Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Dit heb je nodig als je gaat starten met de eerste hapjes

Het is voor veel ouders best een mijlpaal: je baby mag starten met de eerste hapjes. Maar hoe introduceer je die eerste oefenhapjes? Zorg er in elk geval voor dat je deze dingen in huis hebt bij het starten eerste hapjes.

Starten met eerste hapjes

Je kunt je baby de eerste hapjes vaste voeding geven als hij tussen de vier en zes maanden oud is. Niet eerder, maar liever ook niet later, adviseert het Voedingscentrum. Door oefenhapjes te geven, kan je kind alvast wennen aan andere smaken dan melk. Daarnaast kun je zelfs de kans op voedselintolerantie of allergieën verkleinen als je tussen de vier en zes maanden begint met oefenhapjes. Ook traint je baby door te eten z’n mondspieren en mondmotoriek. Voordelen genoeg dus om te beginnen met die eerste hapjes, maar het is vooral belangrijk dat je baby er zelf ook aan toe is. Lees hier hoe je kunt herkennen of je baby klaar is voor z’n eerste hapjes.

Advertentie

Zodra je baby vier maanden is, kun je hem z’n eerste hapje aanbieden. Dat kan gepureerde groente of fruit zijn, maar het mag ook fijngemalen (goed) gebakken vlees of vis zijn. In het begin is het verstandig om zachte smaken aan te bieden. Lees hier welke groente en fruit erg geschikt zijn om mee te beginnen.

Tip! Kinderservies en bestek in leuke kleuren en prints shop je bij Prénatal. 

Benodigdheden voor starten eerste hapjes

Klaar voor de eerste hap(jes)? Zorg dat je de volgende dingen in huis hebt bij het starten eerste hapjes:

1. Wipstoel of kinderstoel

Een richtlijn die vaak wordt aangehouden bij het bepalen of je kind klaar is voor z’n eerste hapjes, is of je baby goed kan zitten, bijvoorbeeld in een wipstoel of in een kinderstoel met verkleiner of babyschaal erop. In zo’n stoeltje kun je je kind makkelijk voeren. Als je baby nog niet goed recht kan zitten in een wipper, bijvoorbeeld omdat hij voorover of schuin gaat hangen, kun je beter nog even wachten met de eerste hapjes.

2. Foodprocessor en verse groente of fruit

Hoe leuk is het om de eerste groentehapjes voor je baby zelf te maken? Het hoeft niet natuurlijk, want hapjes uit een potje uit de supermarkt zijn net zo gezond. Maar als je de tijd hebt, koop dan vooral wat verse groente of fruit en bereid de voeding zelf. Dat gaat het makkelijkst met een foodprocessor voor babyvoeding. Zo’n apparaat stoomt eerst de groente en daarna kun je ’t met hetzelfde apparaat pureren. Snel en simpel.

Lees ook: Wat is de beste foodprocessor voor babyvoeding?

3. Of potjes babyvoeding

Geen tijd om die eerste hapjes zelf te maken? Dan kun je ook een potje babyvoeding in de supermarkt kopen. Kies dan wel voor een potje fruit- of groentepuree met de leeftijdsvermelding 4-6 maanden. Deze potjes zijn geschikt voor de eerste hapjes. Verwacht niet dat je baby de eerste keren meteen zo’n heel potje op krijgt. Dat hoeft ook niet, bij de oefenhapjes gaat het echt maar om een paar lepeltjes om te wennen aan de smaak en textuur. Op den duur zal je baby steeds meer gaan eten en is zo’n potje wel precies genoeg.

4. Kommetje en diepvriesbakjes

Als je zelf groente- of fruithapjes maakt, is het handig meteen meerdere porties in een keer te maken. Zorg er daarom voor dat je wat kleine diepvriesbakjes in huis hebt, waarin je de overgebleven puree kunt invriezen of in de koelkast kunt zetten. Een ijsblokjesbakje is handig voor die eerste hapjes: vul de vakjes met wat voeding en vries dit in. Zo kun je de volgende keer makkelijk bepalen hoe groot de portie moet zijn, door meer of minder blokjes te ontdooien.

Lees ook: Babyvoeding maken: groentehapjes en fruithapjes

5. Lepeltje

Zorg dat je een geschikte kinderlepel in huis hebt. Dat wil zeggen: een klein, smal lepeltje dat in de mond van je baby past. Aangeraden wordt om een plastic of siliconen lepel te gebruiken voor de eerste hapjes, omdat een metalen lepel hard en koud kan aanvoelen voor je baby.

6. Slab

Er is één groot nadeel van groente- en fruitpuree: het vlekt nogal op babykleding. Sommige vlekken zijn zo hardnekkig dat je ze er echt niet meer uit krijgt in de wasmachine. Doe je baby dus een slab om als je hem eten geeft. Er zijn slabben in alle soorten en maten te koop: van stof, plastic, zelfs siliconen exemplaren met een opvangbakje. Koop er genoeg, want ze moeten vaak in de was.

7. Snoetenpoetsers

Natuurlijk: de ene baby eet netter dan de andere, maar bij de eerste hapjes heb je gegarandeerd schoonmaakdoekjes nodig. Misschien spuugt je baby het eten weer uit of zit z’n hele gezicht onder de puree. Zorg dus dat je snoetenpoetsers in huis hebt. Of gewoon een lading keukenpapier.

8. Fototoestel

De ene baby trekt een vies gezicht omdat hij moet wennen aan de smaak van groente, de andere baby schrikt zich een hoedje, weer een ander wordt zó enthousiast dat hij niet kan wachten op de volgende hap. Hoe dan ook: die eerste hapjes zijn sowieso fotomateriaal. Zorg dus dat je een camera hebt klaarliggen en dat-ie opgeladen is.