Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Borstvoeding: voormelk en achtermelk

Als je borstvoeding geeft, heb je de termen voormelk en achtermelk misschien weleens gehoord. Maar wat is dat eigenlijk en hoe werkt dat precies?

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Voormelk en achtermelk

Uit onderzoek blijkt dat er geen twee soorten melk bestaan. De termen voor- en achtermelk kloppen dus eigenlijk niet. Het vetgehalte neemt toe naarmate de borst leger wordt. Dit gaat dus geleidelijk terwijl je baby aan de borst drinkt. Hoe leger de borst, hoe vetter de melk is. Dat komt omdat de vetdeeltjes aan de cellen blijven plakken als de cel vol zit met melk en de melkstroom stopt. Als de cel leger raakt, gaan de vetcellen zich meer mengen door de melk en wordt de melk vetter. Als je kolft, kun je vaak zien dat de laatste melk die uit je borst komt dikker en romiger is.

Advertentie

Lees ookMaak ik te weinig borstvoeding aan?

Twijfels en misverstanden

De termen voormelk en achtermelk leiden soms tot twijfels en onzekerheid bij moeders. Om alle vette achtermelk binnen te krijgen, zou een baby de borst altijd helemaal leeg moeten drinken. Maar wat als je baby telkens een beetje drinkt, krijgt hij dan nooit achtermelk binnen? Krijgt hij dan te weinig vet binnen? En is dat slecht voor de groei?

  • Hoeveel een baby groeit, wordt bepaald door de totale hoeveelheid melk die hij per dag binnenkrijgt.
  • Melk in een vollere borst bevat niet alleen maar ‘niet’ vette melk. Als er heel lange pauzes tussen de voedingen zitten, is het vetgehalte laag. Zijn de pauzes kort, dan zit er veel meer vet in de melk.
  • De hoeveelheid vet in de melk kan per moeder en per moment van de dag flink variëren. De samenstelling van jouw moedermelk wordt telkens aangepast aan de behoefte van jouw baby.

Hoe voller je borst aan het begin van een voeding is, hoe lager het vetgehalte. Maar begin je met een relatief lege borst omdat je baby kort daarvoor ook heeft gedronken, dan is die melk vetter. Heeft je baby ’s nachts bijvoorbeeld een paar uur niet gedronken, dan is de eerste melk dunner en wateriger. Maar wil hij ’s avonds om het halfuur een beetje drinken, dan krijgt hij telkens wat vettere melk binnen. Zo komt hij over 24 uur genomen aan genoeg vet. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken als je baby je borst niet helemaal leegdrinkt, hij zorgt er zelf voor dat hij genoeg vette melk binnenkrijgt. Leestip: Zo weet je of je borst goed is leeggedronken

Voeden op verzoek

Als je voedt op verzoek, hoef je je met voormelk en achtermelk sowieso niet bezig te houden. Dit onderscheid gaat alleen (min of meer) op als er telkens twee of drie uur tussen de voedingen zitten. De meeste baby’s drinken niet uit zichzelf volgens zo’n vast schema. Leg je je baby aan als hij signalen geeft dat hij wil drinken, dan kun je ervan uitgaan dat hij krijgt waar hij behoefte aan heeft. Soms willen baby’s elk uur (of vaker) drinken, soms slapen ze tussendoor een hele tijd. Maar over 24 uur genomen, krijgen ze op die manier evenveel vet binnen als wanneer ze volgens een schema de borst telkens helemaal leegdrinken. Check hier ons handige borstvoedingsschema.

Advertentie

Hoeveel borstvoeding moet je baby drinken?

Uit onderzoek blijkt dat een baby tot zes maanden gemiddeld 750-800 ml melk per dag drinkt. Voor de groei maakt het niet uit of hij dit binnenkrijgt in veel kleine voedingen of in grotere ‘porties’ met lange pauzes ertussen. De voedingen hoeven ook niet gelijkmatig over de dag te worden verdeeld.

Lees ook: Dit is een handig voedingsschema voor het eerste jaar

Video: Alles wat je moet weten over borstvoeding geven:

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Borstvoeding

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Advertentie

Bron: La Leche League

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu