Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
borstvoeding in het openbaar

Borstvoeding geven in het openbaar

De eerste keer borstvoeding geven in het openbaar kan best even spannend of ongemakkelijk zijn. Maar waar het vooral om gaat, is dat jij je er prettig bij voelt. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Bijna een derde van alle moeders voelt zich onprettig bij het geven van borstvoeding in openbare gelegenheden zoals een park, sportclub, speeltuin of café. Maar toch, als je eropuit gaat met je baby is het wel zo makkelijk als je borstvoeding kunt geven in het openbaar. Zo kan je baby direct drinken als hij honger heeft en zit je niet met een flesje wat je eerst moet opwarmen. Is het voor jou de eerste keer of ben je nog wat onzeker? Deze tips bieden wat houvast.

Advertentie

Borstvoeding geven

Probeer je baby te voeden zoals je ook thuis doet. Ga comfortabel zitten en doe het rustig aan. Het belangrijkste van borstvoeding is je baby goed aanleggen en op de juiste manier laten aanhappen. Dat gaat het best als jij niet gestresst bent. Probeer dan ook niet even tussendoor te voeden, maar neem de tijd. Hou deze drie stappen in je achterhoofd:

Stap 1: Ga rechtop zitten. Zorg voor ondersteuning in je rug en onder je arm. Leg je baby met zijn buik tegen jouw buik en zijn neus bij je tepel. Zijn hoofd en lijf liggen in één lijn. Welke houding past het beste bij jou en je baby?

Stap 2: Als je baby gaat zoeken naar de borst, breng je zijn hoofd dichter bij je borst. Niet andersom: het is niet de bedoeling dat jij voorover buigt en je borst laat zakken naar zijn mond. Laat hem een grote ‘hap’ nemen: van je tepel en (een deel van) de tepelhof. Zo zuigt je baby de tepel en een deel van je borst vacuüm en begint hij met drinken. Tip: zo voorkom je tepelkloven.

Stap 3: Draait je baby zijn hoofd weg? Aai dan even over zijn wang. Zo draait hij zijn hoofd weer terug. Als zijn mond wijd open is en de tong komt een beetje naar buiten, richt dan je tepel op het midden van de mond en trek je baby naar je toe. Check hier voor een handig voedingsschema voor als je borstvoeding geeft.

Advertentie

Lees ook: 7 voordelen van borstvoeding waar je misschien niet meteen aan denkt

Borstvoeding in het openbaar: de tips

Je kunt je nog zo goed voorbereiden voordat je de deur uit gaat, maar als je baby honger heeft en de boel bij elkaar schreeuwt zit er maar één ding op: borstvoeding geven in het openbaar. De eerste keer voeden in het openbaar kan onwennig zijn. Deze tips helpen je op weg.

1. Het is heel normaal

Het is vooral belangrijk om je te realiseren dat het de normaalste zaak van de wereld is dat je zorgt dat je kind te eten krijgt. Het is dan ook helemaal niet gek om je kind borstvoeding in het openbaar te geven. Het is heel natuurlijk en heeft niets met seksualiteit te maken. Uiteindelijk heeft iedereen liever een rustige baby dan een huilende baby.

2. Bouw het langzaam op

Sommige moeders vinden het eng om in het bijzijn van vreemden hun kind aan de borst te leggen. Misschien vraag je je af of je kind wil drinken in een vreemde omgeving. Het kan zijn dat hij (in het begin) wat afgeleid is. Bouw je uitstapjes langzaam op. Ga bijvoorbeeld even bij een bekende langs, of maak een korte wandeling in een park of langs plekken waarvan je zeker weet dat je borstvoeding kunt geven. Als dit goed gaat, kun je de uitstapjes vanzelf langer maken.

