Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby ligt op bed met flesspeen in mond en fles in hand

Welke flesspeen past bij je baby?

Spenen voor flesvoeding zijn er in verschillende soorten en maten. Hoe weet je welke flesspeen bij je baby past? Waar moet je op letten bij het kiezen van een flesspeen? Voedingsdeskundige Ilona van Schaijk legt het uit.

In samenwerking met expert

Ilona van Schaijik

Voedings-deskundige

Flesspeen: maten en vormen

Het merk van de speen die je kiest moet in ieder geval overeenkomen met het merk van de fles die je gebruikt. Daarnaast is het belangrijk dat je kiest voor de juiste maat speen: small, medium of large, of: 1-2-3. De verschillende maten zeggen iets over de hoeveelheid gaatjes of de vorm van het gaatje. Bij spenen met een gaatje loopt de melk er continu uit met een kleine stroom. Die zijn geschikt voor heel jonge baby’s. Hoe meer gaatjes, hoe meer melk er in de mond loopt. Er bestaat ook een flesspeen zonder gaatje, zodat je die er zelf in kunt prikken, aangepast aan de snelheid waarop je kind drinkt.

Advertentie

Tip: Hier vind je verschillende formaten flessenspenen voor een Difrax flesje.

Wanneer grotere flesspeen?

Vaak vind je op de verpakking voor welke leeftijdscategorie de speen geschikt is. Ook bestaan er spenen die je kunt draaien, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende fasen. Naast de maat heb je de keuze uit twee speenvormen: een smalle speen of een bredere vorm, die lijkt op het tepelhof. Dit is vaak afhankelijk van het flessenmerk dat je gebruikt. Welke speen geschikt is hangt dus af van de leeftijd van de baby, de zuigkracht van de baby en de soort voeding, namelijk melk of pap. Bij de laatste heb je uiteraard een grotere opening in de speen nodig.

Tip: Als je kind binnen 20 minuten zijn fles leegdrinkt, zonder zich te verslikken dan mag je er vanuit gaan dat je de juiste speen gebruikt.

Mag een baby tussendoor water drinken?

Als de baby zijn flesvoedingen volledig binnenkrijgt is dit geen probleem. Zeker op een warme zomerdag, is het juist verstandig om wat extra vocht aan te bieden. Vind je kind het water niet meteen lekker, verwarm het dan een beetje. Je kind zal het waarschijnlijk wel accepteren.

Advertentie

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Voedingscentrum

Ilona van Schaijik

Voedings-deskundige

Ilona van Schaijik-Weites is voedingscoach, diëtist en orthomoleculair therapeut bij Essential Balance. Voor al je voedingsvragen kun je terecht bij haar eigen praktijk, eetenleefschiedam.nl. Ze heeft 2 kinderen en weet alles van babyvoeding en moeilijke eters.

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu