speelgoed vlak bij je baby, zodat hij daarnaar kan kijken.
  3. Schaf een leuk speelkleed aan. Daarop kan je baby van alles zien en voelen.
  4. Je kunt ook zelf op je rug gaan liggen en je baby op jouw buik leggen. Op die manier kan hij ook goed zijn hoofd optillen en naar jou kijken.
  5. Vindt je baby het echt niet leuk om op zijn buik te liggen? Dan kun je ook ‘vliegtuigje’ met hem spelen. Houd je baby zo vast dat hij horizontaal in de lucht hangt, net als een vliegtuig. Je baby kan op die manier zijn hoofd optillen en dan traint hij alsnog zijn nekspieren.

Tot wanneer ga je door met tummy time?

Je gaat door met tummy time tot je baby goed zijn hoofd kan optillen en zo kan ‘vasthouden’. Dit is meestal tot drie à vier maanden. Tijdens een controle op het consultatiebureau kun je vragen of jouw baby dit al goed kan en sterk genoeg is.

Lees meer: Wat als je baby een buikslaper is?  

Bron: Centrum Jeugd en Gezin

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop