
Slaapregressie 12 maanden
Is je baby rond de 1 jaar oud en slaapt hij ineens slechter? Dat zou heel goed de slaapregressie bij 12 maanden kunnen zijn. Waar komt dat door? En welke slaaptips kun je proberen?
Misschien lagen de gebroken nachten al ver achter je of begon je baby net beter te slapen. Maar dan ineens lijkt hij van iedere kik wakker te worden, of krijg je hem maar moeilijk in slaap. Waarschijnlijk gaat hij door de slaapregressie bij 12 maanden. Als je bedenkt wat je kind in deze periode allemaal leert en beleeft, is het eigenlijk niet zo gek dat hij een beetje van de leg is. En dat uit zich bij baby’s vaak in onrustig of slechter slapen.
Wat is slaapregressie?
Een slaapregressie is een periode waarin je baby slechter slaapt. Je baby wordt ’s nachts regelmatig wakker en kan vervolgens niet of moeilijk in slaap komen. Alle baby’s kunnen een slaapregressie krijgen: baby’s die vanaf het begin onrustig slapen, maar ook baby’s bij wie slapen eerst totaal geen probleem was. Zo’n slaapregressie kan twee tot zes weken duren, maar ook langer of korter. Hoewel iedere baby slaapregressies doormaakt, heeft de ene baby er meer last van dan de andere.
Lees meer: alles over slaapregressie bij je baby, dreumes en peuter
Welke slaapregressies zijn er?
Er zijn vijf slaapregressies in de eerste twee levensjaren van je kind. Dit zijn de verschillende slaapregressies:
- Slaapregressie rond 4 maanden
- Slaapregressie rond 8 maanden
- Slaapregressie rond 12 maanden
- Slaapregressie rond 18 maanden
- Slaapregressie rond 2 jaar
De slaapregressies vinden plaats op momenten dat kinderen aanwijsbaar grote stappen zetten in de ontwikkeling. In een periode van een slaapregressie bereikt je kind nieuwe mijlpalen, zoals leren omrollen, leren zitten of leren lopen.
Lees ook: Mijn baby wil niet slapen, wat nu?
Slaapregressie 12 maanden
In het eerste jaar gebeurt er ontzettend veel met je baby. Rond de leeftijd van 1 jaar komen daar grote sprongen in de ontwikkeling bij. Van alleen maar kunnen liggen, heeft je baby in een jaar tijd de spierkracht en motoriek ontwikkeld om nu (langzamerhand) te kunnen gaan staan en lopen. Ook de taalontwikkeling en de sociale ontwikkeling gaan met sprongen vooruit rond 12 maanden.
Lees meer: De ontwikkeling van een dreumes
Slaapregressie 12 maanden: motorische ontwikkeling
Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, dus sommige baby’s lopen al met 12 maanden, terwijl andere kinderen net beginnen met staan. Hoe dan ook: je baby is druk bezig met ‘trainen’ voor deze vaardigheden. Dat kan hem zo actief maken, dat in slaap vallen niet goed lukt. Zo’n bedje met spijlen is ook nog ideaal om te oefenen met optrekken en staan. Die behoefte kan bij je kind heel groot zijn. Bovendien is ervan uit zijn bed zo veel te zien, dat hij dit liever doet dan (overdag) slapen.
Lees meer: Alles over de eerste stapjes van je kind
Het leren staan en lopen, doet veel met de hersenen van je kind. Die sturen niet alleen zijn spieren aan, maar regelen ook zijn evenwicht en coördinatie. Dit verandert drastisch wanneer je kind rechtop gaat staan en lopen. De wereld ziet er bovendien dan ook nog heel anders uit voor hem. Hij ziet er meer van, doet andere indrukken op, zijn nieuwsgierigheid wordt gewekt en hij wil op ontdekking uit. Je baby krijgt steeds meer bewegingsvrijheid. Dat is leuk, maar ook spannend en intensief voor hem. ’s Nachts is zijn brein druk bezig om al deze indrukken te verwerken en dat kan ten koste gaan van de slaap.
Overigens kan een gebrek aan beweging en uitdaging ook zorgen voor minder goed slapen. Als je kind overdag zijn energie en behoefte om motoriek te oefenen niet goed kwijt kan, kan dat voor onrust zorgen. Veel beweging én voldoende buitenlucht, zijn allebei goed voor de slaap.
