Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
vrouw geeft kind borstvoeding door tips lactatiekundige

Wat doet een lactatiekundige?

Borstvoeding geven gaat niet bij iedere moeder vanzelf. Het kan pijn doen, je baby kan moeite hebben met drinken en soms lukt het zelfs helemaal niet. Je kunt dan hulp inschakelen van een lactatiekundige. Wat doet een lactatiekundige precies? En hoe kan een lactatiekundige jou helpen?

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Tip! Een voedingskussen kan helpen bij het aanleggen van je baby. Je shopt ‘m hier.

Advertentie

Wat is een lactatiekundige?

Een lactatiekundige is een expert op het gebied van borstvoeding. Ze geeft moeders voorlichting en advies over borstvoeding en helpt bij het oplossen van borstvoedingsproblemen. Ook is ze hét aanspreekpunt voor kraamverzorgenden en andere professionals als zij vragen hebben over borstvoeding. Het is een serieus beroep, waar een opleiding met toelatingseisen aan voorafgaat. Lactatiekundigen zijn dus echt experts als het gaat om borstvoeding.

Meer lezen: Voeding en borstvoeding: waar moet je op letten? Hier tips van onze voedingsdeskundige.

Wanneer lactatiekundige inschakelen?

Geef je borstvoeding, dan kun je een lactatiekundige om verschillende redenen om hulp vragen. Zoals:

Borstvoedingskwaaltjes: deze vier komen het meeste voor.

Advertentie

Je kunt ook al eerder een lactatiekundige bellen, nog voordat er problemen zijn. Bij twijfel over het geven van borstvoeding in de kraamweek bijvoorbeeld. Lactatiekundigen geven ook borstvoedingscursussen aan zwangere vrouwen, zodat je goed voorbereid bent op het geven van borstvoeding. Dit leer je bij een borstvoedingscursus.

TIP: Check hier wanneer je een borstkolf moet aanschaffen, welke soorten kolven zijn er en waar moet je op letten bij de aanschaf? 

Hoe ziet een consult bij een lactatiekundige eruit?

Als de borstvoeding niet vanzelf gaat, komt een lactatiekundige bij voorkeur bij jou thuis om jou en je baby te observeren tijdens een voeding. Zo kan ze goed zien hoe de borstvoeding verloopt, hoe je borsten eruitzien en hoe de baby drinkt en zich daarbij gedraagt. De lactatiekundige kan ook een mondonderzoek doen bij je baby. De lactatiekundige luistert naar je, analyseert jouw situatie, observeert hoe jij borstvoeding geeft en geeft op basis daarvan advies. Ze schrijft een persoonlijk plan voor jou, geeft tips en laat zien hoe je bepaalde problemen kunt oplossen.

Er zijn ook lactatiekundigen die een (inloop)spreekuur houden in hun praktijk of in een verloskundigenpraktijk. Vaak kun je ze ook telefonisch om advies vragen, als het gaat om korte vragen waarvoor het niet nodig is om de borstvoeding te observeren.

Advertentie

Het kan zijn dat tijdens zo’n consult blijkt dat jij of je kind een geneesmiddel nodig heeft om het borstvoedingsprobleem op te lossen. Een lactatiekundige mag geen recepten uitschrijven, maar kan je wel vertellen wat je nodig hebt. Ga daarna even langs je huisarts en vertel het advies dat je kreeg, zodat hij het recept voor je kan uitschrijven.

Borstvoeding en medicijnen: wat mag wel en wat mag niet?

Vervolgafspraak lactatiedeskundige

Nadat de lactatiekundige aan huis is geweest, maak je met haar een volgende afspraak. Dat kan weer een bezoek aan huis zijn, of een belafspraak. Jullie bespreken dan of de borstvoeding inmiddels beter gaat, of dat er nog steeds problemen zijn.

Sommige lactatiekundigen bieden als extra service aan dat je één of twee weken na het huisbezoek zonder kosten mag bellen voor advies. Bij andere praktijken zijn er wel kosten verbonden aan extra telefoontjes.

Ook lezen: Hier tips waar je op kunt letten als je een voedingsbh aanschaft.

Kosten consult lactatiekundige

De prijzen van een consult liggen over het algemeen tussen de 100 en 120 euro. Dit verschilt per lactatiekundige en hangt ook af van de duur en locatie van het consult. Een eerste consult duurt vaak zo’n anderhalf uur en is bij jullie thuis. Vervolgconsulten duren meestal korter en kunnen thuis plaatsvinden, op de praktijk van de lactatiekundige of telefonisch.

Aan telefonische consulten zijn meestal ook kosten verbonden, reken op ongeveer 15 euro. Telefonisch contact na een eerder consult aan huis is vaak gratis.

Lees ook: Er bestaan grofweg vijf borstvoedingshoudingen, probeer ze allemaal uit

Vergoeding lactatiekundige door zorgverzekeraar

Lactatiekundige zorg wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar veel zorgverzekeraars vergoeden het wel vanuit een aanvullende verzekering. Het hangt van jouw zorgverzekering af of je alles of een deel vergoed krijgt. Vaak gaat het om een maximumbedrag per jaar en zijn er voorwaarden aan verbonden. Bij de meeste zorgverzekeraars geldt de voorwaarde dat de lactatiekundige lid moet zijn van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen.

Sommige verzekeraars vergoeden de kosten alleen als je bent doorverwezen door je huisarts. Het is dus verstandig om van tevoren te controleren hoe het zit bij jouw verzekeraar.

Lees hier meer over zorgverzekering en zwangerschap: wat wordt er vergoed?

Lactatiekundigen bij jou in de buurt

Ben je op zoek naar een lactatiekundige bij jou in de buurt, kijk dan op de website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen. Vaak kun je ook hulp krijgen via je kraamzorgorganisatie. Of vraag je verloskundige welke lactatiekundige zij aanraadt.

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Borstvoeding

Bron: Nederlandse Vereniging van Lactactiedeskundigen, BovenIJ ziekenhuis, Radboud UMC

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.


Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu