
Gezonde tussendoortjes voor je baby
Als je baby zes maanden is, gaat hij steeds meer vast voedsel eten. Daar horen ook tussendoortjes bij. Maar welk tussendoortje is ook nog eens gezond en welke kun je beter nog laten staan?
Kennismaken met vaste voeding
Als je kind tussen de vier en zes maanden oud is, kun je beginnen met het geven van de eerste oefenhapjes. Dit is nog geen vervanging van borstvoeding of flesvoeding. Je begint met drie tot vier lepels, één tot twee keer per dag. Je gaat hiermee door tot je baby tussen de zes en acht maanden is. Daarna vervangt de vaste voeding steeds vaker de borst- of flesvoeding. Vaak wordt ’s ochtends tussen de melkvoeding door fruit gegeven en aan het eind van de dag een groentehapje.
Hoe je stap voor stap van oefenhapjes naar echte maaltijden gaat? Check dit handige schema.
Handig: Haal vast een van deze handige blenders in huis
Een kindermaag is nog erg klein en kan dus niet al te veel in één keer binnenkrijgen waardoor een kind door alleen drie hoofdmaaltijden niet voldoende binnenkrijgt. Tussendoortjes kunnen bijdragen aan het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen, het is aanvullend op de hoofdmaaltijden.
Zolang een klein kind er zelf niet om vraagt is het niet nodig om ze ‘kennis te laten maken’ met snacks als taart, chips of snoep, want aan die smaak hoeven ze niet wennen, die vinden ze sowieso wel lekker. Daarom kun je het beste vanaf baby af aan beginnen met het aanbieden van gezonde tussendoortjes.
Als je kind wat ouder is kan een stukje taart of wat chipjes eten als er een feestje is geen kwaad, maar maak er geen gewoonte van. Denk ook aan de portiegrootte. Een klein bakje chips is prima. Een gevulde koek is bijna een maaltijd voor een kind, terwijl ze vaak (zeker als ze jong zijn) net zo blij worden van een biscuitje.
Lees ook: Let op deze verborgen suikers in producten
Regelmaat
Bied je baby dagelijks op vaste tijdstippen een gezonde snack aan. Geef dit bijvoorbeeld tussen het ontbijt en de lunch in en tussen de lunch en het avondeten in. Als je kind naar een kinderdagverblijf of opvang gaat is het verstandig om het ritme van daar ook thuis aan te houden, dit geeft een kind duidelijkheid.
Als je kind al naar school gaat, kunnen ze soms best ‘hongerig’ zijn als ze thuiskomen, ook dan zijn vaste afspraken over tussendoortjes voor iedereen het meest duidelijke. Leer een kind dat je honger stilt met fruit, brood, groente of andere verantwoorde opties en dat je daarna best iets ‘lekkers’ (en minder gezonds) mag nemen.
Niet onbelangrijk, deel je ‘regels’ met de oppas of opa en oma als die regelmatig bij jou thuis zijn. Het kan best vervelend zijn als er bij jou vaste regels gelden, maar die door een andere verzorger in de wind worden geslagen.
Lees meer: Wanneer mag je baby met de pot mee-eten?
Beste keuzes
1. Groente
De beste en meest gezonde tussendoortjes die je aan je baby kunt geven, zijn groente en fruit. Ze bevatten veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Lees hier waarom vezelrijk voedsel zo belangrijk is voor je kind.
Welke groenten mag je baby vanaf 6 maanden?
Begin met ‘zachte’ smaken zoals bloemkool, boontjes, broccoli, wortel of pompoen.
Je kind mag natuurlijk veel meer smaken. Geef een kind een smaak per keer en begin met 2 tot 3 smaken voor een langere periode. Het duurt namelijk wel 10-12 keer proeven voordat een kind een smaak gaat herkennen en/of waarderen. Daarna kun je weer andere smaken introduceren. Blijf alle smaken wel herhalen zodat je kind een gevarieerd eetpatroon kan ontwikkelen.
Welke groente zijn er nog meer:
- Aardappel, aardpeer, andijvie, artisjok, asperge, aubergine, avocado
- Bleekselderij, bloemkool, broccoli
- Champignons, Chinese kool, courgette
- Doperwten
- Knolselderij, komkommer, koolraap, koolrabi
- Meiknol
- Paksoi, paprika, pastinaak, peultjes, pompoen, postelein
- Raapstelen, rabarber, radijs, rettich, rode biet
- Schorseneren, sla, snijbiet, snijboon, sperzieboon, spinazie, spruiten
- (Cherry)tomaat, tuinboon
- Venkel, witlof, wortel
Bron: Basiskookboek Opperdepop
De eerste hapjes groente pureer je voor je baby. Hoe ouder hij wordt, hoe grover je de hapjes kunt aanbieden. Met de Rapley-methode leert je baby eten uit zijn vuistje. Zo leert hij op zijn eigen tempo te eten, goed kauwen en zijn kaakspieren ontwikkelen, lees hier hoe dat werkt.
6 populaire baby foodprocessors:
(tekst gaat hieronder verder)
Bekijk ook de volledige review: Dit zijn de beste baby foodprocessors van 2022
Tips voor het geven van groente
Je kunt niet alle soorten groente op dezelfde manier aan je baby geven.
- (Cherry)tomaten en komkommer kun je het beste in kwarten snijden, omdat je kind zich anders in de groente (ernstig) kan verslikken. Lees hier wat je moet doen als het onverhoopt toch gebeurd.
- Avocado is glibberig en zacht. Snijd dit eerst in blokjes, zodat je baby de blokjes goed kan vastpakken en in zijn mond kan stoppen.
- Bloemkool, broccoli, worteltjes, pompoen en (zoete) aardappel zijn hard. Kook, stoom of rooster deze groenten totdat het zacht genoeg is voor je baby om te eten.
Meer lezen: Wat is beter: potjes of zelf maken? We hebben de verschillen op een rij gezet, zodat je zelf kan bepalen wat het beste bij jou en je baby past. Check het hier.
2. Fruit
Ook stukjes fruit kun je niet allemaal op dezelfde manier aanbieden. Het ene soort fruit is wat glibberiger om vast te pakken en het andere fruit kan te grof zijn voor je baby om in zijn geheel in zijn mond te stoppen.
Welk fruit mag je baby vanaf 4-6 maanden?
- Abrikoos, appel
- Banaan
- Druif
- Honingmeloen
- Kers
- Mango
- Nectarine
- Peer, perzik, pruim
- Rozenbottel
- Stoofpeer
Welk fruit mag je baby vanaf 8-9 maanden?
- (Pers)mandarijn
- Sinaasappel
- Citroen
- Grapefruit
Vanaf 12 maanden
- Aardbei, ananas, aalbes
- Blauwe bes, bosbes, braam
- Framboos
- Kiwi, kruisbes
- Rode bes
- Vlierbes
- Zwarte bes
Bron: Basiskookboek Opperdepop
Dit zijn belangrijke vitamines voor je kind die je niet mag vergeten!
Tips voor het geven van fruit
- Snijd bessen en druiven verticaal in vieren en niet horizontaal in tweeën. Druiven (en ook cherrytomaatjes) zijn zacht, kunnen vervormen en de luchtpijp afsluiten waardoor je kind kan stikken.
- Als je een appel wilt geven, schil die dan en stoom de appel kort. Dan is de appel niet te hard en kan je baby de stukjes appel makkelijker eten.
- Kiwi, mango en peer zijn voor je baby glibberig om vast te pakken. Snijd dit soort fruit in blokjes, zodat hij het fruit zelf goed kan vastpakken en in zijn mond kan stoppen. Er zijn tegenwoordig ook handige ‘sabbelzakjes’ die eruit zien een bijtring of speen. Je kunt er stukjes zacht fruit in doen en je baby houdt het makkelijk vast aan de handvaten. Wissel dit af en ga er niet te lang mee door. Het is belangrijk dat kinderen hun mond en kaakspieren goed trainen door op dingen te leren kauwen.
Lees meer: Verslikken en verstikking, hoe handel je goed en snel.
4. Andere gezonde tussendoortjes
Naast groenten en fruit kun je je baby vanaf zes maanden ook deze tussendoortjes geven:
- Een korstje of stukje brood, daar kan je baby lekker op sabbelen. Lees hier waarom je niet te vroeg moet beginnen met brood aanbieden.
- Volkoren cracker , bijvoorbeeld een luchtige cracotte.
- Volkoren soepstengel
- Rijstwafel (lees hier waarom je je kind niet elke dag een rijstwafel moet geven)
- Een bakje halfvolle yoghurt of kwark
Dit is het beste broodbeleg voor je baby
Handig babyservies:
Maak er iets van
Kinderen zijn gevoelig voor kleur en presentatie daar weten fabrikanten en marketeers flink gebruik van te maken. Maar dat kun jij als ouder ook. Doe het fruit op een spiesje en het wordt ineens heel interessant. Ook bakjes die ze zelf open en dicht kunnen doen blijven een succes. Koekvormpjes werken ook prima met groente en fruit waardoor kinderen het ineens met andere ogen gaan bekijken.
Tip: 8 manieren om groente te verstoppen in het eten van je kind
Trap er niet in
Hoe mooi fabrikanten het ook brengen met toegevoegde vitamines, vezels en andere voedingsstoffen, koek blijft koek. Ook als het biologisch is en wordt gezoet met ‘natuurlijke suikers’. Die toegevoegde vitamines maken het niet ineens ‘gezond’ of een vervanger van vers eten zoals groente en fruit. Een koekje of snoepje af en toe kan prima, maar kan gewoon vers eten niet vervangen.
Meer lezen: Welke E-nummers zijn schadelijk voor kinderen?
Troosteten
Geef je kind geen snoep of koek als troost of beloning. Veel onderzoeken laten zien dat dit gedrag zich makkelijk voortzet op volwassen leeftijd en kan leiden tot troosteten, met soms vervelende gezondheidsklachten zoals overgewicht tot gevolg. Je hebt dus nu al invloed op het eetgedrag van je kind later.
Tip: geef je baby nog geen honing voor zijn eerste verjaardag. Ook niet een heel klein beetje. Lees hier waarom.
Video: 3 gouden voedingstips
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.