Babyvoeding potje of zelf maken?

Babyvoeding potje of zelf maken?

Geef jij je baby voeding uit een potje of maak je het zelf? We hebben de verschillen op een rijtje gezet, zodat je zelf kan bepalen wat het beste bij jou en je baby past.

Van melk naar vaste voeding

Als je baby vier maanden is, mag je voor het eerst vast voedsel gaan geven. In eerste instantie is dit niet echt nodig, maar vooral een goede manier om je kindje te laten wennen aan gewoon eten. De eerste hapjes bestaan uit gepureerd fruit of groente. Als je kind zes maanden is, heeft hij bijvoeding echt nodig om voldoende voedingsstoffen te krijgen. Alleen melk is dan niet meer voldoende om te groeien. Ook dan begin je met gepureerd fruit of groente. Langzaam aan mag je kind dan steeds meer verschillende voedselsoorten gaan eten. En vanaf zijn eerste verjaardag mag je kind met de pot mee eten. Maar wat is er nou beter tot die tijd? Zelfgemaakte voeding of eten uit een potje?

Wat is gezonder?

Het is in elk geval allebei even gezond. In Nederland zijn er hele strenge regels als het gaat om potjesvoeding. Er zijn zelfs artsen en diëtisten betrokken bij de bereiding. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat de hoeveelheid voedingsstoffen in een potje voldoet aan de behoefte van je baby op de leeftijd die op het etiket staat.Bovendien wordt het zo bereid dat alle vitamines bewaard blijven en zijn er strenge eisen wat betreft conserveer- en bestrijdingsmiddelen. Op het etiket lees je precies wat er allemaal in een potje zit.

Babyvoeding zelf gemaakt

Als je thuis een prakje voor je baby maakt, kun je er zelf voor zorgen dat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft aanwezig zijn. Hou hierbij wel in de gaten wat je baby op een bepaalde leeftijd nodig heeft en welke voedingssoorten op dat moment geschikt zijn. Doe je dit dan is een zelfgemaakt hapje net zo gezond als de voeding in een potje. Moeilijk is het maken van een maaltijd voor je baby in elk geval niet. Het enige wat je nodig hebt zijn verse ingrediënten, eventueel een fornuis om het eten op te bereiden en een staafmixer, foodprocessor of blender om het eten te pureren of fijn te maken.

Afwisseling

Omdat een potje en zelfgemaakte voeding even gezond zijn, zou je er voor kunnen kiezen om het af te wisselen. Heb je eens wat minder tijd of geen zin om zelf wat te maken, dan kies je voor een potje. Heb je de juiste ingrediënten in huis en wat meer tijd, dan maak je een ‘homemade’ gerecht voor je baby. Zo sla je twee vliegen in een klap. Jij kijkt wat jou het beste uitkomt en je kind went aan verschillende soorten smaken en structuren.

Babyhapjes invriezen en opwarmen: 6 tips

Heb je ergens een uurtje over? Kook verschillende groenten, aardappels en rijst of pasta. Maak combinaties, pureer en vries in. Nog makkelijker: hou een schepje uit elke schaal achter bij het avondeten (vóór je losgaat met zout en kruiden). Vries dat in voor later.

  • Vergeet nitraatrijke groente. Groenten als spinazie, andijvie, paksoi en bleekselderij kun je niet invriezen. Geef deze groenten alleen vers.
  • Gebruik altijd vers fruit en verse groenten. Vries snel in na het kopen, plukken of rooien. Zo blijven de meeste vitaminen behouden.
  • Ontdooi hapjes in de koelkast. Doe dit liever niet op het aanrecht: de buitenkant ontdooit het snelst, daar vormen zich al bacteriën terwijl het binnenste deel nog bevroren is.
  • Opwarmen in een pan of au bain-marie. Zo worden alle bacteriën gedood. Laat het even afkoelen voor het opdienen. Een ontdooid hapje kun je niet opnieuw bewaren of invriezen. Blijft er iets over, gooi dat dan weg.
  • Opwarmen in de magnetron. Reken voor de magnetron ongeveer  per grootte van 1 eetlepel ongeveer 20 tot 30 seconden op 750 watt. Roer na de helft van de tijd het hapje goed door. Sommige plekken worden namelijk heel heet, anderen kunnen lauw blijven. Roer het hapje nog een keer goed door als het klaar is.
  • Houdbaarheid. Ingevroren groente- en fruithapjes kun je maximaal drie maanden bewaren in de vriezer.