3. Voed je baby zodra hij honger begint te krijgen

Om te voorkomen dat je baby hard gaat huilen, is het belangrijk dat je hem voedt zodra hij honger krijgt, oftewel voeden op verzoek. Je zult merken dat het aanleggen op deze manier een stuk soepeler verloopt. Als je baby overstuur is, wordt het voor jou namelijk lastiger om hem aan je borst te leggen. Aan de volgende signalen kun je merken dat je baby honger heeft:

Advertentie
  • Sabbelen op de handen of vingers
  • Zuigbewegingen met zijn mond
  • Smakken
  • Het uitsteken van zijn tong
  • Zoekende bewegingen met zijn hoofd

4. Neem iemand mee

Bij het geven van borstvoeding in het openbaar is het voor sommige moeders prettig om wat beschut te zitten. Vraag of je partner of een vriendin voor je wil gaan zitten als je baby aan het drinken is. Waarschijnlijk voel je je ook een stuk minder ongemakkelijk en bekeken als je tijdens het voeden gezellig met iemand kunt kletsen.

5. Zoek een rustige plek op

Misschien is je baby te veel afgeleid om op een drukke plek borstvoeding te geven. Vraag dan eens in grotere winkels, pretparken of restaurants of er een rustige ruimte is waar je je kind kunt voeden. Is die er niet? Ga dan aan een tafel zitten waar het rustiger is en draai je rug naar de mensen toe.

6. Trek een hemdje aan

Met een hemdje onder je shirt of trui kun je bij het voeden je shirt omhoog doen en je hemdje een beetje omlaag. Zo ontbloot je niet je hele buik en is er alleen maar een stukje borst te zien. Hierdoor zal het bijna niet opvallen dat je borstvoeding geeft.

7. Maak je blouse of vest van onderaf open

Als je een blouse of vest draagt, kun je er tijdens het voeden ook voor kiezen om de knopen aan de onderkant open te maken. Hierbij blijft de bovenkant van je lichaam goed bedekt.

8. Draag een buikband

Door een buikband te dragen, ontbloot je niet je hele buik als je je shirt omhoog schuift voor het voeden. Mocht je dat onprettig vinden.

9. Een hydrofiele doek of sjaal

Met een sjaal of een hydrofiele doek kun je de kant waar je baby aan het drinken is bedekken. Let er wel op dat hij genoeg bewegingsruimte heeft en voldoende ruimte heeft om te ademen.

10. Borstvoedingskleding of een draagdoek

Naast een goede voedingsbh, is er ook speciale kleding te koop waarmee je gemakkelijk borstvoeding kunt geven. Deze kleding heeft een verborgen opening waardoor een klein stukje van je borst bloot is en de rest bedekt blijft. Je kunt je kind ook voeden terwijl hij in een draagdoek zit. Op deze manier heb je net wat meer privacy. Nog geen voedingsbh? Met deze tips voorkom je een miskoop.

Meer lezen: Hoe vaak en hoe lang moet je baby aan de borst drinken? 

Wat doe je als je negatieve reacties krijgt?

Als je op een openbare plek je baby borstvoeding geeft, krijg je allerlei soorten reacties. De meeste mensen zullen doen alsof ze niets zien (en waarschijnlijk valt het ze ook echt niet op) of je krijgt goedkeurende en vertederende blikken. Helaas zijn er ook mensen die negatieve reacties geven. Wat doe je in zo’n situatie? Misschien wil je diegene ter plekke de les lezen, maar daarmee raakt je baby afgeleid en kun je niet meer ontspannen borstvoeding geven.

Je kunt de klager vriendelijk op je wettelijke recht om te voeden wijzen, maar misschien wel belangrijker: probeer het van je af te laten glijden en focus je op je baby. Je hebt er niets aan om gestrest of boos te worden, de persoon in kwestie is jouw aandacht helemaal niet waard. Wees trots op jezelf dat je je baby voedt en geniet van jullie uitstapje.

Wil je toch minderen met borstvoeding geven? Zo kun je het beste afbouwen.

Video: moeders geven tips

Video: Borstvoeding geven in het openbaar: de do's en dont's

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: La Leche

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu