Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Het eenoudergezin

Steeds meer kinderen groeien op in een gezin met één ouder. Dat kan verschillende redenen hebben. Misschien heb je er bewust voor gekozen alleen een kind te nemen en op te voeden, maar een eenoudergezin kan ook het gevolg zijn van een scheiding, overlijden of een ongewenste zwangerschap.

Advertentie

Wat is een eenoudergezin?

Een eenoudergezin is een gezin waarbij minimaal een minderjarig kind bij één ouder woont. Het
Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt hiervan de cijfers bij. Het gaat dan om aantal huishoudens met volwassenen en inwonende kinderen die een ouder-kind-relatie hebben. Pleegkinderen worden niet meegerekend, adoptie- en stiefkinderen wel. De cijfers zijn afkomstig van de gemeente en zijn gebaseerd op de woonplek van kinderen en ouders.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het aantal kinderen dat in een eenoudergezin opgroeit de laatste jaren flink groeit. In 2018 leefden 738.548 jongeren (zo’n 15 procent van alle Nederlandse kinderen) tot 25 jaar bij één van hun ouders. Terwijl dit aantal in 2010 nog 96.000 was. De meeste kinderen wonen bij hun moeder. Slechts 2 procent van de kinderen woont alleen bij de vader.

Unieke band

Hoewel het af en toe behoorlijk aanpoten is, heeft in je eentje zorgen voor je kind zeker voordelen. Samen bouwen jullie aan een ijzersterke, unieke band. Jullie zijn een gouden duo. Daar komt niet zomaar iemand tussen. Waar jij bent, daar is je kind en andersom. Je kent je kind door en door en maakt alle verschillende milestones intensief en van dichtbij mee.

Lees ook: 10 redenen waarom alleenstaand moeder zijn zo gek nog niet is

Efficiënte tijdsbesteding

Als je alleen voor je kind zorgt, is efficiënt je tijd indelen heel belangrijk. Normaal kun je bepaalde dagelijkse taken aan een partner overlaten of kijk je samen naar de beste verdeling, maar als je in je eentje bent komt de hele opvoeding en alles wat daarbij komt kijken (voeding, verzorging, spelen, leren, huishouding, etc.) op jou neer. Wel heb je ongetwijfeld een fijn netwerk van vrienden, familie of een vaste oppas die jou af en toe even kunnen ontzien. Wanneer je naar je werk moet of wanneer het simpelweg eens tijd is voor wat me-time.

Advertentie

Me-time

Zeker als je alleen voor je kind zorgt, is het belangrijk tijd vrij te maken voor je eigen ontspanning. Hoewel je je misschien bezwaard voelt om me-time in te plannen, omdat je het al zo druk hebt, is dit wel heel belangrijk. Je wordt er op de lange termijn geen leuker mens van wanneer je jezelf altijd maar wegcijfert of blijft stressen over alle klussen die je nog moet doen. Voel je niet bezwaard om je kind eens bij iemand onder te brengen, zodat jij even een uurtje kunt sporten, winkelen of gewoon eens lekker kunt relaxen of aanrommelen thuis.

Voel je ook niet schuldig wanneer je kind naar de opvang gaat en jij een massage boekt, maar geniet er voor de volle honderd procent van. Ook jouw batterij moet af en toe worden opgeladen. Dan kun je daarna weer een leukere ouder voor je kind zijn.

De waarom-vraag

Vroeg of laat zal je kind zich ongetwijfeld afvragen waarom de meeste vriendjes of klasgenoten wel twee ouders hebben. Leg vanaf het begin duidelijk uit waarom de situatie is zoals die is. Eerst misschien in Jip en Janneke-taal en later voeg je wat meer details toe. Houd je verhaal luchtig en positief. Laat je niet negatief uit over bijvoorbeeld je ex-partner, of hij/zij nou nog in beeld is of niet.

Lees ook: Tips van single moeders voor single moeders

Meerdere rolmodellen

Aangezien jij de meeste tijd met je kind doorbrengt, ben jij zijn belangrijkste rolmodel. Het kan echter geen kwaad om ook andere volwassenen een voorbeeldfunctie te laten vervullen in zijn leven. Vrienden, buren, ooms of tantes en ook opa’s en oma’s kunnen bijdragen aan een gezonde opvoeding waarbij het kind in contact komt met beide seksen. Voor een jongen die alleen met zijn moeder opgroeit, kan het af en toe heel prettig zijn een mannelijk rolmodel te hebben. En dat geldt ‘andersom’ natuurlijk precies hetzelfde.

Advertentie

alleenstaande vader

Laat je kind kind zijn

Natuurlijk kan het geen kwaad als je kind af en toe extra helpt in het huishouden. Aangezien je de taken niet met een partner kunt verdelen, kan je kind best wat huishoudelijke klusjes voor zijn rekening nemen. Dit stimuleert zijn zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Let er alleen op dat je je kind wel echt kind laat zijn en hem niet te veel belast. Het is niet de bedoeling dat hij elke avond voor zichzelf staat te koken of de was doet.

Probeer je zorgen en problemen ook voor jezelf te houden. Je kind hoeft niet te weten hoe moeilijk je het vindt om er alleen voor te staan, of hoe slecht je er financieel voor staat. Natuurlijk hoef je geen onrealistisch beeld te schetsen, het is juist ook goed als je kind weet hoe jullie situatie is. Maar probeer je kind niet op te zadelen met eventuele geldzorgen. Los problemen waar je tegen aanloopt op je eigen manier op met hulp van vrienden, familie of eventueel hulpinstanties. Deel wel vol overgave de fijne momenten met je kind en geef hem het gevoel dat het ‘goed zo is’.

Tip: Check deze 7 slimme budgettips voor single ouders.

Bronnen: Nederlands JeugdinstituutIcare jeugdgezondheidszorg

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier