Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zelf babyvoeding maken? Deze items gaan je helpen

Het eerste hapje vaste voeding voor je baby is een echte mijlpaal. Vanaf dat moment staat er elke dag een groente- of fruithapje op het menu. Je kunt ervoor kiezen om de babyvoeding zelf te maken. Met deze vijf items moet dat zeker lukken.

Advertentie

Zelf babyvoeding maken

Het moment is daar: je baby mag zijn eerste oefenhapjes vaste voeding proberen. Tussen vier en zes maanden kun je voor het eerst wat lepeltjes gepureerd fruit of groente aanbieden. Na de zesde maand gaat je baby steeds grotere porties vaste voeding eten naast zijn melkvoedingen, tot het uiteindelijk echte maaltijden zijn. Je kunt kiezen voor potjes babyvoeding, maar het is ook leuk om zelf babyhapjes te maken. Lees hier hoe je dat aanpakt.

Zelf babyvoeding maken heeft een aantal voordelen. Allereerst weet je precies wat je baby eet; je hebt het immers zelf gemaakt. Je kunt je baby pure smaken aanbieden, in tegenstelling tot de gemixte groenten die vaak in potjesvoeding zitten. Als je baby eenmaal aan die pure smaken gewend is, kun je daarna naar eigen inzicht mixen en variëren met ingrediënten. Ook niet onbelangrijk: zelf babyvoeding maken is over het algemeen een stuk goedkoper.

Kies je ervoor om zelf te gaan kokkerellen voor je baby, dan is het handig om van tevoren alvast deze benodigdheden in huis te halen:

 1. Foodprocessor

  De verse groenten en fruit zijn in huis gehaald, je hebt alles geschild en gesneden… en dan kun je natuurlijk met pannen en keukengereedschap in de weer om alles zelf te koken, prakken en pureren. Maar misschien heb je daar met een baby in huis niet altijd de tijd en energie voor. De oplossing: een baby foodprocessor! Dit is een stomer en blender in één. Je stopt de groente in de foodprocessor, voegt wat water toe, drukt op de knop en de groente wordt vanzelf gaar gestoomd. Daarna kun je met hetzelfde apparaat de gestoomde groente pureren. Voilà: babyvoeding klaar!

  Advertentie

  Zes populaire foodprocessors op een rij:

  Bekijk ook de review van Ouders van Nu: Dit zijn de beste baby foodprocessors van dit jaar

 2. Bewaarbakjes of ijsblokjeshouder

  Na een uurtje snijden, stomen en pureren heb je toch al gauw vier of vijf porties babyvoeding geproduceerd. Een deel zet je in de koelkast voor de komende dagen, het andere deel kun je invriezen. Het is het handigst om de voeding in porties te bewaren in kleine bewaarbakjes die geschikt zijn voor de vriezer, of in diepvrieszakjes. Ook een ijsblokjeshouder is erg handig, zeker de eerste periode waarin je baby nog maar kleine oefenhapjes nodig heeft. Je kunt de zelfgemaakte hapjes maximaal drie maanden bewaren in de vriezer.

 3. Diepvriesetiketten

  herma etiketten

  Advertentie

  Door etiketten op je bewaarbakjes te plakken, houd je bij wat er in het bakje zit en wanneer het hapje in de vriezer is gegaan. Deze etiketten zijn geschikt voor de vriezer en je bestelt ze via deze link.

  Tip! Bekijk ook ons handige voedingsschema voor je baby per maand

 4. Zelf babyvoeding maken: kookboek baby

  Niet noodzakelijk, maar wel erg leuk: een kookboek voor babyhapjes. Ook al verwacht je baby echt geen culinaire hoogstandjes van je, het is toch leuk om af en toe nieuwe recepten te proberen. Een kookboek vol babyrecepten kan je op creatieve ideeën brengen of ingrediënten aanraden waar je zelf nooit aan had gedacht. Bied je baby gerust nieuwe, onbekende smaken aan, daar hoef je niet terughoudend in te zijn. De eerste twee jaar zijn namelijk heel belangrijk voor de smaakontwikkeling van je kind. Hoe meer hij nu probeert, hoe beter.

 5. Babyservies

  Als je baby aan tafel mee-eet, kan een heus babyservies natuurlijk niet ontbreken. Let er goed op of het materiaal in de magnetron kan. Kies bijvoorbeeld voor een siliconen exemplaar of een gemaakt van veilig plastic. Er bestaan ook borden die zich aan de tafel vastzuigen, zo weet je zeker dat de maaltijd niet met bakje en al op de grond klettert.

  Houd er bij de aanschaf van lepeltjes rekening mee dat een kunststof lepel zachter en minder ‘koud’ aanvoelt dan een lepel van metaal. Dit is een stuk prettiger voor je baby.

Lees ook: Wat mogen baby’s nog niet eten?

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu