Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Baby valt in slaap tijdens voeding

Baby valt in slaap tijdens voeding

Na de geboorte valt je baby vaak nog iets in gewicht af. Daarna moet hij weer goed aankomen, anders heeft hij te weinig energie om te drinken. Het is daarom belangrijk dat je kind niet steeds in slaap valt tijdens de voeding.

Je baby valt in slaap tijdens voeding, wat doe je eraan?

Om je slaperige baby te wekken voor een voeding, of voor de andere borst, kun je hem tussendoor verschonen. Ook kan het helpen als je verandert van voedingshouding (breng hem bijvoorbeeld van de lig- naar de zithouding). De volgende manieren kunnen je baby stimuleren om weer te gaan drinken:

Advertentie
  • Masseer de voetjes.
  • Masseer de rug.
  • Praat tegen je baby.
  • Wrijf de baby over de muis van zijn handje. Dat zorgt voor een reflex waardoor hij weer gaat drinken.
  • Doe aan borstcompressie: vergroot met je hand de druk om de borst. Duw je vingers naar elkaar toe en hou ze vast, zodat de baby melk in zijn mond krijgt en weer gaat drinken.
  • Wissel van borst. Drinkt je baby ook met de borstcompressie niet meer? Biedt dan de andere borst aan. Dit kun je een paar keer per voeding doen.
  • Huid-op-huidcontact: leg je baby zoveel mogelijk bloot (vergeet niet om wel een luier om te doen) tegen jouw blote borst. De borst is zo altijd beschikbaar en het stimuleert de reflexen van je baby.

Voeding op verzoek

Sabbelen op zijn handjes, tong uitsteken en lippen tuiten zijn hongersignalen. Dat betekent dat je kunt gaan voeden. Je baby vraagt daar nu zelf om en heeft er nu ook de meeste energie voor. Probeer dus niet de tijd tussen de voedingen te rekken. Je baby kan dan te overstuur raken om goed te drinken. Daardoor kan hij weer snel in slaap vallen tijdens de voeding.

Door je baby te voeden wanneer hij dat wil, zal hij in het begin vaker drinken. Gevolg is wel dat hij goed groeit, minder vaak in slaap valt tijdens de voedingen en dat de periodes tussen de voedingen vanzelf langer worden. Door het ritme van je baby te volgen, herken je sneller de hongersignalen en zal je baby beter drinken. Bedenk dat huilen meestal een laat hongersignaal is en je baby al eerder had willen drinken.
Sommige baby’s groeien niet goed en willen alleen nog maar slapen om zo weinig mogelijk energie te verliezen. Let bij pasgeboren baby’s dus wel op dat er niet langer dan drie à vier uur tussen de voeding zit.

Twijfel je toch of je baby genoeg binnenkrijgt? Lees hier op welke manier je dit kunt controleren.

Help je borstvoeding op gang

Misschien is je borstvoeding nog niet goed op gang gekomen. Ook dan is het belangrijk om je baby vaak aan te leggen en hem te voeden wanneer hij wil. Zo komt je voeding goed op gang. Dit kan betekenen dat je soms wel twaalf voedingen per dag geeft. Maar uiteindelijk komt de melkproductie zo goed op gang en sterkt je baby goed aan.

Bron: Kind & Gezin

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing is lactatiekundige en jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg. Vanuit haar praktijk Zoete Melk begeleidt ze moeders bij de borstvoeding. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders.

Contact
Website
Facebook
Instagram