Lees ook: Buitenspelen met je dreumes, hier is het allemaal goed voor
Slaapregressie 12 maanden: taalontwikkeling
In het eerste jaar heeft je baby druk geoefend met geluiden maken, heeft hij veel gesprekken geobserveerd en geleerd om steeds meer woorden te herkennen. Die gaat hij nu ook steeds meer zelf gebruiken. Taal en communicatie spelen een belangrijke rol bij de sociale ontwikkeling, en ook op dat gebied traint een dreumes zijn vaardigheden. Elke dag leert je kind bij en dat is best hard werken voor zijn brein.
Lees ook: Zo leert je kind praten
Hoeveel slaap heeft een dreumes nodig?
Kinderen rond de 1 jaar slapen gemiddeld elf tot veertien uur per 24 uur. Het grootste deel van de dreumesen slaapt ’s nachts normaal gesproken langer dan zes uur achter elkaar. De meeste kinderen hebben op deze leeftijd nog twee slaapjes overdag nodig, maar sommige kinderen hebben al genoeg aan één (lange) middagdut. De lengte van de slaapjes overdag verschilt flink: van een halfuur tot twee à drie uur. Rond veertien à achttien maanden gaan de meeste kinderen overdag één keer slapen.
Lees ook: Welke type slaper is jouw dreumes?
Veranderend slaapritme bij 12 maanden
Kun je ineens geen touw meer vastknopen aan het slaapritme van je baby? Houd een aantal dagen tot een week bij op welke tijden je kind moe is, in slaap valt en hoe lang hij slaapt. Je ziet dan beter of hier een patroon in zit. Probeer dit zo goed mogelijk aan te houden: leg je kind op de (nieuwe) vaste tijden in bed, met jullie vaste slaapritueel. Slaapt hij overdag niet, zorg dan in elk geval voor een rustmoment. Is hij daarna weer actief en vrolijk? Dan is hij toch voldoende uitgerust. En onthoud: de slaapregressie bij 12 maanden is tijdelijk. Er komt echt weer een ritme in, met meer slaap in de nacht.
Slaapregressie 12 maanden en huilen
Waarschijnlijk merk je naast het slechtere slapen dat je kind ook sneller huilt en moeilijker te troosten is. Huilen is nog lange tijd zijn eerste manier om ongemak te uiten. Je kind kan met 12 maanden door allerlei redenen niet lekker in zijn vel zitten of angstig zijn:
- Overprikkeling door alle nieuwe indrukken
- Drukte rondom zijn eerste verjaardag
- Verlatingsangst
- Doorkomende tandjes
- Nachtmerries of nachtangsten
Veel kinderen jammeren of dreinen een tijdje voordat ze in slaap vallen. Geef je kind bij een slaapregressie de kans om zelf in slaap te vallen, zeker als hij dat al gewend was. Een kind van 1 jaar heeft geleerd dat huilen een reactie oplevert. Klinkt het huilen puur als vragen om aandacht, zonder dat je het idee hebt dat je dreumes pijn, honger, angst of verdriet heeft? Dan kun je het even aankijken.
Is je kind verdrietig of angstig aan het huilen, dan heeft hij jouw troost nodig. Volg hierin je gevoel. Tijdens een slaapregressie kan je kind sneller uit zijn doen zijn, en dan heeft hij je meer nodig dan normaal. Een kind dat zich angstig, eenzaam of verdrietig voelt, kun je niet verwennen met aandacht. Je dreumes is nog te klein om zelf te bedenken waardoor hij zich zo voelt, en dat hij gewoon moet gaan slapen. Je hoeft je kind misschien niet op te pakken: bij hem zitten of laten merken dat je er bent geeft ook geruststelling. Dan kan hij zich makkelijker overgeven aan de slaap.
Hoe lang duurt slaapregressie 12 maanden?
Het verschilt per kind hoe lang de slaapregressie bij 12 maanden duurt. Het slechtere slapen kan na een paar dagen weer voorbij zijn, maar het kan ook een paar weken aanhouden. Het is daarnaast lastig te zeggen of het slechte slapen door slaapregressie komt, of door een doorkomend tandje of een beginnend virus. Sowieso is het goed om te weten dat volgens onderzoek ruim een kwart van de kinderen van 1 jaar ’s nachts nog niet doorslaapt (langer dan zes uur aan één stuk). En er zijn ook kinderen die rond 12 maanden juist beter gaan slapen (eventueel dus na een slaapregressie).
Slaapregressie 12 maanden: ervaring
Of je nu net gewend was aan (eindelijk weer) doorslapen, of al een jaar dealt met gebroken nachten: een slaapregressie is pittig voor de meeste ouders. De onrust die het met zich meebrengt, het zoeken naar een oorzaak, de stress of je het zelf allemaal wel volhoudt op werk in combinatie met die gebroken nachten… Het kost veel energie. Het idee dat je kind met 1 jaar moet doorslapen, kan bovendien voor onzekerheid zorgen: waarom is dit bij jouw kind niet zo? Doe je iets verkeerd? Moet je je kind nu wel of niet gaan troosten? Je kunt met deze twijfels terecht bij het consultatiebureau of de huisarts. Horen dat jouw ervaring normaal is en dat deze fase voorbijgaat, kan al houvast geven. Ook kan de arts kijken of er eventueel een medische oorzaak is waardoor je kind niet goed kan slapen.
Lees ook: Alles over slaapproblemen
12 maanden slaapregressie forum
Ook je ervaringen delen met andere ouders kan lucht geven en tips opleveren. Je zult merken dat het bij iedereen anders gaat én dat je niet de enige bent met slaap-struggles. Snijd het onderwerp aan bij vrienden met kinderen. En laat ze voor de duidelijkheid weten of je alleen je hart wilt luchten, of ook graag hun advies wilt. Online ervaringen uitwisselen kan ook, kijk bijvoorbeeld eens op het forum Nachtoudersvannu.nl.
Slaapregressie 12 maanden: tips
Het is vast dé tip die je hoorde bij elke hobbel in het eerste jaar: heb geduld, het gaat voorbij. Ook bij de slaapregressies is dit het motto. Gras groeit niet harder als je eraan trekt en slaap laat zich niet dwingen. Maar je kunt gelukkig wel het één en ander doen om positieve slaapgewoonten te creëren, waardoor het slapen (straks) veel beter gaat:
- Zorg voor een vast, voorspelbaar bedritueel. Dit geeft je kind houvast en herkenning: het is nu de bedoeling dat ik ga slapen. Vertel dit ook elke keer tegen je kind. En zeg dat je er bent als hij straks weer wakker wordt.
- Probeer vaste slaaptijden aan te houden voor de dutjes overdag en de bedtijd ’s avonds.
- Zorg dat de kamer waar je kind slaapt ’s nachts goed donker is en tussen de 15 en 18 °C.
- Maak de omgeving rustig. Als speelgoed in de slaapkamer de aandacht van je dreumes trekt, is slapen overdag moeilijker.
- Je kind is nu groot genoeg voor een knuffelbeest in bed. Een favoriet maatje om mee te slapen, met een vertrouwde geur, kan veel rust en een veilig gevoel geven.
- Laat je kind merken dat je er voor hem bent als hij je nodig heeft. Bedenk dat dit tijdelijk wat meer kan zijn vanwege de slaapregressie. Houd het simpel: bij hem zitten kan genoeg zijn én zorgt voor zo min mogelijk extra prikkels.
- Ga overdag met je kind naar buiten en zorg dat hij lekker kan bewegen. Uitdaging en gelegenheid om te oefenen met klimmen, staan en lopen maakt hem fysiek moe, en het daglicht in de buitenlucht helpt voor de nachtrust.
- Verdeel de zorg goed met je partner. Met name ’s nachts en bij het naar bed brengen. Wissel het troosten en bij je kind zitten af, met name als je merkt dat het je te veel wordt en de frustratie of spanning oploopt.
- Houd in gedachten dat je kind er niks aan kan doen. Hij slaapt niet bewust slecht, hij wordt ook niet expres vaak wakker. Door te blijven bedenken dat je kind het niet kan helpen, kun je het beter volhouden. Zo voorkom je dat je boos op hem wordt.
- Zorg goed voor jezelf. Lucht je hart, regel tijd voor jezelf, neem een dag vrij om bij te komen, eet gezond, ga sporten als je een uitlaatklep nodig hebt. Jouw welzijn en energie zijn essentieel om goed voor je dreumes te kunnen zorgen in een veeleisende fase.
- Besef ook telkens weer: het gaat voorbij. En éigenlijk betekent slaapregressie: progressie. Vooruitgang, dus. Je dreumes leert nieuwe dingen en maakt belangrijke stappen in zijn ontwikkeling.
Bronnen: Eindelijkslapen.nl, Slaapkops.nl