Is het erg als je kind ondergewicht heeft?

Wanneer is er sprake van ondergewicht bij een kind? En is ondergewicht schadelijk voor de gezondheid en zo ja, wat kun je er aan doen? – Kinderdiëtist  Marianne Hoogervors geeft de antwoorden.

Wanneer is er sprake van ondergewicht?

Kinderen voelen zelf heel goed aan hoeveel eten ze nodig hebben. Soms gebeurt het toch dat de groeicurve van een kind ineens naar beneden afbuigt. Er kan dan sprake zijn van ondergewicht. Je kind is dan te dun en weegt minder dan bij zijn of haar lengte past.

Advertentie

Wat als je kind te dun is?

Vermoed je dat dit het geval is dan kun je dit overleggen met de huisarts, het consultatiebureau of de BMI-meter van het Voedingscentrum invullen. Hier kun je zien wat het BMI van je kind is. Is het BMI van je kind te laag, maak dan een afspraak bij de huisarts of een kinderdiëtist. Want hoewel ondergewicht zelden zorgt voor groeivertraging of ontwikkelingsachterstand, is dit wel een risico. Ook zijn kinderen met ondergewicht vaak lusteloos en minder energiek en vatbaarder voor ziektes.

Hoe ontstaat ondergewicht?

Ondergewicht is vaak erfelijk bepaald. Ouders met een laag gewicht kunnen kinderen hebben met een laag gewicht. Is dit het geval en groeit je kind goed en voelt hij zich energiek, dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Ondergewicht kan ook met de voeding te maken hebben. Soms neemt een kind te weinig voedingsstoffen vanuit de voeding op of krijgt het te weinig voedingsstoffen ten opzichte van de vraag. Vermoedt je dat het een probleem in de voeding betreft, dan kan een kinderdiëtist je helpen de oorzaak te vinden en een oplossing te vinden.

Kinderdietiste

Een kinderdiëtist zal in kaart te brengen hoe de voedingstoestand van een kind met ondergewicht eruit ziet. Hij of zij zal hiervoor een berekening maken van de voeding die het kind eet. Op basis daarvan kan achterhaalt worden waar het kind een tekort van binnenkrijgt. De diëtist kan vervolgens helpen om een menu samen te stellen die volwaardig is en voldoende energie bevat om te kunnen groeien. Krijg een kind voldoende voedingsstoffen binnen, dan zal hij zich energieker gaan voelen en zijn weerstand verbeteren

Marianne Hoogervorst

Kinderdiëtist

Marianne Hoogervorst is kinderdiëtist en voedingsdeskundige en werkt bij Essential Balance, een voedings- en dieetadviesbureau. Ze informeert ouders over voeding en voedingsproblemen van peuters en schoolgaande kinderen.