
Baby slaapt niet overdag, wat kun je doen?
Baby’s die echte nachtbrakers zijn, kunnen hun ouders veel zorgen en slaapgebrek bezorgen. Maar als jouw baby juist overdag niet wil slapen, kan dat ook erg vermoeiend zijn. Wat kun je doen als jouw baby overdag geen oog dichtdoet?
Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar
Overdag slapen
Baby’s hebben overdag ook slaap nodig. Pasgeboren baby’s slapen overdag af en aan: ze worden wakker voor een voeding en vallen daarna in de regel weer in slaap. Naarmate je baby ouder wordt, komt er geleidelijk een ritme in de slaapjes overdag. Als ouder kan je daarbij een handje helpen door vanaf de geboorte je baby langzaam aan in een flexibel eet- en slaapritme te brengen. Het voordeel is dat je een baby voorspelbaarheid en een gevoel van veiligheid biedt dat het slapen bevordert en het huilen vermindert. Vanaf de leeftijd van drie maanden hebben baby’s vaak drie of vier vaste slaapmomenten op een dag.
Tip: Hier vind je de vrolijkste slaapzakjes
Hoe lang die slaapjes overdag zijn, verschilt per baby. De ene baby doet alleen maar hazenslaapjes van 30-40 minuten en maakt niet zelf een volle slaapcyclus van 45 minuten vol, terwijl een andere baby met gemak een paar uur achter elkaar doorhaalt. Baby’s in de eerste zes maanden kunnen meer moeite hebben om overdag op eigen kracht goed en lang te kunnen slapen, maar dat betekent niet dat ze geen slaap nodig hebben. Dit ‘onvermogen’ heeft te maken met de groei en ontwikkeling van slaap die vaak weken en maanden na de geboorte moet ontstaan. Daarnaast hebben sensitieve en alerte baby’s vaak meer moeite om zich over te geven aan slaap en de buitenwereld buiten sluiten.
Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar
Wakkertijd
Wat wel ongeveer vaststaat, is de tijd die baby’s overdag wakker kunnen zijn tussen twee slaapjes door: dit wordt ook wel de wakkertijd genoemd. Deze wakkertijd kan je wat houvast geven en helpen om een vast slaapritme voor je baby te stimuleren. Door als ouder deze maximale wakkertijd in de gaten te houden, zorg je dat je baby op het juist moment weer naar bed gaat.
Leeftijd | Uren slaap | Slaapjes | ’s Nachts | Wakkertijd |
0-2 wkn | 16 – 20 uur per 24 uur | 45 min | ||
2-6 wkn | 15 – 18 uur per 24 uur | 5 – 6 | 45 – 60 min | |
6-12 wkn | 14,5 – 17 uur | 4 – 5 | ca. 11 – 12 uur | 60 – 90 min |
3-6 mnd | 14,5 – 17 uur | 3 – 4 | ca. 11 – 12 uur | 60 – 120 min |
6-8 mnd | 14 – 15 uur | 3 | ca. 11 uur | 90- 180 min |
9-12 mnd | 14 – 14,5 uur | 2 – 3 | ca. 11 uur | 120 – 180 min |
In bovenstaand schema wordt uitgegaan van gemiddelden.
Een voorbeeld: is je baby van 5 weken oud om 08.00 uur wakker geworden? Dan is het 45-60 min minuten later, om ongeveer 8.45 – 9.00 uur, weer tijd om te gaan slapen. Houd ook de slaapsignalen in de gaten, zoals gapen, in de ogen wrijven, staren, wegkijken of jammeren. Leg je baby bij die eerste slaapsignalen (wakker) op bed, of als je baby dan erg overstuur raakt, help hem in slaap met behulp van een draagzak, kinderwagen in je armen.
Naast die slaapsignalen is de wakkertijd de belangrijkste richtlijn om een ritme te creëren bij slaapjes overdag. Je kunt je baby beter te vroeg op bed leggen, dan te laat. Houd je hem te lang wakker, dan kan je baby overprikkeld of oververmoeid raken. Een baby die oververmoeid is, valt vervolgens ook moeilijker in slaap.
Tip: Zo draai je het dagritme en nachtritme van je baby om
Baby wil overdag niet slapen
Bij sommige baby’s wil het overdag maar niet lukken om in slaap te vallen. En als ze dan eenmaal slapen, gaat het meestal om een heel kort hazenslaapje. Behalve misschien als hij in de auto of draagzak zit: dan valt je baby zomaar in slaap en is hij vervolgens niet wakker te krijgen. Maar er zijn ook baby’s die met hulp van ouders de 45 minuten niet weten te halen.
Is jouw kind een gevalletje ‘wakkere baby’? Dan kun je hem toch leren om overdag beter te gaan slapen. Een wakkere baby lijkt misschien niet vermoeid te zijn, maar hoogstwaarschijnlijk is hij dat wel. Oververmoeidheid uit zich bij baby’s – in tegenstelling van wat je misschien zou verwachten – in overactiviteit. Dus juist als hij heel actief en wakker lijkt, is hij erg moe. Slapen is dan precies wat hij nodig heeft.
Lees ook: Slaapschema: zoveel slaapt je baby gemiddeld per maand
Als je baby niet uit zichzelf in slaap valt en jij hem blijft stimuleren met gezelligheid en prikkels, raakt hij over zijn slaap heen en wordt hij oververmoeid. Stimuleer hem daarom juist om te gaan slapen. Vaak is het volgen van een vast ritme dé oplossing. Let goed op de maximale wakkertijd voor de leeftijd van je baby, leg hem op vaste tijdstippen op bed of help hem desnoods in slaap als hij overstuur raakt van zijn bed (op pasgeboren leeftijd gebeurt dat nog weleens), zeker zodra hij slaapsignalen begint af te geven.
