Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Naar de schoolarts

Als je kind 4 jaar wordt, ga je niet meer naar het consultatiebureau. De schoolarts neemt dan het stokje over. Hoe vaak moet je kind komen en waar wordt op gelet?

Advertentie

Drie keer naar de schoolarts

De afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD regelt voor alle schoolgaande kinderen afspraken voor de schooldokter. Je wordt hiervoor per brief uitgenodigd:

  •  als je kind 5 jaar is en in groep 2 zit;
  • als hij 9 jaar is en in groep 7 zit. Dan krijgt hij de tweede BMR-prik (bof, mazelen en rode hond; de eerste prik kreeg hij met 14 maanden);
  • als hij 14 jaar is (tweede klas voortgezet onderwijs).

Heb je tussentijds vragen over de opvoeding of ontwikkeling van je kind, dan kun je zelf ook een afspraak maken.

Controles

Het is de bedoeling dat met de controles problemen voorkomen worden. Daarom geeft de schoolarts of jeugdverpleegkundige advies en voorlichting, zoals over gezonde voeding en veiligheid. Ook let de schoolarts op:

Ook wordt aandacht besteed aan:

Advertentie

Op herhaling

Als er tijdens de controle iets afwijkends wordt gevonden, wordt je kind doorverwezen naar de huisarts, specialist of jeugdhulpverlening. De schoolarts behandelt dus niet zelf. Dingen die de schoolarts opvallen en die van belang zijn op school worden niet alleen met jou besproken, maar na jouw goedkeuring ook met de leerkracht. Bijvoorbeeld als je kind niet goed kan horen, niet goed kan zien of als hij een verkeerde pengreep heeft.

Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg

In het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg (DD JGZ) worden alle gegevens van je kind (0-19 jaar) opgeslagen, zodat er een volledig digitaal kinddossier ontstaat. Wil je hier meer over weten? Kijk dan op ddjgz.nl.

Uit: Hoera!? Mijn kind gaat naar school, Manon Abbel & Brigiet Bluiminck (Unieboek Het Spectrum)

Bronnen: GGD, JGZ

Advertentie
Redactioneel – Offer – Zwangerschapssymptomen

Een fijn zwangerschapskussen is onmisbaar!

Shop nu