Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
alleenstaand ouderschap

Aanstaand ouderschap, hoe denken jij en je partner daarover?

Met de komst van een baby verandert er een heleboel. In je leven, relatie, werk… tja eigenlijk in alles. Voor die tijd aanbreekt kan het goed zijn met je partner om de tafel te zitten en te bespreken wat jullie verwachtingen en wensen zijn met betrekking tot het aanstaand ouderschap.

Zwanger

Eigenlijk begint je ‘nieuwe’ leven al lang voordat de baby er is. Je komt opeens over de vloer bij een verloskundige, moet nadenken over de (achter)naam van jullie kind, maakt je huis babyproof en gaat mogelijk op onderzoek uit naar een kinderdagverblijf. Zodoende word je al enigszins gedwongen om na te denken over het ouderschap en hier samen beslissingen in te nemen.

Verwachtingen

Al tijdens de zwangerschap zal je merken dat je verwachtingen over het ouderschap een rol gaan spelen: je hebt waarschijnlijk een idee van hoe je wilt bevallen, hoe jullie worden als ouders en misschien wel al besloten hoeveel kinderen jullie zullen krijgen en waar je elk jaar naartoe op vakantie gaat.

Hoe graag je het ook zou willen, niet alles valt te plannen. En dat begint al bij de bevalling. Misschien heb je bedacht dat je thuis wilt bevallen, maar beval je uiteindelijk in een ziekenhuisbed onder begeleiding van een gynaecoloog. En zo kan het ook gaan als je kind eenmaal geboren is en opgroeit. Misschien besluit je het bij één kind te laten in plaats van drie en gaat hij uiteindelijk naar een hele andere school dan jij voor ogen had.

Alles tot in details plannen, is dus niet heel realistisch. Zeker niet met kinderen. Het sleutelwoord hierin is acceptatie. Stel je verwachtingen bij als het anders loopt en zie wat de toekomst brengt.

Relatie

Als je een eerste kind krijgt, worden jullie ineens ouders. Naast dat je elkaars partner bent, hebben jullie er een nieuwe rol bij. Dit zorgt voor een grote verandering in de dynamiek van jullie relatie. Een kind kan zorgen voor een groot geluk, maar het is ook bewezen dat mensen met kinderen over het algemeen minder gelukkig zijn dan mensen zonder kinderen. Bij vaders zit ‘m dat vooral in ontevredenheid over hun inkomen en vrije tijd en moeders zijn minder tevreden over veranderingen in hun tijdbestedingspatroon.

Datzelfde geldt voor je relatie na het krijgen van een kind. Veel stellen verwachten dat de komst van een baby hen dichter bij elkaar brengt. Onderzoek laat zien dat partners na het krijgen van een kind juist minder tevreden zijn over hun relatie. Dit komt onder andere door onzekerheid over het ouderschap, de combinatie van werken en zorgen voor een baby en minder tijd voor jezelf en je relatie hebben. Tel daar de gebroken nachten bij op en je begrijpt dat het krijgen van een kind kan zorgen voor een uitdagende tijd in zowel je leven als je relatie.

In de eerste jaren na het krijgen van een kind verkeert je relatie in een best kwetsbare periode. Je bent moe, moet een nieuwe balans vinden en bent relatief nieuw in het moeder- of vaderschap. Probeer hierdoor niet in paniek te raken. Zolang je je hiervan bewust bent zullen je partner en jij er minder stress van ervaren en kun je de situatie beter accepteren zoals hij is. Blijf met elkaar in gesprek en accepteer dat jullie leven en relatie er nu anders uitzien dan voor de zwangerschap.

Naast acceptatie zijn er ook andere dingen die jullie kunnen doen die je relatie ten goede komen na het krijgen van een kind. Zorg – nu een spontaan etentje of rondje hardlopen niet meer vanzelfsprekend is – dat je tijd vrijmaakt voor jezelf én tijd doorbrengt samen met je partner. Uiteindelijk doe je ook je kind daarmee een plezier, want wat is nu fijner voor een kind dan ouders die blij met elkaar zijn?

