Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat doet een lactatiekundige?

Borstvoeding geven gaat niet bij iedere moeder vanzelf. Het kan pijn doen, je baby kan moeite hebben met drinken en soms lukt het zelfs helemaal niet. Je kunt dan hulp inschakelen van een lactatiekundige. Wat doet zo iemand precies? En hoe kan ze jou helpen? 

Wat is een lactatiekundige?

Een lactatiekundige is een expert op het gebied van borstvoeding. Ze geeft moeders voorlichting en advies over borstvoeding en helpt bij het oplossen van borstvoedingsproblemen. Ook is ze hét aanspreekpunt voor kraamverzorgenden en andere professionals als zij vragen hebben over borstvoeding. Het is een serieus beroep waar een flinke opleiding aan vooraf gaat. Het zijn dus echt experts als het gaat om borstvoeding.

Advertentie

Meer lezen: Voeding en borstvoeding: waar moet je op letten? Hier tips van onze voedingsdeskundige.

Wanneer lactatiekundige inschakelen?

Geef je borstvoeding, dan kan je zo iemand om verschillende redenen om hulp vragen. Zoals:

Borstvoedingskwaaltjes: deze vier komen het meeste voor. 

Je kunt ook al eerder een lactatiekundige bellen, nog voordat er problemen zijn. Bij twijfel over het geven van borstvoeding in de kraamweek bijvoorbeeld. Lactatiekundigen geven ook borstvoedingscursussen aan zwangere vrouwen, zodat je goed voorbereid bent op het geven van borstvoeding. Dit leer je bij een borstvoedingscursus. 

Hoe ziet een consult eruit?

Als de borstvoeding niet vanzelf gaat, zal een lactatiekundige bij voorkeur bij jou thuis langskomen om jou en je baby te observeren tijdens een voeding. Zo kan ze goed zien hoe de borstvoeding verloopt, hoe jouw borsten eruitzien en hoe de baby drinkt en zich daarbij gedraagt. De lactatiekundige luistert naar je, analyseert jouw situatie, observeert hoe jij borstvoeding geeft en geeft op basis daarvan een deskundig advies. Ze schrijft een persoonlijk plan voor jou, geeft tips en laat zien hoe je bepaalde problemen kunt oplossen. 

Er zijn ook lactatiekundigen die een (inloop)spreekuur in hun praktijk houden of in een verloskundigenpraktijk. Vaak kun je ze ook telefonisch om advies vragen, als het gaat om korte vragen waarvoor het niet nodig is om de borstvoeding te observeren. 

Het kan zijn dat tijdens zo’n consult blijkt dat jij of je kind een geneesmiddel nodig heeft om het borstvoedingsprobleem op te lossen. Een lactatiekundige mag geen recepten uitschrijven, maar kan je wel vertellen wat je nodig hebt. Ga daarna even langs je huisarts en vertel het advies dat je kreeg, zodat hij het recept voor je kan uitschrijven. 

Borstvoeding en medicijnen: wat mag wel en wat mag niet?

Vervolgafspraak lactatiedeskundige

Nadat de lactatiekundige aan huis is geweest, maak je met haar een volgende afspraak. Dat kan weer een bezoek aan huis zijn, of een belafspraak. Tijdens het telefoongesprek bespreken jullie of de borstvoeding inmiddels beter gaat, of dat er nog steeds problemen zijn. 

Sommigen bieden als extra service aan dat je gedurende één of twee weken na het huisbezoek zonder kosten mag bellen voor telefonisch advies. Bij andere praktijken zijn er wel kosten verbonden aan extra telefoontjes. 

Kosten consult

De prijzen van een consult liggen over het algemeen tussen de 80 en 100 euro. Dit is afhankelijk van de expert zelf en de duur en locatie van het consult. Een eerste consult zal vaak zo’n anderhalf uur duren en bij jullie thuis plaatsvinden. Vervolgconsulten duren meestal korter en kunnen thuis plaatsvinden of in de spreekkamer.

Aan telefonische consulten zitten ook kosten verbonden, meestal ongeveer 10 euro. Telefonisch contact na een eerder consult aan huis is vaak gratis. 

Lees ook: Er bestaan grofweg vijf borstvoedingshoudingen, probeer ze allemaal uit

Vergoeding door zorgverzekeraar

Lactatiekundige zorg wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar veel zorgverzekeraars vergoeden het wel vanuit een aanvullende verzekering. Het hangt van jouw zorgverzekering af of je alles of slechts een deel vergoed krijgt. Vaak gaat het om een maximumbedrag per jaar en zijn er voorwaarden aan verbonden. Bij de meeste zorgverzekeraars geldt de voorwaarde dat de expert in kwestie lid moet zijn van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen.

Sommige verzekeraars vergoeden de kosten alleen als je bent doorverwezen door je huisarts. Het is dus verstandig om van tevoren te controleren hoe het zit bij jouw verzekeraar.

Lees hier meer over zorgverzekering en zwangerschap: wat wordt er vergoed?

Lactatiekundigen bij jou in de buurt

Ben je op zoek naar iemand bij jou in de buurt, kijk dan op de website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen. Vaak kun je ook hulp krijgen via je kraamzorgorganisatie. Of vraag je verloskundige welke lactatiekundige zij aanraadt.

Bron: Nederlandse Vereniging van Lactactiedeskundigen, BovenIJ ziekenhuis, Radboud UMC

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.


Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing is lactatiekundige en jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg. Vanuit haar praktijk Zoete Melk begeleidt ze moeders bij de borstvoeding. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders.

Contact
Website
Facebook
Instagram