Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5x handig om te hebben: als je zelf babyvoeding wilt maken

Het eerste hapje vaste voeding voor je baby is een echte mijlpaal. Vanaf dat moment staat er elke dag een groente- of fruithapje op het menu. Je kunt ervoor kiezen om de babyvoeding zelf te maken. Met deze vijf musthaves moet dat zeker lukken.

Zelf babyvoeding maken

Het moment is daar: je baby mag zijn eerste oefenhapjes vaste voeding proberen. Tussen vier en zes maanden kun je voor het eerst wat lepeltjes gepureerd fruit of groente aanbieden. Na de zesde maand gaat je baby steeds grotere porties vaste voeding eten naast zijn melkvoedingen, tot het uiteindelijk echte maaltijden zijn. Je kunt kiezen voor potjes babyvoeding, maar het is ook leuk om zelf babyhapjes te maken. Lees hier hoe je dat aanpakt.

Advertentie

Zelf babyvoeding maken heeft een aantal voordelen. Allereerst weet je precies wat je baby eet; je hebt het immers zelf gemaakt. Je kunt je baby pure smaken aanbieden, in tegenstelling tot de gemixte groenten die vaak in potjesvoeding zitten. Als je baby eenmaal aan die pure smaken gewend is, kun je daarna naar eigen inzicht mixen en variëren met ingrediënten. Ook niet onbelangrijk: zelf babyvoeding maken is over het algemeen een stuk goedkoper.

Kies je ervoor om zelf te gaan kokkerellen voor je baby, dan is het handig om van tevoren alvast deze benodigdheden in huis te halen:

1. Foodprocessor

De verse groenten en fruit zijn in huis gehaald, je hebt alles geschild en gesneden… en dan kun je natuurlijk met pannen en keukengereedschap in de weer om alles zelf te koken, prakken en pureren. Maar misschien heb je daar met een baby in huis niet altijd de tijd en energie voor. De oplossing: een babyfoodprocessor! Dit is een stomer en blender in één. Je stopt de groente in de foodprocessor, voegt wat water toe, drukt op de knop en de groente wordt vanzelf gaar gestoomd. Daarna kun je met hetzelfde apparaat de gestoomde groente pureren. Voilà: babyvoeding klaar!

Koop hier de best beoordeelde foodprocessors

2. Bewaarbakjes

Na een uurtje snijden, stomen en pureren heb je toch al gauw vier of vijf porties babyvoeding geproduceerd. Een deel zet je in de koelkast voor de komende dagen, het andere deel kun je invriezen. Het is het handigst om de voeding in porties te bewaren in kleine bewaarbakjes die geschikt zijn voor de vriezer, of in diepvrieszakjes. Je kunt de zelfgemaakte hapjes maximaal drie maanden bewaren in de vriezer.

3. IJsblokjeshouder

Ook een ijsblokjeshouder is erg handig om zelfgemaakte fruit- of groentehapjes mee in te vriezen. Zeker de eerste periode, waarin je baby nog maar kleine oefenhapjes nodig heeft. Vul alle vakjes van de ijsblokjeshouder met puree en vries het in. Haal per dag het aantal blokjes puree eruit dat je nodig hebt. Op deze manier zit je niet vast aan de portiegrootte van een diepvriesbakje, maar kun je wat flexibeler de portie bepalen.

4. Etiketten

Als je babyvoeding invriest, is het belangrijk om er een etiket op te plakken met daarop de datum waarop je het hebt gemaakt en de inhoud. Zo houd je je vriezer overzichtelijk en weet je meteen welk bakje je als eerste op moet maken, om te voorkomen dat het te lang in de vriezer blijft liggen. Tip: Deze etiketten zijn speciaal gemaakt voor gebruik in de vriezer

Lees ook: Babyvoeding: potje of zelf maken?

5. Babyhapjeskookboek

Niet noodzakelijk, maar wel erg leuk: een kookboek voor babyhapjes. Ook al verwacht je baby echt geen culinaire hoogstandjes van je, het is toch leuk om af en toe nieuwe recepten te proberen. Een kookboek vol babyrecepten kan je op creatieve ideeën brengen of ingrediënten aanraden waar je zelf nooit aan had gedacht. Bied je baby gerust nieuwe, onbekende smaken aan, daar hoef je niet terughoudend in te zijn. De eerste twee jaar zijn namelijk heel belangrijk voor de smaakontwikkeling van je kind. Hoe meer hij nu probeert, hoe beter.

Lees ook: Wat mogen baby’s nog niet eten?