Opvoeding

Als je in verwachting bent van je eerste kind ken je elkaar enkel nog als partners, niet als opvoeders. Dit is een compleet andere rol, waarbij het fijn is als jullie op één lijn zitten. Kinderen hebben niet alleen baat bij structuur, maar ook bij duidelijkheid. Dit begint bij twee ouders die hetzelfde willen voor hun kind.

Verschillende opvattingen over de opvoeding kunnen binnen een relatie tot spanningen leiden. Praat hier daarom al voor de komst van jullie kind met elkaar over. Hoe zien jullie de opvoeding voor je? Welke normen en waarden vinden jullie belangrijk? Hoe zorg je ervoor dat jullie op één lijn zitten? Hoe treden jullie als team thuis op en op welke manier communiceer je met elkaar in het bijzijn van jullie kind? Helemaal niet erg als jullie het niet over alles precies eens zijn, zo vul je elkaar alleen maar aan. Maar zorg uiteindelijk dat jullie neuzen wel dezelfde kant opstaan als het om opvoeden gaat. Hoe ga je om met kritiek van de ander op de opvoeding?

Financiën

Cliché maar waar: kinderen kosten geld. Veel geld zelfs. En ook dat begint al als de baby nog in je buik zit. Er moet een babykamer worden ingericht, je hebt kleding nodig, een lading luiers nodig, misschien moet je al opvang regelen voor als de baby straks geboren is en jij weer aan het werk gaat. Een baby heeft enorm veel invloed op jullie financiële situatie. Ruim driekwart van de tweeverdieners gaat er in koopkracht op achteruit na de geboorte van hun eerste kind.

Breng al voor de komst van jullie baby in kaart welke kosten je kunt verwachten. Het Nibud geeft uitgebreid advies over de kosten die een baby met zich meebrengt. Bedenk samen hoe je de financiën wilt inrichten. Ga je voor nieuwe babyspullen of tweedehands? Ga je voor een kinderdagverblijf, gastouder of regel je de opvang zelf? Kopen jullie wegwerp- of herbruikbare luiers? Het is prettig als jullie het voor de komst van de baby over het grootste gedeelte van deze zaken eens kunnen worden.

De beste budgettips voor de babyuitzet

https://www.oudersvannu.nl/zwanger/babyuitzet/goedkope-babyspullen

Werk en opvang

In Nederland gaat het overgrote deel van de vrouwen minder werken zodra er kinderen zijn. Partners blijven in die gevallen vaak evenveel of zelfs meer werken, zodat zij de financiële verantwoordelijkheid op zich nemen. Dit mag dan een veelvoorkomend scenario zijn, het zegt niets over of dit voor jullie als gezin gaat werken.

Bedenk goed wat je belangrijk vindt: wil je graag blijven werken omdat je het belangrijk vindt financieel onafhankelijk te zijn of te blijven? Of omdat je werken nu eenmaal ontzettend leuk vindt en carrière wilt maken? Of wil je (de eerste jaren) juist graag veel tijd met je kinderen doorbrengen door thuis te zijn. Dan is ouderschapsverlof opnemen wellicht een optie. Kijk tegelijkertijd ook naar wat financieel haalbaar is: een kind kost geld en niet alle ouders hebben de mogelijkheid minder te gaan werken. Daarnaast kost kinderopvang ook een smak geld. Kortom: weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en bedenk goed wat voor jullie beide een bevredigende situatie is.

Cursussen

Wil je je graag nog meer op het ouderschap voorbereiden, dan bestaan er ook verschillende cursussen die je alleen of samen met je partner kunt doen. Deze helpen je te begrijpen hoe kinderen zich ontwikkelen en hechten, hoe je de taken het best kunt verdelen als de baby straks is geboren en gaan ook in op de normen en waarden die je straks wilt meegeven aan je kind. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze aanbieders: Babyproof, OuderTeam of Bewust verwachten.

Zwangerbox partnerpagina Teva (sudocrem en Inoli badolie) 2022

Teva (Sudocrem)

Bekijk de website