Hoe lang borstvoeding geven?

Vraag jij je ook af tot wanneer je je baby het beste borstvoeding kunt geven? De meeste instanties raden je aan dat in ieder geval te doen totdat je baby 6 maanden oud is. Langer kan ook volgens lactatiekundige Annelies de Haan.

Het hebben van huid op huid contact is belangrijk voor een baby. Hierdoor zal een baby zich op een gezonde manier kunnen hechten en voelt het zich veilig en geborgen. Is het mogelijk dan zal een baby na de geboorte zo snel mogelijk bloot en toegedekt op zijn moeder worden gelegd. Is je baby gezond en dus sterk genoeg, dan zal hij als je hem de tijd en de ruimte geeft, zelf naar de borst toe tijgeren (breastcrawl) om te gaan drinken. Ook zal de baby aangeven dat hij wil drinken door met zijn gezicht je borst te zoeken, te smakken en geluidjes te maken.

Loopt het anders en is het niet mogelijk de baby binnen niet al te lange tijd aan te leggen, dan betekent dit niet dat borstvoeding geen optie meer is. Ook als er meer tijd tussen zit, kun je je baby nog borstvoeding geven.

Tot welke leeftijd kun je borstvoeding geven?

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert moeders hun kind de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven en daarna in ieder geval tot het kind 2 jaar is in combinatie met bijvoeding. Dat advies geldt – anders dan veel mensen denken – voor alle kinderen, dus niet alleen voor kinderen in ontwikkelingslanden. Na het eerste half jaar kun je bijvoeding introduceren, maar als het aan de WHO ligt, blijft borstvoeding de belangrijkste voedingsbron. Het is ideaal als je blijft voeden totdat je kind er geen behoefte meer aan heeft.

Stoppen met borstvoeding geven hangt natuurlijk ook sterk af van jezelf, je baby en de omstandigheden. Zoals je gezinssituatie en werkomstandigheden. Het is aan jou tot wanneer je je kind de borst wilt geven.

Moeilijk moment

Veel borstvoedende moeders hebben na drie maanden een moeilijk moment. De hoeveelheid van het hormoon prolactine daalt. Dat is het hormoon dat je melkproductie stimuleert. Vaak moeten ze tijdelijk wat meer energie in het voeden stoppen om het vol te houden. Je baby heeft rond die tijd ook juist wat meer melk nodig. Als je je baby voedt op verzoek en hem dus aanlegt als hij daarom vraagt, krikt hij de productie vanzelf op naar het gewenste niveau.

Annelies de Haan

Lactatiedeskundige

Annelies de Haan is lactatiekundige met een eigen praktijk, anneliesdehaan.nl. Ze helpt moeders die hulp nodig hebben bij het geven van borstvoeding. Daarnaast geeft ze borstvoedingscursussen aan zwangeren en hun partner (ook in het Engels). Annelies heeft twee kinderen.