Geeft hij die signalen niet, maar wordt hij juist drukker, dan is dát voor jou het signaal om hem in bed te leggen. Je kind zal op den duur wennen aan het voorspelbare ritme en in slaap vallen of zich makkelijker in slaap laten helpen.
Lees ook: Mijn baby wil niet slapen, wat nu?
Tips om baby overdag beter te laten slapen
Een aantal tips die je kunt proberen om je baby overdag beter te laten slapen:
- Houd je baby niet te lang wakker
Zoals hierboven al uitgelegd kunnen baby’s niet onbeperkt wakker zijn. Houd de wakkertijd van je kind in de gaten en leg je baby op tijd weer op bed. Een baby kan snel overprikkeld of oververmoeid zijn. Probeer dat voor te zijn. - Wakker op bed leggen
Leg je baby wakker op bed, zodat hij zelf leert in slaap te vallen. Valt jouw baby alleen maar aan de borst of fles in slaap, of moet je hem altijd wiegen om in slaap te vallen, dan went hij daaraan. Zo’n slaapassociatie moet je hem dan vanaf zes maanden weer af leren. Lukt het niet anders bij een baby onder de vijf maanden, dan gaat slaap vóór de manier waarop je baby in slaapt valt. - Gebruik een slaapritueel
Net zoals dat ’s avonds voor het slapengaan kan helpen, is een slaapritueel overdag een goede manier om je kind in slaap te laten vallen. Zorg ervoor dat je bij elk slaapje overdag op dezelfde manier ‘afscheid’ neemt: nog even knuffelen, slaapzak aan, het licht dimmen, een liedje zingen en (wakker) op bed leggen. Als je kind daar eenmaal aan gewend is, maakt zijn lichaam automatisch slaaphormonen aan zodra je met het ritueel begint en de kamer gedimd of donker is. - White noise
Sommige baby’s slapen lekkerder als ze constant een ruisend geluid op de achtergrond horen: white noise heet dat. Denk aan het geluid van een rijdende auto, de afzuigkap, stofzuiger of ventilator. Je kunt je baby letterlijk naast een draaiende ventilator of een zoemende afzuigkap laten slapen, maar je kunt ook gebruik maken van apps op je telefoon of tablet, of een speciaal white noise-apparaat kopen. White noise bootst de baarmoedergeluiden na en kan heel geruststellend werken voor baby’s in de eerste vier tot vijf maanden. Ook kan het voorkomen dat een baby wakker wordt door harde onverwachte geluiden, zoals de deurbel, een blaffende hond of schreeuwende kinderen in de buurt. - Andere slaapplek
Misschien wil je baby overdag niet in zijn ledikant slapen, maar slaapt hij wel prima in de kinderwagen in de woonkamer. Leg hem dan voorlopig lekker overdag in zijn kinderwagen, zodat hij overdag ook genoeg slaap krijgt. Op een later moment, als de slaapjes beter gaan, kun je dan de overstap naar zijn ledikant maken. - Inbakeren
Sommige baby’s hebben baat bij inbakeren, zowel tijdens het slapen ’s nachts als overdag. Dat geldt vooral voor onrustige, prikkelbare baby’s of baby’s die zichzelf wakker maken doordat ze met hun armen maaien in hun slaap. Een inbakerzak geeft extra geborgenheid, waardoor baby’s makkelijker in slaap vallen. Bouw het inbakeren af zodra je baby kan omrollen. - Slaapcoach
Lukt het met behulp van al deze tips nog niet om je kind overdag te laten slapen, dan kun je de hulp van een slaapcoach inschakelen. Een slaapcoach kijkt goed naar wat jouw baby precies nodig heeft, waar de problemen liggen en komt met een persoonlijk slaapplan en bijhorende begeleiding.
Lees ook: Dit zijn de meest voorkomende slaapproblemen bij baby’s
Goed slapen overdag leidt tot betere nachten
Er wordt weleens gedacht dat als een baby overdag veel wakker is, hij ’s nachts wel een goede nacht zal maken om de slaap in te halen. Maar dat is niet het geval. Een baby die overdag goed slaapt, zal vaak ook ’s nachts beter slapen. Een tekort aan slaapjes overdag kan juist leiden tot slaapproblemen ’s nachts. Een oververmoeide baby zal ’s nachts namelijk ook onrustig zijn.
Let er wel op dat het laatste middagslaapje van je baby niet heel laat in de middag valt. Dat kan ervoor zorgen dat hij ’s avonds meer moeite heeft om in slaap te vallen. Lees hier meer over het middagslaapje.
-
ByKay X Prénatal limited bouclé draagzakEen echte eyecatcher!
-
Nijntje x Little Dutch wagenspannerEenvoudig te bevestigen op iedere kinderwagen
-
Compacte buggySuper eenvoudig om met je kindje op pad te gaan
-
WOW bag luiertas EllaKlassieke luiertas gemaakt van vegan leather
-
Houten loopfiets 4-in-1Kan als twee- en als driewieler gebruikt worden
Meer aan de hand?
Is jouw baby erg onrustig, prikkelbaar, wil hij niet slapen en huilt hij veel? Dan kan het zijn dat er bij jouw baby meer aan de hand is. Misschien heeft hij veel last van darmkrampjes, of wellicht heeft hij reflux, een allergie, of verschoven wervels opgelopen tijdens de bevalling. Bespreek je twijfels op het consultatiebureau of ga langs bij de huisarts.
Je baby laten huilen of meteen troosten, dit is volgens experts de beste methode.
Bronnen: Centrum Jeugd en Gezin, GGD