Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Tanden wisselen: van melkgebit naar volwassenen gebit

Kinderen tussen de zes en twaalf jaar wisselen hun tanden. Hun melkgebit wordt dan ingeruild voor een blijvend gebit. Lees hier alles over tanden wisselen.

In samenwerking met expert

Ronald Bijl

Tandarts

Tanden wisselen: van melkgebit naar het blijvende gebit

Net als bij het melkgebit breken de tanden van het blijvende gebit volgens een bepaald patroon door. De snijtanden van het ondergebit komen als eerste. Ongeveer rond dezelfde tijd komen ook voor het eerst de grote kiezen door. Dit zijn geen ‘wisselaars’, maar blijvende kiezen. Deze kiezen hebben diepe groeven. Etensresten kunnen hier makkelijk in achterblijven en daarom is het belangrijk om ze goed schoon te houden.

Advertentie

Tanden poetsen leuker maken? Bekijk deze vrolijke (elektrische) tandenborstels eens

Tanden poetsen

Toch is het vaak lastig om de groefjes helemaal schoon te krijgen met een tandenborstel. Hierdoor kunnen er bacteriën gaan nestelen en ontstaan gaatjes. Veel tandartsen adviseren dan ook om deze kiezen te sealen. De tandarts brengt dan een dun laagje plastic aan op de kies. Hierdoor wordt het oppervlak van de kies gladder en is hij makkelijker schoon te houden. De kans op gaatjes wordt dus kleiner. Rond het twaalfde levensjaar zijn kinderen uitgewisseld. Het blijvende gebit bestaat uit twaalf tanden en zestien kiezen. Hierbij zijn de verstandskiezen niet meegerekend. Deze verstandskiezen breken vaak op een latere leeftijd door. Bij sommige mensen breken ze zelfs nooit door.

Tip: Vanaf vijf jaar: twee keer per dag poetsen met een gewone fluoridetandpasta

Kaaskiezen

Soms breekt er bij een kind een bruingele, al beschadigde kies door. Dit gebeurt voornamelijk bij de eerste blijvende kiezen. Op de blijvende kies zitten dan witte of gele vlekjes die op oude kaas lijken, kaaskiezen dus. De oorzaak is niet bekend, maar wordt gezocht in gezondheidsproblemen die het kind heeft doorgemaakt in de eerste twee levensjaren. Op deze leeftijd worden deze kiezen namelijk aangelegd. Kaaskiezen kunnen echte zorgenkindjes zijn. Doordat het glazuur slechter van kwaliteit is, zijn ze vaak gevoeliger en komen er eerder gaatjes in.

Advertentie

Wist je dat..

  • …tandbederf (cariës) vroeger ook wel tandwolf of de ziekte van Wolf genoemd werd?
  • …als je tandvlees bloedt, je te weinig poetst? Veel mensen denken dat bloedend tandvlees een gevolg is van te hard poetsen. Dit is niet waar. Tandvlees gaat bloeden als het ontstoken is. Het raakt ontstoken doordat er tandplak op is blijven zitten. Dat gebeurt alleen als je onvoldoende of met een verkeerde techniek poetst.
  • …een slecht gebit niet erfelijk is? Gaatjes in tanden en kiezen worden vooral veroorzaakt door het voedselpatroon en poetsgedrag. Als een kind een slecht gebit heeft en zijn vader ook, wil dat niet zeggen dat het kind erfelijk belast is. Waarschijnlijk eet het kind net als zijn vader veel suikers. Of poetst hij net als zijn vader onvoldoende.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Ivoren kruis, MHP Elst

Ronald Bijl

Tandarts

Ronald Bijl is tandarts bij Tandartspraktijk Opmaat in Almere en vader van twee zonen. Hij is gespecialiseerd in het behandelen van (angstige) kinderen en het kindergebit.

Zwangerbox partnerpagina Teva (sudocrem en Inoli badolie) 2022

Teva (Sudocrem)

Bekijk de website